X

Traukiniu tarp Alpių ežerų

Kalbant apie Alpes, pirmiausia pagalvojame apie snieguotas bei dantytas viršūnes. Tačiau daugelis pamiršta, jog tarp kalnų keliaudami traukiniais galite rasti pasislėpusių nuostabių, didelių bei mažų ežerų, kurie apsupti žavingų miestų bei kaimelių.

Keliaukite traukiniu tarp kalnų ir ežerų per Italiją, Šveicariją ir Vokietiją. Šiam maršrutui tinka 5 keliavimo dienų iš 10 InterRail Global Pass bilietas. Jei rinksitės kelionę tik po Šveicariją, galima įsigyti Swiss Pass bilietą.

 MILANO – ARONA – STRESA – MONTREUX – VEVEY – LAUSANNE – NEUCHATEL – SAINT-SULPICE – ZURICH – SCHAFFHAUSEN – KONSTANZ – FRIEDRICHSHAFEN – ZUG – LUGANO – MILANO

Žemėlapyje pavaizduotas maršrutas, kuriame išvengsite laipiojimo po kalnus, pamatysite įvairiausių vietovių grožį, kaip kalnai susilieja su vandeniu vakarinėje Alpių dalyje. Nurodytame maršrute dauguma miestų bei miestelių yra arti vienas kito, o planuoti nakvynę Alpėse yra paprasta ir patogu.

Siūlome pradėti savo kelionę iš Milano atvykus į Aroną – mažą miestelį, kuris įsikūręs Maggiore ežero pakrantėje (1 val. kelio iki Milano). Netoli šio miestelio galite palipėti Sacred kalnu iki Sancarlone, kur rasite didingą pirmojo Milano vyskupo – Šventojo Karlo Borromeo – skulptūrą. Jeigu nusprendėte pasigrožėti nuostabiu ežero vaizdu iš aukščiau, galite kopti skulptūros vidumi! Nuo Aronos miesto yra mažiau nei 15 min. kelio iki Stresos miesto, kuriame Ernestas Hemingvėjus parašė dalį savo knygos „Atsisveikinimas su ginklais“. Čia galite pakilti funikulieriumi iki  Alpinia Botanikos sodo, kur pamatysite išskirtinę Alpių augaliją. Šiuose soduose galite mėgautis  kvapą gniaužiančiais ežero bei Alpių gamtovaizdžiais.

Žavingasis Lavaux

Maloni 3 val. kelionė traukiniu iš Stresos į Vevey miestą nukels jus į šiaurę pro Alpes, Simplon tunelį bei Italijos – Šveicarijos sieną (nepamirškite šioje vietoje persėsti į traukinį, vežantį į Montreux miestą). Šis rytinis Genevos ežero regionas, vadinamas Lavaux, garsėja vaizdingu vynuogynu ežero pakrantėje. Siekdami plačiau pažinti šį mažą, išskirtinį regioną, Vevey mieste galite užsisakyti specialią ekskursiją traukiniu ar laivu (teiraukitės train-de-vignes). Vėliau sėskite į traukinį, vežantį į šalia eantį Lausanne miestelį (vos 30 min. kelio), kuriame galėsite klajoti po mielą senamiestį bei aplankyti Olimpinį muziejų.

Po 40 min. kelionės iš Vevey atsidursite fondiu mieste – Neuchatel! Būtinai išbandykite čia gaminamą fondiu – užsisakykite Neuchateloise ir ypatingų šio regiono karštų bei lydytų sūrių, kuriuose galėsite mirkyti šviežios duonos riekeles. Ši pramoga suteiks pakankamai energijos pasivaikščiojimui didžiausio Šveicarijoje ežero Neuchatel pakrante arba pasimėgauti žygiu pėsčiųjų ar dviračių kalnuotais takais aplink miestą. Galite paplaukioti vėsiame ežero vandenyje arba nuvykti į nepaprastą Creux-du-Van gamtinį rezervatą stebėti kalnų ožių. Keliavimo taukiniais mėgėjai būtinai turėtų aplankyti Saint-Sulpice (tai tik 1 val. trukmės kelionė), kur vietiniam verslui priklauso daugybė vis dar veikiančių garvežių. Čia organizuojamos kelionės istoriniais garvežiais (šios kelionės nėra visuomet organizuojamos, tad siūlome pasižiūrėti planuojamų kelionių tvarkaraščius).

Kultūros perlai

Ciurichas (Zurich) – didžiausias Šveicarijos miestas – yra ne tik svarbus finansinis centras, bet ir niekada nemiegantis didmiestis, kuriame naktinis gyvenimas toks pats įvairus, kaip ir šokolado krautuvėlės. Jei esate naktinių klubų mėgėjai, nepraleiskite progos apsilankyti Niederdorfo kvartale, o rugpjūtį nepraleiskite kasmetinio Gatvės parado (Street Parade), kuomet šimtai tūkstančių žmonių šoka pagal reivo muziką. Be to, Ciurichas yra labai patogi tarpinė stotis – iš čia traukiniu galite nuvykti į Austriją, Prancūziją, Vokietiją ar Italiją.

Už valandos kelio nuo Ciuricho įsikūręs Šafenhausenas (Schaffhausen) – mažas miestelis šiaurinėje Šveicarijoje su daugybe Renesanso stiliaus pastatų, puoštų freskomis ir skulptūromis, o traukiniu pavažiavę kelias stoteles už Šafenhauseno galite išvysti kvapą gniaužiantį vaizdą – didžiausią Europoje Reino krioklį. Keliaudami šalia Reino pasroviui pasieksite Konstanzo miestą, įsikūrusį prie Konstanzos ežero, skalaujančio Šveicarijos, Austrijos ir Vokietijos krantus. Šis pasaulio perlas yra vienas iš nedaugelio II – ojo pasaulinio karo metu nesugriautų Vokietijos miestų. Pakilę į Miunsterio katedros bokštą arba tiesiog vaikštinėdami po seną uostą, kur vis dar plaukioja garlaiviai, galite pasigrožėti Konstanzo senamiesčio vaizdais.

Kitaip nei Konstanzas, Frydrichšafenas (Friedrichshafen) kitame ežero krante buvo visiškai sugriautas per karą. Bet šį miestą taip pat verta aplankyti, nes jame įsikūręs oro balionų Cepelinų muziejus (Zeppelin Museum). Būtent čia buvo patatytas milžiniškas orlaivis ir būtent čia, jei norite, galite juo net ir paskraidyti. Iš Konstanzo į Frydrichšafeną geriausia važiuoti traukiniu per Rudolfselę.

Rivjera kalnuose

Keliaujant atgal į pietus iš Konstanzo vertėtų sustoti Zug kaimelyje, o iš čia traukiniu galite nuvažiuoti prie Lugano. Kelionė per Goterbaną, garsiuoju Alpių geležinkeliu tarp Šveicarijos ir Italijos, truks maždaug 2 – 3 valandas. Važiuodami šiuo maršrutu galėsite išbandyti autentišką inžinerijos šedevrą ir pasigrožėti kvapą gniaužiančiaiss vaizdais. Lugano ežeras, skalaujantis Italijos ir Šveicarijos krantus, yra viena iš turistų lankomiausių vietų, nes klimatas čia itin švelnus, o kraštovaizdis labiau primena rivjerą nei Alpes. Keistas, bet malonus jausmas žingsniuoti tarp palmių ežero pakrante ir žvelgti į snieguotas Alpių viršukalnes. Apsilankę prie Lugano ežero toliau galite važiuoti prie Italijos ežero Komo arba per valandą grįžti taukiniu į Milaną ir čia užbaigti savo kelionę.

Gintarė :