X

Nemokamai lankytinos vietos Stokholme

Švedijos sostinė ir didžiausias Švedijos bei Skandinavijos miestas – Stokholmas – yra svarbiausias šalies ekonomikos ir kultūros centras. Visame Stokholme gyvena apie 1,6 mln žmonių. Mieste apstu lankytinų vietų (Karališkoji mokslų akademija, universitetas, teatrai, muziejai (nacionalinis, istorijos, architektūros, šiuolaikinio meno, dailės ir kt.), Skansen etnografinis parkas-muziejus). Kad jums būtų lengviau, sudarėme nemokamų lankytinų vietų sąrašą. Pasinaudok ir pažink didingąjį Stokholmą.

Na, o kaip pasiekti didingąjį Stokholmą? Tiesioginiais skrydžiais iš Vilniaus. Keliauti keltu į Stokholmą iš Rygos ar Talino yra itin populiaru. Įkvepiate jūros gaivos, pailsite, sutinkate naujų žmonių. O jei įsigysite InterRail One Country Pass, galėsite keliauti po visą Švediją be jokių rūpesčių.

Taigi, nemokamai lankytinos vietos Stokholme!

Djurgården žaidimų parkas
Žalia salelė Djurgarden yra netoli Stokholmo centro. Ji lankoma tiek Stokholmo gyventojų, tiek turistų. Djurgarden alsuoja ramybe. Čia galima ramiai pasivaikščioti, praleisti popietę. Djurgarden yra netoli geriausių miesto muziejų ir pramogų, kavinių, restoranų. Minimą objektą lengvai pasieksite pėsčiomis, tramvajumi ar autobusu.
Adresas: Djurgården, Stokholmas


Fjallgatan
Istoriniai pastatai įsikūrę aukštai ant uolos krašto, su fantastišku vaizdu į miestą. Puiki vieta pasidaryti nuostabių nuotraukų. Dauguma ten keliauja vien dėl nuostabaus kraštovaizdžio. Čia pasitinka mediniai architektūriniai pastatai, pastatyti dar XVIII a.
Adresas: Fjällgatan, Stokholmas


Monteliusvagen
Ieškote vietos prisipažinti meilėje, o gal net pasipiršti? Tam tinka apie 500 m besitęsiantis pėsčiųjų pasivaikščiojimo takas centrinėje miesto dalyje. Romantikai tikrai turės ką veikti. Čia atsiveria atviručių išgarsinta panorama į senamiestį, rotušę. Nenuostabu, kad šis takas – garsi piršlybų vieta.
Adresas: Monteliusvägen, Stokholmas

Metro menas
Metro yra mokamas, bet jeigu turėsite galimybę leistis į kelionę juo, būtinai tai padarykite. Pamatysite ilgiausią pasaulyje meno parodą, kuri yra 110 km ilgio. Keliauji tarsi per istoriją, pasitinka vis nauji vaizdai. Beveik 90 iš 100 metro stočių Stokholme puošia daugiau nei 150 menininkų skulptūrų, mozaikų, tapybos darbų, instaliacijų, graviūrų. Tiesiog muziejus, kuris seka kelionėje. Kelionė tikrai neprailgs.
Stokholmo metro planas


Ralambshovsparken
Vasaros metu Rålambshovsparken parkas itin populiarus. Jis įsikūręs tarp dviejų populiarių gyvenamųjų rajonų su vaizdu į Rotušę. Žmonės čia ateina ne tik žaisti futbolą, paplūdimio tinklinį ar dalyvauti aerobikos sesijoje, bet ir maudytis, degintis ar susitikti su draugais. Stabtelėkite čia valandėlei, susiraskite draugų ar tiesiog paiškylaukite.
Adresas: Norr Mälarstrand, Rålambshovsparken, Stokholmas


Tantolunden
Tantolunden yra didelis parkas Årstaviken, Södermalm saloje. Jis yra netoli Hornstull, Mariatorget ir SOFO restoranų bei kavinių. Įvairaus amžiaus žmonės susitinka čia plaukioti, paiškylauti tiek vasarą, tiek žiemą. Čia rasite žaidimų, paplūdimio tinklinio aikštelę, mini golfą ir teatrą po atviru dangumi. Parke pastatyta arena, kurioje vyksta reguliarūs metiniai renginiai, lauko kino teatras. Nepraleiskite progos kopti į kalną ir mėgautis sodo nameliais, kvapnių sodų gausa, o jei atkeliausite rudeniop, akį džiugins auksiniais lapais pasipuošę medžiai.
Adresas: Tantolunden, Stokholmas

Humlegarden
Parkas, kuriame galite pamatyti visko: kostiumuotų verslininkų, iškylų gamtoje, kai oras šiltas ir saulėtas, daug jaunų šeimų, šunų su šeimininkais. Anksčiau parkas buvo vadinamas „Royal Garden“, kuriame augo vaisiai, prieskoniai ir apyniai. Nuo 1869 m. parke pradėti rengti plotai žaidimų aikštelėms, riedlenčių rampoms, vasaros klubams ir kavinėms. Parko viduryje stovi gėlių karaliaus Carl Linnaeus statula. Netoliese yra Švedijos nacionalinė biblioteka. Puiki vieta pailsėti po kelionės.
Adresas: Humlegården, Stokholmas

Langholmen
Ši sala – populiari vieta iškyloms, pasiplaukiojimui ir poilsiui, nors taip buvo ne visada. Nuo XVIII a. iki 1974 m. Långholmen parkas buvo kalėjimo vieta. Šiuo metu saloje yra viena seniausių Stokholmo laivų statyklų ir mažas Bellman muziejus su kavine. Gaila, kad muziejus mokamas, bet apsižvalgyti aplink galima.
Adresas: Långholmen, Stokholmas


Sandhamn
Viena gražiausių ir romantiškiausių vietų pasaulyje tituluojamas uostas Stokholme. Visi, kas bent kiek neabejingi jachtoms, laiveliams ir gražiems vaizdams, turėtų čia apsilankyti. Vienintelis trūkumas – iki šios vietos teks plaukti vandens transportu. Dėl konkrečių transporto pasirinkimo galimybių reikėtų teirautis turizmo informacijos centre.
Adresas: Sandhamn, Stokholmas


Gamla stan
Didžiausias ir geriausiai išsilaikęs viduramžių miesto centras Europoje. Čia dar 1252 m. gimė Stokholmo istorija. Karališkasis nacionalinis miesto parkas – pirmasis pasaulyje nacionalinis miesto parkas – yra arkos formos, išsidėstęs aplink ir per miestą. Įėjimas nieko nekainuoja. Vaikščiodami siauromis senamiesčio gatvelėmis pamatysite ir galėsite aplankyti daugybę mažų parduotuvėlių, meno galerijų ir jaukių kavinukių – vienoje iš jų mėgaudamiesi nuostabia kava, stebėkite miesto judėjimą.
Adresas: Gamla stan, Stokholmas


Karališkųjų rūmų apsaugos paradas
Svečiuojantis Stokholme nepraleiskite galimybės nemokamai 40 min. stebėti įstabų karališkųjų rūmų apsaugos paradą. The Royal Guard yra Švedijos kariuomenės dalis, kurią sudaro apie 30 000 kareivių. Atvykę gegužės – rugpjūčio mėn., sekmadieniais galite pamatyti ir paradą su arkliais. Balandį, rugsėjį ir spalį šeštadieniais vyksta paradas, o balandžio 30 d., Karaliaus gimtadienio dieną, paradas yra kur kas įspūdingesnis – jame dalyvauja ir arkliai, ir dar daugiau kareivių. Lapkričio – kovo mėn. paradas būna mažesnio mąsto. Gali net krūptelėti pamatęs tiek apsaugos vienoje vietoje, žygiuojančius koja kojon.
Adresas: Stortorget 2, Stokholmas


Stokholmo bažnyčios
Aplankykite Švedijos sostinės bažnyčias, apžiūrėkite meno kūrinius. Nemokamas įėjimas į šias bažnyčias:
– Katarina‘os bažnyčia, Högbergsgatan 15,
– St. Maria Magdalena bažnyčia, St. Paulsgatan 10, Sodermalm,
– Riddarholmen bažnyčia,
– Gustavo Vazos bažnyčia, Karlbergsvägen.

Paplūdimiai
Jei nenorite nuklysti toli nuo Švedijos sostinės ir pasimėgauti smėlėtais paplūdimiais ir saule, galite aplankyti du populiarius paplūdimius mieste: Långholmsbadet ir Smedsuddsbadet. Sezono metu jie gali būti sausakimši, bet vietelę pasilepinti saule turėtumėte rasti. Abu paplūdimiai yra gerai žinomi, tiesiog paklauskite savo viešbučio personalo ar praeivių ir jie nurodys jums tinkamą kryptį.
Adresai: Långholmsbadet paplūdimys: Sofiebergsvägen 8, Stokholmas. Smedsuddsbadet paplūdimys: Suecia, 112 20, Kungsholmen, Stokholmas


Architektūros ir dizaino muziejus (Arkitekturmuseet)
Užsukę į Švedijos architektūros muziejų tikrai atrasite ir pamatysite kai ką įdomaus nepaisant to, ar jūs esate vaikas, ar profesionalus architektas. Pagrindinis muziejaus tikslas yra pademonstruoti naujas galimybes, kaip pasitelkus šiuolaikines technologijas projektuoti įvairius statinius bei daiktus. Apžiūrėkite naujas parodas, modernios architektūros pavyzdžius, juk retai kada galima patekti į muziejų nemokamai.
Nemokamas įėjimas penktadieniais nuo 16 iki 18 val. (taikoma visoms amžiaus grupėms). Lankytojams iki 19 metų nemokamas įėjimas.
Adresas: Skeppsholmen, Stokholmas


Stokholmo miesto kortelė
Turint miesto kortelę (su kuria gausite ir miesto gidą) galite aplankyti daugiau nei 80 muziejų ir kitų lankytinų objektų mažesne kaina arba išvis nemokamai. Jums bus taikomos įvairios nuolaidos naudojantis metro, autobusu ar tramvajumi, keltais ir kt. Kortelė galioja 1, 2, 3 arba 5 dienas pasirinktinai (aktyvuojama nuo pirmo panaudojimo). Su kortele į lankytiną objektą pakliūti galite tik vieną kartą, tačiau naudotis nuolaidomis viešajame transporte apribojimų nėra. Kortelės kaina suaugusiam 3 d. – 750 Švedijos kronų, vaikui (7-17 metų amžiaus) – Švedijos kronų. Daugiau apie kortelę skaitykite ČIA.


Štai tokios yra nemokamai lankytinos vietos Stokholme. Tikimės, kad padėjome papildyti kelionės maršrutą Stokholme. Žinoma, nereikia apsiriboti vien tik šiomis vietomis ir nepagalvoti apie galimybę nuvykti kur nors kitur kelionės į Švediją metu. Lankytinos vietos Švedijoje yra išsibarsčiusios po visą šalį, tad nebijokite eksperimentuoti ir ieškoti jų patys – dažnai pačios įspūdingiausios vietos būna įsikūrusios ne didžiuliuose miestuose, o tiesiog kaimo vietovėse.

Sėkmingos kelionės!


FOTOGALERIJOS
STOKHOLMAS. „Zigzag Travel“ delegacijos viešnagė Stokholme.

Jei žinai dar vietų Stokholme, kuriose apsilankyti galima nemokamai, parašyk.

Gintarė :