X

Laiko persukimas. Kokią įtaką sezoninis laikas daro kelionių grafikui

Kiekvienais metais du kartus per metus vyksta laiko persukimas – sukinėjame laikrodžių rodykles pirmyn arba atgal. Paskutinį kovo sekmadienį 3 val. nakties pereiname į vasaros laiką ir persukame laikrodžius viena valanda pirmyn. O paskutinį spalio sekmadienį 4 val. nakties pereiname į žiemos laiką ir persukame laikrodžius viena valanda atgal.

Taip pat elgiamasi daugelyje Europos šalių.

Pagal dvejopo laiko sistemą gyvena apie 100 pasaulio valstybių. Sezoninis laikas ir laiko persukimas visame pasaulyje vertinamas prieštaringai. Specialistai iki šiol nesutaria, kas yra svarbiau: vasaros laiko nauda energijos taupymui ar žala žmonių sveikatai.

Daugelis laužo galvą dėl persukamo laiko, jei tuo metu vyksta kelionė. Kyla klausimai „Į kokį laiką atsižvelgti?“, „Ar spėsiu į skrydį?“ ir pan.

Patarimas vienas: vadovaukitės tik teisingai nustatytais laikrodžiais pagal šalies, kurioje esate, laiko juostą ar sezoninį laiką bei kelionės biliete nurodytais laikais. Lėktuvo, traukinio, autobuso, kelto ir kt. biliete, viešbučio vaučeryje ar kitokiuose kelionės dokumentuose visuomet nurodomas išvykimo laikas pagal išvykimo šalies laiką, o atvykimo laikas – pagal atvykimo šalies laiką.

Svarbiausia nepamiršti persukti laikrodžių ir laiko persukimas nekels tiek streso ;)

Gintarė :