X

Keliavimas tik su rankiniu bagažu

Gebėjimas išsiversti su nedaug daiktų yra vertybė ir didelis privalumas. Ypač keliaujant, ypač šiais laikais.

Dėl įvairiausių priežasčių aviakompanijos stengiasi rasti papildomų būdų užsidirbti. Tos papildomos pajamos dažniausiai gaunamos iš įvairiausių mokesčių, kuriuos privalo sumokėti keleiviai. Vienas iš tokių mokesčių – už viršytą leistino bagažo svorį arba užsakomą registruoto bagažo gabenimą.

Pigių skrydžių oro linijų, pvz., Ryanair, bagažo registracija internetu savarankiškai gali kainuoti gerokai mažiau nei oro uoste prieš pat skrydį. Tad naudingas patarimas tiems, kurie ruošiasi keliauti su registruotu bagažu: užregistruokite bagažą iš anksto. Keleivių apklausos parodė, jog apie 75% keliautojų ateityje ketina keliauti tik su rankiniu bagažu ir beveik vien dėl to, kad galėtų išvengti minėtų papildomų mokesčių.

KELIAVIMAS SU RANKINIU BAGAŽU

Ar iš tiesų įmanoma keliauti tik su rankiniu bagažu?
Taip, tikrai įmanoma. Svarbiausia yra gudriai ir apgalvotai supakuoti savo mantą.

Pirmiausia, pasitikrinkite, ar jūsų turimas lagaminas ar rankinė neviršija leistinų išmatavimų. Tai priklauso nuo oro linijų taisyklių, tačiau dažniausiai rankinis bagažas negali viršyti šių ribų – apie 56x45x25 cm. Rinkdamiesi lagaminą atkreipkite dėmesį, kad jis atitiktų reikalavimus ir nebūtų per sunkus (dažnai minkštos rankinės yra lengvesnės nei įprasti lagaminai), nes rankinio bagažo svoris dažnai yra ribojamas.
Į aviakompanijų RyanairWizzair, Norwegian aviabilietų kainą įskaičiuotas rankinio bagažo, kurį nešatės su savimi į lėktuvo saloną, gabenimas.
– Ryanair rankinis bagažas – 1 bagažo vienetas iki 10 kg, išmatavimai negali viršyti 55 x 40 x 20 cm.  Leidžiama nemokamai į lėktuvą įsinešti ir antrą bagažą (mažą moterišką rankinę) bei oro uoste įsigytas prekes. Antroji rankinė negali viršyti 35 x 20 x 20 cm išmatavimų, svoris nėra ribojamas. Į Ryanair lėktuvo saloną priimama ne daugiau kaip 90 rankinio bagažo vienetų. Darbuotojai vietoje įvertina situaciją dėl talpumo ir priima sprendimus vardan keleivių saugumo, kuriuos bagažus perkelti į bagažo skyrių. Tai papildomai nekainuoja.
– Wizzair į lėktuvo saloną leidžia įsinešti 1 vnt. rankinio bagažo. Wizzair rankinis bagažas skirstomas į 2 tipus: mažesnį (iki 42 x 32 x 25 cm) ir didesnį (iki 56 x 45 x 25 cm). Svoris bėra ribojamas. Mažesnis rankinis bagažas gabenamas nemokamai, o už didesnį mokama 10-18 EUR Lt priemoka skrydžiui į vieną pusę, kai mokama iš anksto arba 35 EUR, kai mokama oro uoste. Nuo 2015.07.30 keleiviai, užsisakę pirmenybinio įlaipinimo paslaugą, į Wizzair lėktuvo saloną kartu su mažu arba dideliu orlaivio salono bagažu gali įsinešti ir papildomą nedidelį asmeninį daiktą (rankinę, fotoaparatą ar kt.).
– Norwegian rankinis bagažas (iki 10 kg) neturi viršyti 55 x 40 x 23 cm išmatavimų. Be pagrindinio rankinio bagažo Norwegian avialinijos leidžia į lėktuvo saloną atskirai įsinešti vieną papildomą daiktą (mažą rankinę ar nešiojamąjį kompiuterį). Dydžio ir svorio apribojimai nėra nurodomi. Šiuos papildomus daiktus reikia pasidėti po sėdyne priešais save. Dėmesio: Keliaujant į/iš Dubajaus, rankinis bagažas neturėtų viršyti 8 kg.

Antra, pasitikrinkite, ar jūsų bagaže nėra draudžiamų vežti daiktų. Jau kurį laiką dauguma taisyklių reikalauja visus skysčius vežti ne didesniuose nei 100 ml talpos buteliukuose, įdėtus į peršviečiamus plastikinius maišelius (ne didesnius nei 1 l talpos). Tačiau tai neturėtų būti problema – juk higienos reikmenų galima įsigyti bet kur.

Kūdikių maistui, reikalingam skrydžio metu, ribojimai nėra taikomi. Gyvybiškai svarbūs vaistai rankiniame bagaže gali būti gabenami ir didesniais kiekiais, tik būtina turėti pažymą iš gydytojo. Aštrūs daiktai draudžiami, todėl atsisakykite sulenkiamojo peiliuko ir atvykę į vietą įsigykite pigų virtuvinį peilį – jis puikiai tiks maistui ruošti, virvei nupjauti, ką nors atidaryti. Beje, labai praktiškai ir originaliai galima panaudoti bekvapį dantų siūlą – juo puikiai supjaustysite sūrį.

Išsirengėte į kelionę, kuri reikalauja daug įrangos? Kalnų žygiai, stovyklavimas, slidinėjimas? Galite keliauti su rankiniu bagažu, o visą reikiamą įrangą įsigyti ar išsinuomoti vietoje. Tokiu būdu prisidėsite prie vietos ekonomikos kėlimo, tačiau išvengsite papildomų mokesčių už bagažą, kurio jums nereikės visos kelionės metu.

Atminkite, kad kūdikiams dažniausiai nepriskiriamas joks bagažas (tik „Ryanair“ leidžia neštis kūdikio krepšelį iki 5 kg), išskyrus vežimėlį (gabenamas nemokamai). Vaikų vežimėliai registruojami su kitu bagažu ir gabenami nemokamai, jei biliete nurodyta, kad lėktuvu keliauja kūdikis. Jei kūdikis nekeliauja, šie daiktai gabenami tik kaip specialusis bagažas už papildomą mokestį.

MAISTO PRODUKTAI

Į kur skrendant, kiek ir kokių maisto produktų galima vežtis rankiniame bagaže?
ES šalyse maistą vežti rankiniame bagaže galima. Tačiau atsiminkite, kad egzistuoja rankinio bagažo apribojimai, tad labai daug įsidėti tiesiog nepavyks. Svarbu pabrėžti, jog kai kuriose šalyse, pvz., Prancūzijoje, sūris gali būti laikomas „geliu“ ar „pasta“, o tai yra skysčiai, kuriems taikomi 100 ml apribojimai.
Keleiviai iš Europos Sąjungai nepriklausančių šalių į ES negali bagaže įsivežti mėsos, pieno ar jų produktų. Išimtis taikoma įvežant įvežant iki 10 kg tokių produktų asmeninėms reikmėms iš Kroatijos, Farerų salų, Grenlandijos ir Islandijos.

Ne ES šalyse, pvz., Australijoje, Naujojoje Zelandijoje, Japonijoje ar JAV, maisto produktai bagaže nepripažįstami, tad juos gali tekti arba suvalgyti, arba išmesti. Vaisiai ir daržovės laikomi greitai gendančiais produktais, o tokių produktų nei rankiniame bagaže vežti negalima.

Skysčiai pirkti „Duty Free“ prekyvietėse į lėktuvo saloną įleidžiami, tačiau skrendant su rankiniu bagažu jie turi tilpti į jūsų lagaminą/kuprinę ar kito tipo kelionės krepšį. Ryanair leidžia „Duty Free“ pirkinius įsinešti į lėktuvo saloną atskirai.

Svarbiausia taisyklė gabenant maistą lėktuvu – jis turi būti gerai supakuotas, kad nesugadintų kito bagažo, neskleistų kvapo. Jei abejojate dėl maisto produkto, tiesiog pasitikrinkite šalies, į kurią keliaujate muitinės internetinį puslapį.

TABAKO GAMINIAI, CIGARETĖS

Koks yra leidžiamas gabenti tabako gaminių, cigarečių kiekis rankiniame bagaže?
Kiekviena valstybė nustato skirtingą kiekį tabako gėrybių, kurias gali gabenti keleivis. Svarbiausia galiojanti taisyklė – šie daiktai turi būti skirti asmeniniam vartojimui, t.y. keleivis jų neketina perparduoti. Jei cigarečių ir kitų panašių prekių vežatės daugiau, jums gali tekti įrodyti, kad jos skirtos tik asmeniniam vartojimui paprašant įsigijimo dokumentų, teiraujantis viešnagės laikotarpio, leistino kiekio viršijimo priežasčių. Nesugebėjus įrodyti, cigaretės ir kiti tabako gaminiai bus konfiskuojami.

ES valstybių nustatytas orientacinis leidžiamas kiekis negali būti didesnis kaip 800 cigarečių, 400 cigarilių, 200 cigarų, 1 kg tabako.

Tačiau atkreipiame dėmesį į tai, kad kiekviena tiek Europos Sąjungos, tiek trečiųjų šalių valstybė gali nustatyti skirtingus asmeniniam vartojimui skirtų tabako gaminių kiekius. Pavyzdžiui, nuo 2014.01.01 į Austriją, Airiją, Daniją, Italiją, Kroatiją, Slovėniją, Švediją ir Vokietiją atvykstantys Lietuvos, Latvijos, Vengrijos, Kroatijos, Rumunijos ir Bulgarijos piliečiai asmeniniam naudojimui gali įsivežti tik 300 cigarečių (15 pakelių) be muito mokesčio. Kiti ribojimai, susiję su tabako gaminiais, nesikeičia, jei prekės įsivežamos ne komerciniais, o asmeninio naudojimo tikslais. Informaciją apie šių gaminių kiekius galite rasti Muitinės departamento interneto puslapyje http://www.cust.lt/ arba sužinoti telefonu (8 ~ 5) 261 3027.

Perspėjame, kad nuo 2015.05.01 asmenims iki 18 metų rūkyti (vartoti) tabako gaminius ar juos turėti yra draudžiama. Už nepilnamečių asmenų tabako gaminių ar susijusių gaminių (elektroninių cigarečių) rūkymą (vartojimą) ar tabako gaminių ar susijusių gaminių (elektroninių cigarečių ir pildomųjų talpyklų) turėjimą skiriamos baudos.

DAIKTŲ PLANAVIMAS IR PAKAVIMAS

Kaip viską sutalpinti?
Sudarykite visų būtiniausių daiktų sąrašą ir neimkite bet ko vien „dėl visa ko“. Šiuolaikiniame pasaulyje beveik viską galima įsigyti, tad neapsikraukite. Neimkite visos savo bibliotekos – išsirinkite vieną knygą ir pakeliui su kuo nors apsimainykite. Batai – griozdiškiausias daiktas, tad imkite tik vieną porą (tarkime, patogius, universalius ar sportinius batelius). Jei vis dėlto jums reikia dviejų porų, didesnius ir sunkesnius avėkite kelionės metu, o lengvesnius dėkite į bagažą. Taupydami vietą, į juos galite įdėti kokius nors sulankstytus lengvus drabužėlius ar panaudoti kaip apsaugą trapesniems/dūžtantiems daiktams. Skrydžio metu dėvėkite ir sunkesnius drabužius – paltą, striukę, bliuzoną.

Atminkite, universalūs ir įvairiai pritaikomi daiktai yra jūsų pagrindinis koziris. Nusegamos kelnės, kurias galima dėvėti kaip šortus; apklotas, kuris gali būti ir pagalvėlė; sarongas, dėvimas kaip sijonas; paplūdimio patiesaliukas ir skara ar šalikas viename ir t.t. Patartina turėti kokią nors apsaugą nuo lietaus, pvz. lietpaltį, kuriuo galima uždengti kuprinę, pasitiesti ant žemės ar net pasidaryti pastogę nuo lietaus.

Rinkitės tuos drabužius, kurie yra lengvi, greit džiūna ir dera tarpusavyje. Merginoms, norinčioms išlikti stilingomis ir gražiomis, vertėtų pasiimti keletą porų auskarų ir lengvą skarelę (ji pravers nuo saulės, vėjo ar lankantis šventyklose). Vaikinams patariama turėti nesiglamžančios medžiagos marškinėlius ir kuo universalesnius batus, kurie tiks tiek safaryje, tiek restorane.

Daiktų pakavimo mokslas (arba gudrybės)
Lankstyti daiktus (drabužius) į kvadratėlius yra blogiausias būdas – taip lieka tarpų ir drabužiai glamžosi. Vietoj to visus drabužius kartu suvyniokite. Dėkite švarkelius, marškinius, kelnes ir marškinėlius vienus ant kitų (nurodyta tvarka) ir susukite – taip nesusidarys nelygių storų vietų. Puskojinių ar kitų panašių daiktų maišelį dėkite į vidurį, o kiekvieną jų susukite ratuku.

KITI PATARIMAI

– Pravartu turėti svarstykles, kad prieš vykstant į oro uostą galėtumėte pasitikrinti savo bagažo svorį.
– Specialūs maišeliai ir dėklai leis taupiau ir sandariau sudėti daiktus, apsaugoti nuo galimos drėgmės. Ir svarbiausia, tai jūsų bagažo neapsunkins.
– Įsigykite specialų kelioninį rankšluostį iš viskozės.

Gintarė :