X

Kaip pažinti šalį per maistą?

Vieni didžiausių kelionių patyrimų yra gaunami bendraujant su vietiniais gyventojais, susipažįstant su vietos istorija ir kultūra. Laimei, visus tris nacionalinio identiteto aspektus apima valgymas. Įdomu, ar ne?

Nėra skirtumo, ar tai būtų sudėtingas pateikimas ir griežtai apibrėžta japoniška arbatos gėrimo ceremonija, ar vaišinimasis tiesiai nuo Malaizijos gatvės prekybininkų stalų, vietinio maisto ragavimas jau yra didelis postūmis, siekiant pažinti kitą kultūrą. Gėda turėtų būti nuostabaus ir egzotiško maisto šalyse valgyti mėsainius, spagečius ar picas. Štai keletas patarimų, kaip išvengti virtuvės, skirtos turistams.

Tyrinėkite, tyrinėkite, tyrinėkite

Šiais laikais rasti informacijos apie maistą ar keliavimą nėra jokių kliūčių. Neretai kelionių giduose vietiniam maistui ir gėrimams yra skirti atskiri skyriai. Taip pat rekomenduojama panaršyti internete ir paieškoti vietinių tinklaraščių apie šalies virtuvę. Dažnai tinklaraščius apie maistą rašo tiek patys keliautojai, tiek „užkalniai“, tiek profesionalūs šefai, turintys įvairiausios patirties gaminant skirtingų šalių ir kultūrų patiekalus.

Išeikite į gatvę

Neretai gatvėse pardavinėjamas maistas gana ryškiai atspindi šalies virtuvę. Paragaukite aštrių bhajis ar lipnių jalebis šalikelėse Indijoje, atsiduokite smalsumui judrioje Marakešo aikštėje Djemaa El-Fna paskanauti sraigių ar didžiulių kebabų su mėsa. Ir nepamirškime Tailando, šalies, garsėjančios puikiu gatvės maistu. Čia būtina paragauti visur parduodamo pad thai, saldžiarūgščių som tam salotų ar skaniojo kuaytiaw.

Apsipirkite su vietiniais

Prisiminkite savo maitinimosi įpročius arba tai, ką perkate ir valgote būdami namuose. Nebūtina valgyti vien restoranuose ar baruose. Paprastai turgaus dienomis jūros gėrybių ar kitokio maisto turgavietės knibžda nuo prekeivių. Tokijo Tsukiji žuvies turguje pasistenkite pataikyti į rytinę tunų prekybą, o Bolonijos istoriniame Quadrilatero rajone galbūt pavyks prasibrauti ir nusipirkti šviežių tortellini ir sultingos mortadella. Net kai kuriuose prekybos centruose galima įsigyti vietinės gamybos skanėstų, pavyzdžiui, įvairių rūšių raclette ar fondiu sūrių Šveicarijoje.

Klauskite vietinių

Taksi vairuotojai paklausti dažniausiai patars, kur vietiniai gyventojai mėgsta eiti pavakarieniauti ar praleisti laiko penktadienio ar šeštadienio vakarais, ir netgi su malonumu jus ten ir atgal nuveš. Nors kartais ir padės savo giminaičiams ar kaimynams atvesti klientą, nors nebūtinai pasiūlyta vieta bus gera. Būkite saikingai kritiški ;) Viešbučio darbuotojo galite pasiteirauti, ne ką jis jums, kaip atvykėliui, rekomenduotų, bet kur jis su draugais mielai eitų pavakaroti.

Pasirinkite tinkamą laiką

Šventės ir festivaliai yra dar vienas puikus ir smagus būdas susipažinti su vietine kultūra. Pavyzdžiui, Kalėdos daugelyje šalių turi senas ir tvirtas tradicijas, pradedant kartoffelpuffer (keptų bulvių pyragas ar blynai) ir Glühwein (karštas vynas) Vokietijos kalėdinėse mugėse iki pinnekjott (tradicinis avienos patiekalas) ir ribbe (kiaulienos šonkauliai) tradicinėje Norvegijos virtuvėje. Maisto festivalių visame pasaulyje taip pat yra gausi įvairovė – nuo vėlyvą lapkritį rengiamos austrių šventės Galway iki rugpjūčio mėnesį mažame Prancūzijos Lautrec kaimelyje švenčiamos česnakų šventės.

Perženkite savo maršruto ribas

Būkite drąsūs ir smalsūs, keliaukite už miesto, į kaimus ir priemiesčius, kur neretai galima rasti žmonių, specializuotai užsiimančių kokio nors vietinės virtuvės patiekalo ar produkto gaminimu. Trumpa kelionė autobusu ar traukiniu leis jums pasimėgauti kimchi ar bulgogi Koreatown (New Malden Londone) ar neapolietiška pica bei makaronais Mažojoje Italijoje (Haberfield Sidnėjuje).

Leiskitės vedami uoslės

Galbūt nieko nuostabaus, tačiau gana dažnai pasitvirtina taisyklė, kad vietovėse, kuriose gausu vietinių, o ne turistų, ir kur kavinukėse meniu parašyti ranka vietiniu dialektu, jums nusišypsos laimė paragauti tikrų vietinės virtuvės šedevrų. Tad kodėl nepasikliovus savo uosle ir nenusekus jos vedama kryptimi iki, pavyzdžiui, vietinio Kubos restoranėlio, kuriame krosnyse kepamos kvapnios picos su sūriu ir pomidorais tiekiamos čia pat vietoje. Žinoma, čia turistų beveik nesutiksite, tačiau dėmesio tokiose vietose tikrai sulauksite ir būsite priimti itin svetingai. Nors susikalbėti gali būti ir sunku, jei nemokėsite vietinės kalbos, tačiau mėgavimuisi maistu žodžių daug nereikia. :)

Pasikliaukite ekspertais

Dar vienas patogus ir paprastas būdas pažinti vietinę maisto kultūrą yra leistis po miestą ar vietovę su gidu, kuris nuves jus į vietinių lankomas ir mėgstamas vietas. Paieškoję internete nesunkiai rasite specialių turistinių maršrutų su gidais ar be jų, skirtų būtent tokiai pažinčiai su kultūra per maistą.

Išmokite vietinės virtuvės paslapčių

Daugelyje šalių yra galimybė lankyti maisto gaminimo kursus. Taip galėsite su egzotiška virtuve vėliau supažindinti ir savo draugus ;)

Gintarė :