X

Nemokamai lankytinos vietos Paryžiuje

Paryžius – svaiginančios romantikos ir meno miestas, garsus savo didybe, grožiu ir architektūriniais paminklais. Paryžiuje gausu parkų, muziejų, architektūrinių paminklų, kuriuos galima aplankyti visiškai nemokamai. Čia nuolaidomis ypač „lepinamas“ ES jaunimas iki 26 m.

Sunku atsispirti Paryžiaus grožiui ir romantikai? O argi verta. Pigūs ir patogūs skrydžiai, išplėtotas geležinkelių tinklas tik padės nuvykti į meilės miestą – Paryžių.

Pigios kelionės į Paryžių >

Žemiau pateiktų nemokamų lankytinų vietų sąrašas suteiks galimybę pažinti Paryžių neišleidžiant nė lito. Taigi, nemokamai lankytinos vietos Paryžiuje.

Luvro muziejus (Louvre musee)
Tai buvę Prancūzijos karalių rūmai Paryžiaus centre tarp dešiniojo Senos kranto ir Rue de Rivoli. Muziejuje 60 600 kv. m. erdvėje eksponuojami beveik 35 000 eksponatų, pradedant priešistore ir baigiant XIX a. Muziejuje eksponuojamos skulptūros, tapybos darbai. Kiekvieno mėnesio pirmą sekmadienį įėjimas į muziejų yra nemokamas.
Adresas: Mo Palais-Royal / musée du Louvre, Paryžius

Pompidou centras (Centre Pompidou)
Centro dizaino idėja: tai, kas paprastai paslėpta viduje, matoma pastato struktūros išorėje, pavyzdžiui, laiptinės, šildymo bei aušinimo kanalai ir kt. Centre įsikūręs Nacionalinis šiuolaikinio meno muziejus, visuomenės informavimo biblioteka ir kitos įstaigos. Kiekvieno mėnesio pirmąjį sekmadienį apsilankymai centre nemokami. Jaunimui iki 26 m. įėjimas nemokamas.
Adresas: Place Georges Pompidou, Paryžius

d’Orsay muziejus (Musee d’Orsay)
Muziejus kairiajame Senos upės krante pastatytas XX a. pr. Iki 1939 m. jame buvo geležinkelio stotis. 1986 m. čia atidarytas Musee d’Orsay muziejus. Kolekcijoje yra su Prancūzijos istorija susijusių tapybos, skulptūros darbų. Čia galima rasti fotografijos bei baldų projektavimo darbų. Kiekvieno mėnesio pirmąjį sekmadienį įėjimas nemokamas. Asmenys iki 25 m. įleidžiami nemokamai.
Adresas: 62 rue de Lille, Paryžius

Panteonas (Pantheon)
Pastato statyba baigta 1789 m., prieš pat Didžiąją Prancūzijos revoliuciją, tad pradinė paskirtis – bažnyčia Sainte-Geneviève – beveik iš karto pakeista ir pastate įkurtas revoliucinės vyriausybės mauzoliejus. Panteono viduje, siekiant įrodyti Žemės sukimosi principą, 1851 m. buvo pastatyta švytuoklė. Asmenims iki 26 m. įėjimas nemokamas. Vyresni asmenys nemokamai jį aplankyti gali spalio-kovo mėn. pirmąjį sekmadienį. Spalio-kovo mėn. pirmąjį sekmadienį įėjimas nemokamas.
Adresas: Panteono aikštė, Paryžius

Šventoji koplyčia (La Sainte-Chapelle)
Tai nedidelė bažnyčia su dviem koplyčiomis. Viena iš jų, viršutinė, pastatyta XIII a. vid. karaliaus Liudviko IX švenčių rengimui. Apatinė koplyčia buvo skirta tarnautojams. Viršutinėje koplyčioje yra milžiniškas langas, sudarytas iš daugiau nei 80 vitražų, pasakojančių Apokalipsės istoriją. 18-25 m. jaunimui ir vaikams iki 18 m. įėjimas nemokamas.
Adresas: 8 Boulevard du Palais, Paryžius

Triumfo arka (Arc de Triomphe de l’Etoile)
Tai Paryžiaus architektūrinis paminklas Eliziejaus laukų vakariniame pakraštyje. Triumfo arkos statyba pradėta 1806 m., siekiant pagerbti kovojusius už Prancūziją, ypatingai Napoleono laikais. Ant statinio išvardinti visi karai bei generolų vardai. Apačioje yra I-ojo pasaulinio karo nežinomo kario kapas. Triumfo arkos aukštis 49,5 m, plotis 45 m, skersmuo 22 m, ir ji yra antra pagal dydį tarp egzistuojančių triumfo arkų. Asmenims iki 26 m. įėjimas nemokamas.
Adresas: 150 Avenue des Champs-Elysées, Paryžius

Eliziejaus laukai (Champs Elysées)
Ko gero pati garsiausia alėja pasaulyje. Pavadinimas kilęs nuo žodžio „Elusia“, kuris graikų mitologijoje reiškė vietą palaimintoms sieloms atsipalaiduoti. Čia vyksta įvairūs renginiai, liepos 14 d. – Prancūzijos Nepriklausomybės paradas, Naujųjų Metų šventės, renginiai sporto ir mados mėgėjams. Romantiškos gatvės pilnos žmonių tiek dieną, tiek naktį.
Adresas: Avenue des Champs-Elysées, Paryžius

Eifelio bokštas (Tour Eiffel)
Tai vienas iš labiausiai lankomų objektų visoje planetoje, žinomiausias Paryžiaus ir Prancūzijos simbolis, pastatytas 1889 m. Gustavo Eifelio ant Senos upės kranto. Bokštas apsuptas šviesų magija. Tai tarsi žiburys, įkvepiantis svajonėms. Nors daugelis Eifelio bokštą dar vadina „The Iron Lady“ (Geležinė dama). Eifelio bokštą pamatyti ir apeiti galima nemokamai, tačiau verta susimokėti už pakilimą į bokštą ir pasigrožėti nuostabia Paryžiaus panorama. Vaikams iki 4 m. pakėlimas į bokštą nemokamas.
Adresas: Avenue Pierre Lotti, Paryžius

Marso laukai (Le Champ de Mars)
Esant netoli Eifelio bokšto būtina aplankyti Marso laukus – puikų parką su itin tvarkingais gėlynais, kurie atrodo susodinti kone kariška tvarka. Tai populiari vieta jaukiems piknikams ar tiesiog vakarojimui prieš vakarinį Paryžiaus simbolio šviesų šou. Marso laukai yra viena puikiausių vietų Eifelio bokšto stebėjimui.
Adresas: 7 rue du Champ de Mars, Paryžius

Père Lachaise kapinės (Cimetiere de Père Lachaise)
Šios kapinės yra tikriausiai pati garsiausia ir gražiausia amžinojo poilsio vieta visame pasaulyje. Po mirties čia buvo palaidotos ryškiausios ir įtakingiausios muzikos, poezijos, literatūros, dailės, kino įžymybės. Kiekvieną dieną gausybė turistų iš įvairių šalių traukia į „Pere-Lachaise“, o daugiausia lankytojų sulaukia dainininkės Edith Piaf, rašytojo Michelio Prousto, kompozitoriaus Fredericko Chopino, dainininko Jimo Morrisono, filosofo Oscaro Wilde’o, dainininkės Marios Callas kapai.
Štai pavyzdžiui nuo seno čia traukia roko muzikos piligrimai, paliekantys cigarečių, alkoholio ir gėlių duoklę roko dievukui Jim Morrison. Oskarą Vaildą lanko būriai moterų iš viso pasaulio tam, kad pabučiuotų klasiko antkapį. Beje, apie tai yra 2006 m. San Sebastjan filmas „Forever“, o štai 2011.11.30 uždraudė bučiuoti jo kapą. Šis reginys iš tiesų įspūdingas. Ir nemokamas.
Adresas: 20e Arrondissement, Paryžius

Monparnaso kapinės (Cimetiere du Montparnasse)
Tai šimtų spalvingų Paryžiaus asmenybių ir intelektualų poilsio vieta. Nors šios kapinės nėra tokios populiarios kaip Pere Lachaise, bet jos puikiai tinka ramiam pasivaikščiojimui skambant šiaurinio Paryžiaus klegesiui. Galite aplankyti Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir ir Samuel Beckett kapus.
Adresas: 14 Arrondissement, Paryžius

Šamono kalvų parkas (Parc des Buttes Chaumont)
Sakoma, kad šis parkas yra tikra kančia apsilankiusiųjų blauzdų raumenims, tačiau vaizdai akimirksniu atperka fizines kančias. Šamono kalvose pamatyti tikrai yra ką. Parkas apima neįtikėtinai gražias uolas ir tiltus, grotą, kurią uždengia 30 m. aukščio krioklys, tyvuliuoja ežeras, yra keletas angliškų ir kiniškų sodų. Apsilankymas parke nemokamas.
Adresas: 19e Arrondissement, Paryžius

San Marteno kanalas (Canal St-Martin)
Jei paklaustumėte, kur praleisti vakarą, dažnas paryžietis atsakytų – prie San Marten kanalo. Šio 4,5 km ilgio kanalo krantas pasipuošęs medžiais, čia gausu kavinių, užeigų, barų.
Adresas: 102 Quai de Jemmapes, Paryžius

Belvilis (Belleville)
Pasivaikščiojimas po istorinį Belvilio rajoną sužadina vaizduotę. Tai labai gyvybinga ir maištinga, daugiakultūrė vieta, kurioje savo karjerą pradėjo nemažai įžymybių. Sakoma, jog čia tiesiog po gatvės žibintu gimė Edita Piaf. Aplankykite ir Belvilio parką bei daugybę meno galerijų. Belvilyje įsikūręs ir kinų rajonas.
Adresas: Belleville, Paryžius

Lucernaire teatras (Théâtre du Lucernaire)
Šis teatro, kino ir meno katilu vadinamas teatras siūlo daug nemokamų renginių, tarp kurių ir nuolat besikeičiančios fotografijos parodos. Prisijunkite prie Paryžiaus intelektualų!
Adresas: 53 rue Notre-Dame des champs, Paryžius

Marė rajonas (Le Marais)
Šis gyvybingas rajonas yra puiki vieta sekmadienio pasivaikščiojimams. Tai ilgą laiką buvęs aristokratų rajonas su daugybe išlikusių istorinės ir architektūrinės reikšmės pastatų. Čia jūsų laukia Liudviko XIV takas, žydų rajonas ir gausybė sendaikčių parduotuvėlių.
Adresas: Le Marais, Paryžius

Tiuilri sodai (Le Jardin des Tuileries)
Šis istorinis parkas tarp Luvro ir Konkordo aikštės yra viena iš lankomiausių vietų Paryžiuje. Šie sodai išlaikė landšafto architekto Andrė Le Notre’o įvestas geometrines formas, pirmiausia pritaikytas Versalio rūmams. Sode išsaugota daug originalių skulptūrų, modernių kūrinių, pvz., Aristide’o Maillolio bronzinės nuogalės. Eidami parku galite sekti Marijos Antuanetės pėdomis ir pamatyti, kur Napoleonas pastatė savo Triumfo arką.
Adresas: Rue de Rivoli, Ile-de-France, Paryžius

Monmartras (Montmartre)
Bohemiškasis Monmartro rajonas Paryžiuje nuo seno žinomas kaip meno centras: čia gyveno ir dirbo tokie tapytojai kaip Dali, Van Gogas, Monet ar Picasso. Čia ir dabar gyvena daugybė menininkų. Kasmet kai kurie jų nusprendžia atverti savo dirbtuves lankytojams ir leisti jiems išvysti „slaptąją“ Paryžiaus bohemos pusę. Atvirų durų savaitė vyksta vėlyvą rudenį. Be to, tapytojai neretai pasikviečia draugus muzikus, kurie rengia mini koncertus paveikslus apžiūrinčiai publikai. Šiame rajone pamatysite ir garsiuosius Mulen Ružo kabareto malūno sparnus.
Adresas: la butte Montmartre, Paryžius

Jėzaus Širdies Bazilika (Basilica of the Sacré Coeur)
Ši bazilika, skirta 58 000 žmonių, žuvusių per karą, pagerbimui, pastatyta ant aukščiausios Paryžiaus vietos – Monmartro kalvos, todėl bazilikos bokštai yra netgi aukštesniame taške nei Eifelio bokštas. Dėl šios svarbios vietos ir visada išliekančio balto kupolo Sacré-Coeur bazilika yra viena iš labiausiai pastebimų orientyrų Paryžiuje. Ypač nuostabu bažnyčioje pasiklausyti įspūdingo vargonų skambesio.
Adresas: 35 rue du chevalier-de-la-barre, Paryžius

Quai-Branly muziejus (Musée du quai Branly)
Šis muziejus dar vadinamas pasaulio kultūrų muziejumi – jo kolekcijai priklauso 267 000 eksponatų tų kultūrų, kurias europiečių kolonistai užkariavo nuo XVII iki XIX a. – Okeanijos, Afrikos, Pietų Amerikos ir kai kurių Azijos kraštų. Muziejus įsikūręs netoli Eifelio bokšto. Nemokamas įėjimas pirmąjį mėnesio sekmadienį.
Adresas: 37, quai Branly, Paryžius

Rodeno muziejus (Musée Rodin)
Muziejus įsikūręs XVIII a. pastate. Šis muziejus – tai duoklė Prancūzijos garsiausiems skulptoriams. Muziejų turi aplankyti visi, kuriems patinka Augusto Rodino darbai. Augustas Rodinas (1840-1917) – žymus prancūzų skulptorius, dažnai žinomas kaip vienas iš moderniosios skulptūros tėvų. Muziejuje yra apie 6600 skulptūrų. Jame galima rasti ir Augusto Rodino tapybos darbų. 18-25 m. jaunimui iš ES šalių muziejaus lankymas nemokamas. Visiems nemokamas lankymas pirmą mėnesio sekmadienį.
Adresas: 77 Rue de Varenne, Paryžius

Notre Dame katedra (Notre Dame Cathedrale)
Notre Dame katedra Paryžiuje nėra didžiausia, brangiausia,arba seniausia katedra pasaulyje, bet ji tikrai yra viena iš labiausiai žinomų. Katedros statyba prasidėjo 1163 m. Statinio stilius yra gotikinis. Katedra yra atvira kasdien. Įėjimas į bažnyčią nemokamas. Pakilimas į bokštą asmenims iki 26 m. nemokamas. Visiems kitiems mokėti nereikia kiekvieno mėnesio pirmąjį sekmadienį nuo spalio iki kovo mėn.
Adresas: 2 Bis Rue Cloître Notre Dame, Paryžius

Modernaus meno muziejus (Musee d’art moderne de la ville de Paris)
Tai modernaus meno muziejus, atidarytas 1961 m. Jame yra daugiau nei 8000 šiuolaikinio meno darbų. Apžiūrėjus eksponatus, galima pasimėgauti kava lauko terasoje. Nuolatinių parodų lankymas yra nemokamas.
Adresas: 11, avenue du Président Wilson, Paryžius


Le Petit Palais
Šis dailės muziejus atidarytas 1900 m. Čia galima pamatyti tokius šedevrus kaip Courbet, Sezano, Monet, ir Delacroix. Eksponuojama daugiau nei 1300 darbų. Priėmimas į nuolatines kolekcijas yra nemokamas visiems.
Adresas: Avenue Winston Churchill, Paryžius

Carnavalet muziejus (Musee Carnavalet)
Norintiems susipažinti su Paryžiaus istorija reikėtų aplankyti šį istorijos muziejų. Jis atidarytas 1880 m., skirtas Paryžiaus istorijai nuo jos ištakų iki naujausių laikų. Muziejus įsikūręs Renesanso stiliaus pastate. Kolekcija išdėstyta per 100 kambarių. Nuolatinių parodų lankymas yra nemokamas.
Adresas: 29, rue de Sévigné, Paryžius

Cognacq-Jay muziejus (Musée Cognacq-Jay)
Tai nedidelis muziejus, kuriame eksponuojami tapytojų ir skulptorių darbai, senovinių baldų ir dekoratyvinių meno kūrinių kolekcija, juvelyriniai dirbiniai, grafikos darbai. Nemokamai lankomos visos nuolatinės kolekcijos.
Adresas: 8, rue Elzévir, Paryžius


Viduramžių muziejus (Musée National du Moyen Âge)
Šis muziejus įsikūręs erdviame buvusio viešbučio pastate. Čia eksponuojamas Viduramžių menas, juvelyrikos ir skulptūros kolekcijos. Kiekvieno mėnesio pirmą sekmadienį įėjimas nemokamas. Jaunimui iki 18 m. įėjimas nemokamas.
Adresas: 6 Place Paul Painlevé, Paryžius

Armijos muziejus (Musée de l’Armé)
Armijos muziejus įkurtas 1905 m. Eksponatų kolekcija apima laikotarpį nuo Antikos iki XX a. Muziejaus kolekcijoje pamatysite istorijos, tapybos, fotografijos, technologijų, medalių, logotipų, artilerijos, ginklų, istorinių figūrėlių, architektūros, modelių, plakatų, laidojimo meno, gulinčią statulą ir kt. Nemokamas įėjimas ES valstybių jaunimui iki 26 m., bedarbiams, žurnalistams ir mokytojams.
Adresas: 129, rue de Grenelle, Paryžius

Paryžiaus Gamtos istorijos muziejus (Paris Natural History Museum)
Paryžiaus Gamtos istorijos muziejus patrauklus tiek vaikams, tiek suaugusiems. Įrengta evoliucijos salė, kurioje pristatoma gyvenimo raida, paleontologijos galerija, eksponuojami dinozaurai, paukščiai ir vabzdžiai. Yra augalų muziejus, zoologijos sodas (rekonstruojamas). Muziejuje išvysite 600 000 mineralų, kristalų ir brangakmenių kolekciją. Nemokamas kai kurių objektų lankymas.
Adresas: 57, rue Cuvier, Paryžius

Karališkosios Veterinarijos mokyklos muziejus (Musée Fragonard)
Šiame muziejuje eksponuojami įvairių gyvūnų – žirafos, dramblio, žirgo skeletai, konservuoti gyvūnų organai ir genetinių išsigimimų pavyzdžiai. Tai gali būti ilgai įsimenama patirtis, todėl jautrius keliautojus įspėjame jį aplenkti.
Asmenims iki 26 m. įėjimas nemokamas.
Adresas: 7, avenue du Général de Gaulle, Maisons Alfort

Konsjeržeri kalėjimas (Conciergerie)
Pastatas iškilo XIV a. kaip Karališkieji rūmai, o 1391 m. tapo kalėjimu. Per Prancūzijos revoliuciją jame buvo įkalinta, giljotinuota ar kitaip nukankinta daugybė belaisvių, tarp jų ir Prancūzijos karalienė Marija Antuanetė. Nuo 1914 m. kalėjimas yra atvertas lankytojams kaip nacionalinis valstybės istorinis paminklas.
Asmenims iki 26 m. įėjimas nemokamas.
Adresas: Quai de l’Horloge 1, 1e, Paryžius

Architektūros muziejus (Cité de l’architecture & du patrimoine)
Architektūros muziejuje yra kelios eksponatų salės, architektūros biblioteka. Čia eksponuojami tapybos, fotografijos darbai, brėžiniai, monumentaliosios dailės freskos, įvairūs modeliai.
Jaunimas iki 26 m. nemokamai gali apžiūrėti nuolatinių eksponatų salę.
Adresas: Palais de Chaillot 1, place du Trocadéro et du 11 novembre, Paryžius

Pašto muziejus (Musée de la Poste)
Paryžiaus pašto muziejuje eksponuojama didžiulė pašto ženklų kolekcija, paštininkų uniformos, antspaudai, pašto kelių žemėlapiai. Muziejus padalintas į galerijas, kuriose galima išvysti pašto istoriją nuo viduramžių iki… ateities.
Asmenys iki 26 m. nemokamai gali aplankyti nuolatinių eksponatų salę.
Adresas: 34 boulevard de Vaugirard, Paryžius

Jūreivystės muziejus (Musée national de la Marine)
Muziejus įsikūręs vakarinėje Šajo rūmų dalyje. Čia eksponuojami laivų modeliai, navigacijos prietaisai, uostų paveikslai ir kiti marinistiniai eksponatai.
Jaunimui nuo 18 iki 26 m. apsilankymas nieko nekainuoja.
Adresas: Palais de Chaillot 17, place du Trocadéro, Paryžius

Maison de Balzac
Tai vienas iš daugelio namų, kuriame gyveno Balzakas. Onorė de Balzakas (1799 – 1850) buvo novelių rašytojas, labiausiai žinomas dėl savo „La Comédie humaine“ apsakymų rinkinio.
Adresas: 47 Rue Raynouard, Paryžius


Paryžiaus paplūdimiai (Paris Plage)
Įkurti 2002 m. prie Senos upės, kai miesto meras nusprendė, kad kiekvienas turėtų progą pasimėgauti paplūdimio malonumais, net jei jie negali trumpam palikti Paryžiaus. Paplūdimiai dažniausiai atidaromi liepos pabaigoje. Kiekvienas paplūdimys turi savo temą, nustatytas veiklos rūšis. Nemokamai paplūdimiuose galima gauti gultus ir skėčius.

Paryžiaus blusų (sendaikčių) turgūs
Čia pinigai išleidžiami tik antikvarinių daiktų įsigijimui. Paryžiuje yra keli blusų turgeliai, kitaip vadinami rinkomis.
Les Pucesde Saint Ouen. Darbo laikas: šeštadienį nuo 8-9 iki 17-18 val., sekmadienį nuo 10 iki 17-18 val., pirmadienį nuo 11 iki 17-18 val. Adresas: 48, rue Jules Vallès, Saint-Ouen.
Porte de Vanves (vienas iš geriausių turgelių Paryžiuje). Darbo laikas: šeštadienio ir sekmadienio rytai.
Adresas: avenue Georges Lafenestre & avenue Marc Sangnier, Paryžius

Nemokami koncertai Paryžiuje
Daugelyje bažnyčių, kai kuriuose parkuose vasarą dažnai vyksta nemokami koncertai. Jie dažniausiai būna prieš didžiąsias metų šventes.

Bemiegė naktis (Nuit Blanche)
Vieną naktį per metus muziejai ir galerijos visame Paryžiuje atviri visą naktį ir priima lankytojus nemokamai. Data kasmet skiriasi, bet tokia naktis būna spalio pradžioje.


Andre Citroen parkas (Parc André Citroën)
14 ha valstybinis parkas, įsikūręs kairiajame Senos upės krante. Parkas pastatytas ant buvusios Citroën automobilių gamybos įmonės ploto, todėl pavadintas bendrovės steigėjo André Citron vardu. Parke yra du paviljonai, kuriame auga augalai, nuostabi veja, įspūdingi sodai, šokantys fontanai, besikeičiantis kelias… Turistus žavi dar ir tai, kad čia labai pigiai galima paskraidyti oro balionu.
Adresas: Quai André-Citroën, Ile-de-France, Paryžius

Nemokami turai po Paryžių
Paryžius – didžiulis miestas, kuriame už kiekvieno kampo slypi vis nauja istorija. Atvykus į šį miestą tiesiog privalu leistis į turą su gidu. Kartu su gidu aplankysite vietas, kurių nepasiekia autobusai. Būsite supažindinti su Paryžiaus istorijomis ir autentiška, Europoje labiausiai lankomo miesto, kultūra. Ir visa tai nemokamai!

Prancūzijoje ypač gerai išplėtotas geležinkelių tinklas, tad jei norėsite apžiūrėti ir apylinkes už Paryžiau ribų, rekomenduojame rinktis keliones traukiniu.

FOTOGALERIJOS

PARYŽIUS. Keliautojos Dovilės trys dienos Paryžiuje >
PARYŽIUS. Miglės ir Mindaugo savaitgalis Paryžiuje >
PARYŽIUS ir DISNEILENDAS. Savaitgalio išvyka į Paryžių ir Disneilendą >


Jei žinai dar vietų Paryžiuje, kuriose apsilankyti galima nemokamai, parašyk.

Gintarė :