X

Pigių skrydžių bendrovių apžvalga: Ryanair ar Wizzair?

Dažnai mūsų klausia, kuo gi skiriasi pigių skrydžių bendrovės „Ryanair“ ir „WizzAir“. Ką rinktis: Ryanair ar Wizzair? Kuri geresnė? Draugiškesnė? Lankstesnė? Ar verta mėginti „WizzAir“? Ar „Ryanair“ pigiausia? Atsakome į visus šiuos klausimus.

Visos pigių skrydžių bendrovės savo servisu yra panašios, visos labai stengiasi pateikti patrauklias bilietų kainas savo klientams. Visos jos į aviabilietų kainą įskaičiuoja rankinio bagažo gabenimą ir jau nurodo tikslią sėdėjimo vietą lėktuve.  Tačiau skiriasi jų mokesčių politikos, leidžiami bagažo išmatavimai ir svoriai. Kartais skiriasi oro uostai, kuriuose leidžiasi šių aviakompanijų lėktuvai. Kiekviena keleivio situacija yra skirtinga, taigi, vienareikšmiškai atsakyti, kas geriau, yra sunkoka.

Norint pigiai skraidyti, reikia mokėti žaisti pagal pigių skrydžių bendrovių taisykles, t.y. žinoti skirtumus ir galimus naudingus pranašumus. Bet apie viską iš eilės.

Šiandien su „Ryanair“ galima skristi iš Vilniaus ir Kauno į 27 Europos oro uostus. Iš Vilniaus „WizzAir“ šiuo metu skraidina į 21 miestą.

Nepamirškite įvertinti kelionės iš oro uosto į miestą kaštų. Kartais kelionė su šiek tiek brangesniu aviabilietu gali sutaupyti nemažą sumą, jei nuskrisite į arčiau miesto esantį oro uostą. Pasidomėkite, ar kelionė iš oro uosto į miestą nekainuos brangiau nei lėktuvo bilietai. Kviečiame susipažinti su transporto iš oro uostų į populiariausius miestus kainomis.

PASLAUGŲ IR MOKESČIŲ SKIRTUMAI

Tiek „Ryanair“, tiek „WizzAir“ pinigų už aviabilietus negrąžina (išskyrus keleivio arba jo šeimos nario mirties atvejį). Atšaukimai nagrinėjami pagal bendrąsias gabenimo sąlygas.

Datos, maršruto bei pavardės keitimas galimas už papildomą mokestį.

Abi aviakompanijos siūlo pirmenybinio įlaipinimo paslaugą savo keleiviams. Tai yra greitas įlaipinimas („Priority Boarding“).  Nuo 2015.04.08 „Wizz Air“ sumažino pirmenybinio įlaipinimo paslaugos mokestį iki 2 EUR. „WizzAir“ taiko paslaugą nemokamai „Wizz Xpress“ klubo nariams (narystės mokestis – 29,99 EUR per metus). „Ryanair“ pirmenybinio įlaipinimo paslauga nemokama tiems, kurie užsisako specialias sėdėjimo vietas už papildomą 10 EUR mokestį. Užsisakę paprastas sėdėjimo vietas už 5 EUR mokestį pirmenybinio įlaipinimo paslaugą gali užsisakyti už 2 EUR asmeniui vieno skrydžio metu.

REGISTRACIJA Į SKRYDĮ

Prieš kiekvieną skrydį su pigiomis avialinijomis reikia atlikti registraciją (check-in) ir atsispausdinti įlaipinimo kortelę. Tai kainuoja ir šio mokesčio išvengti neįmanoma. Jis būna iškart įskaičiuotas į bilieto kainą.

„Wizzair“ internetinė registracija į skrydį nekainuoja. Užsakinėjant skrydį ir pažymint, jog registraciją atliksite oro uoste, paslauga kainuos 10 EUR. Neužsisakius šios paslaugos oro uoste registravimo mokestis išaugs iki 30 EUR.  Jei bilietas perkamas kelionių agentūroje, registracija nebūtina. Registracijos internetu paslauga galima naudotis likus nuo 30 dienų iki 3 valandų iki tvarkaraštyje nurodytos skrydžio pradžios.
Be to, „Wizz Air“ keičia sėdimų vietų politiką. Konkreti sėdėjimo vieta lėktuve bus priskiriama automatiškai. Už papildomą mokestį keleiviai galės ją išsirinkti ir patys. Jei tik bus galimybė, bilietus tos pačios rezervacijos metu įsigijusiems ir kartu keliaujantiems keleiviams vietos bus paskirtos šalia. Likus ne mažiau nei 3 val. iki skrydžio keleiviai turės galimybę pakeisti jiems nemokamai priskirtą sėdėjimo vietą ir pasirinkti norimą vietą už papildomą mokestį. Keleivių mėgstamos vietos, esančios priekinėje eilėje, norint greičiau išsilaipinti, ar vietos su papildoma vieta kojoms tarp eilių, gali būti rezervuojamos už didesnį mokestį, atsižvelgiant į šių vietų prieinamumą.
Keliautojai, įsigiję bilietus su papildoma vieta kojoms ar pasinaudoję „WIZZ Reserved Seat“ paslauga, galės pasirinkti vietą pagal pageidavimus be jokių papildomų mokesčių. Sėdimos vietos pakeitimas papildomai kainuos nuo 1 iki 23 EUR. Kaina priklausys nuo pasirinktos vietos.
Keleiviai, turintys „WIZZ Premium“ ar „WIZZ Privilege Pass“ narystę, galės pasirinkti bet kurią sėdėjimo vietą nemokamai bei toliau naudotis pirmenybinio įlaipinimo paslauga.

„Ryanair“ registruotis internetu galima nuo 30 dienų iki 2 val. prieš skrydį. Išankstinė registracija internetu – (nuo 30 iki 2 val. prieš skrydį) galima keleiviams, kurie pasirenka sėdimas vietas už papildomą mokestį. Bendroji registracija internetu – keleiviai, kurie nenori papildomai mokėti už pasirinktų sėdimų vietų (Premium arba Regular) rezervaciją, gali registruotis internetu ne anksčiau kaip likus 7 dienoms iki skrydžio ir ne vėliau kaip likus 2 valandoms iki skrydžio. Jiems bus paskirtos sėdimos vietos automatiškai ir nemokamai. Oro uoste būtina turėti atspausdintą įlaipinimo kortelę. Registracija oro uoste kainuoja 70 EUR. „Ryanair“ padidino ir mokestį už pakartotiną įlaipinimo kortelės atspausdinimą. Todėl nepamirškite užsiregistruoti skrydžiui ir atsispausdinti įlaipinimo kortelę iš anksto.

RANKINIS BAGAŽAS

Abi pigių skrydžių bendrovės į bilieto kainą įskaičiuoja ir rankinio bagažo gabenimą.

„Ryanair“ rankinio bagažo išmatavimai neturėtų viršyti 55*40*20 cm matmenų, o svoris – 10 kg. „Ryanair“ leidžia į lėktuvo saloną įsinešti ir antrą bagažą – mažą moterišką rankinę – bei oro uoste įsigytas prekes. Antroji rankinė negali viršyti 35x20x20 cm išmatavimų, svoris nėra ribojamas.

„WizzAir“ skrydžiuose rankinis bagažas skirstomas į 2 tipus: mažesnį (iki 42*32*25 cm) ir didesnį (iki 56*45*25 cm). Mažesnis rankinis bagažas gabenamas nemokamai, o už didesnį mokama 10-18 EUR priemoka (skrydžiui į vieną pusę, kai mokama iš anksto), priklausomai nuo maršruto. Oro uoste mokama 40 EUR. Bagažo svoris neturi viršyti 15 kg.
Nuo 2015.07.30 keleiviai, užsisakę pirmenybinio įlaipinimo paslaugą, į „Wizzair“ lėktuvo saloną kartu su mažu arba dideliu orlaivio salono bagažu gali įsinešti ir papildomą nedidelį asmeninį daiktą (rankinę, fotoaparatą ar kt.).

Abi aviakompanijos turi specialias dėžes tikrinti bagažo dydžiui, tad jei nerimaujate, galite atvykti į oro uostą anksčiau ir išmėginti, ar jūsų lagaminas tilps. Primename, kaip praktiškai keliauti tik su rankiniu bagažu.

REGISTRUOJAMAS BAGAŽAS

Skrisdami su registruojamuoju bagažu „Ryanair“ lėktuvu, galite rinktis bagažo svorio klasę (15 arba 20 kg), nuo kurios priklauso jo gabenimo kaina. Kaina priklauso ir nuo skrydžio trukmės (15 – 50 EUR/GBP, oro uoste mokestis bus didesnis). Bagažas neturėtų būti didesnis nei 81*119*119 cm. Vienas keleivis gali gabenti iki 3 vienetų.

Nuo 2015.08.12 „WizzAir“ taip pat pradėjo skirstyti registruojamą bagažą į svorio klases. 23 kg bagažo gabenimas kainuoja 15-45 EUR,  o 32 kg bagažo gabenimas – 25-55 EUR, priklausomai nuo maršruto ir sezono. Bagažo registracijos oro uoste kaina – 55-75 EUR. Vienas keleivis gali gabenti iki 6 vienetų.

Norime priminti, ko negalima vežtis rankiniame ir registruotame bagaže.

KELIONĖS SU VAIKAIS

Pigių skrydžių bendrovės taiko skirtingas sąlygas keleiviams, keliaujantiems su vaikais. Kūdikiai iki 2 metų amžiaus gali keliauti tik sėdėdami ant lydinčio suaugusiojo kelių. Jiems atskira vieta nėra skiriama, tačiau taikomi fiksuoti mokesčiai: „WizzAir“ taiko 25 EUR, „Ryanair“ – 30 EUR mokestį. Jei vaikui sukanka 2 metai, visa bilieto kaina, visi mokesčiai yra privalomi ir priklauso bagažo gabenimas taip, kaip ir suaugusiam keleiviui.

Keliaujant su kūdikiu „WizzAir“ lėktuvais galima vežtis vieną sulankstomą vežimėlį / kūdikiui skirtą mašininę kėdutę (vežama nemokamai).

Keliaujant su „Ryanair“ kūdikiui priklauso 1 vnt. vaiko bagažo iki 5 kg gabenimas lėktuvo salone. Kuomet keliauja kūdikis ar vaikas, leidžiama nemokamai vežtis 2 vnt. bagažo: sudedamą vežimėlį ir automobilinę, kelioninę kėdutę arba kelioninę lovelę. Už 10 EUR mokestį galima vežtis papildomą kūdikio/vaiko įrangą iki 20 kg.

Nepamirškite, kad vežimėlius būtina registruoti kartu su bagažu. Papildomi bagažai kūdikiams nėra priskiriami.

„Ryanair“ siūlo ypatingas naujienas šeimoms: 50 % nuolaidą vaikų kelionių draudimui, 50 % nuolaidą vaiko registruoto bagažo gabenimui. Skrendant 2 kartus su šeima, trečią kartą siūloma 20 % nuolaidą bilietams ir kt. Lėktuvo salone galima pašildyti kūdikių maistą.

AR GALI NEPILNAMEČIAI VAIKAI SKRISTI VIENI?

Su aviakompanija „Wizzair“ jaunesni nei 14 m. amžiaus vaikai gali skristi tik lydimi mažiausiai 16 m. amžiaus asmens, prisiimančio visą atsakomybę už vaiką. Vyresni nei 14 m. amžiaus vaikai gali keliauti „WizzAir“ lėktuvais vieni. Tačiau nors 14–15 m. amžiaus keleiviai gali keliauti nelydimi, jie negali prisiimti atsakomybės už jaunesnį nei 14 m. amžiaus vaiką.

Tuo tarpu aviakompanija „Ryanair“ nepriima į skrydį vaikų iki 16 m. be suaugusiųjų palydos.

KELIAVIMAS NĖŠTUMO METU

Ketinant skristi nėštumo metu su „Ryanair“ nuo 28 nėštumo savaitės būtina gydytojo pažyma (būtinai Ryanair pažymos forma, anglų k., ne senesnė nei 14 d. iki skrydžio), kurioje nurodoma, jog nėštumas yra be komplikacijų, planuojamo gimdymo laikas ir patvirtinama, jog jums leidžiama skristi lėktuvu. Jei moteris, kurios nėštumas yra virš 28 savaičių, nepateikia reikiamos pažymos, „Ryanair“ aviakompanija turi teisę atsisakyti keleivę skraidinti. Pateikus reikiamą pažymą, dvynukų, trynukų ar daugiau vaikų besilaukiančioms moterims leidžiama skristi iki 32 nėštumo savaitės, o besilaukiančioms vieno vaiko – iki 36 nėštumo savaitės.

Renkantis „WizzAir“ leidžiama skristi iki 34 nėštumo savaitės, tačiau jau nuo 28 nėštumo savaitės yra privaloma pažyma iš gydytojo.

Nepamirškite, jog skrydžio metu reiktų imtis kai kurių atsargumo priemonių. Plačiau apie tai, ką reikėtų žinoti keliaujant nėštumo metu skaitykite čia.

Gintarė :