X

Gražiausi pajūrio kurortai Europoje

Neretai gražiausios pasaulio vietos – tos, kurios nėra populiarios ar netgi visai nežinomos. Tai gali būti kelių kilometrų žmogaus nepaliestas balto smėlio paplūdimys, apirusi ir trupanti stati uolėta pakrantė ar tokia, kurią pasiekti galima tik plaukiant valtele.

Tačiau nuostabaus grožio prakrančių galima rasti ir tarp populiarių ir mėgstamų turistų vietovių, tik reikia tinkamu metu ten atsidurti. Apsilankykite viename ar keliuose iš gražiausių Europos pakrančių kurortų rugsėjį ar spalį (kai oras dar geras, bet turistų jau gerokai mažiau) ir pajusite tikrą jų žavesį.


Amalfi pakrantė, Italija
Besidriekianti apie 50 km palei pietinį Sorrentine pusiasalio kraštą, Amalfi yra viena labiausiai kvapą gniaužiančių pakrančių Europoje. Uolos, apaugusios kvapnių citrinmedžių giraitėmis, leidžiasi iki pat vandens, spalvingi nameliai iš pažiūros neužtikrintai laikosi už atšiaurių šlaitų, o saulė ir jūra susilieja į vientisą mėlyną horizontą.
Tikras perliukas Positano yra pakrantės prabangiausias ir fotogeniškiausias miestas. Keliautojas John Steinbeck 1953 m. rašė: „Positano įsimena ilgam. Tai svajonių vieta, kuri neatrodo pakankamai reali, kai būni ten, tačiau tampa neįtikėtinai tikroviška, kai iš ten išvyksti“. Praėjo daugiau nei 50 metų, tačiau šie žodžiai vis dar galioja.
Kaip atvykti. Galima skristi lėktuvu į Romą ir tęsti kelionę traukiniais iki Sorrento ir nuo čia arba iškart nuo Romos – nuomotu automobiliu.

Cinque Terre, Italija
Apie jį jau rašėme, bet visada verta apie jį pakartoti. Alsuojančių senove penkių Cinque Terre regiono miestelių istorija siekia ankstyvuosius Viduramžius ir čia mažai kas pasikeitė iki šių dienų. Nekalbant apie pastatus, unikaliausi istoriniai objektai Cinque Terre regione yra stačios terasinės uolos, suskirstytos sudėtinga laukų ir sodų sistema, formuojama jau beveik 2 tūkstantmečius.
Automobiliu patogiausia pasiekti ir vienintelė, pritaikyta turistams, Cinque Terre gyvenvietė su paplūdimiu yra Monterroso. Ji yra toliausiai į Vakarus nutolusi ir labiausiai išsiskirianti iš kitų regiono miestelių (Monterroso trumpam buvo atskirtas nuo grupės apie 1940 m.). Turinti vienintelę patogią Cinque Terre išsilaipinimo krantinę, Vernazza yra bene nuostabiausias iš visų 5 miestelių. Mažytis jos uostas yra šalia nuostabiosios Chiesa di Santa Margherita (šv. Margaritos bažnyčios), o XI a. pilies griuvėsiai žvelgia tolyn į jūrą.
Kaip atvykti. Kaip ir rašėme, ši pakrantė ribotai pasiekiama automobiliu. Todėl rekomenduotina skristi lėktuvu į Milaną ir tęsti kelionę traukiniais iš Milano arba nuomotu automobiliu iki tų miestelių, prie kurių galima privažiuoti.

Kvarnerio įlanka, Kroatija
Apsaugotoje aukštais kalnais, apsiklojusioje tankiais miškais, turtingoje paplūdimiais ir salomis, Kvarnerio įlankoje yra net 4 geriausi Kroatijos paplūdimiai. Pietinėje Krk salos dalyje yra gražiausias salos paplūdimys. Cres saloje taip pat yra puikių paplūdimių ir kristalo skaidrumo užutėkių. Vieni tokių – Lubenice, pasiekiamas stačiu taku, vedančiu pro mišką arba Beli. Be šių, Paradise paplūdimys Rab saloje džiugina švelniu smėliu, sekliais vandenimis ir pušų pavėsiu.
Kaip atvykti. Galima skristi lėktuvu į Rijeką ir tuomet keliauti po salas keltais (į Krka salą galima įvažiuoti automobiliu).


Santorinio sala, Graikija
Net ir labiausiai nuvargęs poilsiautojas neatsispirtų įstabaus grožio Santorinio salai ir magiškam saulėlydžiui. Keliaujant netoliese, pvz., į Kretą, būtų nuodėmė neaplankyti kalderų, beveik apsuptų lavos dulkėmis nuklotų uolų. Iš Oia kaimelio šiaurinėje salos dalyje atsiveria nuostabus, niekieno neužstojamas saulėlydžio reginys, o rytinė salos dalis turi puikius juodojo smėlio paplūdimius populiariausiuose kurortuose – Kamari ir Perissa.
Kaip atvykti. Galima skristi lėktuvu į Kretą arba kitą artimesnę Graikijos salą ir plaukti keltu iki Santorinio. Norintiems aplankyti ne vieną Graikijos salą rekomenduojame InterRail Attica Pass bilietą.


San Sebastianas, Ispanija
Pakrantės kelias nuo Bilbao iki San Sebastiano yra įsimintina kelionė pro nuostabius jūros pakrantės vaizdus, kur įlanka po įlankos driekiasi žaliuojantys laukai, staiga virstantys uolomis ir pasineriančiais į jūrą. Casas rurales (apgyvendinimas kaime ar sodyboje) ir stovyklaviečių vietų čia yra pakankamai daug ir jie puikiai sužymėti. Mažytis Elanxtobe kaimelis su savo spalvingais nameliais yra neabejotinai vienas iš patraukliausių objektų visame kelyje. Keliaudami įsitikinsite, kad pabuvus šiose apylinkėse neįmanoma jų neįsimylėti. Dėl išsidėstymo, vietos ir formos, Playa de la Concha prilygsta bet kuriam kitam geriausiam paplūdimiui Europoje.
Kaip nuvykti. Galima skristi lėktuvu į Barseloną arba į Madridą ir, norint atrasti visą paminėtą grožį, geriausia tęsti kelionę nuomotu automobiliu.

Menorka, Ispanija
Menorka yra mažiausiai apgyvendinta ir ramiausia Balearų sala. Nepaliesti paplūdimiai, įlankos ir siauri tarpekliai, išsidėstę palei pakrantę, leis pasimėgauti įvairiais būdais atrasti šią salą. Šiaurinė pakrantė yra uolėta ir grubi, kurioje rasite daug nedidelių įlankėlių. Ši salos pusė mažiau išvystyta nei pietinė, tad su individualiu transportu ir šiek tiek darbo kojomis atrasite vienus nuostabiausių Balearų salų paplūdimių. Cavalleria yra nepakartojamas pusmėnulio formos auksinis paplūdimys.
Kaip atvykti. Galima skristi su persėdimu tiesiai į Menorca arba skristi į Barseloną ir tęsti kelionę keltu.


Žydrasis krantas (Cote d’Azur), Prancūzija
Blizganti jūra, žavingas senamiestis užsieniečius keri jau ne vieną amžių. Dar žinomas kaip Prancūzijos Rivjera, šis regionas vilioja tuos, kuriuos žavi švelnaus klimato žiema ir hedonistinis gyvenimo būdas. Kiek toliau nuo Kanų ir Sen Tropezo, keliaujant pakrante tarp Nicos ir Monako, galima gėrėtis nepakartojamais gamtos vaizdais. Namai, dengti terakotos spalvos stogais Villefranche-Sur-Mer žvejų kaimelyje, buvo labai mėgstami Jean Cocteau, kuris XVII a. nutapė freskas St. Pierre koplyčioje. Už uosto yra smėlio paplūdimys, nuo kurio atsiveria atviruko verti miesto vaizdai.
Kaip atvykti. Galima skristi lėktuvu į Milaną arba į Paryžių ir tęsti kelionę traukiniu iš Milano arba iš Paryžiaus.

Korsika, Prancūzija
Pasipuošusi pjūklo ašmenų dantų pavidalo uolomis, apsiklojusi žalia ąžuolų, kaštonų ir pušų skraiste, išvagota sraunių upių, Korsika yra viena nuostabiausių, įvairiausių ir gražiausių salų Viduržemio jūroje. Puikių smėlio paplūdimių rasite Sperone ir Golfe de Sant‘Amanza apylinkėse. Geriausi yra pasagos formos Rondinara ir medžiais apaugęs Palombaggia paplūdimiai, kuriuos galite pamatyti ant daugumos suvenyrinių atvirukų Korsikos saloje. Neišvykite neaplankę Bonifacio, kuris, kaip manoma, minimas Homero „Odisėjoje“. Didžiausia ir daugiausiai lankoma grupės sala yra Ile Lavezzi, garsėjanti natūraliais baseinais, dykynių paplūdimiais ir vandens olomis.
Kaip atvykti. Galima skristi lėktuvu su persėdimu į Korsikos oro uostus, pvz., į Figari. Arba tiesiogiai skristi į Milaną, Romą ar Sardiniją, nuvykti iki uostų (Genoa, Civitavecchia) ir persikelti į Korsiką keltu.

Anglijos Viktorijos pakrantės miesteliai
Vargu, ar Anglijos klimatas gali konkuruoti su Viduržemio jūros kurortais, visai netoli nuo Londono yra dvi nuostabios pakrantės. Leiskitės į valandos trukmės kelionę traukiniu į rytus iš Londono ir atsidursite Broadstairs miestelyje. Čarlzas Dikensas parašė kelias savo knygas, įsikūręs namelyje ant uolėtos Viking Bay pakrantės. Nusipirkite ledų ir palengva plačiais laiptais nusileiskite į paplūdimį. Kitas paplūdimys, irgi vos už valandos trukmės kelio nuo Londono į Vakarus, yra Brighton mieste – gyvybingame ir judriame pakrantės kurorte. Apie jį jau rašė ir mūsų skaitytoja Ugnė. Brighton – išsiskirtinis miestas. Tikėtina, kad tam įtakos turėjo nuo XIX a. savo puotų rezidenciją įkūręs ir rezidavęs Prince Regent.

Kaip atvykti. Skriskite lėktuvu į Londoną ir tęskite kelionę traukiniais iš Londono.

Kuršių Nerija, Lietuva
Mūsiškė 98 km ilgio smėlio Kuršių Nerija yra stebuklingas kopų (kai kurios siekia net 200 m aukštį) ir miškų junginys. Palaimingai besisūpuojant hamake galima mėgautis nuostabia gamta, oru ir gaivinančiu pušų kvapu. Wilhelm von Huboldt tikėjo, kad kelionė į Kuršių Neriją yra tikra atgaiva sielai, o Tomas Manas taip pat neatsispyrė šio magiško regiono kerams. Manoma, kad po visomis Kuršių Nerijos kopomis yra palaidota 14 kaimelių. Ji tarsi savotiška Baltijos Sachara. Norint aplankyti didingąją 52 m Didžiąją kopą galima plaukti keltu iš Klaipėdos į Neringą ir važiuoti dviračiu arba automobiliu apie 50 km.

Gintarė :