X

Pilys pilaitės plačiajame pasaulyje

Pilies sąvoka paprastai suprantama kaip gynybinis statinys ir laikomas vienu iš viduramžių simbolių. Nuo tvirtovių pilys skiriasi tik savo papildomomis (šalia gynybinės) funkcijomis – jose buvo gyvenama arba iš jos valdoma tam tikra teritorija. Tačiau pažvelkime į pilį kitu žvilgsniu. O kas, jei patys būtume karališko kraujo ir reiktų rinktis pilį, kurioje gyvensime? Kurią pasirinktumėt?

Gravensteen pilis, Gentas, Belgija
Kitaip ši pilis vadinama Flandrijos grafų pilimi. Tai viena seniausių pilių šiame sąraše – ji statyta dar 1180-1200 m. Kaip ir daugelis Europos pilių, ši savo istoriją pradėjo kaip tvirtovė. Vėliau buvo teismo rūmai, kalėjimas, smuklė, medvilnės fabrikas, o dabar čia veikia muziejus. Sunkios tašytų akmenų sienos, pilki šalti mūrai, uždara erdvė ir beveik tūkstantį metų siekianti istorija. Pilies viduje galima apžiūrėti viduramžių kankinimo įrankių kolekciją.
Kaip atvykti. Galima skristi į Briuselį ir keliauti traukiniu iki Gento.


Noišvanšteino pilis (Neuschwanstein), Vokietija
1861 m. į Bavarijos sostą sėdo aštuoniolikmetis Liudvikas II. Netrukus po to Bavarijos Alpėse ant kalvos jis ėmėsi statyti šią nuostabią pilį. Įkvėptas padavimų bei Richardo Vagnerio operų, kurios įkūnija vokiečių legendas, Liudvikas II projektavo buveinę su bokštais, smailiais bokšteliais ir net dirbtine ola. Jos vidus dekoruotas ne vienu, bet keliais įmantriais stiklais. Pasakų pilimi valdovas džiaugėsi trumpai – praėjus vos 100 dienų po to, kai į ją įsikraustė, jis paskelbtas negalinčiu valdyti ir iškeldintas į kitą jam priklausančią buveinę, kurioje vėliau mirė.
Kaip atvykti. Galima skristi lėktuvu į Memingeną ar į Miuncheną ir tęsti kelionę automobiliu arba traukiniu bei autobusais.


Bardi pilis, Italija
Tai nuostabi viduramžių pilis Italijoje, puošianti Bardi miestelį (Parmos provincijoje, apie 130 km į vakarus nuo Bolonijos ir apie 50 km į pietvakarius nuo Parmos miesto). Pirmieji įtvirtinimai pastatyti dar 869 m., o praplėsta 1257 m. Kasmet Bardi pilyje yra rengiami viduramžiškos muzikos, šokių ir autentiškos aprangos festivaliai.
Kaip nuvykti. Galima skristi lėktuvu į Bergamą, važiuoti traukiniu iki Fornovo, iš Fornovo iki Bardi važiuoti autobusu.


Segovijos pilis, Ispanija
Alcazar de Segovia – tai ant kalno stūksanti Segovijos pilis, primenanti tikrą pasakų pilaitę. Viduramžių pilį puošia dailūs bokšteliai ir dantytos sienos. Tvirtovę įkūrė arabai XII a., tačiau šioje strateginėje vietoje dar romėnų laikais būta įtvirtinimų. Nuo arabų laikų pilis gerokai pakito, išgražėjo, nors ir kurį laiką čia būta kalėjimo. XVIII a. Segovijos pilyje įsikūrė Karališkoji artilerijos mokykla, o dabar čia veikia muziejus.
Kaip atvykti. Skriskite į Madridą lėktuvu ir iki Segovijos keliaukite traukiniu.


Usė pilis (Chateau D’Usse), Prancūzija
Pilis stovi Chinon miško pakraštyje, šalia Indre slėnio. Pilis statyta XI a., vėliau perstatyta daug kartų, kol galiausiai įgavo šiandieninę išvaizdą. Ši pilis ypatinga tuo, kad būtent ji įkvėpė „Miegančiosios gražuolės“ autorių Charles Perrault ir jis Usė pilį pavertė savo pasakos herojės buveine. Vėliau ši tvirtovė tapo ir pagrindiniu įkvėpimo šaltiniu Walt’ui Disney’ui kuriant kitų, šiandien visiems puikiai pažįstamų personažų, pilis.
Kaip atvykti. Patogu skristi lėktuvu į Paryžių ir tęsti kelionę traukiniu bei automobiliu.


Kronborgo pilis (Kronborg Slot), Danija
Kronborgo pilis Elsinore, nutolusi apie 50 km į šiaurę nuo Kopenhagos, yra viena geriausių renesanso stiliaus pilių pavyzdžių Šiaurės Europoje. 1548–1585 m. pastatyta pilis turbūt yra garsiausia pilis Danijoje, pasauliniu mastu žinoma iš Viljamo Šekspyro „Hamleto“. Kiekvieną vasarą čia Hamleto scenas galima žiūrėti gyvai, nes pilies viduje būna įrengta scena po atviru dangumi ir rodomi spektakliai. Pilyje yra ilgiausia Šiaurės Europoje menė – vadinamoji „Šachmatinė“ arba „Riterių“ salė, kurios ilgis apie 60 m. Labai gerai išsilaikiusi graži koplyčia ir mitologinė Holger Danske statula, vaizduojanti danų legendoje minimą miegantį Karalių Holger. Pro šią vietą, kuri yra siauriausia sąsiaurio tarp Danijos ir Švedijos vieta, anuomet plaukdavo prekybiniai laivai iš viso pasaulio. Pilyje įsikūręs Danijos jūreivystės muziejus. Nuo 2000 m. Kronborg pilis yra įtraukta į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą.
Kaip atvykti. Patogiausia skristi lėktuvu į Kopenhagą ir keliauti traukiniu iš Kopenhagos iki Elsinoro.

Rumeli Hisari pilis, Turkija
Rumeli Hisari pilis – viena gražiausių Stambulo pilių. Ji yra miesto centre, Sariyer rajone. Tik peržengę pilies vartus pasijusite tarsi persikėlę į praeitį. Tvirtovė buvo pastatyta siekiant kontroliuoti prekybos ir militaristinius kelius. Ji buvo skirta atskirti Konstantinopolį nuo Juodosios jūros ir neleisti priešų laivams išsilaipinti Bosforo pakrantėje. Jos istorija siekia 1452 m. Tai įspūdingas vėlyvųjų Viduramžių statinys. Tvirtovė yra atvira lankytojams ir dirba kiekvieną dieną (išskyrus trečiadieniais).
Kaip atvykti. Galima skristi tiesioginiais reisais lėktuvu į Stambulą.


Warwick (Voriko) pilis. Anglija
Voriko pilis – viduramžių pilis Anglijos mieste Vorike (Vorikširo grafystė), prie Aukštutinio Eivono upės. Pastatyta 1068 m. Viljamo Užkariautojo, vietoje anglosaksų tvirtovės. XIV a. pilyje buvo kalinami belaisviai, o iki pat XVII a. naudota kaip tvirtovė, vėliau barono Fulke Greville paversta į rezidencinę pilį. Dabar Voriko pilis – populiarus turistinis objektas. Rengiamos ekskursijos po pilį, įvairūs pasirodymai (viduramžių riterių turnyrai, trebušeto paleidimas, pasirodymai su paukščiais ir t.t.).
Kaip atvykti. Galima skristi lėktuvu į Londoną arba į Birmingemą ir tęsti kelionę traukiniu iki Voriko.


Lidso pilis (Leeds Castle). Anglija 
Ežero saloje stovinti Lidso pilis su sodais – viena dailiausių istorinių pilių Anglijoje. Mediniai įtvirtinimai šioje vietoje buvo įrengti jau IX a., o XII a. buvo pastatyti pirmieji būsimosios pilies statiniai. Lidso pilis kadaise buvo karališkoji rezidencija. Tai buvo viena mėgiamiausių karaliaus Henriko VIII ir dar 6 Anglijos karalienių pilių. Gegužės mėnesį pilyje vyksta maisto ir vyno festivalis, o birželio pabaigoje–liepos pradžioje vyksta koncertai po atviru dangumi. Vaikai gali pasidžiaugti labirintu, o suaugę golfo lauku. Pilies teritorijoje taip pat įsikūręs neįprastas ir originalus Šunų antkaklių muziejus. Įėjimas į pilį ir sodus mokamas.
Kaip atvykti. Galima skristi lėktuvu į Londoną ir tęsti kelionę traukiniu iki Bearsted bei shuttle autobusu iki pilies. Iki pat pilies teks paėjėti apie 20 min. pėsčiomis.

Falak-ol-aflak pilis. Iranas 
Tai viena įspūdingiausių pilių Irane. Ji įsikūrusi ant didelės Khoramabad kalvos viršūnės Lorestan provincijoje. Pilis statyta Sasanidų eros metu (226–651 m.). Šiuo metu pilyje veikia Antropologijos muziejus.
Kaip atvykti. Skristi lėktuvu į Teheraną ir tęsti kelionę iki Koramabado viešuoju transportu.


Eilean Donan pilis. Škotija
Nedidelėje Eilean Donan salelėje, kurią su žemynine dalimi jungia pėsčiųjų tiltas, stūkso romantiška viduramžių pilis. XIII a. šioje vietoje iškilusi tvirtovė buvo skirta apsisaugoti nuo vikingų antpuolių. Pilis buvo sugriauta XVIII a. Tik po 1912-1932 m. rekonstrukcijų tvirtovė įgavo šiandieninę išvaizdą. Pilis gali didžiuotis savo kinematografijos istorija – čia buvo filmuojami keli garsūs kino filmai – „Kalnietis“ ir serialai apie Džeimsą Bondą.
Kaip atvykti. Skristi lėktuvu į Glazgą ir tęsti kelionę vietiniais autobusais iki Dornie miestelio.


Podolės Kameneco tvirtovė. Ukraina
Tai viduramžių gynybinių statinių kompleksas Podolės Kamenece. Kompleksą sudaro Senoji pilis ir vėliau pristatyta nedidelė Naujoji (pastaroji saugojo privažiavimą prie tvirtovės). Abi pilys kelis šimtmečius dengė miesto prieigą nuo užpuolikų.
Manoma, kad pilis pastatyta 1362–1373 m. Šiuo metu Podolės Kameneco senamiestis ir pilis – įspūdingas architektūrinis kompleksas, kurį saugo Nacionalinio istorijos ir architektūros rezervato statusas. Pilis minima kaip vienas iš 7 Ukrainos stebuklų ir gausiai lankoma turistų.
Kaip atvykti. Galima skristi lėktuvu į Kijevą ir tęsti kelionę traukiniu iki Podolės Kameneco.

Vasaros rūmai. Kinija 
Imperatoriaus vasaros rūmai (Summer Palace) Pekine – gražiausias pasaulyje imperatoriškas sodas, vietinių vadinamas Ihejuaniu – Ramybės ir harmonijos sodu. Imperatoriaus gyvavimo laikais šaliai klestint, žmonės gyveno taikoje ir darnoje, todėl imperatorius nusprendė įsirengti apmąstymams ir poilsiui skirtą sodą – Vasaros rūmus. 1860 m. sodą sunaikino gaisras, tačiau 1866 m. jis buvo atstatytas. Sodas užėmė 290 ha ir turėjo daugiau kaip 3000 įvairių pastatų ir tapo dar įspūdingesnis. Šiuo metu jis yra vienas didžiausių imperatoriškų sodų pasaulyje. Pavasarį Kunmingo ežero pakrantėse pražysta persikų žiedai, o senoviniai arkiniai tiltai ryškiai švyti saulėlydyje. Vasarą prie Nefrito juostos tilto, kuris primena virš vandens iškilusią vaivorykštę, žaliuoja lotosai. Rudenį dar labiau išryškėja ežero ir šešių Vasaros sodų tiltų žavesys. Sniegu padengtas Kunmingo ežeras dar patrauklesnis. Taigi, Vasaros sodas žavi ištisus metus.
Kaip atvykti. Skristi lėktuvu į Pekiną ir tęsti kelionę viešuoju transportu.

Huniadų (Hunedoara) pilis. Rumunija
Huniadų pilis – gotikinio stiliaus renesanso laikų pilis, esanti Hunedoaros mieste, Transilvanijoje, dabartinėje Rumunijoje. XIV a. pradžioje pastatyta pilis šiandien yra vienas labiausiai lankomų objektų Rumunijoje. Pilis pradėta statyti 1307 m., baigta 1315 m. Huniadų pilis 1446–1453 m. buvo restauruota. Pilis yra didelė ir įspūdinga, su aukštais ir skirtingų spalvų stogais, bokštais, daugybe langų ir balkonų, pieštų akmens raižiniais, turėjo vidinį kiemą, pakeliamąjį tiltą. Metams bėgant, pilies meistrai vis keisdavo pastato vaizdą, pristatydavo bokštų, restauruodavo ir gražindavo sales, svečių kambarius.
Kaip atvykti. Skristi lėktuvu į Bukareštą arba Timišoarą ir tęsti kelionę viešuoju transportu.

Kilkenio (Kilkenny) pilis, Airija
Kilkenio pilis pradėta statyti XII a. pab. Strongbow įkurtame forte. Pilis 600 metų buvo pagrindinė Butler šeimos gyvenamoji vieta. Šiuo metu pilies sodai ir parkas yra atviri. Čia išvysite puikius Viktorijos stiliaus apartamentus. Ilgojoje galerijoje eksponuojama įdomi paveikslų kolekcija. Pagrindinis pilies bokštas yra skirtas konferencijoms, o nuo 2002 m. pilyje rengiamos Nacionalinio Airijos universiteto iškilmės. Kilkenis garsėja mieste vykstančiais festivaliais, be to, miestelis žymus čia gaminamu alumi.
Kaip atvykti. Galima skristi lėktuvu į Dubliną ir tęsti kelionę traukiniu iš Dublino iki Kilkenio.


Orebro pilis, Švedija
Tai viduramžiška pilis-tvirtovė Švedijoje, pastatyta Svartano upės saloje. Pirmieji pilies bokštai buvo pastatyti dar XIII a., tačiau 1900 m. tvirtovė buvo perstatyta. Kai kurie pilies kambariai yra naudojami kaip mokyklos klasės.
Kaip atvykti. Galima skristi lėktuvu į Stokholmą ir tęsti kelionę traukiniu iš Stokholmo iki Orebro.


Anifo rūmai (Schloss Anif), Austrija
Tiksli pilies statybos data nėra žinoma, tačiau manoma, kad pilis iškilo tarp 1520 ir 1530 m. Pilis ypač išgarsėjo po kelių kino filmų, pvz., „Muzikos garsai“. Dabartiniai pilies šeimininkai pilį restauravo 1995 – 2001 m., tačiau pilis yra uždara lankymui.
Kaip atvykti. Galima skristi lėktuvu į Zalcburgą ir tęsti kelionę viešuoju transportu.


Myriaus (Mir) pilis. Baltarusija
Tai viena iš didžiausių ir geriausiai išlikusių Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės pilių. Dabar tai svarbiausias Baltarusijos turistinis centras. Miestelis nedidukas, niekada nebuvo išaugęs iki didelio miesto. XV-XIX a. buvo privatus miestas. Myro pilis 2000 m. įtraukta į UNESCO Pasaulinio paveldo sąrašą.
Kaip atvykti. Galima vykti automobiliu arba keliauti iki Minsko traukiniu ar autobusu ir tęsti kelionę iki Myriaus viešuoju transportu.


Hluboka Nad Vltavou pilis, Čekija
Kitaip ši pilis vadinama sumažinta Vindzoro pilies Anglijoje kopija. Statyta XIII a., beveik iš pagrindų pilis buvo perstatyta XVI a. Nuo tada ji įgavo dabartinę savo išvaizdą. Pilis yra atvira lankytojams.
Kaip atvykti. Galima skristi lėktuvu į Prahą ir tęsti kelionę viešuoju transportu.


Šv. Olafo pilis (Olavinlinna) pilis, Suomija
Ši pilis yra šalia Savonlinna miesto. Olavinlinna tribokštė pilis, statyta XV a., yra šiauriausia virduramžiška pilis, išlikusi Suomijoje iki šių dienų. Šiuo metu pilyje veikia kelios parodos (pilies muziejus, kuriame eksponuojami artefaktai, rasti pilyje, ir Ortodoksų muziejus, kuriame eksponuojami religinės tematikos artefaktai iš Suomijos ir Rusijos).
Kaip atvykti. Galima skristi lėktuvu į Helsinkį arba tiesiai į Savonlinna ir tęsti kelionę autobusais.


Eszterhaza rūmai, Vengrija
Kartais šie rūmai vadinami “Vengriškuoju Versaliu”. Tai didingiausias Vengrijos rokoko stiliaus pastatų kompleksas. Rūmuose yra net 126 kambariai, įspūdinga banketinė salė su tapytomis lubomis bei didelė biblioteka, kurioje laikoma apie 22 000 įvairių leidinių.
Kaip atvykti. Galima skristi lėktuvu į Vieną ir tęsti kelionę traukiniais arba autobusais.


Baltojo garnio (Himeji) pilis, Japonija
Pilis laikoma vienu geriausiu išlikusiu tipiškos japoniškos pilies prototipu. Pilis pastatyta 1333 m., vėliau keletą kartų perstatyta. Tai didžiausia ir labiausiai lankoma Japonijos pilis, 1993 m. įtraukta į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą.
Kaip atvykti. Galima skristi lėktuvu į Osaką ir tęsti kelionę traukiniais.


Vaduco (Vaduz) pilis, Lichtenšteinas
Tai oficiali Lichtenšteino princo rezidencija ir rūmai. Rūmų pavadinimas prigijo ir miestui, Lichtenšteino sostinei. Nuo 1938 m. rūmai priklauso karališkajai Lichtenšteino šeimai ir yra uždara lankytojams.
Kaip nuvykti. Galima skristi lėktuvu į Memingeną arba Ciurichą ir tęsti kelionę automobiliu arba viešuoju transportu.


Muideno pilis (Muiderslot), Olandija
Tai yra bene žymiausia viduramžiška pilis Olandijoje, stūksanti apie 15 km į pietryčius nuo Amsterdamo. Statyta 1280 m. kaip gynybinis įtvirtinimas. Šiuo metu pilyje veikia Nacionalinis muziejus.
Kaip nuvykti. Galima skristi lėktuvu į Amsterdamą ir tęsti kelionę viešuojų transportu.


Marienburgo (Malbork) pilis, Lenkija
Tai XIII a. statyta didžiausia Europoje viduramžių pilis, įrašyta į UNESCO Pasaulio kultūrinio paveldo sąrašą. Pagrindinę komplekso dalį sudaro trys sujungtos pilies dalys, apsuptos galingos gynybinės sienos su gausiais bokšteliais ir vartais.
Kaip nuvykti. Iš Lietuvos patogiausia būtų vykti automobiliu arba autobusais.


Beleno (Belem) bokštas, Portugalija
XVI a. pr. bokštas, skirtas atminti Vasko da Gama ekspedicijas. Netrukus šis įspūdingas statinys tapo miesto simboliu. 1983 m. Belem bokštas įtrauktas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą.
Kaip atvykti. Tiesiog skriskite lėktuvu tiesiai į Lisaboną.


Šiljono pilis (Chillon Castle), Šveicarija
Ši pilis pastatyta ant Lenon ežero kranto, apie 3 km iki Montrė miesto. Pilies kompleksą sudaro net 100 nepriklausomų pastatų, kurie vėliau buvo sujungti ir sudaro dabartinę pilies struktūrą. Sunku pasakyti tikslią pilies statymo datą, tačiau įrašuose aptikta, kad seniausios pilies dalys gali būti pastatyos 1005 m. arba 1160 m.
Kaip atvykti. Galima skristi lėktuvu į Ženevą ir tęsti kelionę traukiniu.


Krak de Ševaljė (Krak Des Chevaliers), Sirija
Tai viena svarbiausių kryžiuočių pilių pasaulyje. Manoma, kad seniausi mūrai iškilo dar 1031 m. 2006 m. pilis buvo įtraukta į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą.

Gintarė :