X

TOP 5 traukinių maršrutai iš Londono

Olimpinės žaidynės, Karalienės jubiliejus, festivaliai ir kt. – šiais metais Londonas knibždėte knibžda įvairių pasiūlymų svečiams. Vos tik pasigėrėsite pasaulinio lygio kultūra ar paragausite geriausios vištienos tikka masalla neapsilankę Indijoje, kaip mat panorėsite čia likti ilgesniam laikui.

Tačiau neapsiribokite vien tik Londonu ir leiskitės į kitus Jungtinės Karalystės miestus bent trumpai pažinčiai. O tai padaryti labai patogu keliaujant traukiniu iš Londono.

EDINBURGAS

Edinburgas, Škotija. 4 val. 34 min. nuo Londono
Edinburgas (Edinburgh) nuo XV a. yra Škotijos sostinė. Miestas padalintas į senąją ir naująją dalį. Tik neapsigaukite, nes ir „naujamiesčiui“ jau yra daugiau nei 200 metų.

Vykstant East Coast Train traukiniu
Galite keliauti East Coast Train, greitojo traukinio linija, kuria mielai naudojasi ir vietiniai gyventojai, ir turistai. Tai patogi kelionė, nepriklausomai nuo to, ar pasirinksite pirmąją, ar standartinę klasę. Jūsų vietos numeris nelyginis? Reiškia, sėdėsite prie lango. O jei pakeliui pamatysite vaizdų, vertų parodyti draugams ir artimiesiems, galėsite tuoj pat įkelti į internetą, nes traukinyje veikia nemokamas belaidis internetas (Wi-Fi). Nueikite į barą išbandyti įvairių sveiko maisto patiekalų, pvz., košės pusryčiams. Galite pasiteirauti personalo, ar nėra laisvų vietų restorano vagone.

Ką verta pamatyti Edinburge
Edinburge verta aplankyti Nacionalinę galeriją, XVI a. Lauriston pilį ar Edinburgo zoologijos sodą. Užsukite į Edinburgo pilį ir šv. Margaritos koplyčią, seniausią Edinburgo pastatą, pastatytą dar 1520 m.
Kaip ir viskis, Edinburgas yra nuostabus įvairių ingredientų mišinys ir kuo brandesnis, tuo vertingesnis. Tai maršrutas, kuris palieką malonų ir švelnų įspūdį kiekvienam.

GLAZGAS

Glazgas, Škotija. 4 val. 29 min. nuo Londono
Kiek griozdiškas, tačiau meniškas Glazgas (Glasgow) yra tikra priešingybė pilių miestui Edinburgui. Tai didžiausias Škotijos miestas, turintis apie 600 000 gyventojų. Įsikūręs ant Clyde upės kranto, šis industrinis miestas per visą savo gyvavimą yra turėjęs daug pokyčių ir permainų. Per paskutinius dešimtmečius Glazgas pelnė kultūros, architektūros ir dizaino bei sporto miesto vardus. Trumpai tariant, Glazgo raida yra stulbinanti.

Vykstant Virgin Train traukiniu
Iš Londono galima vykti Virgin Train. Tai tikri stebuklai ant bėgių, lekiantys iki 125 mylių per valandą greičiu. Traukiniai prabangūs ir patogūs, važiuoja West Coast Main Line geležinkelio linija ir kasmet perveža 20 mln. žmonių.
Pirmos klasės vagonai yra erdvūs, tad juose labai patogu keliauti ir dirbti. Čia puikiai veikia telefono ryšys ir yra elektros jungčių, todėl galėsite naudotis ir įkrauti visus savo elektroninius prietaisus. Maistu taip pat neturėtumėte skųstis. Kokie dar privalumai? Nuo karštų pusryčių iki lengvų užkandžių – traukinyje galima įsigyti įvairiausių maisto patiekalų ir gėrimų.

Ką verta pamatyti Glazge
Iškart nusiteikite, kad Glazgas gali nustebinti. Kelvingrove meno galerijoje (Kelvingrove Art Gallery) ir muziejų namuose eksponuojama viena įspūdingiausių Europoje meno kolekcijų ir apsilankymas čia yra viena populiariausių nemokamų pramogų Škotijoje. Be to, tai lankomiausias Didžiosios Britanijos muziejus už Londono ribų. XIII a. Glazgo katedra yra verta dėmesio jau vien dėl to, kad vos per stebuklą išgyveno škotų reformaciją.
Naktinis gyvenimas čia taip pat verda, nes daugybė studentų mokosi Glazgo universitete. Aukštoji mokykla, įkurta 1451 m., yra ketvirta pagal senumą anglakalbiame pasaulyje ir patenka į geriausių pasaulio universitetų šimtuką.
Vietiniai Glazgo gyventojai jums pasakys, kad vienas geriausių dalykų, ką jie turi, tai tarp Edinburgo ir Glazgo kursuojantys traukiniai, nes per mažiau nei valandą galima aplankyti abu miestus.

LIVERPULIS

Liverpulis, Anglija. 2 val. 5 min. nuo Londono
Liverpulis (Liverpool), įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą, dėl savo geografinės padėties XVIII-XIX a. buvo vienas svarbiausių prekybos centrų pasaulyje. XIX a. pr. apie 40 % visų pasaulio prekybos sandėrių vyko per Liverpulio uostus, tad miestas sparčiai plėtėsi ir šiandien jis yra labai įvairiatautis ir margas, čia gyvena seniausia kinų bendruomenė Europoje. Šiais laikais Liverpulis labiausiai žinomas kaip legendinės grupės The Beatles gimtinė.

Vykstant Virgin Trains traukiniu
Tikrosios Anglijos grožį, turtingą kultūrą, nuostabius gamtovaizdžius jums padės atrasti kelionė Virgin Train. Iš Londono į Liverpulį šie traukiniai vyksta kas valandą. Jei rinksitės pirmąją klasę, galėsite mėgautis maistu ir gėrimais tiesiog savo vietoje.

Ką veikti Liverpulyje
Visiems miesto svečiams rekomenduojamas bitlų turas po Liverpulį. Galite savarankiškai apžiūrėti miestą, pradedant Matthew Street, kur rasite visą muzikos memorialą (Matthew Street Gallery). Nepraleiskite Cavern Pub, šlovinančio 7-ojo dešimtmečio rock, pop, soul, R&B skambesį. Albert Dock parodoje visą bitlų istoriją išgyvensite iš naujo. Tuomet galite leistis į specialų The Beatles Magical Mystery Tour 1960-ųjų vintažiniu autobusu, aplankant net 30 miesto vietų, įskaitant Penny Lane ar Strawberry Field.

KARDIFAS

Kardifas, Velsas. 2 val. 7 min. nuo Londono
Kardifas (Cardiff) – Velso sostinė, pirmiausia laikomas industriniu miestu, tačiau jį verta aplankyti ir besidomintiems istorija, kultūra bei organiniu maistu (pastarasis Kardife yra itin populiarus). Kardifą iš Londono pasiekti galima vos per porą valandų, tad tai mėgstamas turistų maršrutas.

Vykstant First Great Western Train traukiniu
First Great Western Train Line geležinkelio linija jungia visą Didžiąją Britaniją. Sistemai priklauso greitieji, regioniniai, vietiniai traukiniai ir jais galima pasiekti Londoną, Pietų Velsą, Vakarų Angliją, Devoną ir Kornvalį. Manoma, kad per metus linijos aptarnauja apie 80 mln. keleivių, o pagrindinis kompanijos siekis yra nuolatinė plėtra ir keleivių komforto užtikrinimas. Iš tiesų neseniai buvo atnaujintas visas traukinių tinklas, pakeisti traukinių varikliai, keleivių sėdynės, apšvietimas, pagerinta paslaugų kokybė.
Daugumoje First Great Western greitųjų traukinių yra kavinė-baras ar bent jau vežimėlis su plačiu gėrimų bei užkandžių pasirinkimu. Čia daugiau vietos kojoms, patogesnės sėdynės, traukiniuose įrengta ir kitų privalumų, pavyzdžiui, šeštadieniais, sekmadieniais ir ne piko metu galima naudotis šeimyniniais vagonais arba pasirinkti vietas tyliajame vagone (quiet car). Be to, šalia yra bagažo laikikliai ir lentynos viršuje, tad asmeniniai daiktai visuomet bus greta.

Ką veikti Kardife
Millennium Stadium stadionas – tai moderniosios architektūros šedevras, kurio atidarymo šventėje dalyvavo net pati Karalienė. Futuristiniame centre vyksta operos, miuziklai ir šokių pasirodymai ištisus metus. Pastato vidų galima apžiūrėti nemokamai, o kasdien per pietus čia vyksta įvairūs pasirodymai. Kitoje Millennium Stadium stadiono pusėje, The Riverside Farmer‘s Market turguje rasite įspūdingą sūrių, naminės mėsos ar kitų vietinių produktų pasirinkimą. Tad išsirinkite ką nors skanaus turgelyje ir užsukite į stadione vykstančius reginius.
Žvilgsniui į praeitį – Kardifo pilis, statyta ant romėnų tvirtovės pagrindų, o XIX a. čia gyveno markizė iš Bute. Normanų fortas, Velso pulko muziejus ir atkasti romėnų griuvėsiai yra atviri lankytojams. XX a. pr. baigtas pilies interjeras yra itin savitas ir įdomus.
Kai žmonės lankosi Didžiojoje Britanijoje, dauguma tiesiai traukia į Škotiją arba Angliją. Tačiau tikrai verta aplankyti ir Velsą. Aplankyti ir pajusti skirtumą.

BATAS

Batas, Anglija. 90 min. nuo Londono
Viena iš UNESCO pasaulio sąrašo vertybių yra Batas (Bath) – vienas lankomiausių Anglijos miestų. Kadangi šiandien nebegalima naudotis senosiomis Bato voniomis (pirtimis) ir vienintelėmis tokiomis Europoje, galima pasilepinti Thermae Bath Spa, kur naudojamas toks pats šiltas, mineralizuotas vanduo, kurį prieš 2000 m. naudojo keltai ir romėnai.

Vykstant First Great Western Train traukiniu
Nors kelionė neilga, malonūs įspūdžiai liks atmintyje nepriklausomai nuo to, kurią klasę, pirmąją ar antrąją, pasirinksite. Kiekviena standartinės klasės vieta yra sužymėta, tad surasti savo vietą yra paprasta. Nelyginiais numeriais sužymėtos vietos prie lango, o lyginiais – prie praėjimo. Pirmojoje klasėje galėsite džiaugtis gausybe įvairių privalumų ir patogumų, darančių kelionę dar smagesne. Kupė rasite elektros jungiklius, specialius vagonus, norintiems išskirtinės ramybės.

Ką veikti Bate
Miesto svečiams rekomenduojama įsigyti 24 val. galiojančią Bath Sightseeing Card bilietą, su kuriuo galėsite nevaržomai važinėti apžvalginiais turistiniais autobusais, kursuojančiais po miestą. Tikėtina, kad besižvalgant jūsų dėmesį patrauks nuostabieji Karališkieji Viktorijos sodai, įkurti 1830 m. ir kadaise skirti „atgaivinti vietinius gyventojus nuo niūrios apylinkių nuotaikos“. Tiesa, šiandien čia nieko niūraus nebėra, kiekvienas ras, ką veikti – siūlomi golfo kursai, veikia teniso kortai ir didžiausia žaidimų aikštelė regione.
Geriau pasiruošti kelionei padės Jane Austen „Northanger Abbey“. Tai satyrinė novelė apie senesnių laikų miestelio socialinį gyvenimą. Daugumą knygoje minimų vietų galima aplankyti ir šiandien.

Gintarė :