X

Kaip pasiruošti kelionei?

Noriu atostogų. Noriu keliauti. Atsibodo šalčiai ir lietus, noriu, kur šilta. Taip, viskas prasideda nuo noro gimimo. Belieka jį išpildyti ir mėgautis :) Na o kokie žingsniai laukia iki svajonės įgyvendinimo planuojant kelionę, pateikiame šiame įraše.

INFORMACIJOS PAIEŠKA

Tradicijos. Kad nekiltų nesusipratimų, pasidomėkite šalies, į kurią vyksite, kultūra, tradicijomis. Atkreipkite dėmesį į valstybinių švenčių datas – jų metų gali būti masinės atostogos ir gali tekti susidurti su keblumais. Gerbkite šalies tradicijas, religijas, keliaukite atsakingai – juk esate svečias ;) Atminkite, kad beveik visur vykstant į šventas vietas reikia užsidengti pečius (kai kur ir galvą) skarele. Taip pat susipažinkite su pagrindiniais kitų šalių įstatymais (ypač jei vykstate savarankiškai).
Nemokamai lankytini objektai. Iš anksto pasidomėkite, ką ir kada šalyje, į kurią vyksite, galima aplankyti nemokamai.
Išsamiau „Nemokamai lankomos vietos“.
Transportas. Iš anksto apsvarstykite, kaip nuvyksite į išvykimo oro uostą (jei vyksite savo automobiliu, pasirūpinkite jo vieta automobilių stovėjimo aikštelėje prie oro uosto), kaip nusileidę kitame oro uoste keliausite iki viešbučio (nuomositės automobilį, užsisakysite pervežimą, vyksite taksi ar viešuoju transportu).
Skiepai. Pasitikrinkite, ar į šalį, kurią planuojate vykti, reikalingi skiepai.
Pasirūpinkite šalies, į kurią vykstate žemėlapiu, gidu („Lonely Planet“ ar kt.).

DOKUMENTAI

Kelionės dokumentai. Kryptis aiški, data pasirinkta, tad belieka įsigyti kelialapį ar bilietus, užsisakyti nakvynę, pervežimus, išsinuomoti automobilį ir kt. Paslaugas užsisakyti galite tiek savarankiškai internetu, tiek pasinaudoję kelionių agento paslaugomis.
Asmens dokumentas. Pirmiausia pasidomėkite, koks asmens dokumentas galioja vykstant į pasirinktą šalį – pasas ar asmens tapatybės kortelė. Iškart perspėsim, kad jei pasirinkote lietuvių numylėtą Turkiją ar Egiptą, būtinai turėkite pasą. Pasitikrinkite savo paso arba asmens tapatybės kortelės galiojimą. Jūsų asmens dokumentas turi galioti dar šiek tiek laiko po grįžimo iš kelionės, todėl iš anksto pasidomėkite, kokie reikalavimai keliami asmens dokumento galiojimui pagal šalį, į kurią vyksite.
Išsamiau „Pasas ar asmens tapatybės kortelė keliaujant“.
Viza. Išsiaiškinkite, ar į šalį, kurią vyksite, reikalinga viza, kur ir už kiek ją galima įsigyti, kokios užsakymo procedūros, kiek laiko užtruks vizos ruošimas, jei ją reikia užsakyti iš anksto.
Išsamiau „Ką reikia žinoti apie vizas“.
Pinigai ir kreditinė kortelė. Dabar beveik visose šalyse galite atsiskaityti mokėjimo kortele. Tačiau išskirtiniais atvejais verta turėti ir vietinės valiutos. Populiaresnės valiutos galite įsigyti savo šalyje, na ir beveik visais atvejais – šalyje, į kurią vykstate. Kai kuriose šalyse, pvz., Egipte, Turkijoje, galima atsiskaityti tiek vietine valiuta, tiek doleriais arba eurais. Pasidomėkite, kokių pinigų kursas atitinkamoje šalyje jums palankiausias.
Jei kartu vežatės banko kortelę, iš anksto pasitikrinkite, ar kortelėje yra pakankamas kiekis pinigų. Jei nuomositės automobilį ir jį pasiimsite užsienyje, įsitikinkite, kad jūsų banko kortelė yra kreditinė ir joje yra pakankamas kiekis pinigų depozitui.
Išsamiau „Ką reikėtų žinoti apie pinigus keliaujant“.
Draudimas. Prieš kelionę pasirūpinkite kelionės draudimu. Juk niekas neapsaugotas nuo nenumatytų įvykių – ligos, traumų, prarasto bagažo ar kelionių jungties, padarytos žalos ar kt. O pasekmės gali būti skaudžios ne tik morališkai, bet ir finansiškai.
Išsamiau „Apie kelionių draudimą keliaujantiems į užsienį“.
Nuolaidų kortelės. Iš anksto pasidomėkite, kokios nuolaidų kortelės galioja užsienyje. Lankant įvairius kultūrinius objektus, pietaujant, geriant kavą ar apsiperkant, ypač slidinėjant su nuolaidų kortelėmis jūs sutaupysite nemažas pinigų sumas.
Išsamiau „Kas geriau: Europos jaunimo kortelė ar ISIC?“.
Kiti dokumentai. Įsitikinkite, kad turite bilietus, viešbučio ar kitų užsakytų turizmo paslaugų kuponą. Jei ketinate nuomotis mašiną, įsidėkite vairuotojo pažymėjimą. Jei į jūsų pasirinktą šalį privalomi skiepai, turėkite su savimi skiepų pasą.
Dokumentų saugumas. Turėkite skenuotas asmens dokumentų, kelionės, viešbučio užsakymo, draudimo ir kitų dokumentų kopijas. Jas palikite ir namuose liekantiems šeimos nariams ar giminaičiams.

DAIKTAI DAIKTELIAI

Bagažas. Priklausomai nuo jūsų kelionės pobūdžio pasirinkite, į ką patogiau susidėti daiktus: į lagaminą, kelioninį krepšį ar kuprinę. Jei nevaržo bagažo apribojimai, keliaujant su savimi turėkite mažą kuprinę (piniginei, dokumentams, fotoaparatui, vandeniui, užkandžiams ar įsigytiems suvenyrams įsidėti). Kartais verta turėti ant kaklo kabinamą ar prie diržo prisegamą piniginę, (nekrentančioje į akis vietoje).
Tinkama apranga. Dažnai vos išvykus iš Lietuvos teritorijos mus maloniai (o kartais ir nemaloniai) nustebina orai. Tam, kad vykdami į kelionę įsidėtumėte tinkamą aprangą, avalynę ir reikiamas priemones, iš anksto pasidomėkite, kokie numatomi orai. Turėkite bent 2 komplektus viršutinių ir apatinių drabužių, patogią avalynę (bent 2 poras), maudymosi kostiumėlį.
Mobilusis telefonas ir fotoaparatas. Patikrinkite, ar įsidėjote telefoną, fotoaparatą bei jų pakrovėjus. Įsitikinkite, kad turite pakankamai didelės atminties kortelę ir atsargines fotoaparato baterijas ar pakroviklį. Garantuojame, kad apimtiems emocijų fotografuoti norėsis visur.
Rekomenduojame „10 patarimų fotografuojantiems“.
Kiti daiktai (pagal kelionės pobūdį): akiniai nuo saulės, knyga, žurnalas ar skaityklė, maudymosi kostiumėlis, kremas nuo saulės, paplūdimio šlepetės, rankšluostis, miegmaišis, kilimėlis, kišeninis peiliukas, reikiamas inventorius aktyviai veiklai (slidinėjimo, snieglenčių, buriavimo, jėgos aitvarų, nardymo, alpinizmo įranga).
Higienos reikmenys: popierinės nosinaitės, šlapios servetėlės, dantų šepetėlis ir dantų pasta, šepetys ar šukos, purškalas nuo vabzdžių, skustuvas, skutimosi kremas, priemonė nuo prakaito, šampūnas, dušo želė, kempinė.
Papildomi daiktai ilgoje kelionėje. Jei planuojate kelionę autobusu, pasirūpinkite pripučiama pagalvėle (saldesniam ir patogesniam miegui), pleduku, ausų kamštukais (nuo nepageidaujamo triukšmo), šlapiomis servetėlėmis, vilkėkite patogius drabužius, įspiriamas šlepetes, šiltesnes kojines, turėkite įspiriamas šlepetes, puodelį.
Vaistai: priemonės nuo nudegimų, priemonės nuo uodų ir erkių, preparatai nuo alergijos, virškinimo sutrikimų (vidurių pūtimo, viduriavimo, virškinamojo trakto spazmų, padidėjusio skrandžio rūgštingumo, apsinuodijus), nuo peršalimo ir skausmo, gerklės skausmo, temperatūros, slogos, kosulio, pūslelinės, priemonės kojų priežiūrai, pleistrai, dezinfekcinės priemonės, preparatai nuo pykinimo. Jei sergate lėtinėmis ligomis, nepamirškite pasiimti jums skirtų vaistų ir įsitikinkite, kad turite reikiamą jų kiekį, nes kelionėse ligos dažniausiai paūmėja. Pasidomėkite apie medikamentų gabenimo sąlygas.
Kelionėje leidžiami daiktai. Lūpų dažai, nagų žirklutės ar dildė, žiebtuvėlis atrodo nekalti daiktai. Tačiau taisyklės yra kur kas griežtesnės, todėl prieš vykdami į kelionę (ypač lėktuvu) pasitikrinkite, kokius daiktus galite vežtis rankiniame bei registruotame bagaže.
Išsamiau „Ką draudžiama vežti į / iš ne Europos Sąjungos šalis /-ių“, „Ko negalima vežtis rankiniame ir registruotame bagaže skrydžio metu“.
Daiktų pakavimas. Apie tai, kaip talpiai susipakuoti daiktus, skaitykite įraše „Keliavimas tik su rankiniu bagažu“.

KELIONĖJE SU VAIKU

Dokumentai. Jei ketinate keliauti su vaikais, iš anksto pasidomėkite apie kelionėje reikalingus vaiko dokumentus. Jei kelionės metu laukiatės, atkreipkite dėmesį, kad jums su savimi reikės turėti gydytojo išduotą pažymą. Daugiau apie keliavimą nėštumo metu >
Būtiniausi daiktai: drabužėliai, sauskelnės, maistas, čiulptukas ir buteliukas, higienos priemonės, žaislas, paplūdimio žaislai.
Išsamiau „Keliavimas su vaikais“

KELIONĖ SU AUGINTINIU

Susipažinkite, kokius reikalavimus gyvūnams pervežti taiko vežėjas, šalių muitinės ir kitos tarnybos.
Išsamiau „Keliavimas su savo augintiniais“

DARBAS

Jei esate dirbantis, pirmiausiai reikėtų susiderinti, ar norimu keliauti metu jus išleis iš darbo.
Prieš atostogas pasistenkite atlikti visus darbus, kad kelionės metu nestresuotumėte ir jūsų netrikdytų telefono skambučiai dėl darbo reikalų.
Paskutinę darbo dieną prieš atostogas įjunkite elektroninio pašto auto-atsakiklį, informuojantį jūsų kolegas, partnerius, klientus apie laiką, kada vėl būsite darbe, ir kas gali jus pavaduoti dominančiais klausimais.

IR DAR KELETAS SMULKMENŲ…

Namai. Paprašykite, kad kaimynai ar artimieji prižiūrėtų jūsų namus. Palikite atsarginius raktus.
Šaldytuve nepalikite gendančių daiktų. Išjunkite visus elektroninius prietaisus. Įsitikinkite, kad visi langai uždaryti.
Užsiregistruokite, kur vykstate. Tai puiki pagalba nelaimės atveju. Panaudojus asmens pateiktą informaciją Lietuvos užsienio reikalų ministerija galėtų susisiekti su asmeniu jo buvimo valstybėje atsitikus stichinei nelaimei, kilus kariniam konfliktui ar kitokiai ekstremaliai situacijai.
Išsamiau „Keliaujantiems į užsienį – kelionių registracija“

Na, o kai viskas iki smulkmenų suplanuota, padaryta ir sudėta, galite ramiai leistis į kelionę ir mėgautis įspūdžiais. Taigi, to jums ir linkime – ramios ir įspūdžių kupinos kelionės ;)

Gintarė :