X

Keisčiausi pasaulio pastatai

Architektūros keistenybės nuo itin modernių dangoraižių iki medžio namelių, bet visas jas sieja vienas bendras bruožas – jie tikrai keisti.

Biblioteca Parque España
Medellin, Kolumbija
Pastatyta ant Santo Domingo kalvos netoli Medeljino, Kolumbijoje. Ši vieta buvo stipriai paveikta smurto ir narkotikų prekybos 1980-1990 m. Biblioteca España buvo pastatyta kaip dalis iniciatyvos miestų plėtros stiprinimui ir suteikiant daugiau galimybių miesto skurdžiausiems gyventojams. Konstrukcija matoma mieste iš visur ir primena uolų, skendinčių žalumoje tęsinį. Šį architektūrinį šedevrą sumanė bei realybėje įkūnijo architektas Giancarlo Mazgantis.
Olandų Kubų nameliai
Roterdamas, Olandija
Ar galėtumete įsivaizduoti gyvenimą name, kurio langai ir sienos pasvirusios 45 laipsnių kampu? Tarp keisčiausios pasaulio architektūros pavyzdžių minimi 1984 m. Pieto Blomo suprojektuoti Kubiniai namai (Kubuswoningen), įkvėpti miško idėjos. Iš išorės šie namai atrodo lyg žaisliniai rubiko kubikai. 38-ių kubo formos pastatų komplekso dalyje įsikūrę nakvynės namai.
Skriskite lėktuvu į Amsterdamą ir iš Amsterdamo traukiniu keliaukite į Roterdamą bei apžiūrėkite šiuos namus.
Vortex namas
Hiustonas, JAV
„Vortex Namas“ buvo meno instaliacija Montrose, Hiustone, ant namo, kuris laukė griovimo. Deja, namas jau nugriautas…
Dalato viešbutis
Dalatas, Vietnamas
Šis keistas viešbutis buvo suprojektuotas Dang Viet Nga, avangardo menininko. Pastatas įgavo žymiai daugiau keistumo, negu buvo planuota. Jis žinomas kaip „Crazy House“.
Sietlo centrinė biblioteka
Sietlas, JAV
Sietlo centrinė biblioteka buvo pastatyta 2004 m., siekiant sukurti funkcinę viešąją erdvę. Nors šio futuristinio statinio išorė šiek tiek baugina, bibliotekos viduje šviesu ir jauku. Ši biblioteka yra itin mėgstamų turistų iš viso pasaulio, duris jiems atvėrusi 2006 m.
Kreivas namelis (Krzywy Domek)
Sopotas, Lenkija
Šis pasakos įkvėptas namelis yra dalis prekybos centro Sopote, ir jo pavadinimas reiškia „kreivas namelis“. Jame įsikūrę restoranai ir biurai.
Važiuokite autobusu iki Gdansko ir viešuoju transportu atvyksite į Sopotą prie šio keisto pastato.
Riestas namas (Twisted House)
Indianapolis, JAV
Riestas namas pastatytas Indianapolio menų centre Indianoje (JAV). Jis buvo sukurtas Johno McNaugtono iš Evansvilio. Namas pagamintas iš kedro, stovi ant akmeninio pagrindo. Jis toks riestas, kad net stogas remiasi į žemę ☺

Namas aukštyn kojom (Upside Down House)
Trassenheide, Vokietija
Apverstas namas Trasenheidėje pastatytas 2008 m. skatinant turizmą. Lenkų architektai Klaudiusz Golos ir Sebastian Mikiciuk sukūrė šį namą kaip projekto „Pasaulis aukštyn kojom“ dalį, kuri leido lankytojams pažvekgti į kasdienius dalykus kitaip. Netgi baldai namo viduje yra įstrigę į lubas.
Skriskite lėktuvu į Berlyną ar kitą artimesnį Vokietijos miestą ir sėdę į traukinį atvažiuokite apžiūrėti šį namą.

Viešbutis „Marques de Riscal“
Elciego, Ispanija
Tai architektūrinis avangardo pasididžiavimas. Šioje Ispanijos vietoje apsilanko daug turistų tiek dėl Riojos regione vertinamų vynų, tiek dėl šio neįprasto viešbučio. 43 originalaus dizaino kambariai skirti išties netradicinį skonį turintiems klientams. Viešbučio spalvingas stilius yra Gehrio braižas, kuris paliko meninius pėdsakus ir kitose šalyse.
Skriskite lėktuvu į Barseloną, važiuokite traukiniu iki Logrono ir autobusu atvyksite iki šio viešbučio.
Viešbutis „Sheraton Huzhou Hot Spring Resort“
Guangzhou, Kinija
Ši didžiulė švytinti spurga yra viešbutis, neseniai pastatytas Guangzhou. Jis buvo sukurtas taip, kad pastato atspindys sudarytų skaičių 8, kuris yra laimingas skaičius kinų kultūroje.

Šokantis namas
Praha, Čekija
Šokantis namas („Dancing House“) – biurų pastatas Prahos miesto centre, suprojektuotas tuščioje krantinės vietoje čekų architekto Vlado Milunič, bendradarbiaujant su Kanados architektu Frank Gehry. Labai netradicinis projektas buvo vadinamas „Fredas ir Džindžer“ (Fred Astaire ir Ginger Rogers garbei, nes namas primena baleto šokėjų porą). Ant stogo yra restoranas, nuo kurio atsiveria miesto vaizdai į Prahos pilies pusę. Šis pastatas yra ant 2000 Čekijos kronų monetų.
Skriskite lėktuvu į Prahą. Šis namas stovi Rasinovo Nabrezi gatvėje, netoli Vltavos upės.

Burbulų namai
Netoli Kanų, Prancūzija
„Maison Gaudet“ burbulų namai yra Prancūzijos pietuose. Jie sukurti Antti Lovag, anti-konformizmo architekto, kuris neturėjo jokio diplomo, bet pastatė šį pastatą po eksperimentinio modelio 1969 m. Namas yra unikalių apvalių formų, primenančių burbulus. 1989 m. šį namą nusipirko dizaineris Pierre Gardin. 10 interjerų kūrė skirtingi kūrėjai.
Skriskite lėktuvu į Paryžių arba Milaną ir tęskite kelionę traukiniu iš Paryžiaus arba iš Milano iki Kanų. Netoliese rasite šiuos burbuliuojančius namus ☺
Atomiumas
Briuselis, Belgija
Šis nepaprastas pastatas buvo pastatytas Briuselyje 1958 m. Pasaulio mugei. Tai 150 milijardų kartų padidintos geležies kristalo molekulės formos pastatas. Į bet kurį molekulės „atomą“ galima pakilti eskalatoriumi, iš viršaus atsiveria Briuselio panorama. Aukščiausia vieta -102 m, kiekvienas “atomas” yra 18 m skersmens. Viduje yra paroda apie Atomiumo istoriją, rengiamos laikinos parodos įvairiomis temomis. Viename iš “atomų” įsikūręs restoranas.
Skriskite lėktuvu į Briuselį ir apsilankykite Atomiume.
Lotoso šventykla
Naujasis Delis, Indija
Lotoso šventykla (Lotus Temple) įrengta pagal šiuolaikinę dvasią, tačiau tai viena iš tų vietų, kurios erdvėje pabuvus apima ypatinga būsena. Lotosas – nacionalinis indų simbolis. Ši šventykla laikoma Indijos sub-kontinento „Motina Bažnyčia“. Lotoso struktūros šventovės statybos truko šešerius metus ir visuomenei ji duris atvėrė 1986 m. Šiandien ji tapo lankomiausia Delio vieta, perteikianti taikos, ramybės ir harmonijos dvasią.
Montaña Mágica namas
Huilo Huilo biologinis rezervatas, Čilė
Šis ekologiškas viešbutis įsikūręs viduryje UNESCO saugomo Huilo Huilo biologinio rezervato. Namo viduje yra dirbtinis vulkanas, iš kurio išsiveržia vanduo ir teka žemyn per visą vulkaną.

Nautilus namas
Meksikas, Meksika
Nuostabus kriauklės formos, netradicinės išvaizdos namas buvo pastatytas 2006 m. šeimai gyventi. Jį sukūrė architektas Javier Senosiain. Namas pilnas stiklo mozaikų, kurios atspindi įvairias spalvas į namo vidų. Namas pastatytas naudojant „bio-architektūros“ ir ekologijos principus. Namo eksterjeras, formos ir apdailos medžiagos padeda statiniui visiškai integruotis į gamtovaizdį.

Waldspirale
Darmštatas, Vokietija
Tai gyvenamųjų pastatų kompleksas, atrodantis kaip sluoksniuotas pyragas. Friedenreichui Hundertwasseriui, menininkui iš Vienos, pavyko suprojektuoti vieną originaliausių statinių žemėje. 12 aukštų „Waldspirale“ puikuojasi daugiau nei 1000 vienetinių langų, išskirtinėmis durų rankenomis, blizgiais kupolais, „žaliuoju“ stogu, ant kurio želia klevai bei citrinmedžiai bei supiltas paplūdimys. Namo eksterjerą dekoruoja šimtai spalvotų stikliukų koliažų.
Iki šio komplekso galite atvykti atskridę lėktuvu į Frankfurtą ir nuo čia atvažiavę autobusu.
Bull Ring
Birmingemas, Anglija
Bull Ring – Anglijos miesto Birmingamo prekybinis rajonas. Tai svarbiausia komercinė miesto dalis nuo viduramžių laikų, kai čia pradėtas rengti turgus (1154 m.). Dabar čia įsikūręs vienas didžiausių Jungtinės Karalystės prekybos centrų (priklauso „Selfridges“ tinklui), kurį aplanko 36,5 mln. lankytojų per metus. 3 aukštų moderniosios architektūros pastatas atidarytas 2003 m. Plotas 110 000 m².
Čia atvykti galite atskridę į Birmingemą lėktuvu.
Gugenheimo muziejus
Bilbao, Ispanija
Modernaus meno Gugenheimo muziejus buvo suprojektuotas kanadiečių-amerikiečių kilmės architekto Franko Gehry. Greta Nerviono upės įsikūręs Gugenheimo muziejus eksponuoja Ispanijos ir užsienio menininkų darbus. Gugenheimo muziejaus pastatas yra vienas nuostabiausių modernios architektūros pavyzdžių, pripažintas vienu svarbiausių 1980-2010 metų architektūrinių darbų. Pastato rėmas yra sukonstruotas iš plieno ir akmens, stiklo ir titano.
Bilbao pasieksite atskridę lėktuvu į Madridą ir čia sėdę į traukinį.
Gintarė :