X

Zakinto sala. Informacija keliaujantiems

Zakinto (Zakynthos arba Zante) sala priklauso Graikijai ir yra viena gražiausių ir populiariausių salų Jonijos jūroje. Tai trečia pagal dydį sala Jonijos jūroje po Korfu ir Kefalonijos. Zakinto sala išsiskiria nuostabia gamta, krištolo skaidrumo paplūdimiais ir jaukiais miesteliais, kurie tinka tiek šeimoms ar romantikos išsiilgusioms poroms poilsiui, tiek audringų vakarėlių ir šurmulio ieškotojams.

Šios vietovės kraštovaizdis įspūdingas, daug kalnų kaimelių, žavingų miestų, archeologijos likučių ir muziejų. Abejingų nepaliks ir puikus Viduržemio jūros regiono maistas, vietos produktai.

Zakinto salos žemėlapis >

Salos teritorija apgyvendinta dar priešistoriniais laikais, ją „Iliadoje“ ir „Odisėjoje“ pirmasis paminėjo pats Homeras. Vietos kultūrą itin paveikė romėnai ir kitos civilizacijos, tačiau labiausiai Zakintas suklestėjo valdant būtent venecijiečiams XV–XVIII a. Itališkai Zante vadinama sala, skirtingai nei kitos Graikijos salos, išsiskiria italų įtaka.

Deja, 1953 m. rugpjūtį salą supurtė net keturi žemės drebėjimai ir sunaikino didžiąją dalį paveldo. Po šios katastrofos Zakinte liko tik trys pastatai: Šv. Dionizo katedra, Nacionalinio banko pastatas ir Šv. Nikolo bažnyčia. Gyventojai nusprendė neatstatyti analogiškų senųjų pastatų, tad naujos statybos pakeitė salos veidą.

ORAI

Oras Zakinte vyrauja Viduržemio regiono klimatas, oras lengvai prognozuojamas. Zakinto sala – tobulas pasirinkimas svajojantiems apie karštas vasaros atostogas. Vasaros čia karštos ir sausos, nuo gegužės iki spalio temperatūra siekia 25–30 C šilumos. Liepą ir rugpjūtį lietaus beveik nebūna, tik šaltuoju sezonu kritulių daugiau. Turistinis sezonas gana ilgas. Vasaros sezonas saloje prasideda gegužės viduryje ir baigiasi spalio pradžioje. Liepa ir rugpjūtis – karščiausi mėnesiai. Oras dienomis įkaista iki 40 C karščio. Per šiuos mėnesius sala sulaukia daugiausia turistų. Zakintas išlieka gyvybingas ištisą parą: dienomis gyvenimas verda paplūdimiuose, o vakarais persikelia į barus ar naktinius klubus.
Pirmieji rudens mėnesiai taip pat idealus laikas atostogoms Zakinto saloje. Karštis nuslūgsta, lietaus tikimybė maža, o jūros vanduo vis dar idealiai tinkantis maudynėms. Rugsėjį dienos temperatūra pakyla iki 30 C, o spalį – iki 25 C šilumos.
Dėl drėgnų žiemų Zakintas yra bene žaliausia Graikijos sala. Čia gausiai dera alyvuogės, citrusiniai vaisiai, vynuogės.

Mėnuo I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Oro temperatūra
°C
14 14 16 19 23 28 31 31 28 23 19 16
Vandens temperatūra
°C
16 16 16 17 19 23 26 26 26 23 20 18

KAIP ATVYKTI

Į Zakintą galima atskristi lėktuvu tiek reguliariaisiais, tiek užsakomaisiais reisais. pasiekiamas tiek lėktuvu. 2016 m. vasaros sezono metu tiesioginius užsakomuosius reisus iš Vilniaus į Zakintą vykdo kelionių organizatorius „Novaturas“. Skrydžio trukmė 3 val. Zakinto sala su kelionių organizatoriais pasiekiama ir iš Varšuvos. Skrydžio trukmė apie 2,5 val.
Zakinto oro uostas yra 4 km nuo salos sostinės – Zakinto miesto. Iki miesto galima nuvykti autobusu, taksi arba užsisakius pervežimą. Automobiliu šį kelią galima įveikti per 10-15 min.
Zakinto sala pasiekiama ir keltu.

TRANSPORTAS

Saloje patogus susisiekimas autobusais – jie važinėja beveik po visą salą. Autobusų stotis Zakinte yra netoli jūrų uosto. Maršrutus ir tvarkaraščius galima rasti internete.
Bilietus galima įsigyti autobusų stotyje arba autobuse. Iš salos sostinės galima pasiekti daugelį kurortų: Argasi, Vasilikos, Porto-Roma, Lake Candle, Alykes, Volimes, Saint Nikolaos, Laganas, Tsilivi, Alikanas, Kipseli ir kt.
Tačiau norint geriau pažinti salą rekomenduojama išsinuomoti transporto priemonę: automobilį, motociklą, motorolerį ar dviratį. Zakinto saloje keliai gana geri. Automobilį gali vairuoti asmenys, vyresni nei 21 m. ir turintys mažiausiai vienerių metų stažą.
Galima pasinaudoti ir taksi paslaugomis. Važiuojant į populiariausius kurortus važiavimo kaina jau būna nustatyta. Važiuojant kitais maršrutais jungiamas taksometras.
Rekomenduojama išsinuomoti ir motorinę valtį bei ištyrinėti paplūdimius, kurie nepasiekiami jokiomis kitomis transporto priemonėmis.

KURORTAI

Zakinto pakrantės linija driekiasi net 123 km. Rytuose pakrantės geriau įrengtos, siūloma daugiau pramogų, patogumų, tad poilsiautojų susirenka gausiau. Šiaurės vakaruose ramiau, ši salos dalis kiek laukinė, čia daugiau atokių pakrančių, jose mažiau atostogautojų. Pietinė salos dalis gali pasigirti gražiais, ilgais ir smėlėtais paplūdimiais bei gyvybingais kurortais. O šiaurinė pakrantė yra uolėta ir stati, mažai urbanizuota.

Laganas – garsiausias salos kurortas. Jame verda turtingas turistinis-pramoginis, naktinis gyvenimas ir čia nusėda didžioji dalis į Zakintą atvykusių svečių. Čia veikia daugiau kaip 50 naktinių klubų, į kuriuos plūsta linksmybių ištroškę poilsiautojai. Laganas gali pasigirti 5 km ilgio auksinio smėlio paplūdimiu, tačiau ir čia ramybės nereikėtų tikėtis – visoje pakrantėje gausu barų ir kavinių.

Kalamaki – kurortas su gera viešbučių ir maitinimo infrastruktūra, garsus savo plačiu smėlio paplūdimiu ir negiliais krantais įlankoje, todėl idealiai tinka poilsiui šeimoms su vaikais. Šis kurortas labiausiai traukia ramybės ieškančius ir vėžlių pamatyti norinčius poilsiautojus. Tylesnis kurortas nei Laganas, tačiau barų čia irgi netrūksta.

Tsilivi – mažas miestelis, modernus kurortas, nuo Zakinto miesto nutolęs 9 km į šiaurės vakarus, su smėlio paplūdimiu, įvairiomis vandens sporto pramogomis, kavinėmis. Čia yra ir mini golfas, pramogų centras su biliardu ir boulingu, jūrų muziejus, pramogų parkas „Luna Fun Park“.
Šalia driekiasi vienas populiariausių paplūdimių saloje – Planas. Sezono metu čia gausu turistų, tačiau smėlėtas paplūdimys gerai prižiūrimas, švarus. Sudarytos sąlygos pramogauti su vaikais, nuomojami vandens dviračiai ir vandens motociklai. Aktyvaus poilsio mėgėjai gali pasivaržyti paplūdimio tinklinio aikštynuose.

Argassi kurortas įsikūręs rytinėje salos pakrantėje, vos už 4 km nuo sostinės ir 6 km nuo oro uosto. Tai vienas pirmųjų kurortų saloje ir yra labai populiarus. Čia yra vienas geriausių paplūdimių saloje. Patraukli vieta šeimoms su vaikais. Gražus pajūrio miestukas įkurtas žaliuojančioje lygumoje, Skopos kalno papėdėje. Miesto centre gausu įvairių parduotuvių, barų, restoranų ir prekybos centrų.

Vasilikos kurortas garsėja gamtos grožiu, ramybe. Vešli augmenija ir alyvmedžių giraitės, netoli esantis Skopos kalnas harmoningai dera su smėlio paplūdimiais, sukurdami vienus gražiausių vaizdų Zakintos saloje. Kalnų papėdėje lankytojai gali rasti vienus gražiausių paplūdimių ne tik Zakinto saloje, bet ir visoje Jonijos jūros pakrantėje. Kasdien galima aplankyti vis kitą paplūdimį: Kaminia, Porto Zoro, Ionio, Banana, St. Nicholas, Porto Roma, Gerakas ir Daphni. Vasilikos – puikus pasirinkimas ištroškusiems ramaus poilsio. Birželio – rugpjūčio mėnesiais čia yra puiki vieta stebėti didžiuosius vėžlius.

Kampi miestukas vakarinėje salos pakrantėje garsėja savo nuostabiu saulėlydžiu – čia yra viena geriausių vietų saloje pamatyti tokį įspūdingą vaizdą. Keliose jaukiose kavinukėse galima ne tik paragauti vietinės virtuvės patiekalų, bet ir stebėti puikiuosius saulėlydžius (kavinukės įrengtos labai patogiose vietose) romantiškai vakarieniaujant.

Tragaki – populiari kryptis atostogoms Zakinto saloje, toliau nuo kranto, norintiems labai ramaus poilsio ir laukinių kampelių. Miestelis įsikūręs tarp Tsilivi ir Alykanas kurortų, todėl galima rinktis tarp gausybės nuostabių smėlio paplūdimių: Bouka, Tragaki, Amboula, Amoudi ir Psarou. Iš Tragaki miestuko jie lengvai pasiekiami.

Zakintas – salos sostinė – negali pasigirti įspūdingu paplūdimiu. Tinkamiausia vieta ilsėtis yra siauras ir ilgas smėlio ruožas už uosto į šiaurę. Čia daugiausiai poilsiauja vietiniai. Šalia paplūdimio yra teniso aikštynų, vaikų parkų, jachtų klubų.

LANKYTINOS VIETOS

Navagio paplūdimys, sakoma, yra dažniausiai fotografuojamas, geriausias saloje ir bene gražiausias Graikijoje. Įspūdingasis Navagis dar vadinamas Sudužusio laivo (Shipwreck) įlanka. Bėgant metams baltas paplūdimio smėlis laivą gerokai užpustė, tad įstrigęs įlankoje jis nepajudinamas stūkso iki šiol. Balto smėlio Navagio paplūdimį skalauja skaidrus turkio spalvos vanduo, o įlanką įrėmina kvapą gniaužiantys balkšvi skardžiai. Geriausia vieta apžiūrėti paplūdimį – būtent nuo skardžio, nes nuo čia atsiveria kerinti įlankos panorama. Prie skardžio galima privažiuoti automobiliu, pasivaikščioti aplinkui ir pasižvalgyti. Į Navagio paplūdimį galima nuplaukti iš nedidelio Porto Vromi uosto. Laivai plaukia daug kartų per dieną.

Mėlynosios olos. Salos šiaurėje, Skinario regione, kone tiesiai po Skinario iškyšulio švyturiu, gamta suformavo vieną patraukliausių ir gražiausių Zakinto vietų – Mėlynąsias olas (grotas). Jos taip pavadintos dėl ryškių šviesiai mėlynų vandens atspalvių, kurie apšviečia pakrantėje susiformavusius balkšvus arkų formos urvus. Į juos galima atplaukti nedidelėmis valtimis ir pasimaudyti ar panardyti. Geriausias laikas apsilankyti Mėlynosiose olose – ankstus rytas, nes tuo metu ryški šviesa ir atspindžiai urvuose sukuria įspūdingus atspalvius. Vaizdai ryškesni ir leidžiantis saulei.

Solomo muziejus – Zakinto mieste, pagrindinėje Šv. Morkaus (San Marco) aikštėje, naujas klasicizmo stiliaus pastatas, kuriame 1957 m. įkurtas muziejus. Žemutiniame jo aukšte įrengtas mauzoliejus, kur saugomi garsiausio Graikijos poeto, tautos himno autoriaus Dionysio Solomo, taip pat kito žymaus poeto Andreas Kalvo bei jo žmonos palaikai. Aukštesniuose aukštuose eksponuojama daug šiems poetams ir kitiems iškiliems salos kultūros žmonėms priklausiusių dokumentų, asmeninių daiktų. Gausu vietos meno dirbinių, XVIII ir XIX a. paveikslų, raižytos keramikos, skulptūrų, senovinių muzikos instrumentų. Jame saugoma kilmingų praėjusio amžiaus šeimų drabužių ir ginklų. Eksponuojami svarbių salai asmenybių portretai ir herbai.

Stranio kalva. Vos keli kilometrai nuo salos sostinės, ant Bochalio miestelyje esančios Stranio kalvos įrengtas pušų ir alyvmedžių parkas, apžvalgos aikštelė Graikijos himno autoriaus D. Solomo garbei. Būtent šioje vietoje garsusis poetas sukūrė eilėraštį „Odė laisvei“, kuris vėliau tapo Graikijos ir Kipro himnu. Kolona su poeto biustu pastatyta toje vietoje, kur anksčiau augo ramų pavėsį metantis kukmedis. Įsitaisęs po šiuo medžiu D. Solomo, kaip manoma, ir sukūrė garsiąsias eiles. Nuo Stranio kalvos atsiveria nuostabūs vaizdai į Bochalį ir Zantę. Vasarą parke verda kultūrinis gyvenimas, organizuojami vaidinimai ir gyvos muzikos vakarai.

Bizantijos muziejus – didžiausias ir įspūdingiausias salos muziejus – D. Solomo skvere pastatytas jau po žemės drebėjimo 1953 m., o atidarytas tik 1960 m. Būtent čia lankytojai gali pamatyti, kaip sala atrodė prieš katastrofą. Tai vienas didžiausių tokio tipo muziejų šalyje, kuriame sukaupta turtinga kolekcija apima laikotarpį nuo XII iki XIX a. Dauguma meno ir religinių vertybių yra sukurtos ar rastos Zakinto saloje. Turbūt labiausiai lankytojus traukia nuotraukos ir plastiko reprodukcijos, kuriose miestas – dar nepatyręs žemės drebėjimų.

Vėžlių stebėjimas. Graikijos pietuose esanti Zakinto sala dėl ilgų minkšto smėlio paplūdimių ir itin švaraus vandens traukia didžiuosius jūrinius vėžlius logerhedus. Jie jau tapo šios vietos simboliu. Graikai labai stengiasi išsaugoti jūrinius vėžlius. Todėl pietinėje pakrantėje draudžiama plaukioti motorlaiviais, pajūryje gamtosaugininkai atitvėrė vėžlių pamėgtas teritorijas nuo turistų, 1994 m. buvo uždrausti naktiniai skrydžiai į Zakinto oro uostą ir iš jo, tokiu būdu saugant vėžlius nuo triukšmo.

Muzika. Sala turi senas muzikines tradicijas. Zakintas buvo operos ir operetės Graikijoje pirmtakas. 1815 m. Zakinte įkurta pirmoji Muzikos mokykla Graikijoje. Per pirmąsias olimpines žaidynes Atėnuose 1896 m. grojo Zakinto muzikinė grupė. Nuo 2009 m. Zakinte rengiamas džiazo festivalis (Zante Jazz Festival).

VIRTUVĖ

Graikų virtuvei išties sunku atsispirti. Miesto tavernos viliojančiais kvapais kviečia ragauti Viduržemio jūros regiono patiekalų, kur mėsa, žuvis, alyvuogių aliejus ir daržovės visuomet stebina skonio autentiškumu. Ypatingas vietinis patiekalas yra skordostoumpi – baklažanai su česnaku – ir mėsos patiekalas sartsa. Verta paragauti ir šių patiekalų bei gėrimų: graikiškos salotos, tzatziki – tirštas jogurtas su česnakais ir agurkais, melidzanosalata – baklažanų salotos, gemista – kepti, ryžiais ir mėsa įdaryti pomidorai ar pipirai, dolmades – balandėliai vynuogių lapuose, pasticio – pudingas arba suflė iš makaronų, graikų kava ellinikos kafes – tiršta stipri kava, patiekiama nedideliame puodelyje be pieno, frappe – šalta tirpi kava, patiekiama su pienu ar cukrumi arba be jų.

NAUDINGA INFORMACIJA

Asmens dokumentai. Lietuvos Respublikos piliečiams vykstant į Zakinto salą tinka tiek asmens tapatybės kortelė, tiek pasas.

Kalba. Nacionalinė kalba yra graikų, bet dauguma gyventojų kalba angliškai. Gerai kalba ir vokiečių kalba, taip pat italų – ypač šiaurinėje salos dalyje.

Valiuta. Zakinte piniginis vienetas – euras.

Arbatpinigiai. Jei arbatpinigiai nėra įtraukti į sąskaitą, pakanka palikti 10 % nuo visos sumos. Įprasta smulkių pinigų palikti ir kambarinėms.

Vanduo. Patariama negerti vandens iš krano. Geriau jį pirkite buteliukuose, kurių galima įsigyti kiekviename bare, restorane ar parduotuvėje.

Sveikata. Pasirūpinkite sveikatos draudimu, kuris garantuos būtinos medicininės pagalbos užsienyje ir papildomų išlaidų, susidariusių dėl draudiminio įvykio, apmokėjimą.

Gintarė :