X

Europos Sąjungoje bendrausime be tarptinklinio ryšio mokesčių

Nuo 2017 m. birželio 15 d. įsigaliojo naujos ES taisyklės dėl duomenų siuntimo, skambučių ir SMS žinučių tarptinklinio ryšio paslaugų (angl. roaming) kainų. Tai reiškia, kad keliaujant bet kurioje kitoje nei savo ES šalyje ir joje naudojantis mobiliuoju telefonu jums nereikia mokėti jokių papildomų tarptinklinio ryšio mokesčių ir ryšio paslaugos užsienyje negalės kainuoti brangiau nei nustatytos „lubos“, nebent su tuo sutiks patys vartotojai pasirašydami sutartis. Šios taisyklės taikomos skambučiams (į mobiliuosius ir fiksuotojo ryšio telefonus), trumpųjų (SMS) žinučių siuntimui ir naudojimuisi duomenų perdavimo paslaugomis (internetu) išmaniuoju telefonu ar planšete būnant užsienyje. Tad drąsiai galėsite naudotis keliautojams reikalingiausiomis programėlėmis mobiliuosiuose telefonuose.

Tiesa, išimtinais atvejais vis dar gali būti leidžiama taikyti priemokas už tarptinklinio ryšio paslaugas. Ši išimtis pritaikyta ir Lietuvoje. Bet net ir taikant priemokas vartotojams tarptinklinis ryšys bus žymiai pigesnis. Dėl vienų mažiausių tarptinklinio ryšio paslaugų kainų ES, Lietuvos judriojo ryšio operatoriai patenka tarp tų operatorių, kuriems nacionalinės reguliavimo institucijos metus laiko leido taikyti griežtai riboto dydžio priemokas už tarptinklinio ryšio paslaugas. Tokiu būdu bus užtikrinta, kad neišaugtų operatorių vartotojams taikomos kainos už paslaugas Lietuvoje.

Vartojant duomenų paslaugas ES, jos atpigs daugiau kaip 90 proc. (nuo 51,2 EUR/GB iki 5,32 EUR/GB ir mažiau), skambučių kainos atpigs daugiau kaip 70 proc. (nuo 5 ct./min. iki 1,74 ct/min. ir mažiau), SMS žinutės kainuos tiek pat, kiek ir Lietuvoje.

Sąlygos

Tarptinklinis ryšys savo šalies kainomis yra skirtas žmonėms, kurie retkarčiais keliauja už šalies, kurioje gyvena arba su kuria juos sieja glaudūs ryšiai, pvz., jie ten dirba arba mokosi, ribų. Jis nėra skirtas naudoti nuolat gyvenant užsienyje. Kol savo šalyje praleidžiate daugiau laiko arba joje naudojatės savo mobiliuoju telefonu daugiau nei užsienyje, galite naudotis tarptinkliniu ryšiu savo šalies kainomis keliaudamas bet kur ES. Tai laikoma sąžiningu naudojimusi tarptinklinio ryšio paslaugomis.

Jeigu mobiliuoju telefonu užsienyje naudojatės nuolat, jūsų judriojo ryšio operatorius gali jums taikyti mokestį už naudojimąsi tarptinkliniu ryšiu. Tačiau šiems mokesčiams nustatytos viršutinės ribos.

Kai kirsite sieną tarp ES šalių, jūs ir toliau gausite trumpąją žinutę iš savo judriojo ryšio operatoriaus, kuria būsite informuojamas, kad naudojatės tarptinkliniu ryšiu, ir kurioje bus priminta apie sąžiningo naudojimosi taisykles.

Sąžiningo naudojimosi taisyklės

Siekdami užtikrinti, kad keliaudami ES visi tarptinkliniu ryšiu besinaudojantys klientai galėtų naudotis reguliuojamų tarptinklinio ryšio paslaugų savo šalies kainomis taisyklėmis ir gautų iš to naudos, judriojo ryšio operatoriai gali taikyti vadinamąsias sąžiningo naudojimosi taisykles. Siekdami išvengti piktnaudžiavimo tomis taisyklėmis, judriojo ryšio operatoriai gali taikyti sąžiningas, pagrįstas ir proporcingas kontrolės priemones.

Nacionalinės reguliavimo institucijos (Lietuvoje – Ryšių reguliavimo tarnyba) privalo užtikrinti, kad būtų laikomasi ES taisyklių ir paisoma vartotojų interesų.

Daiva :