X

Per Europos sostines traukiniu

Įspūdinga kelionė per išskirtines Europos sostines traukiniu su InterRail Global Pass bilietu, galiojančiu 10 dienų per 22 dienas.

MADRID – PARIS – LONDON – BRUSSELS – ANTWERPEN – BRUGES – AMSTERDAM – BERLIN – PRAGUE – VIENNA – ROME

Paryžius, Londonas, Amsterdamas, Roma…. Europa pilna nuostabių mažų miestų ir kaimų, tačiau turistai pirmiausiai nukreipiami aplankyti šalių sostines. Šios Europos ,,žvaigždės”, kiekviena unikaliu savo skoniu, papročiais ir kultūra, turi tiek daug pasiūlyti, kad jas visada verta aplankyti ne vieną kartą! Jei ilgai galvojote pasisvečiuoti ne vienoje Europos sostinėje vienos kelionės metu, šis maršrutas kaip tik jums! Taigi, maršrutas kelionei per Europos sostines traukiniu.


Tikrasis Madridas

Dėl Lotynų temperamento ir atsipalaidavusios atmosferos kombinacijos Madridas yra puiki vieta pradėti šią kelionę. Turistai čia ras daugybę nemokamai lankomų vietų. Bendravimą ir linksmybes mėgstantys Madrido gyventojai turi aistrą mėgautis viskuo: restoranais, barais, klubais ar tiesiog pasivaikščiojimais bulvaru. Tiems, kurie ieško hipiškų, alternatyvių klubų, turėtų patikti Malasaña ir Tribunal rajonai. Kiti pirmenybę teikia labiau tradiciškai atmosferai La Latina rajone. Čia yra fantastiškų vietų paragauti tipiškų tapų, ypač sekmadienias po pasivaikščiojimo populiariamiajame El Rasto blusų turguje. Patatas bravas – kepta pjaustyta bulvė aštriame pomidorų padaže – yra vietinių mėgstamiausias maistas.
Chueca – prabangesnis, modernus ir gėjų pamėgtas rajonas, Moncloa pilnas studentų, Lavapies – daugiakultūrė ir artistinė erdvė. Visose šiose vietose kiekvieną naktį nuo ketvirtadienio iki šeštadienio ispanai mėgaujasi linksmybėmis iki paryčių.
Prieš išvykstant būtinai paragaukite vieno iš aukštos kokybės patiekalų, kuriuo garsėja Madridas, – mariscada. Jis gaminamas su visokių rūšių vėžiagyviais. Madride galima rasti geriausios kokybės žuvies visoje Ispanijoje. Tik atminkite, kad vietiniai pietauja vėlai, tarp 14 ir 15 val., o vakarienė retai kada prasideda prieš 21 val. Jeigu norėtumėte užkąsti, paragaukite vietos mėgstamiausio: karšto šokolado su churros ryte arba bocadillo de calamares (kalmaro sumuštinis) pietums!
Futbolo fanams privaloma pamatyti Santiago Bernabeu – garsų stadioną, kuris yra pačių sėkmingiausių pasaulyje futbolo komandų klubų namai. Atvykite čia su 10 metro linija ir leiskitės į turą po stadioną ir klubo muziejų. O gal net apsilankysite ir rungtynėse bei pajausite tirkąją sirgalių dvasią.
Sėskite į patogų naktinį Elipsos traukinį Madrido Chamartin stotyje ir ryte nubusite kitoje sostinėje Paryžiuje!

Šviesų miestas – Paryžius

Yra įvairių teorijų, kaip gražusis La Ville-Lumiere (Šviesų miestas) gavo šį vardą. Vieni mano, kad pavadinimas kilęs dėl svarbaus vaidmens, kurį miestas atliko Švietimo amžiuje (XVIII a.) kaip svarbus kultūrinis centras. Dar ir šiandien Paryžius su Luvru, kaip brangakmeniu karūnoje, yra lyderiaujanti kultūros sostinė. Tokios vietos kaip Saint-Germain-des-Pres turi daugybę galerijų, Lotynų kvartalo (Latin Quarter) centre yra Sorbonne – istorinis Paryžiaus universitetas.
Pagal kitą versiją miesto pavadinimo ištakos kilo XIX a. pabaigoje, kuomet buvo įrengiamas gatvių apšvietimas prieš kelias pasaulines parodas, vykusias Paryžiuje. Tai buvo pats svarbiausias tarptautinis renginys pristatant tų laikų technologijas, prekybą ir turizmą. Šios parodos miestui padovanojo du svarbius palikimus: 1889 m. buvo pastatytas Eifelio bokštas kaip laikinas architektūrinės inžinerijos eksponatas ir 1900 m. parodai buvo atidaryta pirmoji didžiulė Paryžiaus metro linija bei traukinių stotis Gare d‘Orsay (dabar čia įkurtas Musee D‘Orsay muziejus). Gare de Lyon stotyje veikiantis art-nouveau stiliaus restoranas ,,Le Train Bleu“ buvo atidarytas prieš tą pačią parodą.
Trečioji versija byloja apie pėsčiųjų bulvarų pradžią vykstant dramatiškai Paryžiaus transformacijai valdant Imperatoriui Napoleonui III. Ji pakeitė senojo Paryžiaus vaizdą su daug senų namų ir siaurų gatvelių. Pokyčiais buvo siekiama lengviau suvaldyti riaušes, bet šalutinis poveikis buvo tas, jog jie atvėrė seną viduramžių miestą ir įleido daugiau šviesos. Taip atsirado Eliziejaus laukų alėja (Avenue des Champs-Élysées), kuri prancūzų nuomone yra La plus belle avenue du monde (,,Pati gražiausia alėja pasaulyje“). Dviejų kilometrų ilgio didinga alėja, dabar pilna prabangių parduotuvių, kavinių ir nuostabių objektų (įskaitant Triumfo arką), yra puiki vieta pasivaikščiojimui.
Kitos miesto įžymybės, kurių nederėtų praleisti, yra Ile de la Cite su viduramžių atmosfera, daugybė gražių tiltų (ypatingai Pont Neuf, seniausias tiltas), ikoniškoji gotikinės architektūros Notre Damo katedra, žavingosios chimeros, nepakartojamas miesto vaizdas iš Šiaurės bokšto (North Tower) ir kitos Paryžiaus lankytinos vietos.
Tiesiog privaloma dienos kelionė iš Paryžiaus į Versalio rūmus. Nuostabi pilis, kiemas, prabangūs sodai ir tūkstančiai paveikslų ir skulptūrų. Rūmus galima pasiekti iš Paryžiaus vietiniu traukiniu (RER C).

Į Londoną – tuneliu!

Paryžiuje pasinaudokite aukštos kokybės jungtimis su kita puikia sostine – Londonu! Keliaukite „Eurostar“ traukiniu (būtina vietos rezervacija) per Eurotunelį ir Londone būsite už beveik dviejų valandų.
Londonas yra tikras europietiškas megapolis, garantuojantis atradimus kiekvieną kartą. Daugybė lankytinų vietų, geriausios pasaulio muzikos ir teatro scenos ir kt.

 

Briuselio įžymybės ir geras maistas

Nėra lengva palikti tokius miestus kaip Paryžius ar Londonas, tačiau Briuselis gali pasiūlyti daugiau negu reikia, kas vėl suviliotų sėsti į „Eurostar“ traukinį poros valandų kelionei. Briuselis yra daugiau nei tik politinis Europos centras – Belgijos sostinės architektūra ir kulinarija užlaikys čia net kelias dienas. Pažintį su senuoju centru reiktų pradėti nuo kerinčios Didžiosios aikštės (Grand Place-Grote Markt) – didžiulio skvero, miesto bokšto, gražių XVIII a. pastatų ir gotikos stiliaus viešbučio ,,Hotel de Ville” (čia įsikūrusi miesto Rotušė). Briuselyje galima paragauti Lukse wafel – garsiųjų vaflių su karamelizuotu cukrumi – ir pakikenti prie netoliese esančio Manneken Pis fontano: prie šios sisiojančio berniuko statulos nufotografuota milijonai nuotraukų.
Briuselį apžvelgti galite iš Triumfo arkos terasos, kuri yra Parc du Cinquamentenaire. Norint vaizdo iš modernesnės perspektyvos derėtų palikti miesto centrą ir aplankyti Atomium (Heysel/Heizel metro stotis). Šie dideli plieno rutuliai (kiekvienas 18 m diametro!) yra dar vienas Briuselio simbolis. Šokolado mėgėjai ras daugybę parduotuvių juo pasimėgauti. Gerą kokybę (už protingą kainą) patikrinkite vietinių mėgiamiausiuose ,,Leonidas“ ir ,,Neuhaus“ tinkluose.
Belgija yra alaus mėgėjų Meka. Šalies daryklos pagamina apie 800 vien tik standartinio alaus rūšių. O jei pridėtume kitas rūšis, turėtume pasirinkimą iš daugiau nei 8000 tūkstančių alaus rūšių! Asortimentas prasideda nuo šviesaus, auksinio pilsnerio iki tamsaus, sodraus ir beveik saldaus tamsaus alaus, specialiai gaminamo vyrų vienuolynuose. Paragaukite ,,Lambic” alaus. Alų skaniausia gerti su tradicinėmis belgiškomis midijomis (moules) ir bulvytėmis (frites). Tarp daugelio gerų muziejų vienas netgi paskirtas alui – Musee Bruxellois de la Gueuze įkurtas alaus darykloje.
Svečiuojantis Briuselyje rekomenduojama leistis į vienos dienos kelionę traukiniu iš Briuselio į Antverpeną arba Briugę ar net abu miestus.

Kanalų miestas – Amsterdamas

Kita stotelė – Amsterdamas – yra už ~3 val. kelio traukiniu per Olandiją nuo Briuselio. Šis miestas išaugo iš nedidelio žvejų kaimelio nuo XII a. Dėl strategiškai gero vietos ir prieigos prie jūros Olandija tapo pirmaujanti pasaulio prekyboje ir savo ekonomine galia dar XVII a. Tai buvo vadinamas olandų ,,aukso amžius“. Šiandien tai vis dar svarbus Europos kultūrinis ir ekonominis centras su daugybe labai gerai išsaugotų klasikinių savybių. Architektūra istoriniame miesto centre yra beveik nepaliesta, centras suskirstytas daugybės garsių kanalų, kurių vandenyje žaismingai atsispindi šviesos, tiltai ir pastatai. Tikrai pastebėsite daugybę senų pakhuizen (sandėliavimo namų), dabar paverstų į madingus butus, su savo tipiškais hijsbaken – lauko kabliais, kurie vis dar naudojami kelti sunkius daiktus į viršų ar leisti žemyn namo išorėje. Verta pažvelgti į miestą ir iš kanalų pusės ir leistis į kruizą kanalu. Arba dar geriau – išsinuomoti dviratį ir naršyti po siauras Amsterdamo gatveles, parkus, aikštes ir lankytinas vietas.
Daugybė asmens laisvių asocijuojasi su Olandija, nes ši šalis pradėjo toleruoti skirtingas religines grupes, legalizavo prostituciją raudonųjų žibintų rajone, leido pardavinėti ir naudoti produktus iš kanapių. Amsterdamo muziejų sąrašas itin turiningas: Rijksmuseum, skirtas Aukso amžiaus paveikslams, ypač populiarus Van Gogo muziejus, Ermitažas, Anos Frank namų muziejus, kuriame jauna žydų kilmės mergaitė parašė savo judėjimo dienoraštį, kol slapstėsi nuo nacių persekiojimo, ir kt.
Galima leistis ir į vienos dienos kelionę iš Amsterdamo. Viena jų – į Marken, buvusią salą. Tai tradicinis žvejų kaimelis su mediniais namais ir vėjo malūnais. Centrinėje Amsterdamo storyje įsėskite į 111 autobusą ir čia atsirasite per 45 minutes.

Suvienyta sostinė – Berlynas

Ryte atsisveikinę su Amsterdamu traukiniu per Vokietiją keliaukite į Berlyną (kelionės trukmė 6,5 val., reikės persėsti į kitą traukinį Hilversum stotyje). Didelis ir vis besikeičiantis Berlynas nėra miestas, kurį lengva apeiti. Bet jis patraukia savo kontrastais ir sudėtingumu. Šis miestas buvo stipriai pažeistas, bet taip pat sėkmingai rekonstruotas. Tikėtina, jog pirma žymi vieta, kurią pamatysite, bus nauja centrinė Berlyno geležinkelio stotis (Berlin Hauptbahnhof). Tai pati didžiausia daugiapakopė stotis Europoje ir viena iš romaniškos architektūros šedevrų mieste.
Berlyne daugybė lankytinų vietų. Berlyno architektūra ypač įvairi, su daugybe naujų ir ryškių pastatų. Senasis Reichstagas (Parlamento pastatas) išsiskiria iš kitų: stiklinės ir veidrodinės konstrukcijos bei kupolas pakeitė originalų 1894 m. pastatytą kupolą, kuomet jis buvo renovuotas po Vokietijos susijungimo. Užkopus spiraliniu taku nuo viršūnės galima pamatyti įspūdingą naktinio miesto vaizdą (paskutinis įėjimas 22 val.). Dar daugiau įspūdingų vaizdų atsiveria iš Berlyno TV bokšto (Berlin Fernsehturm) tiesiai virš Alexanderplatz senajame Rytų Berlyne. 204 m aukščio bokštas yra aukščiausias statinys Vokietijoje. Jo viršūnėje įkurtas baras-restoranas, tad giedrą dieną čia apsilankius garantuotos stulbinančios panoramos. Tiesiog būtina prisiliesti prie istorijos ir apsilankyti Berlyno sienos, kuri beveik 30 metų skyrė Berlyną į dvi dalis, prie ,,Checkpoint Charlie“, kuri buvo vienintelė praėjimo vieta užsieniečiams. ,,Haus am Checkpoint Charlie“ muziejuje vis dar yra perspėjimo ženklas ,,Jūs paliekate Amerikos sektorių“ ir kitos relikvijos, susijusios su daugybe bandymų pabėgti už sienos. Kita svarbi istorinė stotelė – memorialas nužudytiems Europos žydams, įspūdinga abstrakti instaliacija, užimanti didžiulį plotą šalia Brandeburgo vartų. Čia yra ir požeminis holokausto muziejus. Daugiau informacijos apie žydų kultūrą Europoje galima rasti šiuolaikiniame Žydų muziejuje (Judisches Museum).

Auksinės sostinės – Praha ir Viena

Per 4,5 val. vykstant į pietus per Čekiją pasiekiama kita stotelė – Praha. Ši sostinė su spindinčiais auksiniais bokštų stogais ir bažnyčios kupolais, atsispindinčiais Vltava upėje, tikrai nusipelno epiteto ,,magiška“. Prahoje gausu lankytinų vietų visame mieste. Gatvės pačioje miesto centro širdyje pilnos turistų, tad čia visuomet galima sutikti pakeleivių ar pasilinksminti su žmonėmis iš viso pasaulio.
Iš Prahos galima per 4,5 val. nuvykti traukiniu į Vieną.

Istorinis Vienos centras – buvusi Habsburgo teismo ir imperijos sostinė – tai vienas didelis muziejus po atviru dangumi. Dienos metu vilioja muziejų rajonas, miesto pilys ir rūmai. Norint kažko visiškai skirtingo, galima traukti į Praterio didžiulį pramogų parką Leopoldstadt rajone, žymų dėl savo milžiniško XIX a. apžvalgos rato. Ieškote vietinio naktinio gyvenimo? Nuvykite į Josefstaedter Strasse gatvę (Josefstädter Straße) arba į Schottenring (požeminės stotys U2 ir U6) – čia rasite geriausios muzikos vietas mieste. Tik neišvykite iš miesto prieš tai neparagavę žymiojo Sachertorte, šokoladinio torto su abrikosų marmeladu ir viršuje apteptu storu sluoksniu šokolado glajumi.

Kartą Romoje…

Iš Vienos Meidling stoties traukiniu per Austriją ir Italiją keliaukite pietų kryptimi į šio maršruto paskutinę ir seniausią sostinę – Romą. Čia yra tiek daug lankytinų vietų ir dalykų pasimėgauti ,,Amžinuoju miestu“, kad teks atvykti į Romą dar ne vieną kartą. Jei tai pirmoji kelionė į Romą, būtina aplankyti Koliziejų, Vatikaną, Trevi fontaną, ispaniškus laiptus, pasivaikščioti vingiuotomis gatvelėmis senamiestyje.
Pabėgti nuo minių galima Senajame žydų gete, tylioje oazėje miesto centre šalia Forumo ar tiesiog mažuose vidiniuose kiemeliuose. Campo de Fiori skvere atsigaivinkite gėrimais ar ledais (gelato) po Džordano Bruno (Giordano Bruno) statula ir tęskite kelionę eidami link Tibro (Tevere) upės. Nors ir pilnos turistų, tačiau žavi Panteono ir Navonos aikštės (Piazza Navona). Numalšinti troškulį galima arčiausiame nasone (gatvės fontanas su geriamuoju vandeniu) ar užėjus į barą espresso kavos.
Po aktyvios dienos rekomenduojame leistis į pažintį su šalia esančia kaimynyste aplink San Lorenzo universitetą. Studentai šnekučiuojasi gatvėse ar susirenka klubuose paklausyti gyvos muzikos ar poezijos skaitymų. Šalia esančiame Pigneto Quarter yra klestinti muzikos ir menų scena. Šokių gerbėjai norės pakliūti į Ostiense – techno fanai susiburia čia kasnakt. Maistas ir gėrimai San Lorenze itin pigūs, visos vietos turi platų asortimentą kiekvieno kišenei ir skoniui, nuo picos ir vietos patiekalų iki bet kokio egzotiško recepto.
Jeigu norisi kažko tiesiog gero, pats geriausias pasirinkimas yra paklausti vietinių: jie puikiai sugebės nurodyti, kur galima paragauti geriausių makaronų su kiaušiniais ir šonine (carbonara).

Jei jau aplankėte šias Europos sostines traukiniu, galite vykti ir į kitas. Įspūdžių nepritrūks :)

Gintarė :