X

Patarimai, kaip saugiai keliauti užsienyje

Kad ir kokioms kelionėms ruoštumėtės, ar tai būtų ramios ir jaukios atostogos kurorte, apsistojimas viešbutyje ar nakvynės namuose, būkite apdairūs. Šie patarimai gali būti pritaikyti nepriklausomai nuo to, į kokią šalį ruošiatės keliauti. Saugokite save, savo daiktus ir pinigus.

Venkite atrodyti kaip turistas
Visi įsivaizduojame stereotipinį turisto portretą – sustingęs viduryje šaligatvio ar gatvės, žemėlapis rankose apverstas atvirkščiai, panašesnis ne į paprastą žmogų, o veikiau į šios planetos svečią. O juk jis tik turistas naujoje šalyje ar vietovėje. Norint to išvengti, elkitės taip, lyg būtumėt vietinis, gyvenantis tame mieste ar šalyje jau metų metus. Juk dabartiniais laikais, kai pasaulyje toks aukštas emigracijos lygis, emigrantu gali būti bet kuris. Eikite pasitikėdami savimi, nebaksnokite į žemėlapį ir stenkitės elgtis taip, kad nekristumėte į akis.

Vilkėkite panašiais drabužiais kaip ir vietinių žmonių
Įsigijus keletą drabužių, būdingų ar madingų naujoje vietovėje, nesunkiai galėsite įsilieti į minią. Bus lengviau, jei atkreipsite dėmesį į tai, ką siūlo parduotuvių vitrinos ar ką dėvi vietiniai gyventojai. Turėkite mintyje, kad kai kuriose šalyse (ypač Viduriniosios Azijos) yra tam tikros taisyklės ar normos, kurių geriau nelaužyti, pvz., Irane moterys privalo pridengti savo galvą skarele, skraiste. Beveik visose maldos namuose – bažnyčiose, cerkvėse, mečetėse, vienuolynuose – nesilankykite apnuogintais pečiais, kojomis ar giliomis iškirptėmis. Gerbkite šalies gyventojų kultūrą, religiją ir papročius.

Turėkite vietinės valiutos
Šis patarimas ypač naudingas tiems, kurie keliauja po Trečiojo pasaulio šalis. Vietiniams nėra nieko patrauklesnio ir paverčiančio jų godžiais už dolerį, eurą ar kitą jiems gerai pažįstamą valiutą. Turėdami vietinės valiutos gerokai sumažinsite tikimybę būti apvogti ar apgauti. Įžvelkite ir šviesiąją pusę – susipažinę su vietinėmis kupiūromis ir monetomis, atvaizdais ant jų tik praturtinsite savo žinias apie kitas kultūras.

Įsiminkite valiutos kursą
Jei visgi ketinate naudoti tarptautinę valiutą, pasidomėkite valiutų kursais. Mokėdami už transportą, maistą, dovanas ar bet kokias kitas prekes, mintyse paskaičiuokite ir palyginkite kainas. Nereikia su savimi nešiotis skaičiavimo mašinėlės ar mobiliojo telefono, kad žinotumėte tikslius skaičius. Užteks įsiminti apytikslį kursą.

Išmokite vietine kalba frazę „Ne, ačiū“
Jei planuojate keliauti į Trečiojo pasaulio šalis, jums tikrai pravers žodis „Ne“. Jokiais būdais nesiūlome atsisakyti pasivaikščiojimų po vietinius turgelius, nes jie labai įdomūs ir žavingi. Dauguma pardavėjų jaučia pagarbą vien už tai, kad einate pro šalį ar stabtelite susidomėję jų prekėmis. Tačiau jei pataikysite nepelningą dieną, pardavėjo nusiminimas dėl prastos prekybos gali virsti agresija. Jei toks prekeivis užstos jums kelią ir karštligiškai siūlys savo prekes, tiesiog šaltakraujiškai ir nesileisdami į derybas tarkite „Ne, ačiū“ ir toliau eikite savo keliu.

Imkite vizitines korteles
Nakvynės vietose (viešbučiuose, nakvynės ar jaunimo namuose) dažniausiai prie registratūros stalo būna padėtų vizitinių kortelių, kuriose rasite ne tik telefono numerį ir adresą, bet neretai ir nedidelį žemėlapiuką bei vietos pavadinimą. Tokios kortelės labai praverčia grįžtant į viešbutį tiek pėsčiomis, tiek taksi ar tuk tuk‘u. Atminkite: sunku jums bus padėti, jei patys nežinosite, kur ir ko jums reikia.

Derėkitės dėl taksi ar tuk tuk‘o kainos prieš įsėsdami
Tikriausiai ne kartą teko atsidurti tokioje situacijoje, kai atvažiavus į reikiamą vietą pareikalauta suma gerokai viršija jūsų įsivaizduotą. Lygiai taip pat, kaip ir parduotuvių savininkai, taksi vairuotojai stengiasi uždirbti kuo daugiau, tad kiekviena pasitaikiusia proga bandys pridėti papildomą centą.

Nelaikykite visų pinigų vienoje vietoje
Išskirstydamas pinigus per kelias vietas nerizikuojate visko vienu kartu netekti. Kelias kupiūras įsidėkite į piniginę ant diržo. Piniginė-diržas bus arčiausiai jūsų kūno, saugiai paslėptas po viršutiniais drabužiais ir niekam nekris į akis. Šis pinigų laikymo būdas tikrai gerokai saugesnis nei gundanti kuprinė, prisegtas krepšelis ar žavi rankinė. Be to, jokiu būdu nelaikykite piniginės užpakalinėje kelnių kišenėje – itin patogios ir lengvai prieinamos vietos ilgapirščiui.

Pasidarykite asmens ir kelionės dokumentų kopijas
Klausiate, kam to reikia? Ogi tam, kad nereikėtų visur nešiotis ir rodyti savo tikrojo paso ar asmens tapatybės kortelės. Juk užsirašant į ekskursiją, įrodant savo tapatybę ar amžių pakanka turėti paso kopiją, tad kam rizikuoti be reikalo? Prastai išsivysčiusiose šalyse juodojoje rinkoje pasai parduodami už didelius pinigus, tad norinčių nugvelbti jūsų tapatybės dokumentą netrūks. Be to, jūs tikrai nenorėtumėt įstrigti svetimoje šalyje, kol jūsų šalies ambasada ar konsulatas padės išspręsti šią problemą.

Nepamirškite žvilgtelėti per petį
Naudinga išsiugdyti įprotį kaskart išeinant iš kavinės, parduotuvės ar kitos vietos žvilgtelėti per petį, ar netyčia ko nors nepalikote. Neretai keliaudami žmonės būna išsiblaškę. Be to, keliaujant su savimi turime kur kas daugiau daiktų nei esame įpratę. Tad išgėrę puodelį nuostabios aromatingos kavos jaukioje Paryžiaus kavinukėje nepamirškite pasitikrinti, ar nepalikote ant staliuko savo piniginės, telefono, dokumentų, raktų ar fotoaparato.

Pasirūpinkite kelionės draudimu
Patartina apsidrausti, jei susižeistumėte ar jums prireiktų medicininės pagalbos. Žinoma, greičiausiai būtinoji medicininė pagalba jums bus suteikta ir be draudimo, tačiau niekad negali žinoti, kas laukia. Juk sveikatos priežiūros išlaidos visiškai netikėtai gali išaugti ir iki kelių tūkstančių dolerių, tad pasirūpinę atitinkamu draudimu ir turėdami išlaidų čekius galėsite susigrąžinti pinigus.

Pasiskiepykite
Priklausomai nuo kelionės maršruto, nepamirškite pasidomėti būtinais ar rekomenduojamais skiepais atitinkamoje šalyje. Neatidėliokite šio reikalo paskutinei minutei, nes kai kurie skiepai turi būti atliekami net ir likus keliems mėnesiams iki numatytos kelionės pradžios.

Aukodami būkite budrūs
Galima būtų pasakyti – „neaukokite“, tačiau tai nuskambėtų kiek per drastiškai. Aukoti yra kilnu ir gražu, tačiau keliaujant rekomenduojama tai daryti nebent vienuoliams, gyvenantiems iš išmaldos. Beveik visais kitais atvejais jūs rizikuojate būti apgauti. Gatvėse pilna apsukruolių, kurie atpažįsta turistus ir nevengia pasipelnyti iš jų kišenės. Jei norite padaryti gera, tiesiog paaukokite tuo užsiimančiai labdaros organizacijai ar užsiimkite savanoriška veikla.

Neskubėkite bičiuliautis su laukiniais šunimis ir katėmis
Gali būti, kad savojo augintinio ilgesys spaus širdį, tačiau geriau atsispirkite norui paglostyti mielą atklydusį šunytį, nes jis gali būti įvairių ligų ir infekcijų nešiotojas. Tas pats taikytina ir dėl beždžionių ar kitų egzotinių gyvūnų maitinimo.

Gintarė :