Ar svajojate apie vietą, kur alyvmedžių giraitės kvepia vasara, o jūra spindi kaip mėlynas stiklas? Tuomet metas atrasti Korfu – Jonijos jūros salą, kuri nuo seno vadinama žaliuoju Graikijos perlu. Čia persipina istorija, gamtos grožis ir išskirtinė kultūra. Tai viena žaliausių Graikijos salų, garsėjanti alyvmedžių giraitėmis, kiparisų šlaitais ir mėlynais kaip safyras vandenimis. Korfu, dar vadinama Kerkira, žavi keliautojus nuo Antikos laikų – ne veltui ji minima net Homero „Odisėjoje“.
Istorijos ir kultūros lobynas
Korfu istorija kupina paslapčių ir žavesio. Šimtmečiais sala priklausė venecijiečiams, prancūzams, britams – kiekviena tauta paliko čia savitą pėdsaką. Šiandien sostinė Kerkira įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą ir atrodo tarsi gyvas muziejus po atviru dangumi.
Siaurutės senamiesčio gatvelės, vadinamos kantounia, primena Venecijos labirintus. Virš miesto stūkso dvi tvirtovės – Senasis ir Naujasis fortai, iš kurių atsiveria nuostabi panorama į jūrą. UNESCO saugomas senamiestis kupinas jaukių kavinių, vietinių amatininkų parduotuvėlių ir dvelkia paslaptinga romantika, ypač vakare, kai užsidega gatvių žibintai.
Gamta ir paplūdimiai
Korfu garsėja savo kontrastinga gamta. Šiaurėje driekiasi kalnai, pietuose – rami žemuma su tradiciniais kaimeliais, o visur žaliuoja tūkstančiai alyvmedžių. Sala yra tarsi sodas ant vandens – kvapnus, žalias ir gyvybingas. Čia kiekvienas ras savąjį rojaus kampelį:
-
Paleokastritsa – turbūt gražiausia Korfu vieta, su paslaptingais urvais ir vienuolynu ant kalvos.
-
Glyfada – idealus paplūdimys tiems, kas ieško auksinio smėlio, skaidraus vandens ir jaukių barų.
-
Sidari – romantiškasis šiaurės kampas, garsėjantis Canal d’Amour (Meilės kanalu), kur, anot legendos, įsimylėjėliai susijungia amžinai.
-
Agios Georgios – tylos ir ramybės oazė gamtos mylėtojams.
Skoniai ir tradicijos
Korfu virtuvė – išskirtinis venecijietiškos ir graikiškos gastronomijų derinys. Čia rasite patiekalų, kokių nėra kitose Graikijos salose. Pavyzdžiui:
-
Pastitsada – makaronai su jautienos arba vištienos troškiniu pomidorų ir vyno padaže, gardinami cinamonu.
-
Sofrito – jautiena su česnaku, petražolėmis ir baltojo vyno padažu.
-
Bourdeto – aštri žuvis pomidorų ir raudonųjų pipirų padaže.
Patiekalas derinamas su vietiniu baltuoju vynu.
Ir, žinoma, desertui – vietinis kumquat likeris, kurio saldžiarūgštis skonis taps puikiu kelionės prisiminimu.
Korfu gyvenimo ritmas
Korfu gyventojai – šilti, atviri ir nuoširdūs. Jie moka džiaugtis gyvenimu, mėgsta muziką, šokius ir ilgas vakarienes po atviru dangumi. Jei planuojate Korfu aplankyti pavasarį, pasvarstykite atvykti per Velykas – tuomet visą Kerkiros miestą užplūsta orkestrai, o iš balkonų skrenda spalvingi moliniai puodai – unikalus Korfu paprotys, simbolizuojantis naują pradžią.
Praktiniai patarimai keliautojams
-
Kaip atvykti: Tiesioginiai skrydžiai iš daugelio Europos miestų (taip pat ir iš Lietuvos vasaros sezonu). Taip pat galima atvykti keltu iš Italijos ar žemyninės Graikijos.
-
Kada keliauti: Geriausias metas – nuo balandžio iki spalio. Pavasarį sala žaliuoja, o rudenį vanduo vis dar šiltas.
-
Kaip keliauti po salą: Patogiausia išsinuomoti automobilį ar motorolerį – taip galėsite aplankyti atokiausius kaimelius ir įlankas.
Korfu – tai sala, kurią norisi tyrinėti lėtai: pasivaikščioti tarp alyvmedžių, pasimėgauti vakariene su vaizdu į jūrą ir pajusti tikrą graikišką sielą. Nesvarbu, ar planuojate romantišką pabėgimą dviem, ar šeimos atostogas – ši sala turi kažką ypatingo kiekvienam.
Bendraukime. Klausk ir dalinkis savo patirtim.