X

KELIONIŲ ISTORIJOS: Londonas – šypsenų ir skėčių miestas

Londonas yra tas miestas, kuris priims bet kurį žmogų. Tai miestas, kuriame gyvenimas virte verda. Tai miestas, kuris turi savo aurą. Gyvenimas Londone kartais stebina, kartais baugina, bet mažų mažiausia čia gera būti, nes matai daug besišypsančių žmonių iš įvairių pasaulio kampelių. Nusišypsai ir tu. Ir tu tampi jų draugu. Todėl prieš vykstant į Londoną nepamiršk dviejų dalykų – plačios šypsenos ir, žinoma, skėčio. Plati šypsena nieko nekainuoja, tačiau atveria visus nežinomus kelius… Skėtis – jis šiek tiek kainuoja, bet be jo į Londono gatvės geriau neiti.

Vienintelis dalykas, kuris išties erzina esant čia, tai britiškas oras. Čia tai lyja, tai saulė šviečia, tai vėl lyja, lyja, lyja, lyja… Net ir saulėtą dieną negali išeiti be skėčio, nes niekada negali žinoti, kada vėjas atpūs lietaus debesėlius. Bet žmonės, kurie čia gyvena, jau yra pripratę prie tokio oro. Tik turistus baugina lietingi orai, bet ir jie po vienos, dviejų dienų pripranta, ir lietus, kuris anksčiau kėlė pyktį, staiga tampa tavo draugu. Supranti, kad kaip gi kitaip, – be jo. Kiekviena dieną ir visur. Neišvengiamai – lietus.

Miesto aurą kuria ne tik pastatai, gatvės, bet ir žmonės. Londonas, mano manymu, yra pats kosmopolitiškiausias miestas iš visų Europos miestų. Atvykusi į Londoną atlikti praktikos turėjau keletą dienų susirasti būstui. Ieškojau. Vargau, kol galiausiai radau. Gyvenu su prancūze. Ji – šauni mergina, kuri daug šypsosi, o dar daugiau dainuoja. Kai pirmą kartą pamačiau ją ir kambarėlį, kuriame gyvensiu, man labiau patiko ne pats kambarėlis, bet mergina, kuri turėjo būti mano kambarioke. O britiški namai – kambarėliai – greičiau primena mažas dėžutės, kuriose mažai vietos, bet labai daug daiktų… Taip ir čia. Gyvenu. Pripratau. Maža erdvė jau nebekelia siaubo.

Nors nuo artimųjų mane skiria tūkstančiai mylių, tačiau čia nesijaučiu vieniša. Kiekviena diena yra lyg nuotykis, kuris dovanoja naujus susitikimus su įdomiais žmonėmis. Pirmasis savaitgalis Londone išties prabėgo be proto greitai.

Penktadienis buvo ta diena, kai apsipirkinėjau prekybos centre PRIMARK. Čia galima rasti ne tik pigių, bet ir labai kokybiškų drabužių, pavyzdžiui, džinsų. Vos už 10 svarų gali nusipirkti puikiausius džinsus! Tad jei viešėsite Anglijoje, būtinai užsukite į šį prekybos centrą.

Nusipirkusi Daily Travelcard (1-4 zonai kainuoja 7,7 svarų) gali visą dieną važinėti transportu. Tad pirmą savaitgalį Londone aplankiau Stratfordą. Stratfordas iš pirmo žvilgsnio priminė didelę statybų aikštelę, matės, jog miestas lyg sfinksas iš pelenų ėmė kilti. Senovinis industrinis miestas staiga virto moderniu miestu. To pavyzdys yra du vienas šalia kito esantys prekybos centrai – „Westfieldas“ ir senasis Stratfordo prekybos centras, kuris kaip diena ir naktis skiriasi nuo naujojo. Didžiajame „Westfieldo“ prekybos centre gali praleisti valandų valandas ir vis tiek nesinorės iš ten išeiti…
Šeštadienio vakaro tikslas buvo žymioji Oksfordo gatvė, esanti Londono centre. Sakoma, jog pasaulyje yra penkios žymios prekybos centrų gatvės: Penktoji aveniu Niujorke, Eliziejaus laukai Paryžiuje, Via Torino Milane, Omotesando gatvės Tokijuje ir, žinoma, Oksfordo gatvė Londone. Oksfordo gatvėje buvo be proto daug parduotuvėlių, rodės, kad viena po kitos kartojasi, o ypač erzino turistams skirtos parduotuvėlės, kurios atrodė menkavertės. Žymių parduotuvių vitrinos viliojo ryškiomis iškabomis „Sale“. Nesusigundžiau. Tiesiog greitai prabėgau visą Oksfordo gatvę, kol mano akys užkliuvo už odinės raudonos striukės. Apžiūrinėjau ją, kainavo 450 svarų, išpardavimo metu buvo 380 svarų, tačiau nusišypsojus ir pradėjus kalbėti su pardavėju kaina nukrito iki 200 svarų!!! Štai kodėl vykstant į Londoną privalai nepamiršti pasiimti plačią šypseną (tai ypač galioja merginoms).

Londonas yra tas miestas, kuriame NIEKADA nebus nuobodu nepriklausomai nuo to, ar turi pinigų, ar ne. Jei kišenėse švilpia vėjai, vis tiek gali aplankyti nemokamus muziejus, kurių čia apstu, kiek tik širdis geidžia. Jei kišenėse turi keletą svarų, gali sau leisti dar daugiau, pavyzdžiui, apsilankyti BBC, esančiame Londono centre. Sakoma, kad Life begins where fear ends… ,,Nebijok būti!” – štai koks šūkis turėtų būti visiems tiems, kas nori puikiai praleisti laiką Londone.

Laura Karpavičiūtė

Pasidalinkite savo kelionių įspūdžiais ir nuotraukomis su kitais keliautojais.

Gintarė :