X

Kelionių fotografija: kaip fotografuoti žmones

Jei pabodo įprastos, vidutinės, niekuo neypatingos nuotraukos, štai jums keletas patarimų, padėsiančių patobulinti savo įgūdžius. Žmonių fotografijos paprastai skirstomos į dvi grupes: portretus ir aplinkos portretus. Portretai – tai subjekto nuotraukos stambiu planu. Aplinkos portretuose paprastai be subjekto būna ir jį supanti aplinka, sudaranti nuotraukos kontekstą ir papildantį fotografijos idėją.

PORTRETŲ FOTOGRAFAVIMAS
Fotografuoti žmones stambiu planu kartais gali būti nelengva užduotis ar net tikras iššūkis, tačiau jei viskas pasiseks, turėsite įdomių, įsimintinų ir įspūdingų nuotraukų iš savo kelionių.
Kad nuotrauka pavyktų, stenkitės padaryti taip, kad subjektas kuo daugiau užpildytų kadrą. Venkite pernelyg į akis krintančio, ryškaus, tamsaus ar šviesaus fono. Jūs siekiate, kad ryškiausias ir labiausiai žvilgsnį traukiantis objektas būtų žmogaus veidas, o ne fonas ar kitos su juo nesusijusios detalės. Svarbi taisyklė – visuomet fokusuokite į akis. Nesvarbu, jei kiti objektai nebus itin ryškūs – gerai nuotraukai svarbiausia ryškios ir aiškios akys.

APLINKOS PORTRETAI
Aplinkos portretuose yra konteksto, kuris žiūrovui suteikia papildomos informacijos apie asmenį. Šio tipo portretams neretai naudojami plataus kampo objektyvai. Tai svarbu, nes aplinka yra integrali tokios nuotraukos dalis. Šis būdas yra patogus fotografuojant judriose gatvėse ar turguose.

GRUPĖS
Žmonės renkasi į grupeles dėl įvairiausių priežasčių: laukia autobuso stotelėje, stabteli pasižiūrėti gatvės menininko pasirodymo, perka ką nors turguje ar tiesiog šiaip sau stoviniuoja dairydamiesi aplink. Geriausia tokius žmones fotografuoti taip, kaip juos matote – natūralius, nepozuojančius. Atminkite, kuo daugiau žmonių norite fotografuoti, tuo daugiau šansų, kad ne visi iš jų gerai atrodys, todėl stenkitės padaryti kuo daugiau kadrų.

VAIKAI
Dažnai fotografuoti vaikus yra lengviau ir įdomiau nei suaugusiuosius. Paprastai vaikai į objektyvą reaguoja entuziastingai ir fotografui leidžia tinkamai pasiruošti, kol jis gaus norimą rezultatą. Jei vaikai drovisi, ledus greičiau pralaušite leidę jiems žvilgtelti pro objektyvo akutę. Ypač, jei turite teleobjektyvą. Tik būkite budrūs ir geriau fotoaparatą laikykite išjungtą, nes vaikai labai smalsūs ir greit perpranta, ką reikia spausti. Jei jūsų fotoaparatas skaitmeninis, tuomet fotografijas kartu peržiūrėkite per LCD ekraną.

KELIONIŲ BENDRAKELEIVIAI
Fotografuodami draugus ar artimuosius nusiteikite taip pat rimtai ir atsakingai, kaip ir fotografuodami nepažįstamuosius. Geriausiai nuotraukos pavyks tada, kai juos fotografuosite bendraujančius su vietiniais gyventojais arba pasinėrusius ar užsiėmusius kokia nors mėgstama veikla. Taip gausite kur kas daugiau gerų kadrų nei fotografuodami juos pasyviai pozuojančius specialiai jums. Būkite paruošęs fotoaparatą, kai draugai derasi turguje, nukelia lagaminus nuo vietinio autobuso stogo ar įdėmiai apžiūrinėja šventyklų skulptūras. Tokiu būdu jūsų kelionių nuotraukos įgaus gyvumo ir nuotaikos.

KITI PATARIMAI
Geriau seksis fotografuoti, jei nors kiek būsite susipažinę su techniniais fotografijos pagrindais – taip greičiau ir lengviau priimsite tinkamus sprendimus.Kai kurie fotografai prieš fotografuodami atsiklausia, kiti – ne. Atsiklausę turėsite daugiau laiko pasirinkti tinkamą objektyvą, nustatyti reikiamus parametrus, išsirinkti fotografavimo kampą, taip pat, jei reikia, su fotografuojamuoju asmeniu pasitarti.

Gintarė :