X

Garsiausi pasaulio turgūs

Niekas taip gerai nepadeda pažinti vietinių žmonių kasdienio gyvenimo ir kultūros kaip šurmuliuojantys ir gyvybingi turgūs. Kviečiame apžvelgti garsiausius pasaulio turgus.

Khan Al-Khalili, Kairas, Egiptas
Khan istorija siekia dar 1382 m. ir jame galima rasti net 900 įvairių parduotuvėlių – stiklo dirbinių, žalvario gaminių, kvepalų ir papuošalų, daugybę įvairių menininkų, tiesiog vietoje kuriančių ir parduodančių savo meno kūrinius. Apsilankykite Tentmakers gatvėje – čia rasite turgų turguje. Be to, tai paskutinis viduramžiškas dengtas Kairo turgus, kuriame prekybininkų palapinės puošiamos menininkų ornamentais. Užsukite ir prie aikštės senųjų vartų – šioje vietoje buvo rengiami pirmieji turgūs. Be to, Khan ribojasi su Muski turgumi vakarinėje pusėje.
Chatuchak, Bankokas, Tailandas
Šį Bankoko savaitgalio turgų reikia pamatyti savo akimis, kad patikėtum jo egzistavimu. Daugiau kaip 14 hektarų ploto esančiame Chatuchak veikia nuo 9000 iki 15 000 prekystalių ir pritraukia apie 200 000 lankytojų kasdien. Apsilankykite čia dėl Thai rankdarbių ir kitų grožybių, tačiau nerekomenduojame rinktis karštos ir drėgnos dienos – nuo daugybės žmonių ir spūsčių galite nualpti. Iki šio turgaus galite atvykti traukiniu iki Mo Chit stotelės arba metro iki Suan Chatuchak stotelės.
Temple Street, Honkongas
Šiame garsiame naktiniame Yau Ma Tei turguje veiksmas tiesiog verda. Čia galima susigrumti šachmatų varžybose su vietiniais šachmatų genijais ar nusipirkti amuletų, kurie, anot kinų išminties, saugo nuo piktųjų dvasių. Galėsite rinktis tarp daugybės restoranų po atviru dangumi ir ateitį pranašaujančių papūgų. Temple St taip pat žinomas kaip „vyrų gatvė“ dėl didelio vyriškų drabužių ar aksesuarų pasirinkimo, taip pat dėl to, kad šioje vietoje buvo filmuojama daugybė kino filmų apie gangsterius ar dėl plataus malonių ir ypatingų paslaugų tik vyrams pasirinkimo. Turgų po atviru dangumi galima rasti Yau Ma Tei, Kowloon; jis pradeda veikti apie 2 val. popiet.
Kashgar, Kinija
Kaip ir Chatuchak, šis turgus kasdien pritraukia apie 200 000 lankytojų. Kashgar turguje galima pirkti ar parduoti viską: nuo arklių iki baldų, nuo dviračių iki, galbūt, kažkieno močiutės. Turgus veikia kiekvieną sekmadienį šiaurės rytinėje miesto dalyje. Gali būti, jog tai yra pats didžiausias turgus po atviru dangumi pasaulyje. Nesibaigianti pačių įvairiausių kilimų, vaisių, karolių ar duonos gaminių įvairovė. Ir visa tai – ant vieno Kashgar turgaus prekystalio.
Chiang Mai, Tailandas
Chiang Mai turgus pradeda veikti po saulėlydžio ir dažnai vadinamas „derybų miestu“. Norite Rollex laikrodžio klastotės? Rasite čia. Piratinių DVD? Tikrai bus. Audiniai, šilkas, akiniai nuo saulės, brangakmeniai – čia yra visko, kaip ir kardų ar vištos šlaunelių. Svarbiausias turgaus objektas – trijų aukštų naktinio turgaus pastatas. Derėkitės visur ir dėl visko, ir puikiai praleisite laiką. Kiekvieną sekmadienį traukite į Royal Avenue (Ratchadamnern Road) senojoje miesto dalyje. Tik nesupainiokite šio turgaus su naktiniu turgumi Chan Klan kelyje.
Camden, Londonas, Anglija
Anksčiau tai būdavo savaitgalinis Londono turgus, dabar įsivyravo kasdienė tradicija. Turgus apima aplinkines gatves ir pritraukia ko gero daugiausiai keistuolių į vieną vietą – pankų, gotų, hipių, reiverių, reperių, įžymybių, senukų ir gausybę kitokių žmonių. Turgus turi keletą dalių: Camden Lock Market, kuriame rasite įvairių rankdarbių, Camden Stables, kur galima įsigyti išskirtinės mados drabužių ir aksesuarų, bei vidinis mados turgus Electric Ballroom. Norėdami išvengti didelių spūsčių, apsilankykite savaitės viduryje, nuo 11 val. ryto iki 6 val. vakaro.
Tsukiji Fish Market, Tokijas, Japonija
Tokijo žuvų turgus yra vienas didžiausių ir judriausių turgų pasaulyje. Čia verta apsilankyti ir tiems, kurie nėra žuvų ar vandens gėrybių mėgėjai. Pardavėjai kalba savitu žargonu, pirkėjai vaikšto su specialiais neperšlampančiais kostiumais ir kasdien čia pardavinėjama apie 3000 tonų žuvies (apie 800 000 tonų žuvies per metus). Kvapą tikriausiai įsivaizduojate.
Grand Bazaar, Stambulas, Turkija
Stambulo Grand Bazaar yra Turkijos ir, gali būti, viso pasaulio didžiausias uždaras turgus su 4000 prekyviečių, kuriose galima įsigyti papuošalų, kilimų, odos dirbinių, kaljanų, keramikos, indų – viskas ornamentuota, o grandiozinė turgavietė aprėpia per 60 gatvelių. Teigiama, jog turgų kasdien aplanko apie 40 000 žmonių. Ir tai dar ne viskas – turgaus istorija siekia 1520 m., čia yra ir mečetė, 21 užeiga, 7 fontanai ir 18 vartų. Turgus veikia nuo pirmadienio ir šeštadienio, nuo 9 val. ryto iki 7 val. vakaro. Turgų pasieksite 15 min. eidami pėsčiomis nuo Blue Mosque.
Aleppo, Sirija
Vyrauja nuomonė, jog šis Sirijos turgus yra vienas gražiausių ir geriausių pasaulyje. Prekystaliai išsidriekę per 10 km, didelis akmens masės gatvelių labirintas, kurio dalys vadinamos pagal produktus. Šio turgaus istorija siekia XV a. ir čia galima rasti visko – žolelių arbatos, skerdienos, gobelenų, sidabro įrankių ir pan. Siaurose gatvelėse nederėtų pamiršti apie saugumą – gatvės pilnos žmonių ir asilų, gabenančių prekes. Kad jaustumėtės žvaliai, šviežių vaisių ir daržovių rasite specialioje turgaus dalyje, kuri yra 200 m į šiaurę nuo Bab al-Faraj.
Pike Place Market, Sietlas, JAV
Kai kurie teigia, kad šis turgus yra spąstai turistams, kiti – kad tai nacionalinė vertybė. Tai seniausias JAV iki šiol veikiantis turgus, apimantis 4 hektarų plotą ir pritraukiantis per 40 000 žmonių kasdien. Čia galima rasti knygų ir antikvarinių daiktų, kitų įvairiausių prekių, kuriomis prekiaujama viso pasaulio turgavietėse. Be to, čia labai didelis žuvų asortimentas.
Gintarė :