X

Patarimai keliaujantiems autobusu

Kelionės autobusu daugeliu atveju yra pigesnė alternatyva kelionėms lėktuvu. Ypač pasinaudojus puikiais autobusų bilietų pasiūlymais. Tokios kelionės metu pro autobuso langus galite pamatyti daug daugiau, susipažinti su bendrakeleiviais. Deja, sutaupytų pinigėlių sąskaita laukia ilgesnė ir neretai sunkesnė kelionė. Gana dažnai keliautojai ilgesnę nei 15 valandų kelionę autobusu laiko košmaru, o ne įdomia patirtimi. Tam, kad atmintyje liktų kuo malonesni atsiminimai, svarbu žinoti, kas gali palengvinti laiką autobuse.

PAGRINDINIAI PATARIMAI

– Išsirinkite tinkamą sėdėjimo vietą. Jei perkate bilietą iš anksto, neretai galite išsirinkti ir sėdimą vietą. Geriausias pasirinkimas – priekinės autobuso sėdynės, nes ten yra daugiau vietos kojoms nei, pavyzdžiui, autobuso gale.
– Pasiruoškite kelionei iš anksto: apsirenkite drabužius, kurie „kvėpuoja“, nesiglamžo, nevaržo judesių, yra patogūs. Nepamirškite ir patogios avalynės, pleistrų nuo galimų nuospaudų.
– Atvykite į išvykimo vietą prieš pusvalandį: geriau anksčiau, negu per vėlai.
– Į saloną pasiimkite tik būtiniausius asmeninius ir kitus vertingus daiktus. Erdvės stoka pasijus kelionei dar neprasidėjus. Autobusui sustojus pertraukėlei, nepalikite salone vertingų daiktų, pinigų ar dokumentų be priežiūros, nes tik patys esate atsakingi už savo turtą.
– Nepamirškite salone turėti jums reikalingų vaistų, jei kelionės metu blogai pasijustumėte, apsinuodytumėte maistu ar sutriktų virškinimas.
– Drėgnos servetėlės ir dezinfekuojamasis skystis kelionėse autobusu gali būti tikras išsigelbėjimas. Jos padės palaikyti būtiną higieną prieš kiekvieną valgį ar einant miegoti.
– Nepamirškite, kad rūkyti ir vartoti alkoholį autobusuose draudžiama.
– Keliones dienos metu renkasi tie, kurie nemėgsta miegoti, kuriems patinka skaityti, stebėti pro langą vaizdus ar užsiimti kitomis veiklomis. Tai ypač būdinga šeimoms su vaikais. Naktines keliones paprastai renkasi vieniši keliautojai, kurie mėgsta tylėti, važiuojant miegoti ir nori kuo greičiau pasiekti kelionės tikslą. Naktiniai autobusai stoja gerokai rečiau.
– Sapnus ir miegą pasaldins nedidelė pagalvėlė ir plona antklodė. Vieniems keleiviams monotoniškas autobuso variklio gausmas padeda užmigti, o kitiems sukelia diskomfortą, tad taip pat pravers ausų kamštukai ar ausinukas. Be to, jūsų bendrakeleivis gali būti knarkiantis vyrukas, o galbūt netoliese įsikurs verkiantis kūdikis. Tokiais atvejais ausų kamštukai yra tikras išsigelbėjimas.
– Nors daugumos ilgoms kelionėms pritaikytų autobusų sėdynės atsilenkia, tačiau lovos tai anaiptol neatstos. Nesvarstykite apie miegojimą ant praėjimo: dėl galimo staigaus stabdymo tai pavojinga gyvybei, todėl draudžiama.
– Jei neatmetate galimybės miegoti dienos valandomis, kelionėje gali praversti akių juosta.
– Kad laikas neprailgtų, pasiimkite į kelionę knygą ar žurnalą. Kai kuriuose autobusuose (pvz., Lux Express ar Simple Express) rasite ir daugiau pramogų – prieš kiekvieną sėdynę įtaisytuose ekranuose galėsite ne tik žiūrėti filmus, klausytis muzikos, bet ir žaisti kompiuterinius žaidimus, naudotis bevieliu internetu ir kt..
– Jei autobusu keliaujate su vaikais, pasirūpinkite, kad jie nenuobodžiautų – sugalvokite įdomių veiklų, pasiimkite žaidimų ir kt.

MAISTAS

Keliaujant autobusu nepatartina turėti faršo, šaltienos, karšto rūkymo žuvies, mišrainių, tortų, pyragaičių su kremu ar kitų greitai gendančių produktų. Jei į kelionę pasiimsite rūgpienio, jogurto, sviesto ar margarino, fermentinio ar lydyto sūrio, šviežių plautų žalumynų, visus šiuos produktus būtina suvartoti ne vėliau kaip per 2-3 valandas. Verčiau įsidėkite pakankamai vandens, šviežių ar džiovintų vaisių, daržovių, kietai virtų kiaušinių, šalto rūkymo produktų, rūkytų, vytintų ir vakuuminiu būdu įpakuotų mėsos bei sūrio gaminių (jei pakuotėje matyti susikaupusio skysčio, tokio produkto geriau nepirkite), konservų, užplikomos sriubos ir košės, riešutų, įvairių dribsnių, sausų pusryčių, sausainių ir pan.
Jei į kelionę įsidėjote arbatos, užpilamų sriubų/košių, sustojimuose iš vairuotojų gausite karšto vandens. Jei vis dėlto autobuse vandens nėra, daugumoje Europos degalinių darbuotojai maloniai jo įpils į jūsų talpą arba galėsite tai padaryti pasinaudodami esamais kavos/arbatos aparatais.

KELIONĖS DOKUMENTAI IR PINIGAI

Jeigu bilietas jau jūsų kišenėje, kruopščiai saugokite jį – taip išvengsite galimų nemalonumų. Pametus bilietą tarptautiniuose reisuose padės asmens dokumentas. Įsitikinkite, ar jis galioja. Ką reikėtų žinoti apie asmens dokumento galiojimą bei kuriose šalyse reikalingas pasas, o kur užtenka asmens tapatybės kortelės, skaitykite čia. Nepamirškite pasitikslinti, ar šalyse, pro kurias ar į kurią jūs vykstate, reikalinga viza.
Turėkite smulkių pinigų tų valstybių, per kurias važiuosite tranzitu, kad, autobusui sustojus, galėtumėte išgerti kavos, nueiti į tualetą ar pavalgyti pakelės kavinėje. Saugu turėti pinigų atsargą, jei dėl nenumatyto nukrypimo nuo grafiko negalėtumėte pasinaudoti turimais bilietais tolimesnei kelionei. Daugiau apie pinigus keliaujant esame rašę anksčiau.
Ne paslaptis, jog nauja aplinka, pasikeitusios klimato sąlygos gali palikti ne tik neišdildomus įspūdžius, bet ir sukelti netikėtų pavojų. Tiesa, kad nedaugelis prieš kelionę pagalvoja apie gresiančias nelaimes. Deja, niekada negali žinoti, kur tyko nelaimė. Ir jei ji užklups kelionėje, dažniausiai vaistai, medicininė pagalba ir panašios paslaugos kainuos žymiai brangiau nei čia, Lietuvoje. Todėl ruošdamiesi į kelionę nepamirškite į rankinę įsidėti ne tik bilietus, asmens dokumentus, bet ir kelionės draudimo polisą.

Jeigu turėsite nusiskundimų vežėjui, juos galite pateikti ne vėliau kaip per savaitę po kelionės.

Gintarė :