X

Cinque Terre: neprilygstamas regionas Italijoje

5 nedideli kaimeliai, įsirėžę į uolas tarp jūros ir kalvų, sudaro Cinque Terre regioną. Čia yra daugybė veiklos sričių: nuo laipiojimo uolomis ar plaukiojimo iki vyno degustavimo ar grožėjimosi nuostabiais saulėlydžiais. Įsigykite Italijos traukinių pasą ir susipažinkite su kiekvienu kaimeliu atskirai. Patogiausia kelionę pradėti atskridus į Milaną.

Regioną sudaro Monterosso, Varnazza, Corniglia, Manarola ir Riomaggiore kaimeliai.

Keliavimas traukiniu ar pėsčiomis yra patogiausias ir lengviausias būdas aplankyti visas šias gyvenvietes. Automobiliams pritaikytų kelių čia nėra labai daug.

Cinque Terre pavadinimas verčiamas kaip „penkios žemės“, kas ir nurodo regioną apjungiant penkis kaimelius.

Didžiausias iš jų yra Monterosso al Mare. Čia rasite paplūdimį, pilį ir XVII a. vienuolyną, kuriame yra išlikusių vertingų meno kūrinių. Tai yra labiausiai turistų lankoma regiono vietovė.Monterosso yra įspūdingas miestelis, padalintas tunelio ir kalnų. Eidami iš Vernazza, atsidursite sename miestelyje su paplūdimiu priešakyje. Būtinai skirkite laiko pasivaikščioti ir pasigrožėti puikiais vaizdais, aplankyti daugybę parduotuvėlių ir restoranų, įsikūrusių jaukiose gatvelėse.Yra ir naujesnė miesto dalis, tačiau ji tikrai žavumu nepranoks senamiesčio. Šioje dalyje galima rasti šiuolaikiškesnių restoranų ir viešbučių. Vis dėlto, nors ši dalis taip pat graži ir įdomi, jai trūksta šarmo, kuris juntamas senamiesčiuose.

Toliau seka Vernazza, neretai vadinama šio regiono numylėtine. Lankytojus traukia Apvalusis bokštas ir viduramžiškų įtvirtinimų griuvėsiai. Turistų ypač mėgstamas uostas, kurį galima nesunkiai rasti šalia kaimelio aikštės.

Dieną galima praleisti vaikštinėjant po kaimelį, o vakarop pasukti link aikštės skaniai pavalgyti vienoje iš kavinukių. Galėsite įsitaisyti prie uosto ir vakarieniauti žvelgiant į banguojančią jūrą arba palydint saulę.

Kita stotelė – Corniglia. Šis kaimelis skiriasi nuo kitų Cinque Terre regione tuo, kad Corniglia įsikūręs ne prie pat jūros. Miestelis žymus dėl vynuogynų ir alyvuogių sodų.

Kaimelyje galima aplankyti San Pietro bažnyčią, vieną įdomiausių gotikinių paminklų Ligūrijoje ir Cinque Terre. Bažnyčia pastatyta 1334 m. ant XI a. koplyčios pamatų.

Kiek žemiau prie bažnyčios aikštės yra akmeninis pastatas su gotikinėmis arkomis. Norint pasiekti Corniglia reikia kopti aukštyn akmeniniu taku, kurį sudaro 377 laipteliai. Galima eiti keliu, vedančiu į kaimelį iš traukinių stoties. Tai nuostabi gyvenvietė su kvapą gniaužiančiais vaizdais. Neaplenkite jo!

Ketvirtasis šioje kelionėje kaimelis – Manarola, įkurtas XII a. ir laikomas tipiška Cinque Terre stiliaus gyvenviete. Sutikti šilti ir draugiški vietiniai žmonės sustiprins įspūdį, jog regionas yra žavus ir vertas aplankyti.

Nepraleiskite ir stabtelkite apžiūrėti gotikinės bažnyčios, esančios ant kalvos virš gyvenamosios kaimelio zonos. Bažnyčia datuojama 1338 m. Visai šalia jos galima aplankyti ir Manarola kapines, iš kurių takeliu galima lengvai pasiekti akmenuotą paplūdimį ir praleisti jame keletą atokvėpio valandų.

Paskutinė Cinque Terre stotelė – Riomaggiore. Tai piečiausia regiono gyvenvietė, graikų įkurta dar VIII a., o nuo 1276 m. užimta ir valdyta venecijiečių.

Lankytojai žavisi nuostabia viduramžiško stiliaus bažnyčia, puošiančia visą miestelį. Dar vienas objektas, kurį būtina aplankyti Riomaggiore – tai Saint John Baptist bažnyčia. Ji smarkiai prisideda prie viso šios gyvenvietės peizažo ir tikrai yra verta apžiūrėti.

Tarp daugybės įvairių traukos objektų šiame kaimelyje yra ir Via dell‘Amore – Meilės takas, vingiuojantis palei pakrantę, virš jūros, siūlantis nepamirštamų vaizdų ir jungiantis miestelį su Manarola.

Po trumpo šio puikaus regiono pristatymo vis dėlto reikia patiems nuvykti ir jį apžiūrėti. Tai iš tikrųjų nuostabus kelionės maršrutas, ypač mėgstantiems kopimą kalnais, plaukiojimą ir vaikščiojimą. Galite būti ramūs, kad nuobodžiauti neteks – veiklos galės rasti kiekvienas keliautojas.

Tie, kurie ne itin žavisi aktyviu poilsiu ir norėtų daugiau atokvėpio, irgi gali nesibaimindami rinktis šį kelionės maršrutą. Jaukūs restoranėliai, miestelių aikštės, kuriose galima ramiai stebėti vietinius gyventojus, ar nuostabūs atsiveriantys gamtovaizdžiai, kurių neįmanoma neįamžinti fotoaparatu – visa tai ramesniems ir pasyvesniems keliautojams.

Vykite čia nedvejodami, nes tai gali tapti geriausia ir įsimintiniausia jūsų gyvenimo kelione.

Gintarė :