X

Nemokamai lankytinos vietos Maskvoje

Maskva – išties turtingas kontrastų ir paveldo miestas, savo didmiesčio ritmu traukiantis turistus, nepaisant to, jog yra pripažįstamas vienu brangiausių miestų pasaulyje. Per porą dešimtmečių miestas išgyveno tikrą metamorfozę ir dabar nė iš tolo neprimena groteskiškai pilkos buvusios SSRS sostinės. Tuo įsitikinti galite nuvykę į šį miestą patogiais tiesioginiais skrydžiais iš Vilniaus arba pasirinkę kelionę autobusu. Be to, lankytinos vietos Maskvoje užima nemažą miesto dalį, o kai kurias jų galite aplankyti nemokamai. Todėl specialiai jums parengėme nemokamai lankomų vietų Rusijos sostinėje sąrašą.

Taigi, nemokamai lankytinos vietos Maskvoje.

Maskvos Kremlius (Москoвский Кремль)
Maskvos Kremlius – tai mūro sienų juosiama tvirtovė, kurioje dabar įsikūrusi Rusijos Vyriausybė ir Prezidento Rezidencija. Tai įspūdingas architektūrinis kompleksas. Maždaug 30 ha Kremliaus plotą juosiančias 2,2 km ilgio sienas, kurių storis kinta nuo 3,5 iki 6,5 metrų, vainikuoja 20 bokštų (svarbiausias Spaso bokštas, 1625m.). Ansamblio centre – Soborų aikštė. Joje penkiabokščiai kupoliniai soborai: Uspenijės soboras (1479 m.). Šiame sobore buvo vainikuojami ir tuokiami kunigaikščiai ir carai, laidojami metropolitai ir patriarchai. Apreiškimo soboras (1489 m.). Arkangelo soboras (1508 m.). Iki XVII a. pabaigos sobore buvo laidojami kunigaikščiai ir carai. Į Maskvos Kremliaus ansamblį įeina ir kvadratinio plano carų rūmai Granovitaja palata (1491 m.,), Ivano Didžiojo varpinė (1508 m.). Nors apsilankymas soboruose mokamas, tačiau visą įspūdingą kompleksą iš išorės apžiūrėti nieko nekainuoja.
Adresas: Adresas: ул. Боровицкая, Maskva

Raudonoji aikštė (Красная площадь)
Tai pati garsiausia aikštė Rusijos sostinėje, nuo 1990 m. įtraukta į UNESCO pasaulio kultūros vertybių sąrašą. Iš jos tarsi spinduliai išeina pagrindinės gatvės ir keliai. Būtent todėl ši aikštė vadinama ne tik Maskvos, bet ir visos Rusijos širdimi. Nors dažnai aikštės pavadinimas siejamas su raudonomis plytomis, iš kurių yra pastatyti aikštės statiniai, arba raudona spalva kaip komunizmo simboliu, tačiau iš tikrųjų aikštės pavadinimas reiškia „gražus“ pagal rusų kalbos žodį „красная“.
Adresas: Красная площадь, Maskva

Lenino mauzoliejus
Raudonojoje aikštėje saugomi Vladimiro Iljičiaus Lenino palaikai. Mauzoliejus yra laiptinės piramidės formos, kiek panašus į egiptietiškas piramides ir zikuratus. Tai viena iš pagrindinių turistų traukos vietų Maskvoje, kurias galima aplankyti nemokamai.
Adresas: Красная площадь, Maskva

Kitaigorod (Китaй-гoрод)
Tai istorinis pirklių kvartalas. Nors rusų kalboje pavadinimas reiškia kinų kvartalą, bet su kinais rajonas susijęs nėra. Tai gyvybinga Maskvos dalis, kur įsikūrę daugybė klubų, kavinių, restoranų. Čia daugybė ramių, gražių gatvių, įdomių pastatų, mažyčių parkų, tvenkinių.
Metro: Lubyanka stotelė (raudona linija), Kitai Gorod (violetinė, oranžinė linija ), Chistye Prudy (raudona linija), Maskva

Petro I skulptūra
Vos už kilometro nuo Kremliaus sienų Maskvos upėje stūkso 98 m aukščio nerūdijančio plieno, vario ir bronzos mišinio skulptūra Petrui I.
Didysis caras ir pirmasis Rusijos imperatorius vaizduojamas už didžiulio laivo vairo.
Adresas: Крымская набережная, Maskva

Žvirblių kalvos (Воробьёвы гoры)
Dešiniajame upės krante esančios Žvirblių kalvos yra vienas iš aukščiausių taškų Maskvoje. Iš čia įrengtos apžvalgos aikštelės atsiveria puiki miesto panorama. Apsilankymas joje nieko nekainuoja.
Adresas: Воробьевы Горы, Maskva

Maskvos universiteto pastatas (Московский государственный университет)
Jei nuvyksite ant Žvirblių kalvų, būtinai apžiūrėkite Maskvos universiteto pastatą. Tai didžiausias ir įspūdingiausias statinys iš gotikinio Stalino „septynių seserų“ komplekso. Iš statinio terasos atsiveria puiki panorama. Deja, į vidų turistai neįleidžiami, bet apžiūrėti šį statinį verta, o tai nieko nekainuoja.
Adresas: Воробьевы Горы, Maskva

Senasis Arbatas
Senasis Arbatas – kunkuliuojančio gyvenimo gatvė, tarsi savotiškas Monmartras. Čia visada kunkuliuoja gyvenimas: apstu muzikantų, dailininkų, prekiautojų, keistuolių. Žymusis Arbatas numylėtas, apdainuotas Bulato Okudžavos ir daugelio kitų poetų, rašytojų.
Adresas: ул. Арбaт, Maskva

Aleksandrovo sodas (Александровский сад)
Visai prie Kremliaus sienų plyti Aleksandro parkas. Tai vienas pirmųjų urbanizuotų parkų Maskvoje. Jis padalintas į tris dalis – aukštutinį, vidurinį ir žemąjį parkus – ir išsidėsto 835 m palei vakarinę Kremliaus sieną. Įėjimas nemokamas.
Adresas: Александровский сад, Maskva

Kristaus Išganytojo soboras (Храм Христа Спасителя)
Šis naujas soboras turi ilgą istoriją. Soboro statybą sumanė Aleksandras I, kuris taip siekė išreikšti padėką Dievui ir įamžinti gėdingą Napoleono karių pasitraukimą iš šio miesto. Nepraėjus nė 50 metų nuo pastatymo Kristaus Išganytojo soboras buvo susprogdintas sovietų valdžios, kuri nusprendė šioje vietoje pastatyti paminklą socializmui. Tačiau ši idėja nebuvo įgyvendinta ir vietoj grandiozinio statinio buvo atidarytas masyvus plaukimo baseinas. Žlugus Sovietų Sąjungai Kristaus Išganytojo soboras buvo atstatytas. Masyvus aukso kupolas yra matomas iš viso miesto centro ir yra vienas ryškiausių orientyrų mieste.
Adresas: ул. Волхонка 15, Maskva

Novospasko vienuolynas (Новоспасский монастырь)
Vienuolynas įkurtas XIV amžiuje, tačiau to laikotarpio pastatų ten nelikę, seniausi siekia XVI a. vidurį. Kaip ir daugelis to laikotarpio vienuolynų, buvo statytas kaip tvirtovė, siekiant apsiginti nuo puolusių. Galite išvysti keletą cerkvių, apžiūrėti barokinę varpinę. Apžiūrėti vienuolyno kompleksą galite nemokamai.
Adresas: Крестьянская пл. 10, Maskva

Novodevičės vienuolynas (Новодевичье монастырь)
Vienuolynas buvo įkurtas 1524 m. ir tarnavo ne tik kaip sakrali erdvė, bet ir kaip tvirtovė. Vienuolyno teritorija yra mėgiama pasivaikščiojimų vieta, padedanti pabėgti nuo šurmuliuojančio miesto. Čia įrengtas parkas, stebina puošni dar 1525 m. pastatyta katedra ir kapinės.
Adresas: Новодевичий проезд 1, Maskva

Novodevičės kapinės (Новодевичье кладбище)
Čia ilsisi daugybė Rusijos įžymybių: muzikantų, aktorių, architektų, rašytojų, Sovietų Sąjungos veikėjų. Muzikos mylėtojai stabteli prie kompozitoriaus Mstislavo Rostropovičiaus kapo, kino gerbėjai aplanko legendinio aktoriaus Jurijaus Nikulino kapą-skulptūrą (lankytojus pasitinka J. Nikulino žmogaus dydžio skulptūra). Aktorius atrodo kaip gyvas – traukia dūmą, o po jo kojomis guli du šunys. Bene dažniausiai lankomas kapas – Rusijos prezidento Boriso Jelcino. Buvęs Rusijos Prezidentas amžino poilsio atgulė užsiklojęs šalies vėliava – tai simbolizuoja memorialas.
Adresas: Лужнецкий проезд 2, Maskva

Izmailovo parkas ir turgus (Измайловский парк)
Izmailovo parkas yra itin mėgiamas turistų. Tai ne tik didelė poilsio zona. Čia įsikūręs didžiulis turgus po atviru dangumi, kuriame parduodami tradiciniai, rankų darbo suvenyrai, Šaltojo karo relikvijos, antikvarinės vertybės ir meno kūriniai. Dauguma prekiautojų dirba tik savaitgaliais. Netoliese įsikūręs Izmailovo karališkasis dvaras, kadaise priklausęs carui Petrui I ir jo šeimai. Nemažai XVII a. pastatų išliko iki šių dienų.
Adresas: аллея Большого Круга 7, Maskva

Maskvos zoologijos sodas (Московский зоопарк)
Rusijos sostinėje įsikūręs seniausias Europoje ir didžiausias Rusijoje zoologijos sodas, kuriame galima pamatyti net 6000 gyvūnų. Maskvos zoologijos sodas didžiausią dėmesį skiria vaikų pažinimo skatinimui: čia svarbiau galimybė paliesti gyvūną, su juo pabendrauti ir sužinoti, kur ir kaip jis gyvena, o ne “tiesiog pasižvalgyti į dideles kates mažuose narvuose”. Maskvos zoologijos sodas savo lankytojų laukia kasdien nuo 10 iki 17 val. (vasarą iki 20 val.). Pirmadieniais sodas yra uždarytas. Vaikams iki 18 metų, studentams, neįgaliesiems, pensininkams ir tėvams, auginantiems daugiau nei tris vaikus, apsilankymas nemokamas.
Adresas: Б. Грузинская 1, Maskva

Valstybinis istorijos muziejus (Государственный Исторический музей)
Šiaurinėje Kremliaus aikštės dalyje esantis Valstybinis istorijos muziejus fasado forma primena greta stovinčio Kremliaus bokštus. Jo eksponatų amžius svyruoja nuo priešistorinių genčių iki šiandienos Rusijos laikų. Čia saugoma daugybė neįkainojamų meno kūrinių, Romanovų dinastijos narių įgytų relikvijų. Muziejus gali pasigirti turintis per milijoną eksponatų. Nemokamas apsilankymas paskutinį mėnesio sekmadienį daugiavaikėms šeimoms, dieninių studijų studentams, jaunimui iki 18 metų.
Adresas: Красная пл. 1, Maskva

Patriarcho tvekiniai (Патриаршие пруды)
„Karštą pavasario pavakarę prie Patriarcho tvenkinių pasirodė du piliečiai. Pirmasis, – maždaug keturiasdešimtmetis, apsivilkęs pilka vasarine eilute, – buvo mažo ūgio, juodbruvas, gerai įmitęs, praplikęs, savo dailią laiveliu suplotą skrybėlę nešėsi rankoje, o jo švariai nuskustą veidą dengė neapsakomai dideli akiniai juodais rago rėmais. Antrasis – pečiuitas, rusvaplaukis jaunas garbanius nusmaukta ant pakaušio languota kepurike – vilkėjo margais marškiniais, baltomis suglamžytomis kelnėmis, avėjo juodais bateliais.“ Jei esate M. Bulgakovo romano „Meistras ir Margarita“ gerbėjas, būtinai aplankykite Patriarcho tvekinius, nes čia praėjusio amžiaus Maskvoje nutiko įdomi istorija. Tai vietovė senojoje Maskvos dalyje, XVII a. priklausė patriarchui Filaretui. Iš kažkada buvusių trijų tvenkinių dabar šiame kvartale likęs tik vienas, čia įrengtas parkas.
Adresas: Большой Патриарший пер. 7/1, Maskva

Bulgakovo namai – muziejus
Patriarcho tvenkiniai – tai mielas parkas, kuris buvo įamžintas rašytojo Michailo Bulgakovo novelėje „Meistras ir Margarita“. Visai netoli šio parko yra Bulgakovo namas – muziejus.
Autoriaus buvęs butas sudaro nedidelį muziejų ir kavinukę, kurioje renkasi Maskvos inteligentija.
Adresas: Большой Патриарший пер. 7/1, Maskva


Susipažinkite su literatūros istorija Maksimo Gorkio name-muziejuje
Šie įspūdingi 1906 m. art nouvea apartamentai buvo sukurti Fiodoro Shekthel ir padovanoti autoriui Maksimui Gorkiui 1931 m. Dabar šis namas yra paverstas autoriaus Gorkio muziejumi. Apsilankę čia išvysite tikrą fantazijos vizualizaciją. Dekoruoti slenksčiai, laiptų turėklai ir sienos paverčia šį namą neįprastu architektūriniu paminklu.
Šiame name taip pat galima pasigrožėti šiuolaikinio meno galerijomis.
Adresas:  Malaya Nikitskaya ul 6/2, Maskva

Gogolio namai-muziejus
19 amžiuje žymusis rusų rašytojas Nikolajus Gogolis savo paskutinį kančių mėnesį praleido būtent šiuose namuose. Dabar tai įspūdingas muziejus, skirtas atminti rusų menininko darbams. Visi kambariai ir jų interjeras išlaikyti autentiški, tokie, kokie buvo, kai čia gyveno Nikolajus Gogolis.
Adresas: Nikitsky ul. 7 a, Maskva

Klaidžiokite Kolomenskoje muziejuje-draustinyje
Pasivaikščioti Kolomenskoje muziejuje-draustinyje galite nemokamai. Čia galėsite pasigrožėti Maskvos upės pakrantėmis. Apžiūrėkite 16 a. Kristaus žengimo į dangų bažnyčią, kuri simbolizuoja revoliuciją Rusijos architektūroje. Šiame draustinyje vyksta labai daug renginių ir festivalių, tad vykdami būtinai pasidomėkite, galbūt pavyks patekti į kurį nors iš įspūdingų Maskvos festivalių.
Adresas: Bolshaya ul, Maskva


Džiaukitės pramogomis „Raudonajame Spalyje“
Maždaug amžių veikusi „Raudonojo Spalio“ gamykla, kurioje buvo gaminamas šokoladas ir saldainiai, buvo uždaryta ir paversta į kultūros ir pramogų centrą. Čia rasite daug klubų, kavinių, meno galerijų, mados namų. Pirkti ir pramogauti čia brangu, tačiau pasigrožėti išskirtiniu interjeru, pasinerti į nuolatinį šurmulį ir išgerti kavos vienoje iš kavinių tikrai verta.
Adresas: Bersenevskaya nab. 6, Maskva

Danilovo vienuolynas
Šį vienuolyną XIII a. rėmė Šv. Danilas. Tai seniausias vienuolynas Maskvoje. Ši vieta spinduliuoja atsidavimu religijai ir istorija, ji ypač atsispindi pagrindinėje bažnyčioje, kurioje galite išvysti šventąsias relikvijas. Jei norėsite uždegti žvakutę bažnyčioje, turėsite šiek tiek sumokėti, tačiau mišios čia nemokamos.
Adresas: Даниловский Вал 22, Maskva


Prisiminkite praeitį Laisvės parke
Įspūdingas Laisvės parkas (Park Pobedy) – tai didžiulis memorialas, skirtas atminti laimėtą Didįjį tėvynės karą. Čia išvysite daug skulptūrų ir fontanų. Pasivaikščiojimas parke nieko nekainuoja, tačiau reikia mokėti už įėjimą į muziejų.
Adresas: Kutuzovsky pr., Maskva

Rusijos ikonų muziejus
Rusijos verslininkas ir meno globėjas Michailas Abramovas surinko daugiau nei 4000 vienetų Rusijos ir Rytų krikščionybės meno dirbinių, tarp kurių yra 600 ikonų. Norint žmones supažindinti su Rusijos meno ypatumais ir skleisti meilę „ikoniškam“ menui, buvo atidaryta vieša, nemokama meno dirbinių paroda.
Adresas: Goncharnaya ul., Maskva


Andrėjaus Sacharovo muziejus
Andrėjus Sacharovas – sovietų branduolinės fizikos atstovas, disidentas ir žmogaus teisių aktyvistas. Sacharovas buvo civilinių teisių ir reformų Sovietų Sąjungoje šalininkas. 1975 m. gavo Nobelio premiją. Muziejus skirtas atminti lasivei, kurią aukštino Sacharovas. Apsilankymas čia yra nemokamas, tačiau galite paaukoti pinigų muziejui „už laisvę“.
Adresas: Zemlyanoy val 57, Maskva


Sentikių religinės bendruomenės cerkvė
Sentikiai puoselėja savo religines vertybes jau nuo 1653 m., kai atsiskyrė nuo Ortodoksų bažnyčios. Maldų cerkvėje, kurioje meldžiasi sentikių religinės bendruomenės nariai, galite pamatyti nuostabią ikonų kolekciją. Lankytojai čia yra laukiami, tačiau moterys, eidamos į cerkvę turi dėvėti ilgus sijonus ir skaras.
Adresas: Новозаводская 6, Maskva

Maskvos metro
Nors keliavimas metro kainuoja 19 RUB (~1,9 Lt), tai išmėginti verta, nes metro keliauti po šį didžiulį miestą ne tik patogu, bet pačios stotys yra tikrų tikriausi architektūros paminklai, pilni skulptūrų, mozaikų, paveikslų. Pirmoji metro linija Maskvoje pradėjo veikti 1935 m., o pats metro tinklas tapo didžiausia miesto slaptaviete, mat net 80 m po žeme esantys tuneliai karo su nacistine Vokietija metu tapo prieglobsčiu net pusei milijono maskviečių, norėjusių apsisaugoti nuo lėktuvų antskrydžių. Metro schema >

Jei žinai dar vietų Maskvoje, kuriose apsilankyti galima nemokamai, parašyk.

Gintarė :