X

Gražiausi pasaulio ledynai

Žema temperatūra ir kritulių derinys sukuria vieną iš įspūdingiausių gamtos meno formų, kurias galima rasti nuo Meksikos iki Himalajų, nuo Rytų Afrikos iki Ugnies žemės. Ledynai. Ledynai gali būti įvairių formų ir netgi įvairių spalvų – ledo kepurės varijuoja nuo mėlynų iki baltų atspalvių.

99 % ledynų mūsų Žemėje yra poliariniuose regionuose. Likęs 1 % išsibarstęs po kiekvieną žemyną, išskyrus Australiją.


Deja, dauguma ledynų greitai traukiasi dėl pasaulinės temperatūros pokyčių. Pasižiūrėkite į gražiausius pasaulio ledynus ir galbūt kils noras įsigyti aviabilietus ir nuvykti iki jų, kol jie dar neišnyko.

EUROPA

Europoje visi ledynai išsidėstę atšiaurioje Islandijoje, Skandinavijos pusiasalyje ir Alpių kalnuose.

Šiauriausiame Europos taške Islandijoje yra ne vienas ledynas. Vatnajokudlio (Vatnajökull) ledynas – tai vieta, kurią būtina aplankyti atvykus į Islandiją. Vatnajökull yra didžiausias ledynas ne tik Islandijoje, apimantis daugiau nei 8 proc. visos šalies, bet ir visoje Europoje. Jo plotas – 8400 km², o ledo kloduose yra beveik tiek pat vandens, kiek visuose kituose Europos ledynuose. Kai kuriose Vatnajokudlio vietose ledas yra 1000 m storio. Ledas driekiasi per kalnus ir sudaro plačią, apie 800 m storio baltą lygumą, netinkamą jokiai gyvybei. Tačiau pats ledynas tarsi gyvas: tai plečiasi, tai traukiasi, tai lėtai pulsuoja. Vulkaninės kilmės ežere siūlome paplaukioti valtimis aplink ledkalnius (šią ar kitokias ekskursijas ledyne rekomenduojama užsakyti iš anksto). Nepakartojamas vaizdas – ledyninės lagūnos tyliuose vandenyse ramiai plūduriuojantys ledkalniai.
Ejafjadlajokudlio (Eyjafjallajökull) ledynas yra 78 km² dydžio ledynas Islandijoje, į vakarus nuo didesnio, Mirdalsjokudlio ledyno. Islandiškai pavadinimas reiškia “salos kalnų ledynas“. Ejafjadlajokudlis yra viena iš mažesnių Islandijos ledo kepurių, kuri dengia vulkano kraterį (dažnai ledynas būna padengtas pelenų sluoksniu). Vulkanas paskutinį kartą išsiveržė 2010 m. kovo ir balandžio mėn. ir pridarė daug rūpesčių keliaujantiems lėktuvais, nes didžiojoje dalyje Europos buvo uždaryta oro erdvė, nutraukti lėktuvų skrydžiai.
Islandijos pietryčiuose esančiame Skaftafell nacionaliniame parke yra ne tik meilės krioklys Svartifoss, bet ir nuostabus Skaftafellsjökull ledynas, po kurį galima pasivaikščioti.

Nigardsbreen ledynas Norvegijoje tai yra kito, didesnio ledyno Jostedalsbreen atšaka, esanti Jostedalsbreen nacionaliniame parke. Po Nigardsbreen ledynu galima rasti didelius ledo urvus.

Austrijoje yra Pasterze ledynas, kuris tęsiasi beveik 9 km. Bet jau neilgai, nes jis tirpsta ir vis mažėja kiekvienais metais. Ledynas pasiekiamas pėsčiomis arba funikulieriumi. Čia galima grožėtis ne tik didžiausiu ledynu Austrijoje ir Rytų Alpėse, bet ir stebėti Alpėse gyvenančius švilpikus. Alpių kalnuose plytintis Hintertukso (Hintertuxer) ledynas žinomas visoje Europoje. Už kalno pasislėpusiame ledyne įkurti įspūdingi Gamtos ledo rūmai smalsuoliams suteikia unikalią galimybę žvilgtelėti į ledyno vidų; pakilus į ledkalnio viršukalnę atsiveria kvapą gniaužiantys slėnių peizažai, o žiemos sporto aistruolius čia traukia ištisus metus veikiančios slidinėjimo trasos.

Alečo (Aletsch) ledynas Šveicarijos pietuose yra didžiausias ledynas Europos Alpėse. Ledu padengtas daugiau nei 120 km² plotas (ilgis apie 23 km, plotis virš 1,5 km). Ledynas prasideda Jungfrau kalnyno pietuose ir užsibaigia Viršutinės Ronos slėnyje. Ledynas įtrauktas į UNESCO gamtos paveldo sąrašus.

Du Geant ledynas yra Mont Blanc vietovėje Prancūzijoje. Ledynas maitina Mer de Glace („ledo jūrą“) ledyną, kuris yra didžiausias ledynas Prancūzijoje.

ŠIAURĖS AMERIKA

Nors Grenlandija oficialiai priklauso Europos valstybei Danijai, tačiau geografiškai norisi ją prisikirti prie Šiaurės Amerikos žemyno. Na ir nenuostabu, kad tokioje atšiaurioje saloje yra didžiulis Jakobshavn ledynas. Ledynas šliaužia 20–35 m/d. greičiu, todėl fjorde nuolat susidarinėja ledkalniai. 10 % Grenlandijos ledkalnių gimsta iš Jakobshavn ledyno. Daugelis ledkalnių yra gana masyvūs. Susidarę ledkalniai kartais viršija 1 km aukštį ir negali greitai išplaukti į vandenyną, todėl keletą metų plūduriuoja fjorde. Deja, Jakobshavn ledynas šiuo metu yra greičiausiai tirpstantis ledynas pasaulyje.

Žemyno šiaurinėje dalyje karaliauja Kanada su ne vienu ledynu. Ši vieta yra idiliškų ežerų, sraunių upių, magiškų kalnų ir ledynų namai. Kaskavulšo (Kaskawulsh) ledynas liejasi Jukono Kluane nacionaliniame parke yra didžiausias nearktinis ledynas pasaulyje, šalia Logano kalno, aukščiausios Kanados viršūnės. Saskatchewan ledynas žinomas dėl mėlynai žalių ežerų, mintančių ledynų vandeniu. Ledynas yra pagrindinis Šiaurės Saskatchewan upės vandens tiekėjas. Albertos Banff nacionalinis parkas yra Sakwatchewan ledyno namai. Šiame parke yra dar vienas ledynas – Viktorijos ledynas virš Loise ežero. Ežero spalvą nulemia uolienų smulkios dalelės, kurios patenka į ežerą per ištirpusį ledyno vandenį.

Toli į šiaurę nutolusi ir atsiskyrusi Aliaska priklauso JAV, tačiau ši valstija ribojasi su šiaurine Kanados dalimi ir gali pasigirti ne vienu gražiu ledynu. Mendenhalo (Mendenhall) ledynas lengvai pasiekiamas ir yra tik 19 km nuo Aliaskos sostinės Džuno. Ilgis 19 km. Užsibaigia Mendenhalo ežere. Patyrę alpinistai gali kopti į ledo urvus po ledynu. Matanuska ledynas yra 43 km ilgio ir 6,4 km pločio. Su tokiais matmenimis jis tituluojamas didžiausiu ledynu Junginėse Valstijose. Margerie ledynas, įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą dar 1992 m. Ledynų geologijos tyrimai tvirtina, kad ledyne yra vertingų vario nuosėdų. Hubbard ledynas yra rytinėje Aliaskos dalyje ir dalis jo patenka į Kanados Jukono teritoriją. Dauguma didelių kruizinių laivų į kruizų programą įtraukia šį objektą. Surprise ledynas yra Aliaskos Denali nacionalinio parko dalis. Ledynas gana neįprastas, atsiskyręs nuo ledkalnio.

PIETŲ AMERIKA

Nors mums ir keista skamba, bet kuo piečiau, tuo šalčiau. Tad ir Pietų Amerikos pietinę dalį kausto nuostabūs ledynai.

Anduose, Peru šiaurinėje dalyje, Cordillera Blanca kalnuose yra Pastoruri ledynas. Jis gana populiarus tarp turistų, snieglentininkų ir alpinistų. Deja, bet 22 % šio ledyno ploto išnyko per pastaruosius 30 metų.

Čilė yra dar piečiau, čia dar šalčiau ir ledynų daugiau. Vienas jų yra Torres del Paine nacionaliniame parke – tai Grėjaus (Grey Glaciar) ledynas. Jį galima pamatyti net iš kosmoso. Ledynas yra 30 m aukščio ir 6 km pločio. Šalia telkšo to paties pavadinimo ežeras, kuriame plaukioja atskilę ledo luitai. San Rafael ledynas yra pietinėje Čilės dalyje. Ledyną galima apžiūrėti plaukiant kruizu arba iš dar arčiau pažvelgti plaukiant motorizuotomis pripučiamomis valtimis.

Viena iš labiausiai lankomų vietų Argentinos Patagonijoje yra Perito Moreno ledynas netoli El Calafate. Tai trečias pagal dydį pasaulyje gėlo vandens rezervas. Ledynas užima maždaug 250 km² plotą. Jis susiformavo maždaug prieš 30 tūkst. metų, tačiau nestovi vietoje ir pamažu juda. Kasmet ledynas pasislenka apie 700 m. Tai vienas iš nedaugelio tebeaugančių ledynų pasaulyje. Virš Archentino ežero beveik vientisa 30 km ilgio ledo siena iškilusi apie 60-90 m, tačiau dar iki 200 m aukščio ledyno sluoksnis slepiasi po vandeniu. Slinkdamas ledynas ežere sudaro užtvankas, kurios, neatlaikiusios vandens slėgio kas kelerius metus nulemia ledyno griūtį – nepakartojamą vaizdą, sutraukiantį smalsuolių žvilgsnius ir televizijos operatorių kameras. Neretai vykstant ledyno griūčiai, šie vaizdai tiesiogiai transliuojami daugumoje Argentinos televizijos kanalų.
Dėmesį traukia ne tik su milžiniška jėga ir trenksmu atskylantys ledo luitai, bet ir didžiuliai lediniame vandenyje plūduriuojantys ledkalniai, kuriuos galima patogiai stebėti nuo ežero kranto. Vietinės agentūros siūlo laivu plaukti iki pat ledyno sienos arba leistis į žygį. Perito Moreno ledynas – UNESCO saugomas gamtos paminklas. Upsala ledynas, esantis Los Glaciares nacionaliniame parke, taip pat yra Pietų Patagonijos dalyje. Ilgis 50 km, plotis 10 km. Šis ledynas maitina Perito Moreno ledyną.

AZIJA

Azijos žemyne visi ledynai šliejasi arčiau Himalajų kalnų.

Biafo ledynas Pakistane, Karakorumo kalnagūbrio pietiniame šlaite, yra 65 km ilgio, o jo plotas – 383 km². Biafo ledynas yra trečias pagal dydį pasaulio ledynas, esantis ne poliarinėse srityse. Dar vienas netoliese esantis ledynas – Baltoro ledynas. Ilgis 62 km, plotas 775 km². Baltoro ledynas yra vienas ilgiausių pasaulyje ne poliariniuose regionuose esančių ledynų.

Ngozumpa ledynas Nepale yra ilgiausias Himalajuose ir net visame pasaulyje. Šis milžiniškas ledynas išsidėstęs ant Čo Oju kalnų masyvo šlaitų, padengtas pilkų akmenų ir kalnų dulkių sluoksniu, iš lėto slenka ir keičia formą. Ledynas maitina Gokyo ežerą.

Yulong ledynas Kinijoje dar žinomas kaip Jade Dragon sniego kalnas. Midui ledynas Tibeto teritorijoje dar vadinamas ledo ir sniego rojumi. Šis ledynas, esantis netoli Yupu miesto, susiformavo iš dviejų milžiniškų ledo krioklių. Šalia ledyno stūkso kalnai, nusidriekę miškai ir kaimai. Turistams ledynas buvo atvertas tik 2007 m.

OKEANIJA

Nenuostabu, kad Okeanijoje ledynų randama tik Naujojoje Zelandijoje, kur galima rasti visokiausių gamtos reiškinių. Fox ledynas yra Tai Poutini nacionaliniame parke Naujosios Zelandijos pietinėje saloje. Priešingai nei dauguma ledynų, Fox ledynas plečiasi nuo 1985 m. Ledyne susidarę urvai, po kuriuos rengiami žygiai. Tai net 13 km. ilgio ledynas. Pasirinkus skrydį sraigtasparniu galima iš paukščio skrydžio apžiūrėti smailias ledyno viršūnes ir prarajas, didingą Kuko kalną. Franz Josef ledynas yra tame pačiame nacionaliniame parke kaip ir Fox ledynas. Tai arčiausiai vandenyno esantis ledynas pasaulyje. Ledyno apačioje yra didelė ola, iš kurios teka vandens upė, kartais taip išplatėjanti, kad užtvindo visą platų slėnį,

ANTARKTIDA

Nieko nuostabaus, kad ašigalyje yra ledynas. Tai Pušų salos (Pine Island) ledynas, paskutiniu metu keliantis daugelio mokslininkų susirūpinimą, nes 2013 m. lapkritį užfiksuotas didžiulis ledkalnis, kuris atskilo nuo Antarktidos Pušų salos ledyno. Ledo sala, žinoma pavadinimu ledkalnis B31, yra 660 km² ploto. Vilniaus plotas yra 401 km², o Kauno – 157 km², tad šis ledkalnis gerokai viršija didžiausių Lietuvos miestų plotą.


AFRIKA

Net ir Afrikoje yra ledynas. Tanzanijoje, Kilimandžaro kalne yra Furtwängler ledynas. Deja, tačiau ženklus klimato pasikeitimas, manoma, nulems visišką ledyno ištirpimą.


LEDYNŲ FOTOGALERIJA >

Gintarė :