X

Tenerife mėgaukitės ištisus metus

Tenerifė – Ispanijai priklausanti amžino pavasario sala, didžiausia iš septynių Kanarų salų Atlanto vandenyne, įsikūrusi visai netoli Afrikos krantų. Tenerifės sotinė Santa Krus de Tenerifė garsėja kasmet vykstančiu tradiciniu Tenerifės karnavalu. Salą kasmet aplanko apie penki milijonai turistų. Tenerifė gali pasigirti tuo, kad 365 dienas per metus čia šviečia saulė.
Kino mėgėjams Tenerifė asocijuojasi su „Žvaigždžių karų“ trečiąja dalimi, kur ir buvo visos scenos filmuojamos.
Į salą kasmet atvyksta šimtai golfo profesionalų ir mėgėjų. Jiems nenusileidžia ir salą pamėgę buriuotojai ar kaituotojai, kur sudarytos pačios geriausios sąlygos praleisti laiką.

Tenerifės žemėlapis >

ORAI

Tenerifė visiems pažįstama kaip amžino pavasario, saulės sala. Oro temperatūra neženkliai svyruoja tiek paros metu, tiek keičiantis metų laikams. Vasarą čia oro temperatūra siekia apie 26-28 °C, o žiemą – apie 20-22 °C. Norintys saulės ir paplūdimio malonumų Tenerife turėtų džiaugtis gegužės-spalio mėnesiais. Žiemos šiltos ir malonios, gali palynoti, tačiau šilumos ir saulės pakanka.
Pietinėje ir šiaurinėje Tenerifės dalyse vyrauja skirtingas, tačiau švelnus klimatas, kuriam vadovauja Atlanto vandenynas bei salos reljefas. Šiaurinėje dalyje labiau vėjuota ir iškrenta daugiau kritulių, tačiau augmenija čia gerokai vešlesnė ir turtingesnė. Pietinę dalį nuo lietaus apsaugo per salą besidriekiantis kalnų masyvas. Tad jei į Tenerifę keliaujate žiemą, rinkitės pietinę salos dalį.

Mėnuo I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Oro temperatūra °C 21 21 22 23 24 27 29 30 28 26 24 22
Vandens temperatūra
°C
19 19 19 19 20 20 22 23 22 22 21 20

KAIP ATVYKTI?

Populiariausias būdas iš Lietuvos keliauti į Tenerifę – pasinaudojus kelionių organizatorių „Novaturas“ ir „Teztour“ paslaugomis. Keliones į Tenerifę šie organizatoriai rengia jau ne pirmus metus, todėl jų įdirbis ir patirtis garantuoja nerūpestingas atostogas. Dar mažesnėmis kainomis į didžiausią Kanarų salą galima keliauti su Lenkijos kelionių organizatoriais iš Varšuvos.

Mūsų keliautojai vis drąsėja ir vis dažniau leidžiasi į savarankiškai suplanuotas keliones, įsigydami atskiras paslaugas (skrydis + viešbutis ir kt.). Jie į Tenerifės oro uostą iš Vilniaus ar Rygos gali atvykti keliaudami reguliariais skrydžiais su persėdimu viename iš Europos miestų arba įsigyti lėktuvo bilietus į užsakomuosius reisus į Tenerifę. Skrydžiai į Tenerifę vykdomi į du oro uostus: Tenerife South (Reina Sofia) ir Tenerife North (Los Rodeos).

Ieškoti skrydžių į Tenerifę >

Iš oro uosto Tenerifės miestelius galite pasiekti tiek išsinuomotu transportu, tiek užsisakę pervežimą, tiek pasinaudoję viešojo transporto paslaugomis.
343 autobuso maršrutas: galite nuvykti iš vieno oro uosto į kitą per 50 min. už 9,35 EUR. Iš abiejų oro uostų keliauja autobusai šiais maršrutais: Costa Adeje (Los Cristianos) – Tenerife South Airport – kaina 3,55 EUR, Puerto de la Cruz – Tenerife South Airport – kaina 13 EUR, Costa Adeje (Los Cristianos) – Tenerife North Airport – kaina 11,90 EUR, Puerto de la Cruz – Tenerife North Airport – kaina 4,55 EUR.
111 autobuso maršrutas: iš Tenerife South Airport tiesiogiai į sostinę Santa Cruz ir didžiuosius paplūdimius. Maršrutai: Los Cristianos – kaina 3,10 EUR, Costa Adeje – kaina 3,55 EUR, Santa Cruz – kaina 9 EUR.
450 autobuso maršrutas: iš Tenerife South Airport į didžiuosius paplūdimius bei Granadilla miestą. Maršrutai: Los Cristianos ir Playa de las Americas – kaina 3,10 EUR, Costa Adeje – kaina 3,55 EUR, Granadilla – kaina 2,45 EUR.

TRANSPORTAS

Saloje drąsiai galite keliauti vietiniu transportu. Populiariausias vežėjas yra autobusų kompanija Titsa. Ji garsėja pigiomis kainomis ir galimybėmis aplankyti visą salą naudojantis jų paslaugomis. Tvarkaraščiai ir kainos >
Galite naudotis ir taksi paslaugomis. Čia 1 km kaina darbo dienomis nuo 6 iki 22 val. yra apie 0,53 EUR, o savaitgaliais, švenčių dienomis ir naktį nuo 22 iki 6 val. ryto – apie 0,60 EUR.
Kitas Ispanijos salas – La Gomera, La Palma, Gran Kanariją, Fuerteventura ir kt. – galite pasiekti keltais iš Santa Cruz de Tenerife uosto.
Savo patogumui galite išsinuomoti automobilį.

KURORTAI IR LANKYTINOS VIETOS

Santa Cruz de Tenerife yra salos sostinė ir pats didžiausias miestas. Paplūdimiai yra kur kas mažiau apkrauti nei pietinėje salos dalyje. Čia rasite ir juodo, ir geltono smėlio, ir nudistų paplūdimius. Garsiausias renginys šiame mieste ir, galima sakyti, visoje saloje yra Santa Cruz de Tenerife karnavalas, kuris vyksta kiekvieną vasario mėnesį. Spalvinga kostiumų ir Lotynų Amerikos muzikos fiesta gali konkuruoti net su pačiu Rio de Žaneiro karnavalu. Be jokios abejonės, viešėdami sostinėje būtinai aplankykite muziejus (ypač istorijos muziejų), meno galerijas, centrinę miesto aikštę. Kas panorės apsipirkti, apsilankykite sekmadieniniame turguje šalia autobusų stoties.

La Laguna – seniausias miestas Tenerifėje, dar žinomas kaip San Cristobal de La Laguna, visai neseniai įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Įsikūręs Tenerifės šiaurinėje dalyje, gana aukštai kylant kalnu link Santa Cruz. Apie ketvirtadalį gyventojų čia sudaro studentai. Būtinai apsilankykite istoriniame centre ir gatvelėse.

Gija de Isora kurortas pietvakarinėje salos dalyje garsėja savo ramuma ir draugiška atmosfera. Čia rasite daugybę restoranų, kavinių ir parduotuvių. Jūsų pilnavertiškam poilsiui įrengti teniso ir golfo kortai, žvejybos ir vandens atrakcionų parkai.

Golf de Suras – pietinėje salos dalyje įsikūręs kurortas, kuris dėl palankių oro sąlygų (300 saulėtų dienų per metus) yra itin tinkamas lauko sportui. Labiausiai pamėgtas golfo žaidėjų dėl savo 27 duobučių golfo aikštelės. Tie, kurie nesidomi šiuo žaidimu, gali laisvalaikį leisti kavinėse, baruose, parduotuvėse ar tiesiog ilsėtis vietiniame žvirgždo paplūdimyje. Atsargiai, jis gana uolėtas.

Puerto de la Cruz kurortas labiausiai lankomas šeimų bei vyresnio amžiaus keliautojų. Čia dvelkia ramuma. Pasivaikščioti senajame uoste tiesiog privaloma – pamatysite žvejojančius vietinius gyventojus, paragausite šviežios žuvies patiekalų. Kurorte yra keli maži ir jaukūs paplūdimiai. Botanikos sode gausu įvairiausių medžių, gėlių, krūmų rūšių. Rekomenduojame aplankyti modernų vandens pramogų kompleksą „The Lago Martianez“.

Los Cristianos – vienas populiariausių ir seniausių pietinės Tenerifės kurortų, kuris dar gerai žinomas dėl savo juodo smėlio paplūdimių. Los Cristianos yra ramus ir jaukus kurortas. Atrakcijų čia atrasite daug.

Teidės ugnikalnio nacionalinis parkas (National Park Las Cañadas del Teide) aplink Teidės ugnikalnį yra aukščiausia vieta visoje Ispanijoje. Čia turėsite galimybę pakilti iki ugnikalnio viršūnės, bet įspėjame, kad ten tikrai nėra šilta, pasirinkite tinkamą aprangą. Iki Teidės ugnikalnio vingiuoja vaizdingas kelias per nedideles kalnų gyvenvietes, tankius spygliuočių miškus. Aplink mainosi vulkaninės uolos, vilnija sustingusios lavos upės.

Loro parkas (Loro Park) – faunos ir floros karalystė Puerto de la Cruz miesto pakraštyje, kurioje įsikūręs zoologijos sodas, turi apie 3500 gyvūnų, priklausančių apie 300 rūšių ir porūšių. Loro parkas turi vieną didžiausių papūgų kolekcijų pasaulyje. Taip pat pamatysite įvairių beždžionių, tigrų, jaguarų, aligatorių, iguanų, vėžlių. Didelė vandens gyvūnijos įvairovė: pingvinai, piranijos, egzotiškos žuvys, rykliai, rengiami pasirodymai su delfinais, orkomis, jūrų liūtais. Yra orchidėjų, kaktusų sodas, įvairių kitų tropinių augalų želdynai. Įrengtas kino teatras. Parkas ypač rekomenduojamas šeimoms su vaikais.

Costa Adeje – tai visiškai turistams pritaikytas kurortas, kuriame gausu barų, viešbučių, restoranų, parduotuvių. Dauguma keliautojų čia apsistoja dėl paplūdimių ir saulės. Vienas iš garsiausių – El Deque paplūdimys, kurį gyventojai laiko geriausiu pietinėje salos dalyje. Iš šio kurorto vietiniu transportu lengvai pasieksite kitus Tenerifės salos kurortus ir lankytinas vietas.

Playa de las Americas – miestas pietinėje Tenerifės dalyje. Šis kurortas buvo pastatytas vien dėl turistų. Anglų kalba čia susikalbėsite lengvai. Čia gausu kelionių agentūrų, kurios jums pasiūlys įvairius turus po salą. Galite keltu nusikelti į nedidelę La Gomera salą. Playa de las Americas gali pasididžiuoti tuo, kad turi didžiausią paplūdimį saloje, į kurį smėlis atvežtas iš Sacharos. Didžiausiu vadinamas kurortas yra tituluojamas salos vakarėlių sostine. Veronicos gatvėje daugybė per naktį veikiančių barų, naktinių klubų, vyksta gatvės muzikos koncertai, kabareto šou.

Siamo vandens parkas (Siam park) – egzotiška vandens karalystė Playa de las Americas kurorte, kurioje rasite vandens kalniukų ir kitų atrakcijų. Ant kalno šlaito tailandietišku stiliumi įrengtame vandens pramogų parke pasijusite kaip vienoje iš Tailando salų – baltas smėlis, žydra jūra, neapsakomo grožio džiunglių žaluma ir netgi plaukiojantis turgus. Parkas ypač rekomenduojamas šeimoms su vaikais.

Los Abrigos – vaizdingas žvejų kaimelis salos pietinėje dalyje. Viešėdami čia galite išbandyti savo jėgas žvejyboje arba tiesiog pasivaikščioti uosto pakrante.

La Orotava – istorinėmis gatvėmis garsėjantis miestas Tenerifėje. Tarp garsiausių istorinių pastatų, kuriuos galite aplankyti, yra Nuestra Senora de la Concepcion ir Casas de los Balcones bažnyčios. Turistų dažnai lankomas botanikos sodas (Hijuela del Botanico).

El Medano miestelis garsus tuo, kad ten beveik pastoviai vėjuota, čia dažnai vyksta vandens sporto čempionatai. Kasmet daugėja naujų viešbučių, kavinių ir barų. Turistai iš naujo atranda šį kurortą. Jis yra įsikūręs šalia didžiausio Tenerifės paplūdimio Playa Grande ir Playa Tejita.
Šiame kurorte yra sudarytos pačios geriausios sąlygos buriavimo su burlentėmis ir jėgos aitvarais mėgėjams. Čia įsikūręs buriavimo/kaitavimo centras „Surf Center Playa Sur“. Kasmet čia atvyksta šimtai burlenčių entuziastų iš visos Europos.

Barranco del Infierno arba „pragaro tarpeklis“ – žalia tarpukalnė sausos pietinės Tenerifės oazėje. Tai vienintelė vieta, kurioje natūraliai teka vanduo. Ši vieta yra labai mėgiama aktyvaus poilsio mėgėjų, kadangi per 2,5 valandos galima viską apeiti iki saulė taps labai kaitri. Keliaujant šia vieta kartais tenka praeiti gilius tarpeklius, kur tikrai tamsu ir šalta.

Los Gigantes kurortas ramus, bet tikrai nenuobodus. Miestelis garsėja spalvingu ir gyvybingu „Los Gigantes“ festivaliu. Tuo metu atvirai gatvėse vyksta spektakliai, koncertai, o ryškiai kostiumais pasipuošę gyventojai linksminasi iki paryčių. Yra kelios turistų pamėgtos vietelės, kur prisėdę galite grožėtis vandenynu ir netoliese esančia La Gomera salele.

Los Gigantes uolos. Didžiulės, vietomis siekiančios 500 – 800 m aukštį, uolos stūkso vakarinėje Tenerifės pakrantėje. Vienintelis kelias iš arčiau apžiūrėti uolas yra plaukiojant laivu. Ganant akis tampa aišku, kodėl senieji salos gyventojai šias uolas laikė šventomis.

Anaga kalnai. Fantastiška vieta žygiams. Nuo kalnų atsiveria itin gražus kraštovaizdis, galima išvysti vietų, kurių net nepamatysi būdamas apačioje. Didelį įspūdį paliks maži kaimeliai, kuriuose žmonės įsikūrę ir gyvena uolose.

Masca kaimas garsus savo išvystyta senovine Kanarų salų architektūra. Jis įsikūręs vaizdingose apylinkėse, kurias geriausia aplankyti keliaujant pėsčiomis. Kaimelyje veikia maži ir jaukūs restoranėliai, barai, kavinės bei suvenyrų krautuvėlė. Čia dar galite aplankyti muziejų, amatų centrą bei mažą bažnytėlę kaimo centre.

Vilaflor miestas yra aukščiausiai virš jūros lygio įsikūręs Ispanijos miestas (1400 m). Jo išskirtinumas yra grynas ir švarus oras, puikus klimatas, palankios sąlygos rengti žygius, kopti į kalnus bei užsiimti kitu aktyviu sportu. Nepraeikite pro San Pedro bažnyčią ir Soler šeimos, kurie ir įkūrė Vilaflor miestą, rūmus.

Guimar parkas įžymus čia stūksančiomis piramidėmis. Šie statiniai yra stačiakampio formos, sudaryti iš šešių pakopų. Gvimaro piramidės dar prieš tūkstančius metų guančų (senųjų Tenerifės gyventojų) pastatytos dėl ritualinių apeigų. Daug kas sako, kad jos primena Meksikos ar Peru piramides. Mokslininkų teigimu, piramidės sukonstruotos iš sustingusios lavos akmenų. Netoliese aptiktos ir archeologinės iškasenos, kurios turi Pietų Amerikos kultūrai būdingų bruožų.

La Gomera sala yra į vakarus nuo Tenerifės. Ji dar vadinama žaliąja sala, nes čia gausu vešlios augalijos. La Gomera saloje mėgsta poilsiauti gamtos mylėtojai ir norintys pailsėti nuo triukšmo. Saloje esantis Garachonajaus nacionalinis parkas yra įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Dėl dažnos sausros čia dažnai užsidega pušys, todėl neišsigąskite, jei lankydamiesi parke sutiksite budinčius gaisrininkus.

Gran Kanarija (Gran Canaria) – trečia pagal dydį sala Kanarų salyne. Savo forma ji primena kūgį su gausybe užgesusių kraterių ir skardžių. Visi atvykę žavisi nuostabiu kraštovaizdžiu. Sezono metu sostinėje Las Palmas de Gran Canaria verda naktinis gyvenimas. Sakoma, kad šis miestas turi patį geriausią klimatą visame pasaulyje.

Fuerteventura – antra pagal dydį sala Kanaruose. Garsėja savo nuostabiais balto smėlio paplūdimiais, skaidriu vandenynu ir neapsakoma ramuma. Sala mėgiama ne tik dėl savo nuostabaus kraštovaizdžio, kuriame išvysite plytinčias lygumas, paveiktas erozijos, įspūdingas smėlio kopas, negyvenamas dykumų saleles, bet ir dėl to, kad dauguma čia atvyksta aktyviai praleisti atostogų – buriuoti ar kaituoti.

Lansarotė (Lanzarote) – Kanarų sala, kuri garsėja savo ugnikalnio peizažais, kurie atrodo it iš tolimos planetos. Pailsėti ir pasilepinti saule galima nuostabiuose balto smėlio paplūdimiuose su skaidriu vandenynu, tolumoje galėsite stebėti išsidėsčiusias mažas saleles. Salose gausu draustinių, gamtos saugomų teritorijų. Lanzarotę keliautojai dažnai renkasi dėl natūralios gamtinės aplinkos, gaivaus ir neužteršto oro.

PAPLŪDIMIAI

Tenerifė garsėja aukštos kokybės, daugiausiai tamsaus smėlio paplūdimiais. Daugelis jų turi patogų įėjimą į vandenyną, atitinka Europos Sąjungos paplūdimių švaros reikalavimus, siūlo gultus, skėčius, dušus ir vandens pramogas visiems keliautojams.

Playa de las Americas kurorto populiariausi paplūdimiai:
–    El Camison – geltonas smėlis, šalia palmių alėjos, turkio spalvos vanduo. Galite išsinuomoti gultus su skėčiais.
–    Troya – geltonos spalvos smėlio paplūdimys, kuriame galite užsiimti ir vandens sportu. Galite išsinuomoti gultus su skėčiais.
–    El Puerito – šalia žvejų kaimelio, geltonos spalvos smėlio paplūdimys.

Los Cristianos kurorto populiariausi paplūdimiai:
–    Playa Las Vistas – ilgas, geltonos spalvos paplūdimys. Galite išsinuomoti gultus su skėčiais.
–    Los Cristianos Beach – geltonos spalvos paplūdimys. Iš čia galite keliauti į ekskursijas laivu.

Costa Adeje kurorto populiariausi paplūdimiai:
–    Playa del Duque – geltonas smėlis, šalia palmių alėjos, turkio spalvos vanduo. Galite išsinuomoti gultus su skėčiais.
–    Playa la Pinta – geltonas smėlis, šalia palmių alėjos, turkio spalvos vanduo. Galite išsinuomoti gultus su skėčiais. Jeigu diena yra giedra, tolumoje matoma La Gomera sala.

Los Gigantes kurorto populiariausi paplūdimiai:
–    Playa Los Gigantes – nuostabus kraštovaizdis, gigantiškos uolos, turkio spalvos vanduo, minkštas tamsus smėlis ir puiki prieplauka.
–    Playa San Juan – tamsus smėlis, palmės, švarus turkio spalvos vanduo.
–    El Puertito – minkštas smėlis, šalia esantis žvejų kaimelis, valtys kuria įstabų vaizdą.
–    Los Guios – tamsus smėlis, nuostabus kraštovaizdis. Čia pat galite pasinaudoti dušu.
–    Playa la Arena – juodo smėlio, turintis „Mėlynąją vėliavą“ paplūdimys.

Puerto de la Cruz kurorto populiariausi paplūdimiai:
–    Playa Jardin – tamsios spalvos smėlis, graži subtropinių sodų alėja.
–    Playa Bollullo – puikus tamsios spalvos smėlio paplūdimys prie stačių uolų.

Kiti populiarūs paplūdimiai: Playa San Marcos, Lago Martianez, Puerto de la Cruz, El Medano, Playa los Abrigos, Playa Teresistas, Playa las Gaviotas, Las Galletas, Garachino.

Nudistų paplūdimiai: Playa La Tejita, Playa de Los Patos, Playa del Pozo.

VIRTUVĖ

Kaip ir visoje Ispanijoje, taip ir Tenerifėje galima gardžiuotis populiariu patiekalu paella, įvairiausiais užkandžiais tapas, jūros gėrybių patiekalais, gurkšnoti sangria. Kurortuose galima rasti visų įdomesnių šalių virtuvių – nuo Meksikos iki Tailando, nuo itališkos picos ar lazanijos iki pačių tikriausių kanarietiškų bulvių (mažos, keptos su lupenomis ir patiekiamos su aštriu padažu), dar vadinamų papas. Išgerkite kavos baracito su sutirštintu pienu, puria pieno puta, saldžiu likeriu ir cinamonu. Kainos panašios kaip ir kituose Pietų Europos kurortuose, kai kur net pigiau (pavyzdžiui, kepsnys gali kainuoti nuo 10 EUR, žuvies patiekalas – apie 6-8 EUR).

NAUDINGA INFORMACIJA

Asmens dokumentai. Lietuvos Respublikos piliečiams vykstant į Tenerifę galioja tiek pasas, tiek asmens tapatybės kortelė.

Kalba. Tenerifėje kalbama ispanų kalba. Pietinėje salos dalyje angliškai ir itališkai kalba beveik visi, skirtingai nei šiaurinėje dalyje.

Valiuta. Vietinė valiuta yra euras (EUR). Daugumoje vietų galite atsiskaityti kreditine arba debetine kortele. Daug kur rasite valiutos keityklų.

Sveikata. Privalomų skiepų keliaujantiems į Tenerifę nėra. Pasirūpinkite sveikatos draudimu, kuris garantuos būtinąją medicininę pagalbą užsienyje.

FOTOGALERIJA

TENERIFĖ. Keliautojų Živilės ir Tomo nuotraukos iš kelionės po Tenerifę >

Gintarė :