X

Islandija. Informacija keliaujantiems

Islandija – Šiaurės Atlanto vandenyne tarp Europos ir Amerikos įsikūrusi kalnuota sala, ugnikalnių ir geizerių šalis, stulbinanti savo kontrastais, kanjonais ir kriokliais bei besikeičiančiais gamtos vaizdais. Sala tiems, kas mėgsta išskirtinį kraštovaizdį. Čia būnant sunku neprarasti laiko nuovokos, nes vasarą saulė išlieka aukštai danguje net iki 23 val. vakaro.

Geriausia saloje lankytis vasarą arba ankstyvą ar vėlyvą žiemą. Sausio pabaigoje saulė šviečia nuo 10 iki 17 val., kainos mažesnės nei įprastai, o sniego užklotas kraštovaizdis nepakartojamai gražus. Islandijos salai galioja taisyklė „Geriau vieną kartą gyvai pamatyti, nei 100 kartų apie Islandiją išgirsti ar perskaityti!“

Islandijos žemėlapis >

Populiariausia turistų lankoma salos dalis – Pietų Islandija. Pietvakarių Islandijoje yra sostinė Reikjavikas ir čia susitelkę daugiausiai gyventojų. Rytų Islandijos didžiąją ploto dalį sudaro fiordai. Čia yra vienintelis tarptautinis keltų terminalas. Vakarų fiordai – retai apgyvendinta salos dalis. Šiaurės Islandijoje plyti lavos laukai, šniokščia kriokliai.

ORAI

Geriausia keliauti į Islandiją rugpjūčio pradžioje. Nepaisant šalies pavadinimo, Islandijoje žiemos labai švelnios, o klimatas permainingas. Vietiniai dažnai juokauja: „jei jums nepatinka oras, palaukite penkias minutes“. Vasaros čia kur kas šaltesnės nei kitose toje pačioje geografinėje platumoje esančiose šalyse. Vasarą oro temperatūra svyruoja nuo 10 iki 15 °C, o kartais būna aukštesnė nei 20 °C. Oficialiai žiema Islandijoje prasideda spalio viduryje ir baigiasi balandžio viduryje, o neoficialiai sniego galima surasti kiaurus metus, nors nuo birželio vidurio iki rugsėjo galo dėl sniego uždarytų kelių neturėtų būti. Šiaurės pašvaistės Islandijos danguje pasirodo beveik kiekvieną žiemos naktį, jei tik dangus giedras.

Vidutinė temperatūra Islandijoje:

Mėnuo I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Oro temperatūra °C 0 0,5 2 4 7 10 12 11 9 5 2 0
Vandens temperatūra
°C
5 5 5 6 8 10 11 11 10 8 6 5

KAIP ATVYKTI?

Į Islandiją patogu nuvykti oro transportu. Pagrindinis tarptautinis oro uostas yra Keflavik (salos pietvakariuose), apie 40 km nuo Reikjaviko. Pats oro uostas gana tuščias, todėl rekomenduojame su savimi turėti kokią knygą ar kokį kitą užsiėmimą laikui oro uoste prastumti.
Iš oro uosto iki Reikjaviko viešbučių pervežimus vykdo „Airport Express“ kompanija. Bilieto kaina į vieną pusę yra apie 2090 ISK/asm., pirmyn ir atgal – apie 3.800 ISK/asm. Kelionė trunka apie 45 min.
Kitas variantas –„Shuttle Bus“ autobusiukai. Jie paima keleivius nuo oro uosto, nuveža iki Mėlynosios lagūnos (Blue Lagoon) ir iš ten nuveža iki viešbučio Reikjavike. Reisai pritaikyti prie skrydžių.
Vykstant taksi nuo oro uosto iki Reikjaviko kelionė jums kainuos apie 12 000 ISK.
Jeigu į Islandiją norite vykti savo mašina ar patirti smagių įspūdžių plaukiant per Atlanto vandenyną, galite vykti keltu į Seyðisfjörður (Seydisfjordur).

Ieškoti skrydžių į Islandiją >

TRANSPORTAS

Automobilis arba motociklas – Islandijai pažinti tinkamiausia priemonė. Automobilio nuomos kaina yra apie 12 000 ISK/parai. Nusprendę išsinuomoti mašiną Islandijoje, tuo turėtumėte pasirūpinti gerokai iš anksto. Mašinų paklausa čia didžiulė.
Eismas. Eismas vyksta dešiniąja kelio puse. Dauguma kalnų kelių yra uždaromi iki birželio pabaigos ar netgi ilgiau. Tuo laikotarpiu keliai nepravažiuojami, visur purvas ir drėgmė.
Leistinas greitis. Rajoniniuose keliuose leistinas greitis 90 km/h, grįstu paviršiumi 80 km/h, ant žvyro ir miesto vietovėse – 50 km/h. Žinoma, yra išimčių, tačiau atminkite, kad bendras didžiausias leistinas greitis paprastai nėra pažymėtas ženklais, todėl rekomenduojame neviršyti 90 km/h greičio. Greičio matavimo kameros yra visoje šalyje, o baudos siekia nuo 50 000 iki 130 000 ISK.
Kelio ženklai. Važiuodami mašina atminkite kelias sąvokas: „malbik“ reiškia, kad kelio danga iš asfalto keičiasi į žvyrkelį. „einbreið brú“ reiškia, kad artėja vienpusio eismo tiltas.
Kelių mokesčiai. Islandijoje kelių mokesčių nėra, išskyrus vykstant Hvalfjardargong tuneliu, esančiu maždaug 30 km į šiaurę nuo Reikjaviko.

Autobusu. Islandijoje daugelis autobusų vairuotojų neduoda grąžos. Vieno bilietėlio kaina apie 350 ISK, 1 ir 3 dienų bilieto kaina nuo 700 iki 1700 ISK. Sumokėję vairuotojui jūs negausite bilietėlio, nebent paprašysite. Toks bilietėlis galios 75 min. kituose autobusuose. Be to, labai nedaug maršrutų vykdomi tą pačią dieną, todėl tam tikros jungtys tą pačią dieną retai kada įmanomos. Pavyzdžiui, neįmanoma per vieną dieną pasiekti Reikjaviką nuo Seyðisfjörður autobusu.

Nepaprastai smagus būdas, bet ir nelengvas, norint pažinti Islandiją – apylinkes apvažiuoti dviračiu. Tik turėkite su savimi akinius nuo smėlio dulkių.

Dar vienas smagus ir azartiškas būdas keliauti po Islandiją – autostopu. Vairuotojai labai draugiški, paslaugūs ir beveik visi kalba angliškai. Vienintelis niuansas, per valandą keliu gali pravažiuoti tik viena mašina :)

LANKYTINOS VIETOS IR OBJEKTAI

Reikjavikas. Būnant Reikjavike rekomenduojame nuvykti prie Solfar skulptūros „saulės keliautojas“. Tai laivo skulptūra ant Reikjaviko pakrantės (Saebraut gatvėje), odė saulei, šviesos ir vilties simbolis, sukurtas siekiant paminėti Reikjaviko miesto 200-ąsias metines. Pakilkite į Hallgrimuro bažnyčios – vieno iš Reikjaviko simbolių – bokštą pasigrožėti Reikjaviko panorama. Tai aukščiausia bažnyčia šalyje ir šeštas pagal dydį pastatas visoje Islandijoje. Ant Öskjuhlíð kalvos stovi Perlan pastatas (apie 2 km nuo centro) Reikjavike – vienas svarbiausių šio miesto orientyrų. Anksčiau čia buvo karšto vandens talpyklos, o šiandien šiame pastate veikia keletas parduotuvių, unikalus besisukantis restoranas, atveriantis panoraminį vaizdą į Reikjaviko miestą, bei skaniausius kokteilius siūlantis baras.

Kūniškų malonumų mėgėjams rekomenduojame apsilankyti Žydrojoje lagūnoje – geoterminių šaltinių ežere/SPA. Ežero vanduo yra turtingas druskomis, mėlynai žaliais dumbliais, siera, baltuoju silicio dioksidu ir kitais mineralais. Žydroji lagūna yra už 40 min. kelio nuo Islandijos sostinės Reikjaviko centro. Nuo Reikjaviko oro uosto iki SPA centro kelionė trunka apie 20 min. Daugelis atsipalaiduoja ir prie miesto centre esančio Tjörnin (The Pond) ežero. Galite aplankyti mažą parkelį Austurvöllur (Klambratún), Reikjaviko botanikos sodą (Grasagarður Reykavíkur), Reikjaviko katedrą (Dómkirkjan í Reykjavík) (Austurvöllur), miesto rotušę (Ráðhúsið) (Tjarnargata 11).

Muziejai: Nacionalinė Islandijos galerija (Fríkirkjuvegi 7), Reikjaviko dailės muziejus – Hafnarhús (Tryggvagata 17), Reikjaviko dailės muziejus – Kjarvalsstaðir (Flókagata), Reikjaviko fotografijos muziejus (Ljósmyndasafn Reykjavíkur) (Grófarhús, Tyggvagata 15, 6 aukštas); Nacionalinis Islandijos muziejus (Þjóðminjasafnið) (Suðurgata 41), Reikjaviko miesto muziejus (Árbæjarsafn) (Kistuhyl, iš Hlemmur vyksta autobusas nr. 19), Kultūros namai (Þjóðmenningarhúsið) (Hverfisgata 15).

Ką veikti? Reikjavike populiaru stebėti banginius. Banginių stebėti turistai paprastai atvyksta nuo balandžio iki spalio mėnesio. Laivai nuo Reikjaviko uosto pradeda kursuoti nuo 9 val. ryto, o vieno turo trukmė maždaug 3–4 val. Nepraleiskite progos apsilankyti Laxnes arklių fermoje. Čia susipažinsite su islandiškaisiais arkliais, pasižyminčiais išskirtine jėga ir eisena, kurios pademonstruoti negali jokie kiti Europos žirgai. Žirgais galima ir pakeliauti po Islandiją. Na ir dar vienas neįtikėtinai įspūdingas reginys – Šiaurės pašvaistės stebėjimas. Šį vaizdą įsiminsite visam gyvenimui.

Festivaliai Reikjavike:
Kultūros naktis (Menningarnótt). Vyksta trečiąjį rugpjūčio šeštadienį Reikjavike. Koncertai, kultūriniai renginiai ir, žinoma, fejerverkai.
Gėjų paradas (Hinsegin dagar) rugpjūčio pradžioje.
– Islandijos nacionalinė diena. Švenčiama birželio 17 d. Keisčiausia tai, kad iš visų šių trijų švenčių, nacionalinė diena švenčiama mažiausiai.
Islandijos Airwaves vyksta spalio mėnesio antrąjį savaitgalį. Muzikos festivalis Reikjaviko centre, kavinėse, baruose ir klubuose.
Tarptautinis filmų festivalis (RIFF). Vyksta rugsėjo pabaigoje.

Akureyri. Akureyrio miestelis puikiai tinka gamtovaizdžio ir kultūros mėgėjams. Akureyris pasižymi geriausiu oru vasarą, nes birželį ir liepą saulė čia šviečia 24 val. Būdami Akureyrio miestelyje pasivaikščiokite po botanikos sodą, apsižvalgykite muziejuose ir restoranuose, nueikite į baseiną (Sundlaug Akureyrar) arba galite apsilankyti golfo aikštyne. Jei nesibodite leistis į žygį ir susigrumti su laukinės gamtos išdaigomis, rekomenduojame nuvykti prie Mývatn ežero. Šioje teritorijoje išvysite daugybę įspūdingų reginių: Hverfjall (Hverfell) kraterį, Dimmuborgir ugnikalnių urvus, arkas, tiltus, žemės įtrūkimus, Lava Cave ledo skulptūras. Galite leistis į 45 min. kelionę keliu aukštyn į šlaitą (Vindbelgjarfjall). Žygis sudėtingas, varginantis, tačiau dėl atsiveriančių vaizdų pakilus aukštai verta išlieti prakaito. Pasižvalgykite ir po Námaskarð purvo baseinus.

Hornstrandir. Tai didžiulis 580 kv. km žmogaus mažai paliestasrojaus kampelis Islandijoje. Galima sakyti, kad ši vieta patiks visiems: romantikams ir gamtos mėgėjams, dievinantiems iššūkius ir išbandymus, žygeiviams ir tiems, kurie ieško ramybės, vienatvės ir atokumo jausmo. Gamtos vaizdai čia nuostabūs ir kerintys. Snieguotos kalnų viršūnės, sraunios ir žuvingos upės, smėlėtos įlankos ir grėsmingos krantų uolos, kuriose vasaros metu apsigyvena milijardai įvairiausių paukščių. Hornstrandir galima pasiekti keltu, nuskristi mažu lėktuvu arba nužygiuoti pėsčiomis. Keltai plaukia birželio, liepos ir rugpjūčio mėnesiais iš Isafjordur ir Bolungarvik miestelių.
Video apie Hornstrandir >

Egilsstadir. Čia yra dvi atskiros zonos: vaizdingas fiordas su žvejų nameliais ir savitas kalnų kraštas, kur šiaurės elnių aukštumos, purvinos upės ir didžiausi miškų plotai. Egilsstadir – tai mažas miestelis, įsikūręs už pieno baltumo ežero Logurinn. Vietinį kraštovaizdį galite išvysti plaukdami keltu. Išbandykite raftingą ir išvykas vandens motociklais. Taip pat galima žvejoti.
25 km nuo Egilsstadir yra Hallormsstadarskogur miškas, garsėjantis savo švelniu oru ir puikiais pėsčiųjų takais.

Fjardabyggd kaimo bendruomenę sudaro trys kaimai: Reydarfjordur, Eskifjordur ir Neskaupsstadur. Visi turi žavius fiordus, žavingus istorinius pastatus ir žvejų centrus. Visi trys kaimeliai apsupti nuostabaus jūros ir kalnų kraštovaizdžio. Verta aplankyti Karo muziejų, esantį Reydarfjordur kaimelyje.

Ísafjörður. Mielas miestelis, Westfjords regiono sostinė ir didžiausias miestas vakarų Europoje. Šis regionas labiausiai atokus ir nuostabus savo neįprastu paviršiumi. Čia saulė danguje išbūna visą parą net tris mėnesius. Pasivaikščiokite šiame mieste ir mėgaukitės nuostabia architektūra. Mieste yra kempingas, viešbučių, golfo aikštynas, baseinas, restoranai ir meno galerijos. Rekomenduojame kelionę laivu į netoliese esančią Vigur salą.

Hafnarfjörður. Pasivaikščiokite po Hafnarfjörður senamiestį, pasigrožėkite kultūriniu palikimu. Vietinių mėgstamas Hellisgerði parkas. Čia galima išvysti bonsus, atvežtus iš Japonijos. Galite pasivaikščioti paplūdimiu pačioje miesto širdyje. Islandijoje yra vienintelis vienuolynas ir jis įsikūręs Hafnarfjörður miestelyje. Nemokamas įėjimas į meno galeriją Hafnarborg (Strandgata 34). Taip pat galite apsilankyti Hafnarfjörður muziejuje (Vesturgata 8).

Hofn miestelis stebina savo architektūriniu grožiu. Pasivaikščiojimas pėsčiomis aplink uostą gali būti nuostabi pramoga. Galima aplankyti Gamlabúð liaudies muziejų, Hornafjörður dailės muziejų Hafnarbraut 27), akmenų muziejų Huldusteinn (Hafnarbraut 11), ledynų parodą (Ice Land Glacier Exhibition) (Hafnarbraut), Pakkhús jūrų muziejų (prie uosto).
Rekomenduojame nuklysti ir šiek tiek tolėliau nuo Hofn miestelio. Netoliese yra nuostabaus kraštovaizdžio Skeiðarársandur regionas. Žemumos skiria jūrą nuo kalnų, o pro jas teka laukinės ledinės upės.

Vatnajökull nacionalinis parko (VAT-nah-yer-CUDDLE) teritorija apima Skaftafell ir Jokulsargljufur nacionalinius parkus. Parke yra aukščiausias kalnas Hvannadalshnúkur, didžiausias ledynas Vatnajökull, didžiausias Europoje krioklys Dettifoss ir didžiausias užšalęs ežeras Jökulsárlón. Čia filmavosi James‘as Bond‘as filme „Die Another Day“ (2002 m.). Tai įspūdinga vieta, kur gali matyti, kaip ledkalniai tirpsta ir įsilieja į jūrą.

Grimsey sala nutolusi apie 40 km nuo Islandijos šiaurinio kranto. Ideali vieta pajusti vidurnakčio saulės magiją – poliarinę naktį. Ši vieta taip pat garsėja kaip baltųjų lokių buveinė.

VIRTUVĖ

Islandija žymi išskirtiniais produktais – tai žuvis, džiovintos žuvies gabaliukai, valgomi su sviestu arba kopūstų salotomis, jogurtas, rūkyta ėriena, dešra iš avies mėsos. Islandijoje labai populiari banginių mėsa. Islandija – vienintelė vieta, kur galima paragauti mažųjų banginių mėsos.
Vanduo iš čiaupo Islandijoje ypatingai švarus ir tinkamas gerti.
Alkoholį Islandijoje galima gerti tik nuo 20 m. Alkoholinius gėrimus pigiausia pirkti tik atvykus Duty Free parduotuvėse oro uoste. Vietinio alaus pavadinimai: Egils, Vífillfell, Bruggsmiðjan, Ölvisholt Brewery, Ölgerð Reykjavíkur, Mjöður Brugghús.

NAUDINGA INFORMACIJA

Vizos. Islandija yra Šengeno erdvės narė, todėl Lietuvos Respublikos piliečiams vizų nereikia.

Kalba. Kalba yra islandų (íslenska), daugelis vietinių kalba anglų ir danų kalbomis. Šiek tiek galima susikalbėti norvegiškai ir švediškai. Maža pastaba: islandai, kalbant apie laiką, nesako PM ar AM, laiką įvardina taip, kaip ir mes.

Skiepai. Vykstant į Islandiją skiepytis nereikia.

Valiuta. Islandijos krona (ISK). Islandijoje yra ypač gerai išvystytas atsiskaitymas kortelėmis. Nepatartina su savimi turėti daug Islandijos kronų (ISK).

Kainos. Islandija – brangi šalis. Kainos Islandijoje gana didelės dėl didelių importo kaštų, ypač alkoholio, importuoto maisto, drabužių, tačiau benzinas yra pigesnis nei Europoje. Pavyzdžiui, alaus bokalas ar vyno taurė kainuoja ~ 650 – 900 ISK, pica ~ 1500 – 2000 ISK, mėsainis ~ 800 – 2000 ISK, dešrainis ~ 250 – 400 ISK, trijų patiekalų vakarienė restorane ~ 2000 – 5000 ISK, kava ~ 330 – 500 ISK, cigarečių pakelis ~ 950 ISK. Islandijos įstatymai tabako klausimais griežti, todėl cigarečių parduotuvėse nerasite. Cigaretes galima nusipirkti didžiuosiuose prekybos centruose, degalinėse, spaudos kioskuose.

Suvenyrai. Islandijoje daug mažų amatų parduotuvėlių, kur galima įsigyti rankų darbo muzikos instrumentų, stiklo, porceliano gaminių bei papuošalų. Čia suvenyrų lauktuvėms tikrai išsirinks kiekvienas. Ko gero, geriausia dovana – Islandijos gaminiai iš vilnos. Jie labai minkšti, švelnūs ir, svarbiausia, šilti. Taip pat galima įsigyti vietinių atlikėjų CD (Eberg, Hera, Retro Stefson, FM Belfast, Worm is Green, Múm, Singapore Sling ir Bellatrix). CD čia kainuoja ~ 1500-2000 ISK.

Keliai. Prieš keliaudami, ypač žiemą, būtinai paskambinkite vietiniais telefonais 1777, 1779 arba 5221000 arba užeikite į interneto svetainę ir pasiteiraukite kelių tarnybos, ar jūsų maršrutas pasirinktą dieną ir valandą yra pravažiuojamas ir su kokia transporto priemone.
Važinėti kitur nei pažymėtais keliais, nuvažiuoti nuo kelio ir pan., Islandijoje griežtai draudžiama. Miestų žemėlapiai yra telefonų knygoje, kurią galima gauti degalinėse.

Saugumas. Islandija yra viena iš saugiausių šalių pasaulyje. Kiek labiau reiktų saugotis smurtautojų ir vagių naktimis vaikštant Reikjavike.

Gyventojai. Islandija ir punktualumas – sunkiai suderinami. Labai atsargiai reikėtų kalbėti apie ekonominius dalykus, nes islandams tai emocionali tema. Islandijoje klesti banginių medžioklės pramonė, todėl netikslinga būtų kalbėti, kad esate prieš banginių medžioklę.

FOTOGALERIJOS

ISLANDIJA. Keliautojos Dalios nuotraukos iš kelionės po Islandiją >

Gintarė :