X

Ko nežinome apie Amsterdamą?

Kai pagalvojame apie Amsterdamą, prieš akis iškyla keletas vaizdinių: žavingi kanalai, istoriniai vėjo malūnai ir ryškūs tulpių laukai. Tačiau už garsiųjų lankytinų vietų slypi miestas, kupinas intriguojančių paslapčių ir mažiau žinomų lobių, kurie laukia, kol juos atrasime. Leiskimės į kelionę, kad sužinotume, ko daugelis lankytojų Amsterdame nepastebi.

Už Raudonųjų žibintų kvartalo ribų

Nors Raudonųjų žibintų kvartalas gali būti vienas iš labiausiai aptarinėjamų Amsterdamo rajonų, mieste yra daugybė kultūrinių ir istorinių vietų, kurios dažnai lieka nepastebėtos. Pasivaikščiokite po žavingus Jordaano ir De Pijpo rajonus, kuriuose rasite jaukių kiemelių, vietinių parduotuvėlių ir mielų kavinių, pasislėpusių nuo turistų minios.

Meno stebuklai

Amsterdamas gali pasigirti turtingu meno paveldu, kuris neapsiriboja tik Van Gogo muziejaus ir Rijksmuziejaus sienomis. Pasinerkite į miesto šiuolaikinio meno sceną tyrinėdami mažiau žinomas galerijas ir gatvės meno perliukus. Nepraleiskite NDSM prieplaukos – apleistos laivų statyklos, tapusios kūrybiniu centru, kurį puošia įspūdingos freskos ir skulptūros.

Alternatyvus transportas

Nors dviratis yra lyg Amsterdamo sinonimas, yra ir kitų unikalių būdų keliauti miesto arterijomis. Sėskite į valtį, plaukiojančią kanalais ir iš vandens galėsite iš naujo pažvelgti į Amsterdamo architektūros stebuklus. Drąsios sielos turistai gali išsinuomoti irklentę arba baidarę ir neskubėdami tyrinėti ramius kanalus sau patinkančiu tempu.

Gastronominiai malonumai

Amsterdamo kulinarinė pasiūla toli gražu neapsiriboja tik olandiškais blynais ir „stroopwafeliais“. Apeikite spąstus turistams ir atraskite paslėptus „perliukus“, siūlančius įvairius tarptautinės virtuvės patiekalus. Pasimėgaukite Surinamo roti, turkiškais mezze ar indonezietiškais rijsttafeliais, kad pajustumėte Amsterdamo daugiakultūriškumo skonį.

Istoriniai anklavai

Nors Anos Frank namai kasmet pritraukia milijonus lankytojų, Amsterdame yra ir mažiau žinomų istorinių vietų, kuriose galima susipažinti su miesto praeitimi. Apžiūrėkite buvusį žydų kvartalą, kuriame Antrojo pasaulinio karo ir Holokausto liekanos primena audringą Amsterdamo istoriją.

Pabėgimas į gamtą

Miesto šurmulio sūkuryje yra galimybė atkurti ryšį su gamta. Leiskitės į ramų poilsį Amsterdamo miške (Amsterdamse Bos) – žalioje oazėje, kurioje gausu pėsčiųjų takų, dviračių takų ir ramių piknikų vietų, puikiai tinkančių atpalaiduojančiai dienai gamtoje.

Neįprasti muziejai

Nukrypkite nuo pramintų takų ir aplankykite keistus Amsterdamo muziejus. Nuo ekscentriškų eksponatų Electric Ladyland – Fluorescencinio meno muziejuje iki įdomių kolekcijų, saugomų Krepšelių ir rankinių muziejuje – čia netrūksta neįprastų lankytinų vietų, kurios sužadins jūsų smalsumą.

Sezoninės staigmenos

Amsterdamo žavesys keičiasi kartu su kiekvienu metų laiku ir visus metus siūlo unikalių įspūdžių. Pavasarį Keukenhofo soduose, tulpių sezono metu, miestas nusidažo ryškiomis spalvomis, o žiemą panyra į šventinę Amsterdamo šviesų festivalio atmosferą.

Tvarumo iniciatyvos

Amsterdamas, kaip tvarios miestų plėtros lyderis, demonstruoja novatoriškas iniciatyvas, kuriomis siekiama skatinti aplinkai draugišką veiklą. Dalyvaukite tvaraus maisto ekskursijoje ir paragaukite ekologiškų vietos gamintojų skanėstų arba išsinuomokite elektrinę valtį ir keliaukite po kanalus be taršos, taip prisidėdami prie Amsterdamo ekologinės transformacijos.

Vietiniai susibūrimai

Amsterdamo esmė slypi bendruomenių įvairovėje, kurių kiekviena turi savo istorijas ir tradicijas. Užmegzkite pokalbį su draugišku vietiniu gyventoju kaimyninėje užeigoje (bruin cafe) arba pasinerkite į olandų kultūrą dalyvaudami vietiniame festivalyje ar apsilankydami gatvės turguje, kur jūsų laukia šiltas priėmimas.

Amsterdamas – tai kontrastų miestas, kuriame sena sklandžiai persipina su nauja, o pažįstama su neatrasta. Nukrypę nuo pramintų takų ir susipažinę su paslėptais miesto brangakmeniais, atskleisite tokią Amsterdamo pusę, kokią nedaugeliui tenka patirti. Tad leiskitės į kelionę ir tyrinėkite šio išskirtinio miesto paslaptis.

Kelionių į Amsterdamą ieškokite čia:

 

Lina :