X

Gražiausi pasaulio tiltai

Kintaikyo tiltas, Iwakuni, Japonija
Šis puoselėjamas vaizdingas tiltas ant akmeninių kolonų buvo rekonstruotas 1950 m. Tiltą sudaro 5 nuostabios arkos per Nishiki upę ir kiekvieną pavasarį atveria pasakišką vaizdą į žydinčias vyšnias.
Millau Viaduct, Millau, Prancūzija
Sukurtas britų architekto Norman Foster ir prancūzų inžinieriaus Michel Virlogeux, nuostabus plieninių konstrukcijų kūrinys yra didžiausias transporto tiltas pasaulyje. Kabelių tvirtinimo strypai yra aukštesni už Eifelio bokštą, o jais grožėtis iš tolo galima iš specialių apžvalgos aikštelių ir lankymo centrų.
Rainbow tiltas, Jutos valstija, JAV
Tai didžiausias natūralus pasaulio tiltas. Jo aukštis siekia 88 m, o plotis – 83 m. Šis natūralios gamtos kūrinys, suformuotas smiltainių ir tekančių vandenų, atrastas 1909 m. Turistai šį tiltą gali pasiekti keliaudami pėsčiomis, arkliais ar valtimis.
Khajou tiltas, Esfahan, Iranas
Šis tiltas ir užtvanka viename yra vienas populiariausių lankytinų objektų Eshafane. Tiltas buvo pastatytas apie 1650 m., valdant karaliui Shah Abbas II ir skirtas viešiems susirinkimams. Tilto viduryje yra paviljonas, kuriame kadaise buvo karaliaus sostas, o šiandien čia įrengta meno galerija.
Chengyang vėjo ir lietaus tiltas, Kinija
Chengyang yra vienas žymiausių vėjo ir lietaus tiltų pasaulyje. Pastatytas Dong gyventojų 1916 m., šis medžio ir akmens tiltas sudarytas iš penkių paviljonų ir ilgo koridoriaus. Jis jungia 64 m ilgio ir 3,4 m pločio Linxi upės krantus.
Senasis tiltas (Stari Most), Mostar, Bosnija ir Hercegovina
Šis tiltas yra įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą ir 2004 m. buvo perstatytas. Iš pradžių tiltas buvo pastatytas XVI a. ir vadinosi Mostari miesto vardu. Patyrę Mostari narai mėgsta šokinėti nuo tilto į upę ir dalyvauti kasmetinėse nardymo varžybose.
Yongle tiltas / Tianjin akis, Tianjin, Kinija
Yongle tiltas (ankstesnis pavadinimas – Chihai) jungia Hei upės krantus. Virš tilto įrengtas gigantiškas apžvalgos ratas (120 m), atimantis žadą dėl atsiveriančių įspūdingų vaizdų. Be to, tai yra vienintelis apžvagos ratas pasaulyje, įrengtas virš tilto.
Tower Bridge, Londonas, Anglija
Žymusis pakeliamasis tiltas driekiasi skersai Temzės upės. Tiltui pastatyti prireikė 5 rangovų ir 432 statybininkų. Pakilus į viršutinius tilto aukštus galima apžvelgti nuostabias Londono panoramas abipus upės. Turistai kviečiami apsilankyti Tower Bridge eksponatų parodoje, kurioje galima susipažinti su tilto statybos istorija, konstrukcijomis, kitais įdomiais aspektais.
Clifton Suspension Bridge, Bristolis, Anglija
Šis tiltas neretai laikomas Bristolio simboliu. Tiltas driekiasi virš Avon tarpeklio ir jungia Cliffon ir Leigh Woods. Iš pradžių tiltas buvo suprojektuotas 24 m. Isambard Kingdom Brunel, nuo 1864 m. pritaikytas ir arklių traukiamiems vežimams.
Ha’penny Bridge, Dublinas, Airija
Tai 1816 m. pastatytas tiltas, iki šiol garsus Dublino lankytinas objektas. Keliautojai iš įvairių vietovių atvyksta pasižiūrėti ir pereiti šiuo pėsčiųjų tiltu iš ketaus. Oficialus tilto pavadinimas yra Laffey, tačiau dažniau jis vadinamas Ha‘penny tiltu, nes iki 1919 m. galiojo pusės penso perėjimo mokestis.
Gintarė :