X

Alaus keliais Čekijoje (Prahoje ir Prahos apylinkėse)

Drįstame teigti, kad nors kartą gyvenime vertėtų išsiruošti į ekskursiją po Čekijos alaus daryklas. Čia sau mėgstamą alų ras kiekvienas, net ir negeriantis alaus. Alus čia kainuoja pigiau nei vandens buteliukas. Čekijoje tiek įsišaknijusios alaus tradicijos, kad netgi alaus barai pertvarkyti į viešbučius, ir tiems, kas padaugina alaus, yra visos galimybės naktį praleisti vietoje. O mes jums linkime smagaus, skanaus ir naudingo pasivaikščiojimo po Čekijos alaus daryklas. Tikimės, kad žemiau pateikta informacija bus naudinga pagalbininkė ruošiantis pasinerti į čekiško alaus tradicijų pažinimą ;)

Kelionę susiplanuoti bus dar lengviau, nes dabar turime tiesioginius lėktuvų reisus į Prahą. Į Čekiją galima vykti ir autobusu. O po šalį galite keliauti tiek autobusais, tiek traukiniais, tiek nuomotu automobiliu.

Klašterni pivovar Strahov
Maža alaus darykla įsikūrusi buvusiame Strahov vienuolyne, pastatytame apie 1140 m., netoli Prahos pilies. Klašterni pivovar Strahov alaus darykloje verdamas tamsus ir gintaro sodrumo „Šv. Norbert“ alus. Šv. Norbert Restaurant galima pasėdėti prie vietinio alaus bokalo ir mėgautis tradicinės virtuvės patiekalais.
Adresas: Strahovské nádvoří 301 Nové Město

U Fleku
U Fleků alaus darykla ir restoranas yra vieni žinomiausių ir populiariausių Čekijoje. Alus pasižymi karamelės skoniu ir gaminamas be jokių konservantų ar dirbtinių dažiklių. Alus buvo minimas jau 1499 m. pirmuose rašytiniuose šaltiniuose. Manoma, kad būtent „U Fleku“ yra seniausias restoranas Vidurio Europoje, kur visą laiką verdamas alus. U Fleku alus yra tik vienos rūšies – tamsus su 5% alkoholio, vadinamas „The Flek Thirteen“. Jo nerasite daugiau niekur. Naktimis už papildomą mokestį vyksta kabareto šou. Restoranas siūlo ekskursijas po mažą alaus daryklą.
Adresas: Pivovar a Restaurace „U Fleků“, Křemencova 11, Praha 1

Novoměstský pivovar (New Town restoranas)
Tradicinės čekų virtuvės, turintis unikalų kulinarijos patirtį restoranas įsikūręs pačiame Prahos centre, apie 400 m nuo Vaclavo aikštės. Alaus darykla įkurta 1993 m. Vyksta trumpos ekskursijos 10 ar daugiau žmonių. Ekskursijos trunka apie 20 min., tačiau per tą laiką daug sužinosite apie alaus gamybą. Ekskursijos metu yra galimybė užsisakyti ir maisto. Rezervacija nuo 18 val.
Adresas: Vodičkova 20 , 110 00 Praha 1

Prahos apylinkėse

Velke Popovice (Pivovar Velke Popovice)
Jau XIV a. pirmą kartą rašytiniuose šaltiniuose minima, kad Velke Popovice garsėja geru alumi. Alaus darykloje gaminamas stiprus, tamsus alus „Kozel“ (Ožys) ir būtent ožys tapo alaus daryklos simboliu. Kozel firmos alus yra 4 rūšių: Kozel Pale, Kozel dark, Kozel 11 ° Medium (pradėtas gaminti 2005 m.), Kozel Premium. Ekskursijos metu galėsite daugiau sužinoti apie alaus daryklos turtingą istoriją, alaus giminimo procesus.
Adresas: Plzeňský Prazdroj, a. s., Pivovar Velké Popovice, Ringhofferova 1. (27 km nuo Prahos)

Kostelec nad Černymi Lesy (Černostelecky zajezdni pivovar)
Alaus darykla-muziejus. Čia galima pamatyti orginalias mašinas, įrenginius, indus ir metraščius. Alaus darykla-muziejus atviras kiekvieną šeštadienį nuo 15.00 val. Ekskursija trunka apie 60 minučių. Minimalus svečių skaičius yra 6 asmenys.
Adresas: Českobrodská čp. 17, Kostelec nad Černými lesy, PSČ 281 63 (apie 40 km nuo Prahos)

Benešov (Pivovar Ferdinand)
Alaus virimo teises gavo 1595 m. 1897 m. miesto gyventojai perdavė akcijas Austro Vengrijos įpėdiniui Francisko Ferdinando d’Este. Alus yra 8 rūšių: Draught Light, Light Lager Premium, Dark Lager, Sedm Kulí, Special Light Beer d´Este, Non-alcoholic beer, heat beer (alus su mineralais ir vitaminais), Ferdináda (Apelsinų ar aviečių limonadas, pagamintas iš aukštos kokybės natūralių sirupų).
Adresas: Táborská 306, 256 01 (43 km nuo Prahos)

Nymburk (Pivovar Nymburk)
Alaus virimo teises gavo 1327 m. 1627 m. Nymburko gyventojai įsteigė alaus daryklą, kuri buvo miestelio gyventojų nuosavybė. 1920 – 1948 m. alaus daryklai vadovavo garsaus čekų rašytojo Bohumil‘u Hrabal tėvas. Čia kiekvienas ras savo alų. Galima rinktis iš šių alaus rūšių: Doktorova 8°, Postřižinské výčepní, Pepinova desítka, Dark Beer, Postřižinské pivo 11%, Francinův ležák, Něžný Barbar, Bogan, Festive Special Beer, Gold Bohemia, Beer Nymburk Lager Beer.
Adresas: Pražská 581, 288 25 Nymburk (50 km nuo Prahos)

Plzensky Prazdroj
Vidurio ir Rytų Europoje pirmaujanti alaus darykla. Bendrovė yra didžiausia Čekijos alaus eksportuotoja, alų eksportuoja beveik į 50 šalių visame pasaulyje. Prekės ženklai: Pilsner Urquell, Gambrinus, Radegast, Birell, Velkopopovicky Kozel, Frisco. Aplankykite alaus daryklą ir pamatysite, kaip gimė Pilsner Urquell ir Gambrinus padavimai. Turėsite progą pamatyti „Pilsner Urquell“ ir „Gambrinus“ gamybos procesą. Ekskursijos galimos kiekvieną dieną.
Ekskursija Plzeňské historické podzemí (Pilzeno istoriniai požemiai) – Pilzeno požeminis labirintas yra apie 800 metrų ilgio. Turėsite galimybę pajusti viduramžių gyvenimą. Ekskursijos metu degustuojamas pusiau tamsus Plzensky Prazdroj’s alus. Ekskursijos vyksta grupėse. Būtina registracija.
Adresas: U Prazdroje 7, 304 97 Plzeň (92 km nuo Prahos)
Alaus daryklos muziejaus adresas: Veleslavínova 6, 301 14 Plzeň

Bernard pivo
1991 m. spalio 26 d. Stanislavas Bernardas ir Rudolf Josef Vavra Smejkal laimėjo aukcioną ir privatizavo bankrutuojančią mažą Humpolec alaus daryklą, kuri buvo įkurta XVI a. Bernard Beer tapo gerai žinoma aukščiausios kokybės prekė visoje Čekijoje. Šiomis dienomis žinomi alaus prekiniai ženklai: Bernard Světlý výčepní 10%, Bernardas polotmavý Ležák 11%, Bernardas Světlý Ležák 11%, Bernardas Světlý Ležák 12%, Bernard Sváteční Ležák, Bernardas Speciální Cerny alus 13% (vienas iš geriausių Čekijos alų), Bernard Speciální Ležák 14% „OX“.
Ekskursijos: pirmadieniais – trečiadieniais 8.00–16.00; šeštadieniais 8.00–12.00 (iki 16.00 iš anksto susitarus). Minimalus asmenų skaičius ekskursijai yra 10, o maksimalus 20.
Adresas: 5. Kvetna 1, 396 01 Humpolec (103 km nuo Prahos)

Bohemia Regent
Regent alaus darykla Trebone buvo įkurta 1379 m. Dabartinis alaus daryklos pastatas gražiai integruotas į istorinį Trebon miesto kontekstą. Gaminamas šių rūšių alus: Bohemia Regent pale, Bohemia Regent Premium, Bohemia Regent dark, Bohemia Regent Prezident, nealkoholinis alus.
Adresas: Trocnovske namesti 124, 379 01 Trebon, Czech Republic (146 km nuo Prahos)

Ostravar Brewery
Pivovary Staropramen yra antra pagal dydį alaus gamintoja Čekijos Respublikoje ir užima 14% vidaus rinkos dalies. Gaminiai eksportuojami į 36 pasaulio šalis. Produktai: Staropramen, Braník, Velvet, Ostravar, Stella Artois, Belgian specialties, Měšťan, Vratislav.
Ekskursija galima: pirmadieniais – antradieniais 9.00 – 15.00. Būtina išankstinė registracija. Be išankstinės registracijos priimami pirmąjį mėnesio pirmadienį (nuo rugsėjo iki kovo mėn.) arba pirmąjį mėnesio antradienį (nuo balandžio iki rugpjūčio mėn.) iki 15.30 val.
Adresas: Hornopolní 57, Ostrava 1 (376 km nuo Prahos)

Keletas barų Prahoje, kuriuose galima paragauti čekiško alaus

Pivovarský dům
Baras atidarytas 1998 m. ir iškart po atidarymo tapo visų mėgstamas. Turėsite galimybę ragauti Štěpán, Čekijos klasikinio Lager alaus, šviesaus ir tamsaus alaus. Tik čia galėsite mėgautis kavos skonio, kvietiniu (Weizen), rūgščių vyšnių, dilgėlių, bananų, mėlynių, šampano ir kitų netradicinio skonio alumi.
Adresas: Jecna / Lipová 15, Praha 2

U Medvidku-Brewery Hotel („Pas meškiukus“)
Šiame istoriniame viešbutyje yra vienas iš seniausių Prahos restoranų, veikiantis nuo 1466 m., ir garsi nedidelė alaus darykla su baru, tiekiančiu tipiškus čekų virtuvės patiekalus ir „Budvar“ alų. Galima rinktis iš 10 rūšių čekiško alaus ir dalyvauti nemokamose naminio alaus degustacijose. Baras dirba nuo 16.00 iki 0300.
Adresas: Na Perštýně 7, 100 01 Praha 1

Daugiau barų tikrai rasite pakeliui, vaikščiodami Čekijos apylinkėse.

Na, o ištikimiems alaus mėgėjams siūlome apsilankyti alaus festivaliuose Čekijoje.

Chodovar alaus šventė
2014.08.23 alaus darykloje Chodovar
Vyks specialus traukinys iš Plzeň ir Karlovy Vary miestų. Vyks įvairūs renginiai daryklos kieme. Lankytojai galės paragauti autentiškų ir senų tradicijų čekiškos virtuvės patiekalų restorane Ve Skále. Restoranas įkurtas senovinių uolų rūsiuose. Po skanių pietų galima atsigaivinti alaus SPA ir pirčių komplekse arba apsilankyti alaus darykloje.

Pilsner alaus festivalis
2014.08.31-09.01 Pilzene
Būtent Pilzene 1842 m. gimė žinomas visame pasaulyje Pilsner Urquell alus. Jau anuomet Pilsnerio alus žavėjo savo auksine spalva, tiršta sniego baltumo puta ir išskirtiniu skoniu.

Alaus šventė
2014.09.05-06 Žateco miestelyje
Alaus mėgėjų laukia nuostabi šventė. Jos metu bus galima išbandyti savo jėgas šokiuose su alaus bokalu ant galvos bei paragauti 40 alaus rūšių.

2014.12.31 Naujųjų Metų išvakarės alaus darykloje Chodovar.

„Bernard Fest 2014“
2015.06.19-20, Humpolco miestelyje
Alaus festivalio „Bernard Fest“ metu turėsite galimybę aplankyti Bernard alaus daryklą bei dalyvauti įvairiausiuose koncertuose.

Čekijoje yra ne tik alaus barai, bet ir daug kitų gražių vietų, kurias verta aplankyti. Čekijos pastatai, pilys, muziejai ir Čekijos gamta tiesiog nuostabūs. Plačiau apie tai, ką dar galima pamatyti Čekijoje, skaitykite šiame tinklaraštyje. Planas yra, bereikia sekti gerus kelionių pasiūlymus http://www.zigzag.lt/ tinklapyje ;)

Gintarė :