X

Maljorka. Informacija keliaujantiems

Maljorka yra viena iš lankomiausių Viduržemio jūros regiono salų. Čia dažnai vyksta įvairūs kultūriniai renginiai, yra keletas muziejų, kuriuos galite aplankyti, o Palmos senamiestis jus tiesiog sužavės. Atostogaudami šioje saloje, pajusite tikrą kurorto ramybę, kvėpuosite grynu oru ir pailsėsite nuo kasdienybės. Maljorka – pati populiariausia atostogų vieta Ispanijoje ir didžiausia Balearų salyno sala. Jos teritorija tęsiasi 100 km iš rytų į vakarus ir 75 km iš šiaurės į pietus. Pietryčiuose yra Sierra de Tramuntana kalnynas, kurio aukščiausia viršukalnė – Puig Mayor – yra 1445 m virš jūros lygio.

Maljorkos žemėlapis >

Pigios kelionės į Maljorką >

ORAI

Maljorkos klimatui įtaką daro “šalto” Atlanto vandenyno srovės bei “karštas” Afrikos klimatas. Todėl saloje net ir pačiame vidurvasaryje nebūna nepakeliamai karšta. Vidutinė oro temperatūra vasarą čia +24 C, žiemą +10 C. Čia vyrauja Viduržemio jūros klimatas: karštos ir sausos vasaros bei švelni žiema. Oro drėgnumas visais metų laikais svyruoja apie 70 proc.

Vidutinė temperatūra Maljorkoje

Mėnuo I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Oro temperatūra °C 12 12 13 15 19 22 25 26 24 20 16 13
Vandens temperatūra
°C
15 14 14 15 17 21 24 25 24 22 19 16

KAIP ATVYKTI?

Palma de Maljorka oro uostas nuo Palmos nutolęs vos 10 km, nuo Can Pastilia miesto – vos 5 km. Palma de Maljorka oro uostas gana didelis, o ir žmonių vasaros sezonu netrūksta, todėl rekomenduojame į jį atvykti truputį anksčiau. Į Palma de Maljorka oro uostą galite skristi tiesiogiai iš Kauno reguliariais Ryanair reisais arba kelionių organizatorių Tez Tour  ir Novaturas užsakomaisiais reisais.

Ieškoti skrydžių į Maljorką >

TRANSPORTAS

Kaip nuvykti iš Palma de Maljorka oro uosto į Palmos centrą arba į šalia Palma de Maljorka oro uosto esantį miestelį – Can Pastilia? Jis nuo Palmos centro nutolęs vos 12 km, nesudėtingai jį pasieksite važiuodami autobusais. Tai ramus miestelis, esantis prie jūros ir turintis savo paplūdimį. Skirtumas tik tas, kad čia viešbučiai gali būti pigesni negu Palmos mieste.
Iš oro uosto važiuoja autobusai Nr. 1 ir Nr. 21. Nr. 1 važiuoja į Palmos miestą, o Nr. 21 – į Can Pastilia ir S‘Arenal kurortus. Autobusai iš Palma de Maljorka oro uosto į Palmą važinėja nuo 05:30 val. iki 01:00, kursuoja kas 15-30 min.
Autobuso bilieto kaina vykstantiems iš/į Palma de Maljorka oro uosto – 2,50 EUR, keliaujant Palmos mieste ir į aplinkinius kurortus, vienkartinio bilieto kaina nuo 1,50 EUR. Galima įsigyti iš karto 10 bilietų, kurių kaina – 10 EUR. Bilietus galite įsigyti iš vairuotojo. Mokama grynais.
Savo patogumui galite išsinuomoti automobilį. Nuomos kaina 1 parai priklauso nuo automobilio tipo (35 – 170 EUR).

Daugiau informacijos apie Palmos viešąjį transportą rasite šiame tinklalapyje >

LANKYTINOS VIETOS

Palma de Maljorka (Palma de Mallorca) – tai Balearų salyno sostinė, didžiausias Maljorkos ir viso Balearų salyno administracinis centras. Gyvas, judrus ir spalvingas, turtingą praeitį turintis miestas. Čia gyvena beveik pusė salyno gyventojų. Tai ir uostas, ir kurortas prie Palmos įlankos, ir šiuolaikinis megapolis. Šalia įsikūręs ir tarptautinis salos oro uostas. Mieste daug istorinių paminklų, keli muziejai. Verta apžiūrėti Maljorkos gotikinę šventovę – Šv. Eulalijos bažnyčią. Ten, kur anksčiau stovėjo arabų muilo fabrikas, XIV a. buvo pastatyta erdvi gotikinė bazilika. Senamiestyje išlikusios dvi pilys – Belverio, stovinti jau 600 metų, ir Maljorkos karalių pilis, kurioje dabar įsikūręs Istorijos muziejus. Mieste yra ir Etnografijos muziejus, neseniai įsteigtas garsaus ispanų dailininko Chuano Miro muziejus. Gotikinė Palmos katedra pradėta statyti XIV a. musulmonų mečetės vietoje. Tai viena gražiausių Ispanijos katedrų. Katedros vidus stebina puošnumu ir iškilmingumu. Šios gotikinės bažnyčios rožinis langas – saulės simbolis – yra vienas didžiausių pasaulyje (jo skersmuo – 11,75 m).

Valdemosa (Valldemosa) – senovinis Maljorkos miestelis, kuriame yra išlikusių XV–XVIII a. architektūros statinių. Įdomus Kartiaziano vienuolynas, kurį kaip savo rezidenciją pastatė salos karalius. Ištapytos vienuolyno sienos vaizduoja asketiškųjų kartūzų gyvenimą ir vertybes, o čia pat įrengtame muziejuje eksponuojamas istorinis ir meninis Dievui pasišventusiųjų palikimas. Šalia vienuolyno yra žavinga neoklasicistinio stiliaus bažnytėlė. Dabar muziejuje galima susipažinti su vienuolių buitimi, aplankyti celę, kurioje 1838–1839 m. žiemą gyveno dvi iškilios asmenybės: rašytoja Žorž Sand, čia parašiusi knygą „Žiema Maljorkoje“, ir garsus lenkų kompozitorius ir pianistas Frederikas Šopenas. „Viską, apie ką tik gali svajoti poetas arba dailininkas , gamta sukūrė būtent čia“, – taip apie Valdemosos miestelį yra parašiusi garsi prancūzų novelistė Žorž Sand. Gamta šią kalnų gyvenvietę apdovanojo įspūdingais peizažais, o joje įsikūrę gyventojai nuspalvino miestelį ryškiomis spalvomis. Vaikštinėjant siaurutėmis akmeninėmis gatvelėmis, vingiuojančiomis tarp mažyčių namelių, apima tobulas ramybės, susikaupimo jausmas.

Deija (Deia). Už 3 km nuo Valdemosos yra vaizdingos Deijos apylinkės, mėgstamos poetų, kompozitorių, dailininkų. Šis bohemiškas miestelis garsėja alyvmedžių giraitėmis, žvejų namais ir dar maurų statytais drėkinimo kanalais. Miestelis yra ramus ir mielas, išlaikęs tipišką ispanų gyvenvietės koloritą. Čia gyveno, kūrė ir buvo palaidotas žymus anglų poetas Robertas Greivsas. Nuo apžvalgos aikštelės atsiveria puikus vaizdas į jūrą, kur stūkso įspūdinga Sa Foradados uola. Slėnio apačioje yra gražus Deia paplūdimys, iš kaimelio pasiekiamas pėsčiomis, einant per alyvmedžių giraitę vedančiu vingiuotu takeliu. Nusivils tie, kas tikisi kilometrų minkšto smėlio. Paplūdimys nusėtas akmenukais, o krantas pilnas stambių akmenų. Užtat vanduo čia skaidrus lyg krištolas. Šalia paplūdimio įsikūrę du jaukūs restoranėliai, nuo kurių atsiveria gražiausi vaizdai. Dėl užburiančio peizažo čia renkasi daugybė molbertais ir teptukais apsiginklavusių menininkų.

Formentoras – kalnuotas pusiasalis salos šiaurėje. Į jį iš Polencijaus uosto veda kelias per kalnus. Tai tarytum Sierra de Tramuntana kalnų tąsa su įspūdingais skardžiais ir tankiais pušynais. Šis vaizdas žydro vandens fone puikiai atsiveria iš apžvalginio Es Colomer bokšto. Yra ir daugiau kalnuose įrengtų apžvalgos aikštelių, nuo kurių atsiveria puikūs apylinkių vaizdai. Matosi net jūroje esanti laukinė Kolomer salelė. Nusileidus nuo kalnų, galima pailsėti jaukiame idiliškame Formentoro paplūdimyje. Čia tinkamiausia vieta ilsėtis tiems, kam pabodo miesto pramogos, kas vertina ramybę laukinių kalnų prieglobstyje, kur tylą perskrodžia tik žuvėdrų klyksmai ir jūros ošimas. Tai idealiausia vieta visiškos ramybės ištroškusiems poilsiautojams, kai nesinori nieko aplink girdėti. Formentoro iškyšulyje esančiame viename iš viešbučių dažnai atostogaudavo garsus komikas Čarlis Čaplinas, žymus britų politikas Vinstonas Čerčilis, dabar garsiausiose pasaulio operos salėse dainuojantis tenoras Plačidas Domingas.

Soller senovinis miestas – Šiaurės vakarinėje Maljorkos pakrantėje, tarp jūros ir kalnų esančiame slėnyje, įsikūręs senas idiliškais vaizdais kerintis miestas. Šį miestą galima lengvai pasiekti senoviniu traukiniu, išvykstančiu iš sostinės Palmos geležinkelio stoties kelis kartus per dieną arba automobiliu. Tikrąjį miesto grožį atskleidžia senos ir siauros gatvelės. Vienas įspūdingiausių pastatų mieste – bažnyčia suprojektuota studento, kuris buvo visame pasaulyje gerai žinomo katalonų architekto Antoni Gaudi mokinys. Poilsiautojų laukia vietiniai restoranai ir kavinės, siūlančios pailsėti ir pasimėgauti ispaniškais tapas.

Manakoras (Manacor) ir Montuiris (Montuiri). Manakore – antrasis pagal dydį Maljorkos miestas, svarbus salos pramonės centras. Čia ir pakeliui į miestelį Montuiri įsikūrę garsūs dirbtinių perlų auginimo fabrikai „Majorica“ ir „Orquidea“, kuriuose perlai „auginami“, apdirbami, parduodami. Svarbiausi ir turistams įdomiausi miesto statiniai – gotikinė bažnyčia, rekonstruota XIX a., miesto valdžios rūmai, įsikūrę buvusiame XVII a. vienuolyne.

Belverio pilis (Castell de Bellver). Šios pilies ypatumas – jos apvali forma. Pilyje yra trys pasagos formos bokštai, pagrindinis pilies bokštas beveik dukart aukštesnis už pačią pilį ir su pagrindiniu pastatu sujungtas mažu tilteliu. Vidiniame pilies kieme galite pasigrožėti keliais aukštais gotikinių arkų bei klasikinėmis statulomis. Žemutiniai pilies aukštai buvo naudojami kaip kalėjimas dar ir XX a. Dabar pilyje rasite istorinį Palma’s Museu de Mallorca, kuriame gausu senųjų, arabiškų bei ispaniškų miesto vertybių, ypatingai molio dirbinių.

Drakono ola (Cuevas del Drach). Pati žinomiausia Europos požeminių olų grandinė. Pavadinimas siejamas su sena legenda, kur minima, kad įėjimą į olas saugojo drakonas. Pagal atrastus piešinius ant olų, keramikos fragmentus, galima spręsti, jog šiose olose buvo lankytasi dar prieš Kristų. Šiandien olos dėl čia esančių nepaprastai gražių požeminių labirintų ir ežerų kasmet vilioja milijonus turistų. Pirmą kartą duris atvėrė 1906 m. Šiuo metu lankymui atidarytas 1 km turistinis maršrutas, kuris tęsiasi tarp gausybės įspūdingų stalaktitų ir stalagmitų. Išskirtinis Drakono olų bruožas – šeši požeminiai ežerai.

Arta (Cavas d’Arta). Šią olą rasite rytinėje pakrantėje, nuo salos sostinės nutolusią apie 70 km. Įėjimas į olą yra 40 m aukštyje virš jūros lygio. Didžiausia urvo grožybė – 22 m aukščio stalagmitas. Specialus apšvietimas sukuria tikrai stebuklingą ir įspūdingą olos grožį. Lankytojai priimami mažomis grupelėmis, kas pusvalandį po vieną grupę.

Cova Blava (Sa Cova Blava – Mėlynoji ola). Cova Blava yra apie 20 m aukščio ir beveik 40 m gylio urvas, esantis Cabrera saloje. Sala yra pietinėje Maljorkos pakrantėje. Vis dėlto, pasiekti urvą galėsite tik plaukdami laivu.

Genova (Cueva de Genova). Urvas yra vakarinėje Maljorkos dalyje, netoli sostinės, šalia Belverio pilies (Bellver Castle). 1906 m. 36 m gylyje atrastas Genova urvas yra pats mažiausias saloje. Tai kalkakmenio urvas su keliomis sujungtomis erdvėmis po žeme. Urvai lankomi su gidu mažomis grupelėmis.

Hams (Cuevas de Hams). Išvertus lietuviškai – Kablių ola. Pavadinimas kilo iš kablių formos stalaktitų. Šis urvas yra 500 m ilgio. Jame yra „Venecijos jūra“ – ežeras, pro kurį nedidele valtele plaukioja klasikinę muziką grojantys muzikantai. Urvą rasite rytinėje salos pusėje.

Santueri pilis (Castell de Santueri). Santueri pilis pastatyta ant uolėtos atodangos beveik 500 m virš jūros. Tai kvapą gniaužianti, puikiai išsilaikiusi tvirtovė, nuo kurios giedrą dieną atsiveria nepakartojamas pietryčių Maljorkos bei Cabrera salos vaizdas. Dabartinės pilies sienos siekia XIV a., tačiau šioje vietoje įtvirtinimai stovi nuo romėnų laikų. Ilgą laiką lankytojai galėjo grožėtis tik didingomis pilies sienomis bei bokštais ir, žinoma, atsiveriančiu vaizdu. Tačiau po ilgų metų dabar Santueri pilis vėl atveriama žmonėms. Regione aplink pilį galite rasti daug pėsčiųjų takų bei dviračių trasų, galite iki pilies atvykti automobiliu keliu iš Felanitx į Santanyi.

La Granja de Esporles. La Granja, apie kurią buvo žinoma dar maurų valdymo laikais, yra netoli Esporles, įsikūrusio nuošaliame kalnų prieglobstyje. Katalonijos karaliui Aragnui Chaimei I užkariavus Maljorką, 1239 m. dvaras atiteko vienuoliams ir 200 metų buvo virtęs vienuolynu. Šį senovinį X a. dvarą galima vadinti etnografijos ir liaudies amatų muziejumi, išsamiai supažindinančiu su Maljorkos gyventojų menu, amatais, žemės ūkio padargais. Čia gausu vietinės keramikos pavyzdžių. Daugelyje dirbtuvių galima susipažinti su dailidės, kurpiaus, juvelyrų, audėjų ir parfumerijos specialistų darbu senovėje. Lankytojus stulbina dirbtuvėse išlikusių darbų kokybė ir meistriškumas. Čia ne tik grožėsitės prabangiai įrengtais kambariais ir salėmis, bet ir susipažinsite su dvarą supusiu vietinių žmonių gyvenimu. Dvarą supa nuostabūs sodai, tvenkiniai, natūralūs fontanai, trykštantys net į 9 m aukštį. Daugybėje dvaro kambarių ir svetainių, kurių stilius byloja apie turtingą praeitį, išlikę autentiški baldai, senoviniai drabužiai ir rakandai.

Hams (lietuviškai – Kablių ola). Pavadinimas kilo iš kablių formos stalaktitų. Šis urvas yra 500 m ilgio. Jame yra „Venecijos jūra“ – ežeras, pro kurį nedidele valtele plaukioja klasikinę muziką grojantys muzikantai. Urvą rasite rytinėje salos pusėje.

KURORTAI IR PAPLŪDIMIAI

Magalufas (Magaluf). Kurortinė zona itin tinkama tiems, kurie ieško veiklos, pramogų ir šurmuliuojančio naktinio gyvenimo! Magalufas maždaug 13 km nutolęs nuo Palmos ir garsėja balto smėlio paplūdimiais. Čia puikios sąlygos užsiiminėti vandens sportu. Magalufe įsikūręs vienas didžiausių Maljorkoje vandens parkų. Mėgstantys magiją ir kitokius specialiuosius efektus neturėtų praleisti progos apsilankyti Katmandu parke. O jeigu norite pamatyti pasaulinės klasės akrobatikos, gimnastikos ir kvapą gniaužiančių šokių pasirodymus, Magalufe vyksta “Pirates Adventure Show” pasirodymai, kurie sužavės kiekvieną. Kurorte gausu įvairių parduotuvėlių, kavinių, barų ir naktinių klubų.

Palmanova. Šeimų su vaikais pamėgtas kurortas visai netoli Magalufo. Kurorte yra 3 nuostabūs baltojo smėlio paplūdimiai, kuriuos jungia promenada. Šioje alėjoje gausu barų, parduotuvėlių, restoranų. Palmanovos paplūdimiuose galima rasti nemažą vandens sporto pasirinkimą, viešbučiai išsidėstę netoli kranto.

Santa Ponsa. Moderniausias kurortas, kurį pamėgę viso pasaulio poilsiautojai. Kadangi jūros krantas gilėja nuosekliai, maudytis paplūdimiuose saugu ir mažiesiems poilsiautojams. Vaizdingas uolėtas pakrantes keičia smėlėtos įlankos su įspūdingais paplūdimiais. Paplūdimys turi “mėlynosios vėliavos” sertifikatą. Kurortas, esantis 6 km nuo Magalufo ir 20 km nuo Palmos, yra ramesnė, atsipalaidavimui skirta vieta. Taigi, kurortas tinka šeimoms bei poroms. Naktinis gyvenimas ne toks intensyvus, tačiau galima rasti puikių barų, kavinių, naktinių klubų ir diskotekų. Kaip ir daugumoje kurortų, čia gausu įvairių vandens pramogų. O golfas yra viena populiariausių veiklų šioje vietoje. Aktyviau praleisti laisvalaikį galima 9 ha ploto Jungle nuotykių parke.

El Arenalis (El Arenal). Judrus ir nemažas kurortas. Vieta labiau tinkanti jaunimui ir ypač pamėgta vokiečių jaunimo vieta. Viešbučiai įsikūrę kurorto centre. El Arenalyje galima išbandyti įvairias vandens pramogas, apsilankyti puikiame vandens parke “Aqualand”, pasportuoti teniso kortuose ar tiesiog pasilinksminti esančiuose baruose, kavinėse bei naktiniuose klubuose.

Playa de Palma. Ši vieta nėra tokia judri, tačiau ir čia galima smagiai praleisti laiką. Yra ir kavinukių, ir barų, ir parduotuvių bei įvairių kitų pramogų. Tarp Plaja de Palmos ir El Arenalio yra vienas ilgiausių Maljorkos smėlio paplūdimių. Kurortus jungia palmių promenada su parduotuvėlėmis ir kavinukėmis. Beje, tarp kurortų kursuoja turistinis traukinukas. Puikus susisiekimas su sostine Palma, autobusas kursuoja kas 15 min.

Kala Majoras (Cala Mayor). Nedidelis, bet labai jaukus miestelis, viliojantis skaidria jūra, smėlio paplūdimiais ir ramybe. Puikiai tinka šeimoms ir poroms, norinčioms pabėgti nuo šurmulio. Visas pramogas galima rasti už 7 km esančioje Maljorkos sostinėje, kur gyvenimas verda dieną ir naktį.

Iljetas (Illetas). 9 km nuo sostinės Palmos centro įskūręs ramus miestelis, kuris dar nėra atrastas daugumos turistų. Puikūs viešbučiai su nuostabia panorama pro langus ir prabangių vilų šlaituose grožis ypač vilioja poras ir jaunavedžius.

Alkudija (Alcudia). Vienas populiariausių kurortų Maljorkos šiaurės rytuose, įsikūręs 59 km nuo sostinės Palmos. Dėl šilto ir seklaus kranto ši vieta itin populiari tarp šeimų su mažais vaikais. Alkudijos vandens parkas (Hidropark Alcudia) yra vienintelis parkas šiaurinėje Maljorkos dalyje. Tai puiki vieta tiek vaikams, tiek suaugusiems. Aktyvaus poilsio mėgėjai ras kur užsiimti vandens sportu, tenisu, jodinėjimu ar netgi galės pasivažinėti kartingais. Alkudijos įlanka – ideali vieta išbandyti pačias įvairiausias vandens sporto pramogas: burlenčių sportą, vandens dviračius, jėgos aitvarus ir t.t. Alkudijos ir Polensos įlankoms būdingas burlenčių, jėgos aitvarų sportui idealus vėjas. Miestelyje galima išsinuomoti valtis, burlentes, nardymo įrangą, siūlomi nardymo, burlenčių sporto kursai pradedantiesiems ir pažengusiems. Atostogas paįvairins apsilankymas gražiame Alkudijos senamiestyje. 1994 m. Alkudija gavo apdovanojimą už aplinkos apsaugą. Pagrindinis kampanijos tikslas – įkvėpti turistus saugoti aplinką. Alkudijos senamiestis aptvertas dar maurų statytomis sienomis. Išlikę nemažai romėnų palikimo – romėnų amfiteatras, kurs yra mažiausias Ispanijoje iš visų išlikusių amfiteatrų. Didžioji sienomis juosto senamiesčio dalis yra skirta pėstiesiems. Kiekvieną sekmadienį ir antradienį miestelyje vyksta turgus. Miestelyje gausu kavinių, parduotuvių.

Netoliese įsikūręs Plaja de Muro kurortas yra viena iš naujausių poilsio vietų. Čia daug naujų, aukštos kategorijos viešbučių. Kurortą ypač mėgsta šeimos su vaikais.

Peguera (Paguera). Tai nedidelis kurortas, turintis 3 pagrindinius paplūdimius. Ši vieta skirta ramesniam poilsiui, tinkanti šeimoms ar poroms. Viena pagrindinių transporto priemonių čia – dviračiai. Galima rasti gausybę tiek dviračių, tiek automobilių nuomos punktų. Pakankamai nedideli atstumai leidžia paiškylauti ir pėsčiomis. Pegueroje gausu kavinukių, barų, centre galima rasti įvairių parduotuvėlių.

Kala Meskida (Cala Mesquida). Kurortas isikūręs gražioje vaizdingoje įlankoje, apsuptoje pušimis apaugusių kalnų ir uolų. Šeimų su vaikais pamėgta vieta. Čia tėra tik vienas viešbučių kompleksas, įkurtas beveik laukinėje gamtoje. Kala Meskidoje gana ramu ir gera pabėgti nuo miesto šurmulio. Naktinio gyvenimo praktiškai čia nėra. Iki artimiausios gyvenvietės tik 7 km.

Sa Koma (Sa Coma). Apie 70 km nuo Palmos esanti pakankamai rami, bet aktyvi kurortinė zona su moderniais viešbučiais. Kurorte yra nemažai kavinių, barų, parduotuvėlių. Linksmybės daugiausiai vyksta viešbučiuose. Šoje vietoje taip pat siūloma nemažai vandens pramogų, galima užsiimti jodinėjimu, tenisu, skvošu.

Kala Dijoras (Cala D’Or). Nedidelis, gražus miestelis, isikūręs uolų apsuptyje už 60 km nuo sostinės. Smėlėtos nedidelės pakrantės apsuptos uolų ir pušynėlių. Poilsis tinka šeimoms su vaikais ir tiems, kurie nori smagiai ir ramiai praleisti laiką. Kala Dijoras seniau buvo žvejų kaimelis ir dabar turistus vilioja vaizdinga jachtų prieplauka, nedidelėmis kavinukėmis, žuvies restoranais, įvairiomis parduotuvėlėmis. Mėgaujantis nuostabiu poilsiu gražioje gamtoje galima užsiiminėti ir vandens sportu.

Vienas geriausiu įvardijamas paplūdimys – Es Trenc. Pietinėje Maljorkos dalyje esantis paplūdimys pasiekiamas tik automobiliu. Saulės ir vandens gerbėjai čia keliauja dėl kelių priežasčių – nuošalumas, ramybė ir nepakartojamos gamtos spalvos. Išlipę iš automobilio paplūdimiu į dešinę turėsite paėjėti apie pusvalandį. Turėkite omeny, kad čia žmonės nesivaržo nusimesti drabužėlius ir pabūti arčiau gamtos, tad paplūdimiai labiau tinkami poroms ar draugų kompanijoms nei šeimoms su vaikais.

Nuošalesniems ir kiek ramesniems paplūdimiams galima būtų priskirti Cala Varques, Son Serra de Marina, Coll Baix, Pollenca.

Pollenca – kalnų pusiasalis salos šiaurėje – tarytum Sierra de Tramuntana kalnų tąsa, į jūros vandenis dar nusidriekianti apie 12 km. Tai nuostabaus grožio gamtos kampelis su įspūdingais skardžiais ir tankiais pušynais. Tai vieta, kurią maljorkiečiai vadina visų vėjų susitikimo vieta. Formentoro švyturys stovi pačiame šiauriausiame salos taške, nuo kurio atsiveria kvapą gniaužiantis vaizdas į visą Pollensa įlanką. Jei oras bus vaiskus, pamatysite netoliese esančią Menorkos salą. Taip pat užsukite į Pollensa miestuką, kur pasivaikščioję jaukiomis gatvelėmis galėsite išsimaudyti garsiojo Formentoro paplūdimio vandenyse.

Vietinių itin pamėgtas – Es Carbo. Žmonių čia daug, bet gražioje vietoje bus malonu pasižvalgyti bent trumpam.

Visi paplūdimiai Maljorkoje yra vieši, tad gultai ir skėčiai paplūdimyje yra už papildomą mokestį. Gultų nuoma, priklausomai nuo kurorto, skiriasi. Apytiksliai 2 gultų + 1 skėčio kaina yra apie 15 EUR.

VIRTUVĖ

Jei jau esate Maljorkoje, būtinai turite paragauti vietinio maisto ir vyno. Saloje ne kartą buvo įsikūrusios pačios įvairiausios kultūros, kurios padarė įtaką ir vietinei virtuvei. Jei norite paragauti tikrojo Maljorkos palikimo, venkite turistinių užeigų. Tradicinė Maljorkos virtuvė neįsivaizduojama be kiaulienos, avienos, gausybės daržovių, žuvies, alyvuogių aliejaus ar migdolų, kurie naudojami sriuboms ir troškiniams gaminti. Daugelyje restoranų meniu rasite keletą tradicinių patiekalų. Pavyzdžiui, „Lomo con col” – tai kiaulienos nugarinė, įvyniota į kopūsto lapą ir troškinta su kedro riešutais. Iš gėrimų turėtumėte išmėginti iš migdolų pieno pagamintą „Horchata“.

NAUDINGA INFORMACIJA

Kalba. Pagrindinė kalba – ispanų, dar kalbama katalonų, galų ir baskų kalbomis. Balearų salose kalbama skirtingomis tarmėmis, Maljorkoje – maljorkietiškai. Laisvai galėsite susikalbėti vokiečių kalba, nes daugelio barų ir kavinių savininkai yra vokiečiai. Maljorkoje galite kalbėti ir angliškai.

Valiuta. Maljorkos piniginis vienetas – euras.

Kainos. Litras stalo vyno čia kainuoja apie 2 EUR, tuo tarpu kavinėje už jį jau teks pakloti apie 10 EUR, cigaretės kainuoja apie 2-4 EUR, panašiai kainuoja ir alaus bokalas. Sumanę užkąsti pasiruoškite išleisti 10 – 15 EUR.Bendra informacija. Maljorka neturi kokių nors aprangos draudimų, tačiau rekomenduojama bažnyčiose dėvėti kuklesnius drabužius. Paplūdimiuose pasiruoškite sutikti moterų su „top less“ maudymosi kostiumėliais, t.y. maudymosi kostiumėliai be viršutinės dalies.
Į autobusą lipama tik pro priekines duris, o išlipama tik pro užpakalines.
Priimta arbatpinigių palikti 10 – 15 % nuo sąskaitos sumos.

Sveikata. Patariama negerti vandens iš krano. Geriau jį pirkite buteliukuose, kurių galima įsigyti kiekviename bare, restorane ar parduotuvėje. Pirmosiomis dienomis venkite ilgai būti saulėje, nes galite perkaisti. Nepamirškite galvos apdangalo, akinių nuo saulės ir apsauginio kremo.
Privalomų skiepų keliaujantiems į Maljorką nėra. Pasirūpinkite sveikatos draudimu, kuris garantuos būtinos medicininės pagalbos užsienyje.

FOTOGALERIJOS

MALJORKA. Ernestos užfiksuotos akimirkos iš kelionės po Maljorkos salą >

MALJORKA. Kristinos įamžintos akimirkos iš žavingosios Ispanijos salos >

Gintarė :