X

Alternatyvi Europa traukiniu

Apsilankyk vietose ir festivaliuose, kur gimė „alternatyvos“ pasaulis (o gal jis vis dar gyvuoja). Išbandyk šį maršrutą su 1 mėnesio trukmės InterRail Global Pass bilietu.

LONDON – CASTLE CARY – READING – LEEDS – GREAT MALVERN – HARWICH – HOEK VAN HOLLAND – AMSTERDAM – HAMBURG – COPENHAGEN – MALMO – BERLIN – BUDAPEST – SOFIA – ISTANBUL – ANKARA – KAPIKOY

Jei turėjai ilgus plaukus, platėjančias kelnes ir keliavai autostopu 1960-aisiais, 1970-aisiais, tai ši kelionė suteiks galimybę dar kartą pajusti „geras vibracijas“. Jaunesniems keliautojams tai bus šansas pamatyti, kuo jų tėvai mėgavosi pasyvaus pasipriešinimo metais, arba tiesiog surasti alternatyvos židinius. Tik įsijunk „Greatful Dead“, „Led Zeppelin“ ar „The Mamas and the Papas“dainų savo grotuve ir šok į traukinį!

1960-aisiais nauja energija apėmė pasaulį nuo JAV iki daugelio šalių Vakarų Europoje. Tų laikų jaunimas nėrė į naują ir kitokį gyvenimo būdą, nepriklausomą nuo taisyklių, kurios apibūdino jų tėvų gyvenimo būdą. Religijų ir kultūrų įvairovė, pilietinės teisės, seksualinė laisvė, feminizmas, homoseksualų teisės, gamta, vegetarizmas, pacifizmas – visi šie dalykai įgijo reikšmę tais spalvotais metais iki šiol.

Kontrkultūros metai bylojo ne vien tik apie festivalius, laisvą muziką ir demonstracijas, bet ir apie jaunimo potraukį laisvai keliauti. Tūkstančiai jaunų žmonių paliko savo namus, kad galėtų patyrinėti Vakarų Europą, keliavo autostopu, leidosi į žygius su kuprinėmis, traukiniu, gėlėtais, rankomis dažytais Volkswagen autobusiukais, kurių emblema „VW“ priekyje dažnai reikšdavo taikos ženklą. Dažniausiai kelionės prasidėdavo Londone.

Madingasis Londonas

Jungtinės Karalystės sostinė davė pradžią radikalioms muzikos grupėms – nuo „Rolling Stones“ iki „Pink Floyd“ ir vėliau „Sex Pistols“. Londonas iki šiol siūlo daug ką nuveikti ir pamatyti. Savaitraštis „Timeout“ yra puikus gidas, informuojantis apie muzikos ir kitokius renginius. „Camden Town“ prekyvietė bus pagrindinis apsipirkimo taškas. Ten yra visokių ekstravagantiškos mados detalių – nuo psichodelinių marškinėlių iki pankiškų Doc Martens batų (tik saugokis klastočių!). Tai gana turistinis ir savaitgaliais ypatingai perpildytas rajonas, bet keliautojai būtinai randa originalių suvenyrų šioje unikalioje prekyvietėje.

„Soho“ ir „Covent Garden“ rajonuose vis dar yra hipiškų parduotuvių, klubų ir barų su geriausiais ritmais. Jei patinka ska-reggae, sėsk į Victoria linijos metro, važiuojantį į Brixtono prekyvietę, kuri turi ryškų afrikietišką stilių, ir tikrai rasi informacijos apie gerus regio vakarus. Paskutinį rugpjūčio savaitgalį vyksta karibietiškas „Notting Hill“ karnavalas su puikiomis garso sistemomis, mušamųjų grupėmis, kostiumų apdovanojimais, platformų pasirodymais ir visą naktį trunkančiais vakarėliais. Į linksmybes įsitraukia daugiau kaip milijonas žmonių (daugiau informacijos).

Iš Londono galima vykti į puikius muzikos festivalius: birželio vidury vyksta „Isle of Wight“, kur yra groję Bob Dylan, Jimi Hendrix ir „Doors“ (apie 2 valandos kelio traukiniu nuo Londono iki Portsmouth Harbour). Birželio pabaigoje vyksta „Glastonbury“ festivalis, kur susirenka daugiau kaip 150 000 žmonių (1,5 val. kelio traukiniu nuo Londono iki Castle Cary). Festivaliai „The Reading“ ir „The Leeds“ vyksta tuo pat metu rugpjūčio pabaigoje. „Reading“ yra vienas seniausių muzikos festivalių pasaulyje.

Tiems, kurie mieliau renkasi mažesnio masto renginius, rekomenduojamas „The Big Chill“, kur siūloma įvairių muzikos žanrų, įskaitant liaudies, džiazo, afrikiečių ir dub muziką natūralioje aplinkoje pilies požemiuose (apie 3 val. kelio traukiniu nuo Londono Great Malvern). Devone vyksta „Beautiful Days“ (apie 3 val. kelio traukiniu nuo Londono iki Feniton). Tačiau derėtų nepamiršti, kad didžiausių ir įspūdingiausių festivalių bilietai turi būti užsakyti prieš mėnesį. „Reading“ bilietai gali būti išparduoti per kelias dienas, o „Glastonbury“ ir dar greičiau.

Sveiki atvykę į Amsterdamą!

Laikas vykti į Olandiją. Iš Londono į Harwich laukia maloni pusantros valandos trukmės kelionė traukiniu. Iš čia galima plaukti keltu (su InterRail Pass taikoma nuolaida) į Hoek van Holland uostą. Pasimėgavus lengvu jūros vėjeliu ir pailsėjus po 6,5 val. pasieksite krantą, o po mažiau nei 2 val. kelionės traukiniu – ir Amsterdamą.

Amsterdamas visada buvo beveik privaloma stotelė kiekvieno jaunuolio kelionėje su InterRail Pass. Šis miestas vaidino pagrindinį vaidmenį jaunimo kultūros vystyme nuo 1960-tųjų ir išliko viena labiausiai progresuojančių vietų Europoje. Tuomet spalvingi įvykiai taikos ir laisvos meilės vardu beveik nuolatos vyko Vondel viešame parke miesto centre. Šiandien muzikiniai ir kultūriniai renginiai čia vis dar organizuojami, įvairaus amžiaus žmonės susirenka paiškylauti, pagroti ar tiesiog pabūti drauge.

Iš Amsterdamo centrinės traukinių stoties lengva pasiekti pėsčiomis „Dam Square“ aikštę – miesto centro širdį. Einant šoninėmis gatvėmis atsiveria ne tik siauros gatvelės, mažos aikštelės, bet ir garsieji Amsterdamo kanalai.

Amsterdame legalizuota prostitucija, kanapių rūkymas leidžiamas specialiose kavinėse, miestas turi stiprią tradiciją būti plačių ir liberalių pažiūrų. Šis požiūris traukia milijonus smalsių turistų. Tačiau kelios tokios „šokiruojančios“ laisvės pavirto į komercinį turizmo mechanizmą, tad jie dabar labiau atrodo nemadingi nei alternatyvūs. Bet tai vis tiek nuostabus miestas – verta užsukti į vieną kitą muziejų ar kitas lankytinas vietas, pasivaikščioti arba pasivažinėti dviračiu. Waterlooplein ir Noordermarket prekyvietėse yra sendaikčių ir kitokių įdomių dalykėlių.

Nuo „Beatles“ iki techno muzikos

Kelionė tęsiasi link Kopenhagos. Tai gana ilga kelionė per visą dieną, todėl verta trumpam stabtelėti Hamburge. Čia Sankt Pauli ir Schanezenviertel kvartaluose yra gana alternatyvių vaizdų su daugybe imigrantų studentų, menininkų, raudonųjų žibintų kvartalų, Reeperbahn gatve – grupė „The Beatles“ savo karjeros pradžioje čia grojo daugybėje klubų. Galima rinktis ir patogų tiesioginį naktinį traukinį iš Amsterdamo į Kopenhagą.

Danijos sostinės Kopenhagos tolerancijos simbolis yra laisvas miestelis Christiania. Hipiai pirmieji užsiėmė šią buvusią karinę bazę 1971 m. ir išvystė erdvę į savarankiškus miestelius miestelyje, siūlančius meditaciją, jogą ir dailės parduotuves, išvystė bendruomenės projektą gyventi taikoje, meilėje ir harmonijoje kartu su aktyvizmu. Nepaisant Danijos valdžios pasikartojančių pastangų atgauti tą vietą, Christiania visada išdidžiai priešinosi. Šiandien ten vis dar yra beveik tūkstantis gyventojų uždarose grupėse ir lankytojų, kurie čia mielai laukiami. Verta pasivaikščioti šalia spalvingai apipieštų sienų, pamatyti roko koncertų ir susiformuoti nuomonę, ar yra ir kaip yra propaguojamas kitoks gyvenimo būdas.

Kita stotelė – Berlynas. Čia taip pat galima keliauti dieną (beveik 7 val. kelio) arba sėsti į patogų naktinį traukinį Malmėje (sėdimų-gulimų vietų kainos prasideda nuo 15 EUR, privalomos rezervacijos). Galima pasiekti Malmę per 35 min. iš Kopenhagos.

Berlynas žinomas dėl tolerancijos tradicijos, todėl čia daug studentų ir jaunų žmonių. Tai iki šiol išlikęs statusas, kad padalintas miestas skatina vystyti kitokią ir pogrindinę kultūrą, įvairių menininkų susivienijimą iš Vakarų ir buvusios komunistinės Vokietijos. Miestas dėl šios priežasties virto į meno, dizaino, daugialypės terpės ir elektroninės muzikos veiklos kūrybos centrą. Techno muzika gimė čia!
Kreuzberg rajonas yra vieta, kurioje telpa po saule pankai, gėjai, anarchistai, menininkai, turkai ir kt. Čia yra neįtikėtinų galerijų, klubų įvairovė (pavyzdžiui, K17, Berghein ir SO36). „The Culture Brewery“  Prenzlauer Berg (arba Prenzlberg) rajone yra vieta, kur daug barų, klubų ir kino salių. Norint apsipirkti verta apsilankyti Mauerk‘s sendaikčių turguje sekmadieniais. Jei patinka masiniai susibūrimai, reiktų sudalyvauti kasmetiniame karnavale „Karnevel der Kulturen“, kuris pristato Vokietijos sostinės kultūrinę ir etninę įvairovę. Jei biudžetas spaudžia, Berlyne yra daug nemokamai lankytinų vietų bei vakarėlių ir kultūrinių renginių.

Pirmyn į Rytus

Jei vis dar yra laiko ir ūpo keliauti, tuomet neišgąsdins 12 val. trukmės kelionė į Budapeštą dėl vieno sėkmingiausių žemyne „Sziget“ festivalio. Festivalis saloje, tarptautinė publika, daugybė jaunų žmonių ir 108 ha bendruomeninio gyvenimo su puikiais koncertais.

Tiems, kas nori tęsti maršrutą, teks ilgai keliauti į Stambulą Turkijoje. Tai 30 val. trukmės kelionė, bet tikrai gera patirtis. Sofijoje reikės persėsti į kitą traukinį ir galima padaryti pertrauką čia.

Bulgarijos sostinė Sofija, esanti gražiojo Vitosha kalno papėdėje, gali nustebinti. Paminklai ir archeologiniai griuvėsiai visame miesto centre liudija sostinės senovinį kultūros paveldą. Nedera praleisti gigantiškos Šventojo Aleksandro Nevskio katedros, vienos iš gražiausių ortodoksų bažnyčios. Nors Bulgarija neseniai įstojo į Europos Sąjungą, Sofija iki šiol yra gana nebrangus miestas. Vietiniai žmonės žino, kaip surengti vakarėlį, tad būk pasiruošęs galimybei patirtį tokią naktį, apie kurią grįžęs namo dar ilgai pasakosi savo draugams. Nuo Sofijos iki Stambulo – tik viena naktis važiuojant traukiniu.

Stambulas turi daug ką pasiūlyti. Neįtikėtini paminklai iš senovės civilizacijų įtrauks visai dienai, o bruzdus Galata rajonas įsuks į naktinį gyvenimą. Miestas yra vartai tarp Europos ir Rytų. Tad galima leistis tolyn, į Ankarą, naktiniu traukiniu (nuo Stambulo 8 val. kelio traukiniu). Turkijos sostinė Ankara turi daugybę įdomių vietų: „Anitkabir“, Ataturko mauzoliejus (Ataturkas yra Turkijos Respublikos įkūrėjas ir jos Tėvas), nuostabios mečetės ir puikus Anatolijų Civilizacijos muziejus, įsikūręs gražiame sename Ottomano turguje. Vakare Tunali ir Bestekar gatvėse yra gerų vietų pavalgyti, atsigerti ar parūkyti kaljaną (vandens pypkę). Ankara yra puiki starto vieta leistis į netoli esančią Kapadokiją. Šis regionas žymus dėl savo neįtikėtinų uolienų.

Gintarė :