X

Ką reikėtų žinoti apie pinigus keliaujant

Kartais keliaujant dėl pinigų galima pakliūti į košmariškas situacijas. Nusprendėte pasinaudoti pinigų išėmimo bankomatu, o jis „prarijo“ jūsų kortelę. Ką daryti? Jūsų traukinys, kurio bilietą jau turite, išvyksta 8 val. ryto, o bankas pradeda dirbti tik nuo 9 val. O gal vakar vyko visuotinis streikas ir šiandien paskelbta nedarbo diena? Arba kišenėje tėra tik smulkūs pinigai ir vis dar neapmokėta sąskaita už viešbutį

Tokiais atvejais visuomet reikia turėti planą B, ypač, kai kalbama apie sunkiai uždirbtą ar sutaupytą ribotą kelionės biudžetą. Štai keletas patarimų, padėsiančių išvengti keblių situacijų.

GRYNIEJI PINIGAI

Auksinė keliautojų taisyklė yra niekuomet nesinešioti visų pinigų vienoje vietoje. Jei jus apiplėš ar pavogs rankinę, neteksite visko vienu kartu. Net jei ketinate už viską atsiskaitinėti banko kortele, vis tiek kitoje vietoje patartina turėti nors šiek tiek smulkių grynųjų.

Paprastai kiekvienas žmogus turi savų slaptų vietelių, kur laiko atsarginius pinigus. Diržas su pinigine, slaptos kišenės, speciali piniginė, įsiūta į jūsų lagaminą ar kt.

Jei vežatės į kelionę grynuosius pinigus, geriausia vežtis vietinės valiutos, jei galite ją išsikeisti Lietuvos bankuose, nebent vietinės valiutos importas laikomas nusikaltimu… Gali būti ribojamas įvežamų į šalį pinigų kiekis. Jei Lietuvos bankai neprekiauja ta valiuta, vežkitės su savimi JAV dolerius arba eurus (priklausomai nuo šalies). Tai patogiausia valiuta, nes ja daug kur galima naudotis ar, esant reikalui, išsikeisti. Net jei bankai ir valiutos keityklos nedirba, tikėtina, kad nesunkiai rasite pardavėjų, kurie su malonumu jums iškeis valiutos. Tokiais atvejais taip pat geriau turėti pinigų smulkesne valiuta, kad prireikus galėtumėte iškeisti, tačiau ir smarkiai nenukentėtumėte dėl nepalankaus valiutų kurso. Vežtis į užsienį vien litų nepatartina, nes daugumoje valstybių juos iškeisti į užsienio valstybės valiutą gali būti labai sunku ar neįmanoma.

BANKO KORTELĖS

Jei vis dėlto labiausiai pasitikite banko debetinėmis arba kreditinėmis kortelėmis, štai jums keletas patarimų:
– Jei šalies, į kurią vykstate, valiutos nerandate išsikeisti Lietuvos bankuose, vežkitės į kelionę banko kortelę, su kuria galėsite išsigryninti pinigų bankomate atvykę į šalį.
– Pasiteiravę savo banke įsitikinkite, kad jūsų kortelė galioja ir yra priimama tose šalyse, į kurias vyksite. Tai itin aktualu Švedijoje, Vokietijoje, tolimuose kraštuose.
– Niekada neišleiskite savo banko kortelės iš akių. Neretai sukčiai apsimetinėja, neva jiems reikia kažkur kortelę nunešti, nuskanuoti ar pan., tačiau jei aplink nematote kortelių skaitytuvo, geriau iškart mokėkite grynaisiais arba eikite iki artimiausio bankomato.
– Tam atvejui, jei jūsų kortelę pavogtų ar ją kitaip prarastumėte, turėkite skubios pagalbos telefono numerį po ranka. Kuo greičiau apie tai pranešite policijai ar bankui, tuo daugiau šansų, kad jūsų sąskaita nespės ištuštėti.
– Atkreipkite dėmesį į bankomatų klaviatūrą, atidžiai skaitykite visus nurodymus, rašomus bankomato ekrane. Susimaišę ar suvedę netinkamą kodą galite prarasti kortelę.
– Visuomet atsargai turėkite grynųjų pinigų. Bankomatai palaikomi elektra ir telefono signalu – dviem dalykais, kuriais negalima pasikliauti bet kur ir bet kada.
– Visada atkreipkite dėmesį į vietiniuose bankuose siūlomų valiutų kursą, kortelės nuskaitymo ar kitų paslaugų mokesčius.
– Jei kelionės metu ketinate atsiskaityti kortele už nakvynę viešbučiuose, automobilių nuomą, įsigyti bilietus internetu, rekomenduojame turėti su savimi kreditinę kortelę, nes debetinė šiais atvejais nelabai jums tepadės.
– Visada pasidomėkite savo kortelių naudojimo sąlygomis ir įvertinkite galimas papildomas aptarnavimo išlaidas. Pavyzdžiui, bankomate naudojantis kreditine kortele bus nuskaičiuotas nemažas mokestis. Debetinės kortelės šiuo atveju yra „pigesnės“.
– Labai patogu, jei banko kortelė yra kartu su kelionių draudimu, tačiau visada pasidomėkite jo apribojimais. Ką geriau rinktis, ar kelionių draudimą, ar Europos sveikatos draudimo kortelę, ar kreditinę su draudimu, jau esame rašę anksčiau.
– Visada prieš kelionę įsitikinkite, kad jJūsų banko kortelė galioja ir jos galiojimo laikas nepasibaigs kelionės metu. Pasikeisti banko kortelę, esant užsienio valstybėje, gali būti sudėtinga arba neįmanoma.
– Todėl rekomenduojame kelionės metu turėti ir debetinę, ir kreditinę kortelę.

KELIONĖS ČEKIAI

Skubiai prireikus pinigų patogiausia naudotis grynaisiais, tačiau bėda ta, kad jų netekus (vagystės, pametimo atveju), pinigų susigrąžinti nepavyks. Kelionės čekiai šiuo atveju yra patogesnis dalykas. Kelionės čekiai – patogi ir saugi mokėjimo priemonė kelionėje. Beveik visose pasaulio šalyse juos galima išgryninti bankuose arba jais atsiskaityti už prekes ir paslaugas. Beje, keičiant kelionės čekius, valiutos kursas paprastai būna palankesnis negu keičiant grynuosius pinigus. Čekiu galima apmokėti viešbučio arba restorano sąskaitą, atsiskaityti parduotuvėje. Mokėdami kelionės čekiais, grąžą gausite grynaisiais pinigais. Turėdami kelionės čekių, išvengsite nuostolių, jei juos kelionėje prarasite, kadangi čekiai išgryninami tik jums patiems atvykus į banką, pateikus asmens dokumentus ir banko darbuotojo akivaizdoje juos pasirašius. Pamesti arba pavogti čekiai, informavus apie tai kelionės čekių kompensavimo tarnybą, nemokamai keičiami į naujus tą pačią dieną. Patogu, kad kelionės čekių galiojimo laikas neribotas. Nepanaudotus čekius galite vėl iškeisti į pinigus arba pasilikti kitai išvykai.

Tačiau spartus ir globalus bankomatų populiarėjimas visame pasaulyje (jų rasite net Himalajuose ar mažose salose, kurias galite apeiti per valandą, jei tik ten lankosi turistai) aplenkė ir kelionės čekius. Šiais laikais jais atsiskaityti nebėra taip madinga, populiaru ar net paprasta kaip anksčiau. Jei visgi nuspręstumėte rinktis kelionės čekius, populiariausi yra Thomas Cook ir American Express.

Prieš įsigydami kelionės čekius išsiaiškinkite, kaip plačiai jie paplitę šalyse, į kurias ketinate vykti. Taip pat reikia nuspręsti, kokią valiutą pasirinksite savo čekiui. Jei dvejojate, siūloma rinktis čekius JAV doleriais (neoficialiai antra pagal populiarumą valiuta besivystančiame pasaulyje). Kelionės metu čekius ir kvitus laikykite atskirai bei saugioje vietoje laikykite pagalbos telefono numerį.

ŠALYS, KURIOSE PRIPAŽĮSTAMI TIK GRYNIEJI

Žinoma, yra šalių, kuriose vienintelis patogus atsiskaitymo būdas yra grynaisiais pinigais. Kai kuriose Azijos ir Afrikos šalyse pasinaudoti banko kortele ar bankomatu galimybės nėra, todėl teks suktis su tiek pinigų, kiek atsivešite. Dauguma šalių turi apribojimų, kiek grynųjų pinigų užsienio valiuta galima įsivežti ar išsivežti. Ši suma dažniausiai neviršija 10 000 JAV dolerių. Tačiau didžiausias iššūkis yra su tokia grynųjų suma saugiai keliauti.

Vėlgi nepamirškite auksinės keliautojo taisyklės ir su savimi kasdien nešiokitės tik tiek pinigų, kiek jums reikia, likusius palikite viešbučio seife. Prie savęs laikomus pinigus išskirstykite ir laikykite skirtingose vietose. Turėkite tokios valiutos, kurią nesunku iškeisti. Kaip atsarginį variantą turėkite kelionės čekius. Visuomet nakčiai rakinkite viešbučio duris.

PRITRŪKUS PINIGŲ

Net perkant organizuotą kelionę su grupe dažnai gali tekti iš savo asmeninių lėšų padengti tam tikras išlaidas: muziejų, turistinių vietų lankymą, papildomą maitinimą ir pan. Prieš išvykstant paskaičiuokite, kas neįskaičiuota į kelialapio kainą, kiek gali prireikti papildomai pinigų, suplanuokite, iš kur būtų galima gauti papildomų piniginių lėšų, jei jų pritrūktų.
Jei atsitiktų taip, kad nei vienas variantas netiktų, visuomet galima pasinaudoti tarptautinėmis pinigų perlaidų paslaugomis. Tokiu atveju tereikia supratingų artimųjų, kurie galėtų pervesti reikiamą pinigų sumą į jūsų sąskaitą reikiamu laiku.

Nelaimės atveju, praradus visus pinigus ir neturint lėšų grįžti į Lietuvą, Lietuvos Respublikos piliečiai gali kreiptis į Lietuvos Respublikos diplomatines atstovybes ar konsulines įstaigas užsienyje.

PINIGŲ DEKLARAVIMAS

EUROPOS SĄJUNGOS RIBOSE
Kiekvienas asmuo, keliaujantis Europos Sąjungos ribose, pavyzdžiui, iš Lietuvos į Angliją, privalo raštu deklaruoti gabenamą grynųjų pinigų sumą, viršijančią 10 000 EUR (arba ją atitinkančią sumą kita valiuta). Jei grynieji pinigai gabenami ne eurais, jų suma nustatoma konvertuojant kitą valiutą pagal oficialų Lietuvos banko nustatytą tos dienos (kada gabenami grynieji pinigai) euro ir kitos valiutos kursą.

NE EUROPOS SĄJUNGOS RIBOSE
Taisyklės keliaujant į ne Europos Sąjungos šalis yra tokios pačios: kiekvienas asmuo, išvykstantis ar atvykstantis į Lietuvą iš trečiosios šalies ir gabenantis ne mažesnę kaip 10 000 EUR grynųjų pinigų sumą (arba sumą kita valiuta), privalo ją deklaruoti raštu muitinės įstaigoje, per kurią jis atvyksta į Lietuvos Respubliką ar išvyksta iš jos.

Pavyzdys: keliauja 3 asmenų šeima atvyksta. Tėvas gabena 30 000 EUR grynųjų pinigų sumą savo krepšyje. Gabenami pinigai priklauso visiems šeimos nariams, tačiau kadangi visą 30 000 EUR  grynųjų pinigų sumą gabena tėvas, jis privalo ją deklaruoti.

Jei vežatės deklaruotiną pinigų sumą, rekomenduojame į oro uostą, laivų uostą ar pasienį atvykti anksčiau. Jeigu ne mažesnę kaip 10 000 eurų grynųjų pinigų sumą gabenate registruojamame bagaže, grynuosius pinigus reikia deklaruoti prieš registruojant tokį bagažą.
Daugiau informacijos apie grynųjų pinigų deklaravimą rasite čia >

Gintarė :