X

Nemokamai lankytinos vietos Niujorke

Niujorkas – išties brangus miestas. Tačiau tuo pačiu ir daugelio keliautojų svajonė. Norint pažinti šį miestą gali tekti neblogai pakratyti kišenes. Nors įmanoma rasti gana pigių lėktuvo bilietų į Niujorką, biudžeto eilutes papildo apgyvendinimas, transporto išlaidos, maitinimas ir pramogos. Štai paskutinėje eilutėje padėsime sutaupyti šiuo sąrašu. Taigi, nemokamai lankytinos vietos Niujorke.

Centrinis parkas (Central Park) 
Niujorko Centrinis parkas (3,41 km²) plyti dangoraižių apsuptame Manhatano rajone. Čia galite tiek bėgti krosą, tiek važinėtis dviračiais ar riedučiais, tiek gulėti išsitiesus ant pievelės. Čia vykstantys muzikos šou, spektakliai ir parodos visada sulaukia parko lankytojų dėmesio. Parke įrengtos kavinės, vaikų žaidimų aikštelės, zoologijos sodas, vandens atrakcionai, pastatytos skulptūros, įsimylėjėlius traukia W.Shakespeare’o sodas. O kur dar garsioji Žemuogių pievelė ir mozaika “Imagine” Džono Lenono atminimui. Be to, čia draudžiama vartoti alkoholį.


Laisvės statula (Statue of Liberty) 
Vario ir plieninio korpuso statula vaizduoja moterį su septynių spindulių karūna ir toga, dešinėje rankoje ji laiko į viršų iškeltą fakelą, o kairėje – lentelę. Septyni spinduliai simbolizuoja žemynus: Europą, Aziją, Afriką, Australiją, Šiaurės Ameriką, Pietų Ameriką ir Antarktidą. Tai nacionalinis amerikiečių pasididžiavimas, kurį jiems 1886 m. padovanojo prancūzai JAV nepriklausomybės šimtmečio proga. Prancūzijos ir JAV tautų draugystę simbolizuojanti statula yra pastatyta atskiroje saloje. Laisvės statulos viduje yra įkurtas Amerikos istorijos muziejus. Liftu galite pakilti į patį pastato viršų ir pasigėrėti žadą atimančia Niujorko panorama.
Kiekvienas nori pamatyti Laisvės statulą, bet keltas iki jos nemažai kainuoja. Tačiau plaukdami “Staten Island Ferry” keltu pasigrožėti Laisvės statula galėsite nemokamai. Keltas išplaukia adresu East end of Battery Park, Lower Manhattan, Niujorkas.


Bruklino tiltas (Brooklyn Bridge) 
Tai vienas seniausių kabančių tiltų JAV, kurio ilgis siekia 1825 m. Tiltas jungia Manhatano ir Bruklino rajonus. Tilto statyba prasidėjo 1870 m. sausio 3 d. ir buvo baigta 1883 m. gegužės 24 d. Baigus Bruklino tilto statybą, tai buvo ilgiausias pakabinamas tiltas pasaulyje. Bruklino tiltas laikomas viena svarbiausių Niujorko įžymybių, jis žavi turistus įspūdingomis savo konstrukcijomis ir istorija. Kiekvienam Niujorko svečiui siūloma bent kartą pereiti Bruklino tiltu ir pasigrožėti Žemutinio Manhatano vaizdais.


Taimso aikštė (Times Square) 
Šioje Niujorko gatvių sankirtoje Manhatane nuolat šurmuliuoja gausybė žmonių. Taimso aikštė visuomet garsėjo kaip sekso parduotuvių, striptizo barų ir kabareto šou vieta, kurioje mėgdavo lankytis ekscentriški ir laisvą gyvenimo būdą propaguojantys žmonės. Dabar aikštė paskelbta pėsčiųjų zona, o jos garbei atidarytas nedidelis muziejus, primenantis šios aikštės istoriją.


Niujorko miesto rotušė (New York City Hall)
Tai yra seniausias rotušės pastatas JAV, kuris vis dar naudojamas pagal savo pirminę funkciją. Pastate įrengtas mero kabinetas, taip pat jame renkasi miesto taryba. Rotušė įtraukta į JAV nacionalinio paveldo sąrašą (1960 m.) bei į JAV nacionalinį istorinių vietų registrą (1966 m.).
Rotušėje organizuojamos nemokamos ekskursijos, kurių metu leidžiama pasižvalgyti po kupolinę marmuro salę, gubernatoriaus menę ir kitas erdves. Būtina išankstinė registracija.


Čelsio galerijos (Chelsea galleries)
Didžiausia meno galerijų koncentracija Niujorke – tai Čelsio kvartalas. Visos jos yra nemokamos, o užsukus tikrai nebūtina įsigyti meno kūrinių. Be to, užsukę čia ketvirtadienio vakarą pateksite į vyno ir sūrio vakarėlį.


High Line parkas (High Line)
Vakarinėje Manhatano pusėje esantis urbanistinis parkas įkurtas ant apleistos antžeminės traukinių estakados, 10 m aukštyje. Pati konstrukcija buvo pastatyta dar 1930 m., tačiau pagal paskirtį ja naudotasi tik iki 1980 m. 1999 m. ją buvo siūloma nugriauti, tada ir gimė idėja – ant apleistos estakados įkurti viešą miesto parką. Čia palikti seni geležinkelio bėgiai, greta suformuoti gėlynai, žolynai, įrengti suoliukai, šviestuvai. Parke yra ir meno instaliacijų, čia reguliariai vyksta įvairūs renginiai. Žvelgiant iš viršaus atsiveria nuostabūs Hadsono upės vaizdai. Iš parko galite nueiti iki Čelsio galerijų.


Bruklino alaus darykla (Brooklyn Brewery)
Bruklino „Williamsburg“ alaus darykloje savaitgaliais (nuo penktadienio vakaro iki sekmadienio rengiamos nemokamos ekskursijos. Degustacija galima už ppaildomą mokestį.
Adresas: 79 N 11th St, Brooklyn, Niujorkas


Grinvudo kapinės (Green-Wood Cemetery)
Tai jaukios žalios kapinės su medžiais ir kalvelėmis. Teritorijoje stūkso graži varpinė – nacionalinis paminklas, kuris 19 amžiuje buvo antras pagal lankomumą visose JAV. Čia palaidoti žymūs šalies mokslininkai, muzikantai, krepšinio legendos, pilietinio karo veteranai. Iš šios Niujorko dalies atsiveria nuostabus vaizdas į Manheteną ir į „Battle Hill“, kuri buvo kautynių už nepriklausomybę prie Malverno kalvos vieta. Be to, šios kapinės patenka į pačių brangiausių pasaulyje amžinojo poilsio vietų sąrašą.
Adresas: 500 25th St, Brooklyn, Niujorkas


Gubernatoriaus sala (Governor’s Island)
Ši 70 ha sala lankytojams atsivėrė tik 2003 m. Čia yra 3,5 km dviračių takas, minigolfo aikštynas, vieta iškyloms, Admirolų namas ir kitos atrakcijos. Sala lankytojams atvira tik gegužės-rugsėjo mėnesiais.
Į salą plukdo keltas, išplaukia adresu Battery Maritime Bldg, Slip 7, Lower Manhattan, Niujorkas.


Rokfelerio centro viešasis menas (Rockefeller Center Public Art)
„Rockefeller Center“ – 19 komercinių pastatų kompleksas Manhatano centre. Jį pastatė Rokfelerių šeima. Tai yra didžiausias privatus tokio tipo kompleksas pasaulyje.  Didžiosios depresijos metais, 1930 m., iškilęs pastatas – tai ne tik vieta, kur filmuojamos garsiausios televizijos NBC laidos, o gruodį papuošiama milžiniška Kalėdų eglė. Rokfelerio centre sukaupta viena svarbiausių Amerikoje viešojo meno kolekcijų.
Kiekvienų metų gruodį arba lapkričio pabaigoje komplekso aikštėje yra įžiebiama kalėdų eglutė.
Adresas: 45 Rockefeller Plaza, Niujorkas


Nemokami turai po Niujorką
Tai puiki galimybė pažinti Niujorką nemokamai arba itin pigiai. Kodėl užsimename apie bent minimalų mokestį? Todėl kad gidams atsidėkoti galite sumokėdami arbatpinigius.
Niujorke siūlomi turai įvairiose vietose: po Manhataną, Brukliną, Harlemą, Centrinį parką ir kt. Tik išsirinkite ir pirmyn!
Free tours by foot
Grand Central Partnership Walking Tours


Nemokamos baidarės
Šiltuoju sezonu galima paplaukioti baidarėmis nemokamai. Ieškokite Downtown Boathouse ir Long Island Community Boathouse Kvynse.

Nemokami filmai parkuose
Jei jums nebūtini oro kondicionieriai, minkštos kėdės ar panašus komfortas, rinkitės lauko ekranuose rodomus filmus visa vasarą. Filmai rodomi šiuose parkuose: Bryant Park, Brooklyn Bridge Park ir McCarren Park.

Be to, daugybėje barų, klubų, parkų ar kitų viešų erdvių rasite geros gyvai atliekamos muziko koncertų, skaitymų, šokių ir teatrinių pasirodymų. Na ir, žinoma, via eilė muziejų, kuriuose galite lankytis nemokamai.

Visuomet nemokamai:

African Burial Ground Memorial Site
American Folk Art Museum
BRIC House
The Bronx Museum of the Arts
Federal Hall National Memorial
The Federal Reserve Bank
General Grant National Memorial
Hamilton Grange
The Harbor Defense Museum
The Hispanic Society of America
Irish Hunger Memorial
Leslie–Lohman Museum of Gay and Lesbian Art
The Museum at the Fashion Institute of Technology
Nacionalinis Amerikos indėnų muziejus (National Museum of the American Indian)
The New York Public Library Stephen A. Schwarzman Building
New York Public Library for the Perfoming Arts
New York Transit Museum Annex & Store
Queens County Farm Museum
Schomberg Center for Research in Black Culture
Snug Harbor Cultural Center & Botanical Garden (tik aikštelės ir botanikos sodas)
Socrates Sculpture Park
Soldiers and Sailors Monument
Theodore Roosevelt Birthplace

Kartais nemokamai

Pirmadieniais
Museum at Eldridge Street (mokestis savo nuožiūra, 10-17 val., ekskursijos)
Antradieniais
Pasaulio prekybos centro memorialas (9/11 Memorial & Museum) (nuo 17 val. iki uždarymo)
The Brooklyn Botanic Garden
Morgan Library and Museum (tik McKim salės, 15-17 val.)
Wave Hill (nuo 9 val. iki vidurdienio)
Trečiadieniais
Frick Collection  (mokestis savo nuožiūra, 14-18 val.)
Museum of Jewish Heritage (16-20 val.)
New York Botanical Garden (išskyrus įėjimą į Enid A. Haupt Conservatory, specialias ekspozicijas Orchid Show ir Holiday Train Show, Everett Children’s Adventure Garden, Rock and Native Plant Gardens bei Tram Tour)
Queens Botanical Garden (visa dieną, išskyrus nuo balandžio iki spalio 15-18 val.)
Van Cortlandt House Museum
Staten Island Zoo (14-16.45 val.)
Ketvirtadieniais
Brooklyn Children’s Museum (14-18 val.)
Museum of Arts and Design (mokestis savo nuožiūra, 18-21 val.)
New Museum (mokestis savo nuožiūra, 19-21 val.)
International Center of Photography (mokestis savo nuožiūra, 18-21 val.)
Pirmą mėnesio ketvirtadienį
Museum of Chinese in America
Penktadieniais
Asia Society (nuo rugsėjo iki birželio 18-21 val.)
Historic Richmond Town (13-17 val.)
Japan Society (18-21 val.)
Morgan Library and Museum (19-21 val.)
Modernaus meno muziejus (MOMA: Museum of Modern Art) (16-20 val.)
Museum of the Moving Image (16-20 val.)
New York Aquarium (mokestis savo nuožiūra, nuo 15 val. iki uždarymo; vasarą nuo 16 val. iki uždarymo)
New York Hall of Science (14-17 val.)
The New-York Historical Society (mokestis savo nuožiūra, 18-20 val.)
Rubin Museum of Art (18-22 val.)
Pirmą mėnesio penktadienį
Children’s Museum of Manhattan (17-20 val.)
Frick Collection (18-21 val., išskyrus rugsėjį ir sausį)
Neue Galerie (18-20 val.)
The Noguchi Museum
Šeštadieniais
The Brooklyn Botanic Garden (nuo 10 val. iki vidurdienio)
The Jewish Museum
New York Botanical Garden (tik aikštelių lankymas, 9-10 val.)
Gugenheimo muziejus (Solomon R. Guggenheim Museum) (mokestis savo nuožiūra, 17.45-19.45 val.)
Wave Hill (nuo 9 val. iki vidurdienio)
Pirmą mėnesio šeštadienį
Brooklyn Museum (17-23 val.)
Trečią mėnesio šeštadienį
El Museo del Barrio
Sekmadieniais
The Morgan Library and Museum (tik McKim salės, 16-18 val.)
New York Hall of Science (10-11 val.)
Queens Botanical Garden (nuo balandžio iki spalio, 16-18 val.)
Studio Museum in Harlem
Sezoniškai
Brooklyn Botanic Garden (nuo lapkričio iki vasario darbo dienomis)
Queens Botanical Garden (nuo lapkričio iki kovo antradieniais-sekmadieniais)

Jei žinai dar vietų Niujorke, kuriose apsilankyti galima nemokamai, parašyk.

Daiva :