X

Pasas ar asmens tapatybės kortelė keliaujant?

Ko gero, kelionėje svarbiausi yra trys dalykai: pinigai, draudimas ir asmens dokumentai. Apie kelionės draudimą ir ką reikėtų žinoti apie pinigus keliaujant mes jau rašėme, todėl metas jums plačiau papasakoti apie asmens dokumentus.


Primename, kad Lietuvos Respublikos piliečių tapatybę patvirtina du dokumentai – pasas ir asmens tapatybės kortelė. Tačiau ne visuomet žinome, kuris reikalingas kelionei.

Be to, reikėtų atminti, kad valstybių sienas galite kirsti tik su galiojančiu asmens dokumentu. Keliaujant po Europos Sąjungos ir Šengeno zonos valstybes ES piliečio asmens dokumentų (paso, asmens tapatybės kortelės) galiojimo laikas nėra reglamentuotas teisės aktais: dokumentai turi būti galiojantys visos kelionės metu. Užsienio reikalų ministerija rekomenduoja, kad Lietuvos piliečio pasas ar ATK galiotų 3 mėn. po numatomo grįžimo iš kitos šalies. Jei keliaujate su kelionių organizatoriumi, jis gali reikalauti bent 3 mėnesių dokumento galiojimo po kelionės pabaigos. Kylant abejonėms, ministerija rekomenduoja susisiekti su konkrečios valstybės diplomatine atstovybe ir pasitikslinti informaciją.
Jei vykstate už Šengeno ribų, dokumentų galiojimui taikomi atskiri reikalavimai.

KUR GALIOJA ASMENS TAPATYBĖS KORTELĖ?

Asmens tapatybės kortelė yra Lietuvos Respublikos piliečio asmens dokumentas, patvirtinantis jo asmens tapatybę ir pilietybę ir skirtas naudoti Lietuvos Respublikoje bei vykti į užsienio valstybes, su kuriomis yra sudarytos atitinkamos tarptautinės sutartys ar susitarimai.

Šiuo metu su Lietuvos Respublikoje išduota asmens tapatybės kortele galima vykti į Europos Sąjungos valstybes: Airiją, Austriją, Belgiją, Bulgariją, Čekiją, Daniją, Didžiąją Britaniją, Estiją, Graikiją, Ispaniją, Italiją, Kiprą, Latviją, Lenkiją, Liuksemburgą, Maltą, Nyderlandus (Olandiją), Portugaliją, Prancūziją, Rumuniją, Slovakiją, Slovėniją, Suomiją, Švediją, Vengriją, Vokietiją, taip pat korteles galiojančiomis kelionėms pripažįsta šios valstybės: Juodkalnija, Islandija, Makedonija, Serbija, Kroatija, San Marinas, Norvegija, Šveicarija. Tai reiškia, jog oro uoste užteks parodyti asmens tapatybės kortelę.

Nors po įstojimo į Europos Sąjungą kertant Šengeno valstybių narių vidaus sienas nebėra asmens dokumentų kontrolės, tai nereiškia, kad judėjimas Šengeno erdvėje yra prilyginamas judėjimui vienoje valstybėje narėje be kelionės ar tapatybės dokumento. Nepamirškite jo net jei keliaujate automobiliu ar autobusu į kaimyninę valstybę.

KUR VYKSTANT REIKALINGAS PASAS?

Deja, vis dar pasitaiko atvejų, kai keliautojai pamiršta, kad vykstant į labiausiai pamėgtas lietuvių poilsio šalis ne ES ribose – Turkiją, Egiptą, Tunisą, Maroką, Tailandą ir kt. – būtinas pasas, todėl dar neprasidėjus atostogoms kai kuriems poilsiautojams tenka grįžti į Lietuvą. Pasas reikalingas keliaujant ir į Rusiją, Ukrainą, Baltarusiją.

Atminkite, kad jei keliaujate į šalį, kurioje pripažįstamos asmens tapatybės kortelės, tranzitu per kitas šalis, kurios asmens tapatybės kortelių nepripažįsta, būtina turėti pasą! Pavyzdžiui, jei į Atėnus (Graikija) skrendate pro Maskvą (Rusija), būtina turėti pasą.

Net jei pasą turite, prieš išvykdami būtinai pasitikrinkite jo galiojimo laiką. Atminkite, kad užsienio valstybės reikalauja, kad įvažiuojančiojo į šalį asmens paso galiojimo laikas baigtųsi ne anksčiau kaip po 6 mėnesių po kelionės pabaigos.

Pažymėtina, kad keliaujant turistiniais tikslais į JAV ar Kanadą be vizų reikalingas biometrinis pasas. Jei turite tik „žalią“ pasą, teks pasirūpinti viza.

Pažymėtina, kad vaikų asmens dokumentai galioja trumpesnį laiką (2-5 metus), todėl, ruošdami vaiką kelionei, tėvai (globėjai) turėtų atkreipti dėmesį į jo paso galiojimo laiką.

Nepamirškite, kad jei poilsiaujant tose šalyse, kur pasas nebūtinas, pavyzdžiui, Kipre, Graikijos salose Kose ar Rode, Bulgarijoje ar kt. ir nutarsite keltis keltu į Turkijos dalį, arba keliaudami po Pietų Ispaniją sugalvosite užsukti į Gibraltarą, teks pateikti pasą.

ATSARGUMO PRIEMONĖS

Jei yra galimybė, rekomenduotina su savimi į kelionę pasiimti abu dokumentus ir juos laikyti skirtinguose krepšiuose. Vagystės atveju išvengsite papildomų nemalonumų kreipiantis dėl naujo dokumento išdavimo. Jei tokios galimybės neturite – prieš išvykdami padarykite keletą asmens dokumentų (paso ar asmens tapatybės kortelės, vairuotojo pažymėjimo ir kt.) kopijų ir laikykite jas atskirai nuo originalų kelionės metu. Savo el.pašto dėžutėje galite saugoti skenuotas dokumentų kopijas. Taip pat rekomenduojama palikti paso kopiją savo šeimos nariams. Pasiimkite su savimi keletą savo nuotraukų (35 × 45 mm dydžio, atitinkančių Jūsų amžių), tai gali padėti norint greičiau gauti kitą dokumentą ar išduoti naują pasą, jei senąjį prarasite.

PRARADUS PASĄ AR TAPATYBĖS KORTELĘ KELIONĖJE

Jei užsienio valstybėje praradote savo pasą ar asmens tapatybės kortelę, skubiai laisvos formos raštišku pranešimu turite informuoti diplomatinę atstovybę ar konsulinę įstaigą. Ši informacija nedelsiant perduodama Migracijos departamentui prie Vidaus reikalų ministerijos. Migracijos departamentas prarastą pasą skelbia negaliojančiu.Jei pasas prarandamas, tampa netinkamas naudoti ar pasibaigia jo galiojimo laikas, piliečiui, laikinai esančiam užsienio valstybėje, Lietuvos Respublikos diplomatinė atstovybė arba konsulinė įstaiga gali išduoti dokumentą, leidžiantį grįžti į Lietuvos Respubliką – asmens grįžimo pažymėjimą – jeigu pilietis neturi kito galiojančio kelionės dokumento. Asmens grįžimo pažymėjimas yra skirtas tik grįžimui į kilmės šalį, todėl su juo vykti į kitas valstybes negalima.

Nuo 2015.03.02 Lietuvos Respublikos piliečiai, esantys užsienyje, gali pasikeisti ar gauti asmens tapatybės kortelę bei pasą Lietuvos Respublikos diplomatinėje atstovybėje ar konsulinėje įstaigoje. Piliečiai, gyvenantys užsienio valstybėse, dėl asmens tapatybės kortelės ar paso išdavimo, ar keitimo turi patys kreiptis į Lietuvos Respublikos diplomatinę atstovybę ar konsulinę įstaigą arba, atvykę į Lietuvą, – į pasirinktą migracijos tarnybą. Dokumentų dėl asmens tapatybės kortelės ir paso išdavimo ar keitimo pateikimo Lietuvos Respublikos konsulinėms įstaigoms ir šių dokumentų perdavimo teritorinei policijos įstaigai tvarką nustato vidaus reikalų ministras ir užsienio reikalų ministras. Teritorinė policijos įstaiga asmens tapatybės kortelę ar pasą išduoda ar pakeičia ne vėliau kaip per vieną mėnesį nuo dokumentų gavimo dienos, o Lietuvos Respublikos konsulinė įstaiga – ne vėliau kaip per du mėnesius nuo dokumentų dėl asmens tapatybės kortelės ar paso išdavimo ar keitimo gavimo dienos.

Atminkite, kad nėra blogo oro, yra tik bloga apranga. Šiuo atveju apranga – tai papildomi nemalonumai, kuriuos patirsite pamiršę kelionės dokumentus, todėl prieš vykdami į kitą valstybę pasitikrinkite, koks asmens dokumentas Jums reikalingas ir ar jo galiojimo terminas dar nepasibaigęs.

Gintarė :