X

Nemokamai lankytinos vietos Prahoje

Praha – tai viena gražiausių Europos sostinių. Tiesiog traukte traukia atvykti ir pasigrožėti nuostabiais skirtingais Prahos miesto kvartalais, aikščių didybe, skulptūromis, muziejais, parkais ir ramiu, širdžiai mielu čekiško gyvenimo ritmu. Miestas visada žavingas, originalus ir pritaikytas pramogų, poilsio bei verslo kelionėms.

PIGIOS KELIONĖS Į PRAHĄ >

Kad lengviau būtų orientuotis Prahoje, paruošėme sąrašiuką vietų, kurių nevalia praleisti pro akis, vaikštant Prahos gatvelėmis, ir ką galima aplankyti nemokamai. Taigi, nemokamai lankytinos vietos Prahoje.

Prahos pilis (Prague Castle – Pražský hrad)
Prahos pilis buvo Čekijos vadovų, karalių, šventų Romos Imperatorių ir prezidentų susirinkimo vieta. Tai didžiausia senovinė pilis pasaulyje, pastatyta IX a. Nors įėjimas į Prahos pilies vidų yra mokamas, nemokamai galima apsilankyti pilies kieme. Čia taip pat nemokamai galima stebėti sargybos keitimąsi ar aplankyti Prahos pilies sodus, vidinį kiemą, galeriją. Prie pilies esanti auksinė gatvelė – viena iš seniausių ir gražiausių Prahos gatvelių su mažais, įvairiaspalviais nameliais, kuriuose gyveno pilies šauliai ir auksakaliai, nuo kurių ir kilo gatvelės pavadinimas. Dabar gatvės nameliuose veikia suvenyrų parduotuvėlės, kuriose kiekvienas suras sau mielą suvenyrą. Netoli Prahos pilies yra Šv. Vito katedra (matoma iš viso miesto), George Bazilika ir Moterų vienuolynas, Karališkasis sodas, Švento Kryžiaus koplyčia (Kaple sv. Kříže).

Mažasis miestas (Lesser Town – Malá Strana)
Karolio tiltas (Karlův) pavadintas imperatoriaus Karolio IV garbei. Karolio tiltas jungia Mažąjį miestą su Senamiesčiu. Tiltą puošia gausybė reljefų ir statulų. Didingas gotiškas tilto bokštas yra gražiausias tilto bokštas Centrinėje Europoje. Nuo tilto galima grožėtis nuostabiu Vltavos upės Slėnio, Žofín, Střelecký Salos, Senojo ir Mažojo miesto vaizdu.
Nerudova gatvė (Nerudova ulice) pavadinta poeto ir žurnalisto Jan Neruda garbei. Tai vaizdinga siaura gatvė iki Prahos pilies. Ant namų nuostabūs gyvūnų siluetai: Raudonas Erelis, Trys Smuikai, Auksinė Pasaga, Žalias omaras ir Balta Gulbė. Daug įspūdingų pastatų: Thun-Hohenstain rūmai, Morzin rūmai ir kt.
Mažojo miesto aikštė (Malostranské náměstí). Anksčiau čia buvo turgus, šiandien tai restoranų kvartalas. Svarbūs pastatai: Šv. Nikolojaus Bažnyčia, Rotušė, Sternberg rūmai, Smiřický rūmai.
Petřín kalva (Petřín) – tai 318 m. aukščio Petřín kalva, idealiausiai vieta ramiems pasivaikščiojimams. Kalvos viršuje yra Štefánik Observatorija, 60 m. aukščio apžvalgos bokštas (Eifelio bokšto imitacija), Vargšų siena, kuri buvo pastatyta XIV a. ties vargšų miesto riba, Veidrodžio labirintai, Šv. Lawrence ir medinės Šv. Michael bažnyčios.
Adresas: Lesser Town, Praha

Prahos žydų kvartalas (Josefov)
Pavadintas imperatoriaus Josef II garbei. Jo reformos pagerino žydų gyvenimo sąlygas. Gimleris nusprendė iš Prahos geto padaryti „egzotišką mirštančios rasės muziejų“, miesto sinagogas praturtino rečiausiomis judaizmo relikvijomis. Matysite Senas žydų kapines (Starý židovský hřbitov) – tai seniausios žydų kapinės Europoje, įrengtos 1478 m. Galima aplankyti daygybę sinagogų: Pinko (Pinkasova Synagóga), Klausen (Klausová synagóga), Senąją Naująją (Staronová synagóga), Aukštą (Vysoká synagoga), Maiselio (Maiselova synagoga), Ispanijos (Španělská synagóga), Rudolfinum (Rudilfinum) sinagogas. Netoli yra Šv. Agnes moterų vienuolynas (Klášter sv. Anežky) bei Žydų Rotušė (Židovská radnice).

Senamiestis (Staroměstské náměstí)
Tai Prahos širdis nuo X a., kuriame iki XX a. buvo turgus, įvairių renginių centras. Čia daug gražių pastelinės spalvos romaninio bei gotiško stiliaus pastatų. Žymiausi Prahos bokštai – gotikiniai bokštai dvyniai – Týno Mergelės Marijos bažnyčios bokštai. Aikštės šiaurėje yra Šv. Mikalojaus bažnyčia. Pietinėje dalyje stovi gotikiniai arkadiniai namai. Artimose gatvėse yra kubistinės, modernistinės ir konstruktyvistinės architektūros statiniai. Kinský rūmai, „Akmeninis varpas“ ir Štorch namas. Nepraleiskite progos pasigrožėti įspūdingu Astronominiu laikrodžio bokštu senamiesčio aikštėje. Laikrodis rodo senąjį Bohemijos, esamą bei vadinamąjį Babilono laiką. Kai laikrodis muša valandas, galima išvysti mini spektaklį.
Nuo senamiesčio eikite Celetná Gatve (Celetná ulice) iki Parako bokšto. Gatvelėje daug architektūrinių ir istorinių pastatų: Trijų Karalių, Balto Liūto, Juodos Saulės ir Grifo pastatai. Parako bokštas (Prašná brána) – tai 65 m. aukščio bokštas pradėtas statyti 1475 m., o XVII a. vartai buvo naudojami kaip parako talpykla, todėl įgavo tokį vardą. Šiomis dienomis galima išvysti mažą šalies valdovų skulptūrų parodą. Galite praeiti pro Savivaldybės namą (Obecní dům).

Naujamiestis (New Town – Nové Město)
Wenceslas aikštė (Wenceslas Square – Václavské náměstí). Wenceslas aikštė yra svarbiausias Prahos centras, apsuptas parduotuvių, kavinių, viešbučių ir restoranų. Aikštės viduryje yra Šv. Wenceslo skulptūra. Šv. Wenceslas sėdi ant arklio, o jį lydi keturi šventieji Čekijos globėjai. Aukštutinėje aikštės dalyje yra Nacionalinis muziejus (Národní muzeum). Tai regioninis gamtotyros muziejus. Šalia Wenceslas aikštės yra bažnyčia Kostel Panny Marie Sněžné. Šalia bažnyčios Franciscan sodas (Františkánská zahrada).
Charles aikštė (Charles Square – Karlovo náměstí) –didžiausia aikštė Prahoje ir viena iš didžiausių Europoje. Nuo XIX a. vidurio Charles Square buvo parkas. Šiandien aikštė apsupta keliukų, Čekijos rašytojų, mokslininkų ir menininkų statulų, poilsio vietų. Aikštėje yra Šv. Ignoto Katedra (Chrám sv. Ignáce). Siūlome praeiti pro Fausto namus (Faust House – Faustův Dům) – šie įmantrūs rūmai siejami su velnio Fausto legenda.
Įspūdingas yra Šokantis namas (Dancing Building arba Ginger & Fred – Tančící dům), pastatytas 1996 m. architekto Frank Gehry. Projektas įkvėptas žinomos amerikiečių šokėjų poros Fred Astaire and Ginger Rogers.

Dekoratyvinio meno muziejus (Uměleckoprůmyslové muzeum)
Eksponuojami tekstilė ir jos gaminiai, mados, grafikos darbai, fotografijos, stiklo, keramikos, metalo galiminiai ir kiti dirbiniai.
Nemokamas lankymas antradienį 17 – 19 val.
Adresas: 17. listopadu 2, Praha

Franciscan sodas (Františkánská zahrada)
Įsiterpęs Naujamiesčio centre tarp Jungmannovo kvartalo, Wenceslas kvartalo, Vodičkova ir Palackého gatvių. Sodo teritorijoje galėsite atsipalaiduoti, pasivaikščioti ar pasėdėti. Sode yra vaikų žaidimų aikštelė.
Adresas: New Town, Praha


Havlíčkovy sodas (Havlíčkovy sady)
Havlíčkovy sodas yra antras pagal dydį Prahos parkas, esantis prie Vršovice rajono sienos. Parke gražus ir prabangus vasarnamis Vila Gröbe (Grébovka). Vila neatidaryta lankytojams, tačiau ant namo stogo yra bokštelis, kuriame jūs galite sėdėti ir gurkšnoti vyną. Parkas yra didelis ir labai gerai suprojektuotas, todėl tikrai maloniai praleisite laiką.
Adresas: Vinohrady, Praha

Letna parkas (Letná Park – Letenské sady)
Kopiant į kalvą atsiveria puikūs Prahos ir Vltavos upės su tiltu vaizdai. Parkas labai didelis ir populiarus tarp riedlentininkų ir dviratininkų.
Adresas: Letná, Praha


Nacionalinis muziejus (Narodni Muzeum)
Nacionalinis muziejus – didžiausias muziejus Čekijoje, kuris nuolat eksponuoja šias kolekcijas: Čekijos, Moravijos ir Slovakijos priešistorė; mineralogija ir petrologija, paleontologija; zoologija, antropologija, osteologinės kolekcijos (žinduolių skeletai). Numizmatikos departamento ilgalaikėje parodoje – Europos šalių papuošalai iš XIX a. ir XX a. pr.
Kiekvieno mėnesio pirmą pirmadienį įėjimas nemokamas.
Adresas: Vaclavske namesti 68, Praha

Nacionalinis technikos muziejus (Narodni Technicke Muzeum)
Eksponuojami akustikos ir astronomijos mokslų eksponatai, transporto, laiko matavimo priemonės.
Kiekvieno mėnesio pirmąjį penktadienį nuo 12 val. įėjimas nemokamas.
Adresas: Kostelní 42, Praha


Lobkowicz rūmai (Lobkowicz Palace)
Tautos praeities paminklai.
Kiekvieno mėnesio pirmą trečiadienį įėjimas nemokamas.
Adresas: Jiřská 3, Praha

Komunizmo muziejus (Museum of Communism – Praha má Muzeum Komunismu)
Tai vienintelis tokio pobūdžio muziejus Prahoje. Muziejuje perteikiama komunizmo eros atmosfera, tardymo ir kalinimo veiksmai, istorija, švietimas, politika ir kiti to meto gyvenimo aspektai. Slogi atmosfera, autentiškumas, fotografijos, video, garso įrašai traukia turistus.
Vaikai iki 10 m. į muziejų įleidžiami nemokamai. Išsaugoję įėjimo į komunizmo muziejų bilietą, galėsite nemokamai aplankyti Prahos pilį.
Adresas: Savarin rūmai – I aukštas, Na příkopě 10, Praha


Nemokami turai po Prahą
Auksinis miestas, dar vadinamas Tūkstančio Bokštų miestu. Jau kelis amžius Praha žavi lankytojus nepaprastai romantiška aplinka, miesto bokštais, gardžiu alumi ir turtinga kultūra. Šio turo metu būsite supažindinti su Prahos istorija ir lankomiausiomis vietomis, galėsite ne tik grožėtis miestu, bet ir jį geriau patyrinėti.


Jei Prahos per mažai, sėskite į traukinį ir išmaišykite Čekiją geležinkeliais ;)

Jei žinai dar vietų Prahoje, kuriose apsilankyti galima nemokamai, parašyk.

Gintarė :