Atskridome į Briuselį ir pirmąją dieną skyrėme atviruko atvaizdo vertam Belgijos miestui – Briugei. Sako, kad tai geriausiai išlikęs viduramžiškas Europos miestas. Aš tuo tikiu. Miesto architektūra atrodo visai nepakitusi nuo geriausių klestėjimo laikų, kai XIII-XIV a. Briugė buvo Šiaurės Vakarų Europos ekonomikos sostine.
Atvykome iš Briuselio traukiniu. Mums žingsniuojant siauromis gatvelėmis miestas palengva bunda. Oras prisipildo įvairiausių garsų iš paprastų ir lauko kavinių, bilda, trankosi išskleidžiami stalai, kėdės, skėčiai. Pažįstu šiuos garsus, juk artėjame prie miesto centro su daugybe lauko kavinių, besirengiančių naujai dienai.
Trumpas 5 minučių trukmės kelias ir atsiduriame pačioje Turgaus aikštės viduryje. Ji vadinama „Markt“ ir yra Briugės širdis. Kadaise čia šurmuliavo turgaus prekeiviai, mugių, įvairių švenčių lankytojai, o šiandien aikštę juosia lauko kavinės ir suvenyrų parduotuvėlės. Papusryčiauti nutarėme aikštės kampe esančioje kavinėje, nes iš jos atsiveria puikus vaizdas į varpinę. Netrukus sužinojome, kad varpas skamba kas 15 minučių. Suvalgę po kruasaną (skanesnį nei Paryžiuje!), neskubėdami siurbčiojome kavą ir mąstėme, kaip praleisime dieną. Gundėmės kopti į varpinę su 366 laipteliais, tačiau kadangi dar jautėmės kiek apsvaigę po skrydžio, nutarėme pažintį su miestu tęsti pėsčiomis.
Briugė yra pakankamai maža, tad galima visą apeiti pėsčiomis. Iš tiesų dieną turiningai praleisti galima ir keliuose kvartaluose. Niekur toli nenuklydome, užteko paklajoti netoli centro. Kita mūsų stotelė buvo priešais Turgaus aikštę esanti puošni gotikinė Stadhuis – miesto rotušė. Pastatyta dar 1300 m., Briugės rotušė yra seniausia visoje Belgijoje. Viduje įspūdingomis freskomis pasakojama Briugės istorija. Nuostabios skliautinės ąžuolinės lubos iliustruoja scenas iš Naujojo Testamento. Po to apsilankėme gretimame Gruuthuse muziejuje. Tai buvusio turtingo aludario namai, kuriuose galima apžiūrėti įvairiausius to meto daiktus, net giljotiną.
Kelias kitas valandas praleidome vaikštinėdami siauromis gatvelėmis, vis kirsdami kanalus siaurais tiltukais. Turiu silpnybę mažoms krautuvėlėms, kurių čia apstu. Mano vyrui apsipirkinėjimas yra svetimas dalykas, tačiau jis labai kantriai praleido su manimi tas kelias valandas. „Plėšiausi“ tarp rankų darbo nėrinių (kuriomis garsėja Begija) ir šokolado krautuvėlių gausos. Belgai yra tikri šokolado žinovai ir mieste gausu šių dangiškų saldumynų stendų. Galiausiai nugalėjo šokoladas, tad užsukome į beveik visas šokolado krautuvėles pakeliui. Mano vyrui net pradėjo patikti apsipirkinėjimas! Briugėje galima įsigyti visų aukščiausios klasės šokolado meistrų gaminių, tačiau man labiausiai patiko maža ir jauki Dumon krautuvėlė, kur viskas yra rankų darbo.
Apsalę ir apsvaigę nuo šokolado, nutarėme aplankyti Šokolado istorijos namus – per 3 aukštus įrengtą muziejų. Jame pasakojama šokolado istorija nuo actekų ir majų iki šių dienų. Geriausia dalis, žinoma, yra šokolado gaminimas ir rezultatų ragavimas.Taip atėjo ir popietė – laikas, kai jau per vėlu pietums, bet dar per anksti vakarienei. Tad pats metas popiečio arbatėlei. The Hotel De Orangerie – buvęs XV a. vienuolynas, šiandien paverstas žavingu viešbučiu ant kanalo kranto, buvo puikus mūsų pasirinkimas. Viešbučio terasoje, nuo kurios atsiveria vieno gražiausių kanalų vaizdas, mums patiekė nuostabios angliškos arbatos, išmoningai paserviruotų sumuštinių, aštrių užkandžių, pyragaičių. Viskas buvo patiekta labai elegantiškai ir itin derėjo su romantiška aplinka. Nors brangoka, maisto buvo tikrai daug, aptarnavimas, aplinka ir atmosfera nuostabūs, tad ir tokios sumos nebuvo gaila.
Veronika
Pasidalinkite savo kelionių įspūdžiais ir nuotraukomis su kitais keliautojais.
Bendraukime. Klausk ir dalinkis savo patirtim.