X

Zakinto sala Graikijoje – vasaros atostogų rojus

Jonijos jūros širdyje įsikūręs Zakintas – graži Graikijos sala, garsėjanti nuostabiais paplūdimiais, krištolo skaidrumo vandeniu ir turtinga istorija. Trokštantiems saulės ir poilsio, Zakintas gali pasiūlyti vienus įspūdingiausių paplūdimių Viduržemio jūros regione. Kiekvienas pakrantės ruožas kviečia atsipalaiduoti ir atsigaivinti – nuo kultinio „Laivo nuolaužų“ paplūdimio iki paslėptų įlankėlių ir Žydrųjų urvų vandenų.

Ką pamatyti:

Navagio paplūdimys (Laivo nuolaužų paplūdimys). Šis kultinis paplūdimys garsėja dėl sudužusio ir smėlyje palaidotu laivo. Dėl turkio spalvos vandens ir stačių kalkakmenio uolų šis paplūdimys yra viena lankomiausių vietų Zakinte.

Mėlynieji urvai – Šiaurinėje salos dalyje aptinkami natūralūs gamtos dariniai, jūros išraižyti uolose. Lankytojai gali leistis į ekskursijas laivu ir apžiūrėti šiuos nuostabius urvus bei stebėti šviesos ir vandens sąveiką.

Zakinto miestas: salos sostinė. Pasivaikščiokite žaviomis gatvelėmis, apsilankykite Solomos aikštėje, apžiūrėkite istorines bažnyčias ir muziejus. Keliaudami po Zakinto miestą, kuriame Venecijos, Bizantijos ir Graikijos įtaka susilieja į architektūros stebuklų audeklą, sugrįšite į praeitį. Tyrinėkite senovinius griuvėsius, aplankykite  bažnyčias ir pasinerkite į turtingą salos kultūrinį paveldą.

Kerio švyturys: iš šio vaizdingo švyturio, stovinčio ant Kerio kyšulio uolų, atsiveria kvapą gniaužiantys Jonijos jūros ir aplinkinės pakrantės vaizdai.

Bochalio kalva: nuo šios kalvos atsiveria Zakinto miesto ir apylinkių panorama. Čia taip pat stovi venecijietiška pilis ir kelios tradicinės tavernos.

Ką nuveikti:

Zakintas – tai ne tik saulė ir smėlis, bet ir aktyvaus laisvalaikio mėgėjų oazė. Pasinerkite į Jonijos jūros gelmes ir atraskite gyvybingą povandeninį pasaulį arba apsiaukite žygio batus ir keliaukite atšiauriais takais, supamais panoraminių vaizdų ir gamtos grožio perliukų.

Ekskursijos laivu: apžiūrėkite salos pakrantę plaukdami laivu. Galite aplankyti Žydruosius urvus, Navagio paplūdimį ir kitas paslėptas įlankėles bei paplūdimius, į kuriuos galima patekti tik jūra.

Vandens sportai: Zakintas siūlo įvairias vandens sporto pramogas: nardymą, paviršinį nardymą (snorkelingą), vandens motociklus ir parasparnius. Dėl skaidraus vandens ir įvairios jūros gyvūnijos tai ideali vieta vandens entuziastams.

Vėžlių stebėjimas: Zakintas yra jūrinių vėžlių, kuriems gresia išnykimas, namai. Galite leistis į ekskursiją laivu ir pamatyti šiuos nuostabius gyvūnus jų natūralioje aplinkoje, ypač Laganaso įlankoje.

Žygiai pėsčiomis: keliaukite pėsčiomis pažintiniais takais ir gėrėkitės įvairiais kraštovaizdžiais bei kalvotomis vietovėmis.

Vyno degustacija: Zakintas turi augančią vyno pramonę, garsėjančią unikalių veislių, tokių kaip Verdea ir Avgoustiatis, gamyba. Apsilankykite vietinėse vyninėse ir paragaukite salos vynų bei sužinokite apie jos vyndarystės tradicijas.

Ko paragauti:

Apsilankymas Zakinte neapsieina be pasimėgavimo jo kulinariniais lobiais. Kiekvienas kąsnis – nuo šviežiai sugautų jūros gėrybių ir tradicinių graikiškų patiekalų iki vietinių vynų ir medumi pagardintų skanėstų – pasakoja apie turtingą salos kulinarinį paveldą.

Pasimėgaukite Zakinto virtuve, kurioje vyrauja šviežios jūros gėrybės, vietoje užaugintų gyvūnų mėsa ir gausybe daržovių. Nepraleiskite tradicinių patiekalų, tokių kaip musaka, souvlaki ir įdaryti vynuogių lapai (dolmades).

Alyvuogių aliejus: Zakintas garsėja aukštos kokybės alyvuogių aliejumi, gaminamu iš gausių salos alyvmedžių giraičių. Apsilankykite alyvuogių aliejaus gamyklose ir paragaukite įvairių rūšių alyvuogių aliejaus bei sužinokite apie alyvuogių aliejaus gamybos procesą.

Sūris: Išragaukite vietines sūrio rūšis, pavyzdžiui, Ladotyri (alyvuogių aliejaus sūris) ir Mizithra (minkštas sūris), kurie dažnai naudojami tradiciniuose Zakinto gyventojų receptuose.

Medus ir konditerijos gaminiai: paragaukite skanaus Zakinto medaus, kuris gaunamas iš salos laukinių gėlių ir žolelių. Taip pat galite pasimėgauti tokiais saldžiais skanėstais kaip baklava, loukoumades (medaus koldūnai) ir pasteli (sezamo sėklų ir medaus batonėliai).

Saldumynai ir desertai: pasimėgaukite tradiciniais graikiškais desertais, tokiais kaip baklava, galaktoboureko (kremu įdarytas pyragas) ir loukoumades (medumi apibarstyti koldūnai).

Nuostabaus grožio gamta, turtinga istorija ir gardūs patiekalai – Zakintas kiekvienam keliautojui turi ką pasiūlyti. Nesvarbu, ar ieškote poilsio paplūdimyje, nuotykių gamtoje, ar kultūrinių patirčių miestuose ir kaimuose, šioje Graikijos saloje rasite viską. Sveiki atvykę į Zakintą – ten, kur svajonės tampa realybe, o prisiminimai išlieka visam gyvenimui.

Kelionių į Zakintą ieškokite čia

Lina :