X

Kaip sustiprinti imunitetą? Kokias keliones rinktis?

Baigiantis žiemai ir pirmiesiems saulės spinduliams bandant prasiskverti per sodrius debesis, aktuali tampa organizmo sustiprinimo po žiemos tema.

Puikiai žinome, kad stipriam imunitetui reikalingas pakankamas vitaminų C ir D kiekis, kurį siekiame sukapti valgydami daugiau vaisių, daržovių, riešutų ir riebios žuvies. Į pagalbą ateina ir papildai, kurie reikalingi bene kiekvienam Lietuvos gyventojui rudens ir žiemos periodais.

Bet ar žinojote, kad vitaminai  E daro mus atsparesnius virusams, o vitamino A trūkumas mažina atsparumą infekcijoms?

Vitamino E gausu nerafinuotuose aliejuose (ypač kviečių gemalų), žalios spalvos lapinėse daržovėse (špinatai), kukurūzuose, riešutuose, grikiuose ir daigintuose grūduose, tuo tarpu vitamino A rasite žuvų taukuose, morkose (morkas ar jų sultis reikėtų vartoti su riebalais – aliejumi ar grietinėle – taip geriau įsisavinamas vitaminas A), menkės kepenyse, špinatuose, brokoliuose, abrikosuose, kiaušinio tryniuose ir piene.

Virusus ir infekcijas naikinančių medžiagų gausu bičių produktuose  – bičių duonelėje, meduje, žiedadulkėse. Medų reikėtų palaikyti burnoje kol ištirps, dedamas į arbatą jis praranda gydomąsias savybes.

Cinkas – dar vienas būtinas kareivis organizmo armijoje prieš infekcijas ir kitus ligų sukėlėjus. Jo gausu žuvyse (silkėj, sardinėse), austrėse, krabuose, vištų kepenėlėse, jautienoje, moliūgų sėklose ir riešutuose.

Jei Jūsų racionas pripildytas šių produktų, net ir žiemos sezonu turėtumėte jaustis žvalūs ir kupini energijos.

Imunitetą stiprina ir kuo dažnesnis buvimas gryname ore, o dar geriau – aktyvus buvimas, nes judant žmogus kvėpuoja intensyviau ir organizmas įsisavina daugiau deguonies. Belieka pasirinkti, kur oras yra grynesnis ir nauda organizmui bus didžiausia. Jei yra galimybė, rinkitės mišką ar parką, vaikščiokite ar bėgiokite toliau nuo didelių transporto srautų esančiose vietose.

Na, o jei jau planuojate atostogas, rinkites šalis, kur galėsite:

  1. Pasivaikščioti kalnuose, kur oras yra gryniausias ir dažnai vitaminu D lepina saulė.
  2. Valgyti vitaminais ir mineralais prisotintą vietinį maistą – vaisius, daržoves, žuvį, jūros gėrybes.
  3. Vartoti šviežią, nerafinuotą, aukštos kokybės augalinį aliejų.

Pavasaris jau čia, tad skubėkite rinktis:

Kelionės, kurių metu galėsite aplankyti kalnus

Kelionės į Kiprą

Kelionės į Kretą

Kelionės į Graikiją

 

 

Rasa :