X

Nemokamai lankytinos vietos Varšuvoje

Daugelis svajojame išvykti toliau nuo kasdieninės aplinkos, už savo šalies ribų, tačiau dažniausiai susiduriame su laiko trūkumu. Geriausia išeitis – trumpam nuvykti į kaimynines šalis. Atsižvelgdami į tai, paruošėme sąrašiuką objektų, kuriuos nemokamai galima pamatyti kaimynės Lenkijos sostinėje – Varšuvoje. Verta paminėti, kad 1980 m. Varšuvos senamiestis buvo įtrauktas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą. Unikalus miestas Varšuva žavi savo tradicijomis. Nuostabūs pastatai, didingi parkai, gausybė muziejų, kitos lankytinos vietos Varšuvoje ir vietinis gyvenimo ritmas tikrai paliks teigiamą įspūdį… O mes sufleruojame, ką ir kada Varšuvoje galima aplankyti nemokamai.

Taigi, nemokamai lankytinos vietos Varšuvoje. Tad čiupkite pigius autobuso bilietus ir smagiai leiskite laiką Varšuvoje.

Karaliaus rūmai/Karališkoji pilis (Zamek Krolewski – Royal Castle)
XIV a. šioje vietoje stovėjo Mazovijos kunigaikščio pilis, kurią XVII a. pr. perstatė Žygimantas III Vaza. II-ojo pasaulinio karo metais pilis buvo beveik visiškai sugriauta, o vėliau atstatyta ir joje įkurtas muziejus. Muziejuje eksponuojami rytietiški kilimai, baldai ir šviestuvai. Eksponuojamos Lenkijos nacionalinio banko monetos ir banknotai, išleisti po 1945 m., bei medaliai, susiję su Lenkija. Karališkoji pilis yra nuolatinių ir laikinų parodų centras.
Nemokama kiekvieną sekmadienį nuo 11 iki 18 val.
Adresas: Plac Zamkowy 4, Varšuva

Karaliaus Žygimanto III Vazos stulpas (Kolumna króla Zygmunta III Wazy)
Seniausias ir aukščiausias paminklas Varšuvoje. Paminklas buvo iškeltas 1644 m. karaliaus Vladislovo IV, tėvo Žygimato III Vazos garbei, kuris 1596 m. perkėlė sostinę iš Krokuvos į Varšuvą. Kardas dešinėje rankoje simbolizuoja drąsą, o kryžius kairėje rankoje – jo pasirengimą kovoti su blogiu.
Adresas: Plac Zamkowy, Varšuva

Varšuvos sukilimo paminklas (Pomnik Powstania Warszawskiego – Warsaw Uprising Monument
Paminkle įamžinti 1944 m. Varšuvos sukilimo didvyriai, kurie atidavė savo gyvybę už tėvynę, nelygioje kovoje 63 dienas gynęsi nuo okupantų. Dviejų dalių paminklas vaizduoja kovotojus prieš okupantus, kaip jie išlenda iš po tilto, bėga į kanalą pasislėpti nuo vokiečių.
Adresas: Plac Krasińskich, Varšuva

Senamiesčio Turgaus aikštė (Rynek Starego Miasta – Old Town Market Place)
Aikštė įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Iki pat XIX a. tai buvo Varšuvos visuomeninio gyvenimo centras. Aukšti, puošnūs ir spalvingi namai šioje aikštėje XVII a. pastatyti turtingų miesto pirklių. Turgaus aikštės centre yra Undinės Sirenos statula (Pomnik Sirenki), kuri 1938 m. tapo oficialiu miesto simboliu.

Lazienki parkas (Royal Łazienki – Royal Summer Residence of King Stanislaw August)
Tai didžiulis 76 ha parkas su rūmais, įkurtas dar viduramžiais Mazovijos kunigaikščių. Sodai sudaryti iš trijų dalių: Karališkasis, Modernus ir Belvederio tipo sodas. Sodą puošia XVIII-XX a. skulptūros. Šiame parke yra vadinamieji „Rūmai ant vandens“ – neoklasikinės architektūros šedevras, kuriame šiuo metu įrengtas Architektūros muziejus.
Nemokamai galima aplankyti skulptūras ir šventyklas, esančias Lazienki parko teritorijoje. Įėjimas į Rūmus yra mokamas.
Adresas: ul. Agrykoli 1, Varšuva

Karikatūrų muziejus (Muzeum Karykatury – Museum of caricature)
Karikatūrų muziejus Varšuvoje įkurtas 1978 m. Tai vienas iš pirmųjų tokio pabūdžio muziejų pasaulyje, įkurtas satyrinio karikatūristo Eryk Lipinskiego iniciatyva.
Nemokamas įėjimas antradieniais.
Adresas: ul. Kozia 11, Varšuva

Varšuvos globėjos Dievo Motinos Bažnyčia (Bazylika Archikatedralna pw. Męczeństwa św. Jana Chrzciciela – Cathedral Basilica of the Martyrdom of St. John the Baptist)
1609-1629 m. statyta renesanso stiliaus bažnyčia su ankstyvojo baroko stebuklingo aukuro paveikslu. Priešais bažnyčią guli akmeninis lokys. Skulptūra simbolizuoja legendą, kuomet drovus princas, paverstas meška, laukė moters, kurios meilė princą atvers į žmogų.
Adresas: ul. Świętojańska 10, Varšuva

Wilanov rūmai (The Wilanov Palace Museum)
Nuostabus 45 ha parkas kiekvienais metais pritraukia daugybę turistų iš viso pasaulio. Romantišką atmosferą sukuria parko teritorijoje esantis tvenkinys ir upelis. Rūmų dizainas suprojektuotas Augustyn Wincenty Locci. Rūmų architektūra unikali, perpinta skirtingų tradicijų – vyrauja Lenkijos dvarų, priemiesčio vilų, Italijos ir Prancūzijos rūmų puošybos elementai. Rūmų interjerą kūrė žymiausi Lenkijos ir užsienio menininkai.
Parką galima aplankyti kiekvieną dieną. Nemokamas įėjimas į rūmus ketvirtadieniais.
Adresas: ul. St. Kostki Potockiego 10/16. Varšuva

Varšuvos traukinių muziejus (Muzeum Kolejnictwa w Polsce – Warsaw Railway Museum)
Muziejus įsikūręs buvusioje Varšuvos centrinėje stotyje. Kolekciją sudaro antikvariniai įvairių modelių geležinkelio bėgiai, dokumentai, vagonai, mašinos, įrangos, uniformos, modeliai bei paveikslai.
Nemokamas įėjimas pirmadieniais.
Adresas: ul. Towarowa 1, Varšuva

Lenkijos istorijos muziejus (Muzeum Historii Polskiego Ruchu Ludowego – The Museum of the History of the Polish Peasant Movement)
Tai Lenkijos kaimo istorijos muziejus, įkurtas 1984 m. istoriniame pastate „Geltona Smuklė“ („Zoltar Karczma“). Muziejaus tikslas – rinkti ir populiarinti relikvijas, susijusias su Lenkijos kaimo istorija, valstiečių partijomis, socialinėmis ir profesinėmis organizacijomis, jaunimo organizacijomis, kooperatyvų ir kitų grupių veikla.
Nemokamas įėjimas ketvirtadieniais.
Adresas: al. Wilanowska 204, Varšuva

Nepriklausomybės muziejus (Muzeum niepodległości – The Museum of Independence)
Muziejuje eksponuojami dokumentai nuo Kosciuškos sukilimo iki šių dienų. Akcentuojamas Lenkijos nepriklausomybės atgavimas. Sukaupti kariniai meno dirbiniai, karo reikmenys, medaliai, monetos, nuotraukos, atvirukai, plakatai ir kiti nacionaliniai simboliai.
Nemokamas įėjimas ketvirtadieniais. Pirmadieniais ir antradieniais ekspozicijos neveikia.
Adresas: al. Solidarności 62, Varšuva

Sporto ir turizmo muziejus (The Museum of Sports and Tourism)
Olimpinių žaidynių centro arenoje (1000 m2 ) sukaupta daugiau kaip 3000 eksponatų ir beveik 600 nuotraukų, susijusių su sportu ir turizmu. Parodoje pristatomos 37 sporto kategorijos, prizų modeliai, dokumentai, drabužiai ir sporto įranga.
Nemokamas įėjimas šeštadieniais. Pirmadieniais lankytojai nepriimami.
Adresas: ul. Wybrzeże Gdyńskie 4, Varšuva

Mažiausias Varšuvos namas (The smallest house in Warsaw)
Šalia Šventosios Dvasios bažnyčios stovi mažiausias Varšuvoje namas, pastatytas 1843 m. Karoliui Banasch, kuris buvo tabako prekybininkas. 1869 m. namo savininkas buvo Antoni Pawłowski. Jis pardavinėjo žurnalus ir atvirukus su nuogomis moterimis. Tai sukėlė skandalą sostinėje. Šiandien šiame name įsikūręs laikraščių kioskas.
Adresas: ul. Długa 1, Varšuva

Aukščiausiojo teismo pastatas (Gmach Sądu Najwyższego – Supreme Court Building)
Pastatas suprojektuotas architekto Badowski Budzyński 1991 m. „L“ formos pastatas pastatytas 1997-1999 m. Stiklinio pastato languose atsispindi priešais esančio pastato Krasiński Palace vaizdas. Už pastato pastatyti trys stulpai, reiškiantys tikėjimą, viltį ir meilę.
Adresas: Plac Krasińskich 2/4/6, Varšuva

Akmeniniai laiptai (Kamienne Schodki – Stone Steps)
Siauroje gatvelėje statūs akmeniniai laiptai, kurie jungia senamiestį su netoliese esančia prieiga prie Vyslos upės.
Adresas: Kamienna Schodki, Varšuva

Iš Varšuvos plačiai atsiveria geležinkelių tinklas, tad galite susipažinti su Lenkija plačiau keliaudami traukiniu. Tad susipažinę su Varšuva galite pradėti pažintį su Europa keliaudami traukiniu su InterRail Pass, European East Pass ir kt.

FOTOGALERIJOS

Keliautojos Dovilės nuotraukos iš savaitgalinės išvykos į Varšuvą >

Tai toli gražu ne visos nemokamai lankytinos vietos Varšuvoje. Jei žinai dar vietų Varšuvoje, kuriose apsilankyti galima nemokamai, parašyk.

Gintarė :