X

Patarimai moterims, keliaujančioms po vieną

Keliauti vienam gali būti šauni patirtis – juk tai nuostabi proga daryti ką nori ir kada nori. Besiruošdami į kelionę tiek vyrai, tiek moterys dažnai turi panašius tikslus ir planuoja panašius maršrutus. Tačiau ne paslaptis, jog moterys, kurios keliauja po vieną, susiduria su sunkumais ir mažesnio saugumo grėsme. Galimi rūpesčiai dėl saugumo ar kultūrų skirtumų gali būti mažiau varginantys, jei prieš kelionę pasidomėsite tos šalies bendravimo, kultūros normomis. Sumanios moterys, kurios keliauja vienos, yra šventai įsitikinusios, kad jų lytis – tik privalumas.

Kelionė yra nuotykis, o baimė ir nežinomybė neturėtų sulaikyti nuo svajonių išsipildymo, nepriklausomai nuo to, ar planuojate keliauti su šeima, draugais ar viena. Vadovavimasis vidine nuojauta ir keletu kelionių patarimų padės svajoti ir pildyti svajones be ribų.

PRIEŠ IŠVYKSTANT

Kiek įmanoma daugiau sužinokite apie šalį, regioną, į kurį vyksite. Krašto kultūriniai ir religiniai ypatumai gali tiesiogiai liesti ir jus, tad yra naudinga žinoti, kokius drabužius turėtumėte dėvėti ar kaip elgtis, kad neįžeistumėte vietinių gyventojų. Pavyzdžiui, keliavimas po Pietų Ameriką gerokai skiriasi nuo Azijos. Nūdienos Europoje ar Šiaurės Amerikoje vieniša keliautoja vargu ar sukels vietinių nuostabą, tačiau Azijoje, Afrikoje ar arabų šalyse, egzotika dvelkiančiuose miestuose ar kaimeliuose dažniausiai tai kelia nuostabą. Vieniša moteris visiškai iškrenta iš griežtai nusistovėjusio stereotipo. Didelę nuostabą tarp vietinių gali sukelti prisipažinimas, kad esate netekėjusi. Tada galite sulaukti ir kelių netaktiškų klausimų apie asmeninį gyvenimą. Vienišoms moterims Azijos šalyse praverčia galimo vyro ir vaikų nuotraukos bei netikras vestuvinis žiedas, tik nesirinkite labai pompastiško – tai gali būti masalas vagims.

SAUGUMAS

– Susipažinkite su viešbučio personalu.
– Paprašykite kambario, esančio prie lifto, laiptinės, atsarginio išėjimo.
– Nebijokite paprašyti kito numerio, jei registratūros darbuotojas garsiai ir kitiems girdint ištaria jūsų vardą, pavardę ir kambario numerį ir jums tai kelia abejonių dėl ramaus poilsio.
– Saikingas alkoholio vartojimas. Tiesa, kad dažnai sunku atsispirti gundančiam miestų naktiniam gyvenimui. Tačiau raginame išlikti budriomis – neperženkite savo alkoholio vartojimo ribos ir būkite atsargios vartodamos nežinomus gėrimus, atsargiai vertinkite gėrimus, kuriais jus vaišina nepažįstami asmenys. Aplinkui gali būti asmenų, kurie mielai pasinaudotų neblaiviais turistais ir ypač moterimis.
– Didelėse susibūrimo vietose nenešiokite kuprinės ant nugaros, nes taip negalėsite matyti, jei vagis mėgins ją apiplėšti. Kuprinę galite užsidėti ir priekyje.
– Nesivežkite į kelionę brangių papuošalų ar prašmatnių akinių nuo saulės. Šie aksesuarai traukia vagis apžiūrėti, ką vertingo turite rankinėse.
– Naudokitės nakvynės namuose esančiais rakinamais seifais.

VISADA ŽINOKITE, KUR ESATE

– Kol būsite prie registratūros, pasiimkite viešbučio vizitinę kortelę su adresu, telefono numeriu ir turėkite ją iki savo viešnagės pabaigos. Tai ypač naudinga esant šalyje, kur su taksi vairuotojais sunku susikalbėti arba kai apylinkėse yra keli viešbučiai panašiais pavadinimais.
– Dar prieš atvykstant išsiaiškinkite visas transporto galimybes, ypač jei atvykstate vėlai vakare. Pasitarkite su kelionės agentu, kuris padės išsirinkti saugiausią ir greičiausią būdą bei, esant poreikiui, atliks reikiamus išankstinius užsakymus.
– Jei nuomositės automobilį, atidžiai išnagrinėkite žemėlapį arba rinkitės automobilį su GPS sistema.
– Kiekviename mieste vienos vietos yra saugesnės už kitas. Žinoma, atvykus į nepažįstamą vietą dažniausiai mes negalime žinoti, kur vaikštinėti yra saugiausia. Čia jums visada gali padėti nakvynės namų darbuotojai ar vietiniai gyventojai.
– Rekomenduojame naktimis nepažįstamame mieste nevaikštinėti po vieną.
– Įdėmiai panagrinėkite vietos, kur vyksite, žemėlapį. Jei turite galimybę, atsisiųskite žemėlapio vaizdų į savo telefoną.
– Pasistenkite išsiaiškinti patogiausius ir saugiausius maršrutus, kad kuo mažiau būtumėte panaši į pasiklydusią turistę.

KOKIUS DAIKTUS VEŽTIS

– Gerai apgalvokite savo aprangą. Kas priimta mūsų šalyje, svetimoje gali pritraukti nepageidaujamą dėmesį ar gal būt įžeisti vietinius gyventojus. Siūlome pasirinkti vietiniams žmonėms kuo labiau artimą aprangą – tai neleis išsiskirti iš minios ir sumažins vagysčių galimybę.
– Stenkitės dėtis tik būtiniausius daiktus, gerai viską užsekite, neapsikraukite įvairiais niekučiais, smulkmenomis, kurie gali būti puikus masalas kišenvagiams.
– Venkite prabangiai atrodančių lagaminų ir drabužių, visus lagaminus užrakinkite.
– Turėkite tik vieną kreditinę kortelę, o pinigus laikykite skirtingose vietose.
– Turėkite visų vertingų dokumentų kopijas (paso, bilietų, draudimo). Tačiau nelaikykite jų prie originalų, nes praradimo atveju neteksite abiejų. Galite nuskenuoti savo dokumentus ir laikyti juos savo el.pašto dėžutėje.
– Jeigu turite, pasiimkite į kelionę segamą ant liemens piniginę, kurią galite paslėpti po drabužiais. Ji puikiai tinka saugiai laikyti savo pasą, pinigų ir kredito korteles.

Žinoma, galima sakyti „bijai vilko, neik į mišką“, tačiau, kita vertus, „atsarga gėdos nedaro“.

Linkime tik gerų įspūdžių!

Gintarė :