X

Modernaus meno traukiniu beieškant

Maršrutas, kuriuo sekdami pasinersite į nepamirštamo modernaus meno klodus. Maršrutas įveikiamas su 1 mėnesio galiojimo InterRail Global Pass bilietu.

MADRID – BILBAO – BARCELONA – FIGUERES – MONTPELLIER – NICE – TURIN – RIVOLI – VENICE – TRENTO – MUNICH – BERLIN – MALMO – HUMLEBAEK – COPENHAGEN – AMSTERDAM – PARIS – LONDON 

Atsižvelgiant į daugybę Europoje esančių istorinių paminklų, archeologinių vietovių ir klasikos šedevrų, susidaro įspūdis, jog tarp jų sunkoka rasti modernaus ir šiuolaikinio meno pavyzdžių. Tačiau šis įspūdis klaidingas. Keliaujant šiuo maršrutu laukia įdomios pažintys: nuo Pikaso kūrybos Madride iki pačių naujausių modernaus meno tendencijų Londone.

Modernusis menas senojoje Ispanijoje

Pradėkite kelionę traukiniu Ispanijoje. Madride pasilepinkite lengvais pietumis – klasikine „cana“ (stikline alaus) ir tradiciniu ispanų užkandžiu „tapas“. Aplankykite daugybę nemokamai lankomų vietų. Įspūdingame ispanų nacionaliniame muziejuje „Reina Sofia“ eksponuojami XX a. meno kūriniai, kuriuos tapė Joanas Miro, Salvadoras Dali ir kt. Karališkųjų brangenybių kolekcija, didysis Pikaso, emocionalusis Guernica gali nustebinti net tuos, kurie labiau vertina tradicinės tapybos kūrinius. Netoliese esančiame „Thyssen – Bornemisza“ muziejuje galima rasti dar daugiau XX a. antrosios pusės meno kūrinių, įskaitant ir Piet Mondriaan ir Edward Hopper tapytas drobes. Jeigu nenorite palikti Madrido nepamatę senojo miesto turtų, juos galite išvysti žymiausiuose XII – XIX a. Diego Velazguez ir Francisco de Goya ir kt. kūrėjų darbuose „Prado“ muziejuje.

Yra dvi alternatyvos, kaip išvykti iš Madrido. Jei spaudžia laikas, galima vienu iš greitųjų traukinių per ~3 val. nuvykti tiesiai į Barseloną. Arba galima ~6 val. važiuoti traukiniu į Bilbao. Ten yra įžymus „Guggenheim“ muziejus, Kanados amerikiečio architekto Frankas Gehry kurti ir titano juostomis apjuosti pastatai, kurie jau savaime yra meno kūrinai. „Guggenheim“ muziejus kupinas puikių, nuolat atnaujinamų modernaus ir šiuolaikinio meno parodų ir turi pastovias menininkų Richard Serra ir Jeff Koons parodas. Nepraeikite pro įžymiąją Koons kurtą skulptūrą pavadinimu „Puppy“. Tai didžiulė skulptūra šalia muziejaus įėjimo, padengta gėlėmis. Iš Bilbao galima keliauti į Barseloną ankstų kitos dienos rytą. Kelionė traukiniu truks ~ 6 val.

Viešnagę Barselonoje reikėtų pradėti apsilankymu MACBA – Barselonos šiuolaikinio meno muziejuje. Erdvė aplink šį stilingą pastatą pamėgta riedlentininkų, kurie čia surengia tikrą šou. Šio muziejaus kolekcijoje yra ir kelių užsienio menininkų kūriniai, pirmieji katalonų ir ispanų šiuolaikiniai darbai. Iš čia galima pakilti ant Montjuic kalvos, nuo kurios atsiveria graži miesto panorama, apsilankyti Fundacio Joan Miro muziejuje, kuriame saugoma daug siurrealizmo meno kūrinių, rengiamos laikinos vietinių menininkų kūrinių parodos. Tuo pačiu aplankykite ir daugelį kitų nemokamai lankomų vietų Barselonoje.

Įvykdę savo maksimalų planą Katalonijos sostinėje sėskite į traukinį Barselonoje ir vykti į Figueres miestelį, kuriame įsikūręs Salvadoro Dali muziejus. Rekomenduojama iš anksto rezervuoti bilietus, nes šiame muziejuje nustatytas vienos dienos lankytojų skaičius.

Muziejai Pietų Prancūzijoje

Laikas keliauti į kitą šalį – Prancūziją! Šioje kelionėje aplankysite ir Paryžių, tačiau Pietų Prancūzijoje taip pat yra įdomių lankytinų vietovių, dėl kurių verta sustoti keliaujant iš Italijos. Pirmoji yra Montpellier. Pradėkite nuo ramaus pasivaikščiojimo žaliuojančia promenada netoli istorinio centro. Vėliau apsilankykite miesto centre įsikūrusiame muziejuje „Musee Fabre“, pasimėgaukite taure vyno viename iš daugelio nedidelių restoranėlių šalia didelės ir vaizdingos „Place de la Comedie“ aikštės.

Tęsdami kelionę per ~4 val. tiesioginiu traukiniu nuvyksite į Nicą, Žydrosios Pakrantės miestą. Čia įsikūręs „d‘Art Contemporain“ muziejus. Be įspūdingų prancūzų menininkų darbų, čia galite apžiūrėti ir nuostabią miesto panoramą, atsiveriančią nuo muziejaus stogo. Patogiai įsitaisykite „Promenade des Anglais“ promenadoje, palydėkite saulę ir paragaukite vietinės Socca (tradicinis patiekalas, panašus į blynus) ir šviežiai keptos, traškios duonos, pagamintos iš avinžirnių miltų.

Trumpas nukrypimas į Pietų Italiją

Iš Nicos traukiniu (su persėdimu) per ~4 val. galima pasiekti Turinąmiestą Šiaurės Italijoje. Pasisemkite energijos paragavę Gianduja (keptų žemės riešutų ir šokolado mišinys). Dėl jo lengvos tekstūros ir gardaus skonio šis vietinis patiekalas yra pagrįstai populiarus. Be skanėstų, Turinas turi daugybę muziejų, kuriuos verta aplankyti. Šiuolaikinio meno gerbėjai turėtų iš Fermi metro stoties tiesioginiu autobusu nuvažiuoti iki mažo Rivoli miestelio. Čia ant kalno stovi senovinė Rivoli pilis, kurioje įsikūręs MADRE šiuolaikinio meno muziejus, stebinantis meno kūrinių kolekcijos įvairove (nuo Giacomo Balla futurizmo iki Mario Merz skulptūrų ir piešinių).

Jeigu norėtumėte plačiau susipažinti su Italija, galite nuo muziejų lankymo maršruto trumpam nukrypti į pietus. Romos šiuolaikinio meno muziejus (MACRO), įsikūręs senoje alaus darykloje, turi populiariausių Italijos menininkų kurtų meno darbų. Italijos sostinėje rasite ir nacionalinį XXI a. meno muziejų (jo futuristinę architektūrą sukūrė Zaha Hadid), ir daugybę kitų nemokamai lankomų objektų. O ar pasiruošę picai ir pajūriui? Neapolis yra vos už ~2 val. kelio. Čia geriausias šalyje vadinamasis „gatvės maistas“, kolekcijomis turtingas šiuolaikinio meno muziejus, įsikūręs įspūdinguose XVII a. statiniuose, ir viduramžiška bažnyčia.

Trumpas nukrypimas į Šveicariją

Galite vykti ir į šiaurę – iš Milano į Bazelį Šveicarijoje. Šis miestas intriguoja architektūriniais kontrastais, ypatingu viduramžišku senamiesčiu ir pastatais, suprojektuotais šių laikų architektų Richard Meier ir Renzo Piano. Apsilankykite „Beyeler“ muziejuje, kuriame eksponuojami radikaliojo XX a. meno dabai, kurti Andy Warhol, Roy Lichtenstein ir Francis Bacon. Kitas įdomias parodas galima rasti „Kunsthaus Baselland“, „Museum fur Gegenwartskunst“, „Museum Jean Tinguely“ ir „Vitra Design“ muziejuose. Jei jums patinka meno mugės, nepraleiskite „Art Basel“ – tai viena svarbiausių vietų pasaulyje, kurioje kasmet birželio mėnesį vyksta šiuolaikinio ir moderniojo meno premjera. Iš Bazelio puikus susisiekimas traukiniais: per 3 val. galima pasiekti Monaką arba pasirinkti patogią naktinę kelionę traukiniu į Berlyną arba Paryžių.

Vieši ir privatūs turtai Šiaurės Italijoje ir Vokietijoje

Po Turino laikas Venecijai. Kelionė turėtų trukti ~ 4-5 valandas. Venecija labai graži. Be to, joje galima rasti „Peggy Guggenheim Collection“ (nors tai ir vienas mažiausių Guggenheim muziejų), kur eksponuojami įvairių menininkų darbai – nuo Italijos futuristų iki amerikiečių modernistų. Kitas lankomas objektas yra „Punta della Dogana“ – jame yra įspūdinga privati prancūzų verslininko, magnato Francois Pinault (vienas įtakingiausių žmonių moderniojo meno pasaulyje) kolekcija. Galima vieną dieną skirti ieškojimams MART muziejuje su stiklo ir plieno kupolu Roverete (~ 2,5 val. kelio). Beje, kiekvienais nelyginiais metais Venecijoje vyksta bienalė – svarbiausia šiuolaikinio meno paroda.

Pasakykite „Ciao!“ kanalams, jūrai ir leiskitės į naktinę kelionę traukiniu į Vokietiją. Prabusite jau Miunchene, kur galėsite praleisti dieną „Kunstareal“ muziejaus rajone. Jame yra kelios labai įdomios galerijos: puikius šiuolaikinius kūrinius galima pamatyti „Neue Pinakothek“ ir „Pinakothek der Moderne“ muziejuose, „Brandhorst“ muziejuje glaudžiasi privati šiuolaikinių kūrinių kolekcija su Andy Warhol ir Cy Twombly darbais. Jei niekur neskubate, dar vieną dieną ar naktį praleiskite Miunchene mėgaudamiesi puikiu alumi, vokiška virtuve arba gerindami savo žinias apie šiuolaikiškuma, apsilankydami Vokietijos mokslo ir technologijų muziejuje.

Kitą naktį galite keliauti į Berlyna, kuris vertas bent dviejų dienų viešnagės. Pradėkite vokiškame „Guggenheime“. Likusią dienos dalį galite praleisti „Neue Nationalgalerie“ – tai XX a. modernaus meno muziejus. Antrąją dieną nepraleiskite progos nueiti į šiuolaikinio meno muziejų „Museum fur Gegenwart Hamburger Bahnhof“, kuris įsikūręs buvusioje traukinių stotyje Moabit rajone. Pamatyti naujausių vietinio meno tendencijų keliaukite į Racheles – tai buvusi universalinė parduotuvė, dabar esanti įvairių žanrų meno galerija, menininkų namai. Moderniosios architektūros gerbėjai turėtų pasivaikščioti po Sony centrą ir Potsdamo aikštę – naują ir modernią aikštę, neseniai perstatytą pagal liniją, kurios vietoje anksčiau stovėjo Berlyno siena, skirianti miestą į dvi dalis.

Maži brangakmeniai ir svarbiausi muziejai

Iš Berlyno naktį galima keliauti traukiniu į Amsterdamą. Tačiau jei domina Skandinavijos perliukai, keliaukite tiesiai į Malmę ir ten praleiskite dieną; vėliau apsilankykite Humlebaek įsikūrusiame Danijos Louisiana moderniojo meno muziejuje (~ 1 val. kelio traukiniu nuo Malmės). Ten rasite kokybišką Max Ernst, Alexander Calder ir daugybės kitų kūrėjų darbų kolekciją bei nuostabų skulptūrų sodą su neįtikėtinu vaizdu į jūrą. Atvykę į Danijos sostinę Kopenhagą aplankykite daugybę nemokamai lankytinų vietų. Netoli Kopenhagos taip pat yra daug įžymių vietų, iki kurių susisiekimas traukiniu su likusia Skandinavija toks pats geras kaip ir iš Amsterdamo.

Pagrindiniai Amsterdamo muziejai įsikūrę aplink muziejaus aikštę: „Stedelijk“ muziejus su svarbiomis moderniojo meno kolekcijomis. Greta esantis Van Gogo muziejus siūlo pamatyti didžiausią pasaulyje nuolat atnaujinamą Olandijos tapybos meistrų kolekciją.

Greituoju traukiniu iš Amsterdamo į Paryžių galima nuvykti per ~ 3 valandas. Vienareikšmiškai galima sakyti, jog pagrindinis traukos centras tarp Paryžiaus lankytinų vietų  ir šiuolaikinių muziejų yra Pompidou centras. Šis kompleksas, suprojektuotas 1970 m. aukštu techniniu stiliumi, tuo metu buvo laikomas kontraversišku, o šiais laikais jis yra didžiausias moderniojo meno muziejus Europoje. Jo kolekciją sudaro daugiau kaip 60 000 kūrinių iš XX ir XXI a.; čia kasmet rengiamos svarbios meno kūrinių parodos.

Kitas labai svarbus objektas yra „Palais de Tokyo“. Tai nacionaliniai moderniojo meno kolekcijos namai, kurie dešimtmečius buvo apleisti, kol tapo mistiška šiuolaikinio meno vieta, pristatančia labai senas viso pasaulio tendencijas. Lankytojai priimami iki vidurnakčio! Šiame pastate glaudžiasi ir „Musee d‘Art Moderne de la Ville de Paris“. Jame pristatoma didžiulė XX a. kolekcija su Picasso ir Matisse darbais; tačiau prieš tai apžiūrėjus kitus eksperimentinius ir interaktyvius meno kūrinius šie gali pasirodyti kiek senamadiški.

Paskutinė stotelė – Londonas!

Paskutinė stotelė yra Londonas. Čia iš Paryžiaus galima atvykti per mažiau nei 2,5 valandos važiuojant greituoju traukiniu „Eurostar“. Britų sostinė turi pakankamai galerijų ir muziejų,  kurie jus galėtų užlaikyti ilgiau nei savaitę, tačiau norint pamatyti modernųjį meną jums reikia nuvykti prie South Bank. Šioje nuo Lambeth tilto iki Tower tilto nusidriekusioje vietoje įsikūrę daugybė teatrų, parduotuvių, barų ir restoranų, milžiniškas „London Eye“ apžvalgos ratas.

Lankantis Londone nereikėtų praleisti dviejų muziejų. Nuo 1980 m. britų šiuolaikinio meno rinkoje dominavo Charles Saatchi – nieko nuostabaus, kad Saatchi galerijoje galima rasti paskutinių tendencijų meno kūrinių pavyzdžių. Tai institucija, kuri daro reikšmingą įtaką tarptautinio meno scenoje. Na ir nėra geresnės vietos užbaigti savo kelionę po šiuolaikinio meno šventoves, kaip tik aplankant „Tate Modern“ galeriją. Buvusioje elektrinėje įkurta galerija neapsakomai didžiulė, stulbinanti ir nuolat besikeičianti. Čia rasite puikią kūrinių iš viso pasaulio kolekciją, kuriuos kūrė Mark Rothko, Anish Kapoor ir kt. Kasmet čia vyksta laikinosios parodos, kurių metų milžiniško dydžio Turbine salėje eksponuojami vieno tipo skirtingų menininkų meno dirbiniai.

Gintarė :