X

Patarimai fotografuojant mobiliuoju telefonu

Nors jau rašėme apie patarimus, kaip fotografuoti, tačiau kartais kelionės metu visiškai nesinori su savimi nešiotis fotoaparato. Tokiais atvejais labai praverčia po ranka turėti mobilųjį telefoną su fotografavimo funkcija. Telefonai yra puikus sprendimas, kai ką nors nufotografuoti sugalvojame visiškai spontaniškai, nes tam nereikia jokio specialaus pasiruošimo. Pateikiame keletą patarimų, praversiančių tiek turintiems iPhone, Android, tiek dar praėjusio dešimtmečio Nokia.

Spalvos
Jei jūsų nuotraukos atrodo tarsi fotografuotos niūrią dieną ar per rūką, gali užtekti telefono nustatymuose pakeisti keletą parametrų. Pakeitus kontrastą nuotraukos taps ryškesnės, ne tokios išblukusios ir su aiškesniais objektais. Arba tiesiog nustatykite geresnę kokybę ir didesnio formato nuotraukas.

Delsimas
Telefonų fotoaparatai turi vieną neigiamą savybę – ilgą išlaikymą. Dažnai nuspaudus mygtuką ir pasigirdus fotografavimo garsui nuotrauka užfiksuojama tik po kokių 2-3 sekundžių. Per tiek laiko vaizdas gali pasikeisti, susilieti, o fotografuojami žmonės – pajudėti. Kad to išvengtumėte, prieš fotografuodami skaičiuojant iki 3, mygtuką spauskite kiek anksčiau, kai suskaičiuosite iki 2. Ir, žinoma, drąsiai eksperimentuokite ir darykite daug kadrų.

Šviesa
Taisyklė paprasta – kuo daugiau šviesos, tuo geriau. Jei jūsų fotoaparate nėra blykstės ir nuotraukos gaunasi tamsokos, neskubėkite jų trinti. Yra ne viena programėlė, leidžianti pakoreguoti nuotraukas, tad pašviesinus jos bus kuo puikiausios. Jei yra galimybė, pasistenkite, kad jūsų fotografuojamas objektas būtų apšviestas. Tik atminkite, kad šviesa turi kristi ant jo, bet ne sklisti iš už jo, nes kitaip nuotraukoje matysis tik objekto siluetas. Kad spalvos ir ryškumas gautųsi kuo natūralesni, pasistenkite sufokusuoti kadrą į tamsesnį tašką.

Išblukimas
Susiliejusios nuotraukos? Stenkitės ranką išlaikyti ramiai. Tam puikiai pasitarnaus tvirta atrama, pavyzdžiui, siena, arba bent jau priglauskite ranką sau prie juosmens. Kai nuspausite fotografavimo mygtuką, neskubėkite jo atleisti ir nukreipti objektyvo. Taip apsidrausite dėl galimo uždelsimo ir vaizdo išsiliejimo. Be to, fotografuodami stenkitės sulaikyti kvapą arba naudokitės laikmačiu ir nustatę automatinį fotografavimą padėkite telefoną ant lygaus ir tvirto paviršiaus.

Trukdžiai
Įsitikinkite, kad telefono dėklas netrukdo fotografuoti. Kartais, naudojant net ir skaidrius telefonų dėklus, fotografuojant blykstė gali atsispindėti ir nuotraukose matysis šviesios dėmės ar rūkas. Taip pat įsitikinkite, kad fotografuojant į jus nespigintų ryški šviesa, kuri irgi gali sugadinti jūsų kadrą.

Kompozicija
Net ir fotografuojant mažu fotoaparatu, verta laikytis pagrindinių kompozicijos taisyklių. Rekomenduojama laikytis trečdalio taisyklės – stenkitės, kad objektas būtų ne kadro viduryje, o užimtų 1/3 kadro. Tokios nuotraukos bus kur kas įdomesnės. Jei fotografuosite žmogų, pasistenkite, kad pirmame trečdalyje nuo nuotraukos viršaus būtų jo akių linija.

Programėlės
Yra nemažai nemokamų programėlių išmaniesiems telefonams, leidžiančių įdomiai ir paprastai koreguoti nuotraukas. Viena žinomiausių – Instagram, mažiau populiari – PixIr-o-Matic. Šiomis programėlėmis pakoreguotos nuotraukos dvelkia stilinga 60-ųjų dvasia. Photoshop Express yra nemokama programėlė, skirta karpyti, šviesinti, ryškinti nuotraukas. Fotografuojant pravartu būti įjungus GPS, kad kartu su nuotrauka įsiamžintų ir vieta, kurioje ji daryta. Praėjus tam tikram laikui bus įdomu pasižiūrėti, kur keliavote ir ką ten veikėte.

Gintarė :