X

Kelionių traukiniu po Europą su InterRail vadovas

„Noriu keliauti su InterRail, ką daryti?“, „Kaip gi keliauti traukiniais po Europą su InterRail bilietu?“. Tokių ir panašių klausimų sulaukiame dažnai. Tad aprašysime viską nuo A iki Z. Jei trūks kokios nors informacijos, rašykite ir šį instruktažą nuolat papildysime.

InterRail Pass – tai tarptautinis traukinio bilietas, su kuriuo galima keliauti po beveik visą Europą ar vieną pasirinktą Europos valstybę. Su šiuo bilietu keliauti yra pigiau nei perkant atskirus traukinio bilietus atskiriems maršrutams. Kelionės traukiniais po Europą su InterRail – puiki patirtis ir gausybė įspūdžių.

Šis bilietas yra vardinis ir kitam asmeniui neperleidžiamas, todėl kelionės metu su savimi būtina turėti asmens dokumentą.

SVARBU ŽINOTI:
1. Dažnai InterRail Pass painiojamas su kitu traukinių bilietu kelionėms po Europą – EurRail Pass. Tačiau jie skiriasi. InterRail tinklas yra skirtas Europos piliečiams ir apima daugiau Europos valstybių nei EurRail. Pastarasis skirtas negyvenantiems Europoje (keliautojams iš Amerikos žemyno, Azijos, Afrikos šalių, Rusijos ir kt.).
2. InterRail Pass niekada negaliojo, negalioja ir negalios Lietuvoje Lietuvos gyventojams. Bet taip yra ne todėl, kad mūsų šalis, daugelio manymu, „atsilieka InterRail klausimu“. Tiesiog InterRail negalima naudotis savoje šalyje, pvz., vokietis negali naudotis šiuo bilietu Vokietijoje, prancūzas – Prancūzijoje, belgas – Belgijoje ir t.t. Kol kas tik kitų šalių gyventojai negali naudotis InterRail Lietuvoje, nes Lietuva nepriklauso šiam tinklui. Bet, kaip jau minėjome, lietuviai Lietuvoje juo ir nepasinaudos.

Taigi, nuo ko pradėti? Pirmus du žingsnius galima kaitalioti vietomis, priklausomai nuo keliautojų tipo.

INTERRAIL PASS ĮSIGYJIMAS

1-2. Norint leistis į kelionę po Europą traukiniais, visų pirma reikia įsigyti InterRail Pass. Jie gali būti 2 tipų, tad kurį įsigysite, priklausys nuo jūsų atostogų geografinių užmojų.
Kelionei po vieną pasirinktą Europos šalį rinkitės InterRail One Country Pass. Jis suteikia galimybę keliauti I-ąja arba II-ąja traukinių klase 3, 4, 5, 6, 8 dienas iš eilės. Kaina priklauso nuo pasirinktos šalies ir galiojimo trukmės. Taikomos ženklios nuolaidos sejorams, jaunimui iki 26 metų bei vaikams iki 11 metų.
Kelionei po visas Europos šalis tinkamas InterRail Global Pass. Šis bilietas suteikia galimybę keliauti I-ąja arba II-ąja traukinių klase. Galite pasirinkti tinkamiausią bilieto galiojimo laikotarpį: 5 iš eilės arba atskirai einančias dienas 10 dienų laikotarpyje; 10 iš eilės arba atskirai einančių dienų 22 dienų laikotarpyje; 15, 22 iš eilės einančias dienas; 1 mėnesį. Kaina priklauso nuo pasirinktos galiojimo trukmės. Taikomos ženklios nuolaidos sejorams, jaunimui iki 26 metų bei vaikams iki 11 metų.
Pastaba: Continuous tipo bilietas leidžia keliauti traukiniu bet kurią dieną ar dienas per biliete nurodytą laikotarpį. Flexi tipo bilietas leidžia keliauti tam tikrą dienų skaičių per ilgesnį laikotarpį.

KELIONĖS MARŠRUTO PLANAVIMAS

1-2. Kilus minčiai pakeliauti po Europą, reiktų nusimatyti preliminarų ar detalų kelionės maršrutą.
Svarbu žinoti, jog artimiausia InterRail tinklui priklausanti šalis yra Lenkija ir pradėti kelionę su InterRail bilietu galite jau nuo Šeštokų arba nuvykę autobusu ar traukiniu į Varšuvą. Kitas variantas – pasinaudoti pigių skrydžių pasiūlymais ir pradėti kelionę nuskridus į pasirinktą Europos miestą. Arba nuvykti traukiniu į kitą Europos galą, o grįžti namo lėktuvu. Arba atvirkščiai :)

Dėmesio: nuo 2011 m. gruodžio 11 d. į Šeštokus traukinys išvyksta nebe iš Vilniaus, o iš Kauno. Tad planuojant kelionę su InterRail teks rinktis „Lietuvos geležinkelių“ maršrutą Kaunas-Šeštokai, o norint keliauti tiesiai į Varšuvą, kaip ir seniau, Šeštokų stotyje persėdama į traukinį Šeštokai–Varšuva.

Apsispręsti dėl galimo maršruto Jums padės InterRail tinklo žemėlapis. Numačius galimas šalis/vieną šalį ar norimus aplankyti miestus, galima pradėti svarstyti, kiek laiko užtruks kelionė ir kokiais traukiniais keliausite. Verta panaršyti ir po traukinių tvarkaraščius.
Atkreipkite dėmesį, kad tarptautiniai ir greitieji traukiniai išvyksta iš didžiųjų traukinių stočių, tad nesitikėkite, kad mažame Prancūzijos kaimelyje įšoksite į Thalys traukinį. Pasidomėkite geležinkelio stočių „pajėgumais“. Šią informaciją rasite prie traukinių tvarkaraščių.
Dalį kelio visuomet galite įveikti keltais, kurie keliaujantiems su InterRail Pass dažnai gerokai pigesni. Sudarydami maršrutą pasidomėkite galiojančiais pasiūlymais – „saldainiukais“.
Pasiskaitinėkite tokiu būdu keliavusiųjų pasakojimus, įspūdžius, patarimus. Keletą jų galite rasti Zigzag.lt kelionių bloge.

Prieš perkant InterRail Pass numatykite ir kelionės pradžią bei laikotarpį, nes šie duomenys įrašomi į bilietą.

BILIETO PILDYMAS

3. Kada pildyti InterRail Pass bilietą?
InterRail Pass galiojimo diena trunka nuo vidurnakčio iki vidurnakčio (t.y. 24 valandų periodas). Šiuo laikotarpiu galite keliauti su kiek tik norite traukinių. Tačiau Flexi tipo bilieto savininkai gali pasinaudoti „19.00 val. taisykle“. Nuo 2012.01.01 keliaujantiems su InterRail Pass, Balkan Flexipass, European East Pass papildyta „19.00 valandos taisyklė“. Anksčiau taisyklė leisdavo biliete užskaityti 1 keliavimo dieną, jei kelionė naktiniu traukiniu prasidėdavo po 19 val. Dabar taisyklė papildyta ir kelionės pabaigos apribojimu: jei kelionė pradedama po 19 val. ir baigiama iki 4 val. ryte, biliete užskaitomos 2 keliavimo dienos, o jei kelionė baigiama po 4 val. ryto – užskaitoma 1 kelionės diena. Jūsų InterRail Flexi pase “kelionės kalendoriuje” pažymėsite dieną atvykę į tašką.
Atminkite, kad pirmąją InterRail Pass bilieto galiojimo dieną kelionė negali prasidėti anksčiau 00.01 val. Jei jūsų pirma kelionės diena yra, pavyzdžiui, trečiadienis, rugpjūčio 6 d., jūs negalite pasinaudoti “19.00 val. taisykle” antradienį, rugpjūčio 5 d.
Nepamirškite, kad keliauti galite ir naktiniais traukiniais, kurie yra specialiai pritaikyti poilsiui – galėsite įsitaisyti vietose nuo įprastų sėdynių iki kušečių ir miegamųjų kupė. Įprastai vagonai skirstomi į I-ą ir II-ą klasę.

VIETŲ REZERVACIJOS

4. Kur ir kada reikalingos vietų rezervacijos?
Svarbu žinoti: kai kuriuose traukiniuose reikalingos išankstinės rezervacijos, kurių kainos svyruoja nuo kelių iki keliolikos eurų.
Norint išsiaiškinti, ar konkrečiam reisui, turint InterRail Pass, privaloma vietos rezervacija ar ne, rekomenduojame pasitikrinti informaciją žemėlapyje, kurį gausite kartu su InterRail Pass bilietu (čia sudėta pagrindinė informacija apie rezervacijas (jų tipus bei kainas) į populiariausius traukinius) arba pasiteirauti traukinių stoties kasoje prieš lipant į traukinį.
Jei konkrečiame reise rezervacija privaloma, sumokėkite rezervacijos mokestį kasoje ir darbuotojas išduos jums atskirą rezervaciją patvirtinantį kuponą, kuriame bus nurodytas vagonas ir vieta jame. Rezervavimas reikalingas daugumoje greitųjų traukinių (TGV, Eurostar, Thalys ir kt.), miegamuosiuose traukiniuose arba jei pageidaujate miegoti ant kušetės naktinės kelionės metu. Beveik visiems naktiniams traukiniams reikalingos vietų rezervacijos, kurios skiriasi priklausomai nuo miegamosios vietos tipo. Tačiau dažniausiai rezervacijos kainuoja pigiau, nei viena naktis apsistojant hostelyje, tad tai gali būti alternatyva išsimiegoti, sutaupyti bei įveikti kelio atkarpą iki kito lankytino miesto ar šalies. Prieš keliaudami naktiniais traukiniais, įvertinkite traukinio atvykimo į kelionės tikslą laiką – jums gali būti neparanku atvykti į miestą 4 val. ryte.
O jei vietos rezervacija neprivaloma, tiesiog lipkite į traukinį ir susiraskite laisvą vietą. Tačiau reiktų paminėti, kad gali būti keleivių, išsipirkusių vietos rezervaciją, ir jie paprašys atlaisvinti vietą, jei būsite ją užėmę. Rezervavimas nėra privalomas, tačiau rekomenduojamas, kad garantuotai turėtumėte vietą traukinyje, nes kiekviename iš jų laikomas ribotas vietų skaičius keliaujantiems su InterRail Pass. Tai ypač aktualu vasarą, kai prasideda keliautojų su InterRail sezonas – jei visos tokios vietos bus užimtos, jums gali tekti mokėti pilną bilieto kainą.
Regioniniuose traukiniuose dažniausiai rezervacijų nėra ir keleiviai sėdi ten, kur nori ar yra laisvų vietų.
Kai kurias rezervacijas galite įsigyti „Zigzag Travel“ biuruose arba internetu. Visas rezervacijas galite atlikti kiekvienoje didesnėje Europos geležinkelio stotyje. Retais atvejais ją gali atlikti kontrolierius, tačiau tai gerokai brangiau. Bet to, yra tikimybė, kad jis gali neturėti grąžos :)
Tačiau rekomenduojame privalomas rezervacijas įsigyti iš anksto, ypač keliaujant turistinio sezono įkarštyje, kuomet Europos traukiniais keliauja itin daug tiek vietos, tiek iš kitų šalių atvykusių turistų. Taip sutaupysite laiko, nestovėsite eilėse – tai ypač aktualu didžiosiose Europos geležinkelio stotyse.
Ką daryti, kad išvengtumėte rezervacijų arba nebeliko vietos keliaujantiems su InterRail Pass?
Paieškokite alternatyvaus maršruto. Tokiu būdu kelionė bus šiek tiek ilgesnė, nes reikėtų keletą kartų perlipti, tačiau sutaupysite pinigų, pamatysite naujų vietų, kurias tiesiog pravažiuotumėte be sustojimo, bei pajusite tikrąją keliavimo traukiniais dvasią.
PAVYZDYS
Vietoj kelionės Thalys greituoju traukiniu iš Paryžiaus į Amsterdamą mokant pilną bilieto kainą (jei nebėra vietos InterRail Pass turėtojams) galite pasinaudoti štai tokia alternatyvia kelione:
Paris Nord – Amiens – Lilis Flandrija – Antverpenas Centraal – Amsterdam Centraal
Prieš trumpą kelionę į Amiens rytą galite pradėti šviežiu prancūzišku pusryčių raguoliu Paryžiuje. Išlipę Amiens turėsite laiko išgerti puodelį kavos bei apžiūrėti žymiąją katedrą. Kita stotelė – Lilis Flandrija. Čia galėsite trumpai užkąsti istorinėje geležinkelio stotyje prieš perlipant į traukinį, vežantį į puikų Belgijos miestą Antverpeną. Pastarajame tikrai verta skirti kelias valandas, apžiūrėti įspūdingą architektūrą, papietauti ir pasimėgauti belgišku alumi. O po pietų beliks tik trumpa kelionė į Amsterdamą, kurį pasieksite dar neatėjus vakarui.
Siekiant rasti alternatyvų maršrutą pasinaudokite InterRail tinklo žemėlapiu ir sekite maršrutą raudona linija, kuri žymi regioninius traukinius. Būtent šiems traukiniams rezervacijos dažniausiai nereikalingos.

BAGAŽAS

5. Bagažas keliaujant su InterRail Pass.
Nėra jokio bagažo svorio apribojimo (išskyrus kelis traukinius ar kai kuriuos iš ypatingų traukinių – viešbučių). Bagažas yra vienintelė keliautojo atsakomybė – geležinkelių kompanija jos neprisiims praradimo ar vagystės atveju.
Tačiau rekomenduojame ekonomišką bagažą, neapsikraukite!

Taigi, ką pasiimti?
Rekomenduojamas bagažas:
– pasas arba asmens tapatybės kortelė;
– eurai ar kita vietinė valiuta – geriausia kuo smulkesnės kupiūros;
– banko kortelė (debetinė ar kreditinė);
– tarptautinis studento ISIC, pedagogo ITIC pažymėjimas arba Europos jaunimo kortelė, su kuriomis gausite daugybę nuolaidų Europos šalyse;
– InterRail bilietas ir turimos vietų rezervacijos;
– InterRail tinklo žemėlapis (jį gausite kartu su bilietu);
– rašiklis pildyti Interrail bilietui;
viešbučių/nakvynės namų rezervacijų patvirtinimai;
aviabilietų, jei teks skristi, skrydžio išklotinės ar įlaipinimo kuponai;
kelionės draudimas;
– drabužiai;
– ausų kištukai (jei tektų apsistoti triukšmingose vietose) ir raištis ant akių (jei norėtumėte numigti dieną);
– spynutės kuprinės užsegimams, nakvynės namų spintelėms;
– akiniai nuo saulės/ kepuraitė;
– skėtis arba lietpaltis;
– higienos reikmenys – dantų šepetėlis, dantų pasta, skutimosi peiliukas, dezodorantas, šampūnas;
– telefonas ir įkroviklis;
– diržas su pinigine (saugiai laikyti pinigams ir pasui);
– pirmoji pagalba ir vaistai, kuriuos vartojate – pleistrai, antiseptikai, vaistai nuo skausmo, karščiavimo;
– kelionės vadovas (turistinės knygelės su žemėlapiais, lankytinomis vietomis, patarimais);
– žodynas arba populiariausių frazių rinkinys.

KAIP NAUDOTIS BILIETU

6. Atėjo pirmoji kelionės diena. Kaip elgtis?
Visų pirma, pasitikrinkite ar turite asmens dokumentą, nes InterRail Pass yra vardinis traukinio bilietas. Pasitikrinkite, ar užpildėte patį kelionės pasą. Pradėdami naudotis InterRail bilietu, prieš įlipdami į pirmąjį traukinį aplankykite bilietų kasą traukinių stotyje ir parodykite asmens dokumentą bei traukinio pasą bilietų pardavėjui. Jis patikrins paso pirmą ir paskutinę galiojimo dieną ir uždės antspaudą. Nuo tada kiekvienos dienos, kurią keliaujate, datą turėsite įrašyti į bilietą.
Traukinių išvykimo laikus stotyse galite rasti degančiose švieslentėse pagal atitinkamus maršrutus. Tarptautiniai traukiniai kursuoja iš didžiųjų Europos šalių geležinkelio stočių. Patariame su savimi turėti atspausdintą InterRail tinklo schemą arba žemėlapį.
Jeigu esate įsitikinę, jog žinote stotį ir be vargo rasite reikiamą traukinį, stotyje būkite likus pusvalandžiui iki išvykimo. Jei traukinio teks ieškoti – atvykite anksčiau. Rekomenduojame stotyje būti likus valandai.
SVARBU ŽINOTI: Prieš įlipant į naują traukinį, užpildoma kelionės forma apie naują įlipimą. Neatlikus šio žingsnio, bilietas bus negaliojantis.
Traukinių pasą ir rezervacijas tikrina kontrolieriai.
Baigus keliavimą su InterRail Pass, užpildyta forma siunčiamu adresu, nurodytu biliete. Taip galėsite gauti priziukų.

INTERRAIL PASS PRIVILEGIJOS

7. Ypatingos privilegijos su InterRail Pass.
Kone kiekvienoje InterRail tinklui priklausančioje šalyje gausu privilegijų – „saldainiukų“ – keliaujantiems su šiuo bilietu. Jos taikomos keltuose, kitose transporto priemonėse, viešbučiuose, lankytinuose objektuose ir kt. Taigi, galite sutaupyti kertant dalį kelio vandeniu, keliaujant iki geležinkelio stoties ar oro uosto, ieškant pigesnės nakvynės ar tiesiog apžiūrint miestą.

SAUGUMAS

8. Kaip ir kur saugiai laikyti daiktus?
Kad ir kaip smagu būtų keliauti, niekada nepraraskite budrumo ir saugokite savo daiktus. Kitaip kelionę gali apkartinti ne itin malonūs nuotykiai.
Jei yra galimybė, visuomet laikykite savo kuprinę tam skirtoje vietoje virš savo kėdės. Jei tai neįmanoma, gali tekti laikyti specialiame stove vagono gale ir pasitikėti traukinio keleiviais.
Keliaudami miegamuoju traukiniu naudokite bagažo užraktą ir prirakinkite daiktus. Rekomenduojame miegoti su vertingiausiais daiktais šalia (patogus reikalas yra piniginė ant kaklo ir kt.).
Jei pasirinksite miegą geležinkelio stotyje, saugokite savo kuprinę. Geriausias būdas naudoti ją kaip pagalvę, stengiantis laikyti užtrauktukus apatinėje pusėje. Patikrinkite ar geležinkelio stotyje veikia daiktų saugykla. Jei taip, būtinai pasitikslinkite, ar ji veiks būtent tada, kai išvyks Jums reikalingas traukinys.

Linkime nepamirštamos kelionės!

Gintarė :