X

Ko negalima vežtis rankiniame ir registruotame bagaže skrydžio metu

Kasdienė patirtis byloja, jog informacijos apie draudžiamą rankinio ir registruoto bagažo turinį niekada nebus per daug. Tad populiarėjant pigiems skrydžiams skubame į pagalbą tokių kelionių debiutantams. Tikimės, kad šią informaciją perskaitysite dar prieš skrydį.

Primename, kad rankinį bagažą nešatės kartu su savimi į lėktuvo saloną, o registruotą bagažą atiduodate į bagažo skyrių. Tiek vienam, tiek kitam bagažui taikomi aviakompanijos nustatyti svorio bei dydžio apribojimai. Prieš skrydį būtinai apie juos pasidomėkite.

Taigi, ko negalima vežtis rankiniame ir registruotame bagaže?

Niekada neturėtumėte į lėktuvą neštis kitų asmenų daiktų. Jei manote, kad daiktas į jūsų bagažą buvo įdėtas jums nežinant, privalote patikrinti savo lagaminą prieš atvykdami į oro uostą arba nedelsiant pranešti į skrydį registruojančiam darbuotojui, jeigu jau esate oro uoste.

PAVOJINGI IR DRAUDŽIAMI VEŽTI DAIKTAI

Pavojingi daiktai yra tie, kurie gali kelti pavojų orlaiviui ir skrydžio metu orlaivyje esantiems asmenims. Pavojingi daiktai taip pat yra draudžiami vežti daiktai, pavojingos medžiagos ir pavojingi kroviniai. Pavojingi daiktai gali būti vežami tik tinkamai supakuoti krovinį gabenančiosios bendrovės.

Dėl saugumo reikalavimų šių daiktų į orlaivį pasiimti neleidžiama. Prašome jų nepakuoti nei į rankinį, nei į registruojamą bagažą.
•Degūs skysčiai ir kietosios medžiagos
• Oksidacinės medžiagos, tokios kaip balinamieji milteliai
• Organiniai peroksidai
• Ašarinių dujų įranga arba bet kokios dujų talpyklės
• Infekcinės medžiagos, tokios kaip gyvieji virusai
• Skystųjų elektrolitų automobilių baterijos
• Gyvsidabrio turintys prietaisai
• Magnetų turintys prietaisai
• Fejerverkai ir pirotechnika
• Degtukai
•Žiebtuvėliai, žiebtuvėlių kuras, dažai, skiedikliai
• Nuodai, arsenas, cianidas, herbicidai
• Radioaktyviosios medžiagos, rūgštys, ėsdinančios medžiagos, šarmai, natrio hidroksidas
• Kreozotas, negesintos kalkės, aliejuotas popierius
• Transporto priemonių kuro sistemos sudedamosios dalys, kuriose buvo kuro
• Sprogmenys, amunicija, detonatoriai ir panaši įranga
• Dūmadėžės ir dūminiai užtaisai.

DRAUDŽIAMI DAIKTAI RANKINIAME BAGAŽE

Šautuvai, žiebtuvėliai ir ginklai ar objektai, atrodantys, kad gali iššauti ar sukelti žalą.
Tarp jų revoliucinės strėlės ir vinių šautuvai, kurtinančios ar šokiruojančios priemonės, pvz., sprogstamosios lazdelės, balistinę energiją naudojantys ginklai bei visų tipų žaisliniai šautuvai.
Smailūs/ašmeniniai ginklai ir aštrios detalės, įskaitant: kirvius, žeberklus, ledų kirtiklius, slidžių lazdas, žirkles smailiomis ašmenimis ir daugiau kaip 6 cm ilgio visų rūšių peilius, (išskyrus saugius ar vienkartinius skustuvus su uždaromais peiliukais). Amatininkų įrankius, skalpelius, atsuktuvus, grąžtus, reples, raižytuvus ir t.t.
Buki daiktai, galintys sužaloti: visų rūšių vėzdai ir lazdos; kajakų ir kanojų irklai, riedlentės, karinio amato įranga, pvz., ryžių spragilai ir t.t.
Sprogstamosios ir degios medžiagos: sprogmenų galvutės, detonatoriai ir detonatorių kabeliai, sprogstamosios ir sprogimo aparatai, minos, granatos, fejerverkai, kita pirotechnika, dūmų gaminimo dėžutės ir šoviniai, kibirkštys, bei alkoholiniai gėrimai, stipresni nei 70 % (įskaitant ir lietuvišką alkoholinį gėrimą „Žalgiris“ – lauktuvėms nepavyks jo nuvežti).
Cheminės ir toksinės medžiagos: ėdančios ar balinančios medžiagos. Pipiriniai purkštuvai, ašarinės dujos. Nuodai, infekciškai ar biologiškai rizikingi daiktai – infekuotas kraujas, bakterijos, virusai, radioaktyviosios medžiagos, daiktai, sukeliantys savaiminius užsidegimus.
Kita: daiktai, kurių gabenimas yra uždraustas įstatymais, vyriausybės arba reguliavimo tvarka, kuriuos išleido šalys arba valstijos, iš kurių, į kurias ar virš kurių norima gabenti daiktus. Tarp bagažo esantys maisto produktai, dėl kurių gali būti sugadintas kitas bagažas.

DRAUDŽIAMI DAIKTAI REGISTRUOTAME BAGAŽE

Registruotame bagaže neturėtų būti vežami dūžtantys, nepakankamai supakuoti ar greitai gendantys daiktai. Visuomet egzistuoja praradimo ar sugadinimo tikimybė, tad nerekomenduojame jame vežti vertingų daiktų, pvz., asmens dokumentų, pinigų, raktų, vaistų, medicininių dokumentų, foto ir video technikos, muzikos instrumentų, vertybinių ar verslo popierių ir kt.
Svarbu žinoti, jog bagažo dingimo ar sugadinimo atvejais aviakompanijos atsakomybė neviršija 1131 specialiųjų skolinimosi teisių (apie 1320 EUR), todėl, jeigu registruotame bagaže ketinate vežti vertingus daiktus, patariame deklaruoti jų vertę ar papildomai apdrausti bagažą.
Registruotu bagažu negali būti laikomi daiktai, kurie dėl savo apimties ir (arba) svorio negali būti pakrauti į keleivinį lėktuvą.
Atsargines ličio baterijas, pavyzdžiui, nešiojamųjų kompiuterių ir DVD grotuvų pakraunamas baterijas ir ličio AA dydžio baterijas, leidžiama vežti TIK RANKINIAME BAGAŽE.

MAISTO PRODUKTAI, TABAKO GAMINIAI IR ALKOHOLINIAI GĖRIMAI BAGAŽE

Alkoholio, cigarečių ir kitų tabako gaminių transportavimas yra vienas iš dažniausiai pasitaikančių klausimų keliaujant. Kiekviena valstybė nustato skirtingą kiekį gėrybių, kurias gali gabenti keleivis. Svarbiausia galiojanti taisyklė – šie daiktai turi būti skirti asmeniniam vartojimui, t.y. keleivis jų neketina perparduoti. Jei šių prekių vežatės daugiau, jums gali tekti įrodyti, kad jos skirtos tik asmeniniam vartojimui paprašant įsigijimo dokumentų, teiraujantis viešnagės laikotarpio, leistino kiekio viršijimo priežasčių. Nesugebėjus įrodyti, alkoholis ir/ar tabako gaminiai (pvz., cigaretės) bus konfiskuojami.
Europos Sąjungos valstybių nustatytas orientacinis leidžiamas kiekis negali būti didesnis kaip:
• 800 cigarečių,
• 400 cigarilių,
• 200 cigarų,
• 1 kg tabako,
• 10 litrų stipriųjų alkoholinių gėrimų (ne stipresnių nei 70%),
• 20 litrų spirituoto vyno (pvz., portveino arba chereso),
• 90 litrų vyno (iš kurio ne daugiau kaip 60 litrų putojančio vyno),
• 110 litrų alaus.
SVARBU: Informuojame, kad kai kurios Europos Sąjungos valstybės narės (Austrija, Airija, Danija, Italija, Kroatija, Slovėnija, Švedija ir Vokietija) taiko kiekybinius cigarečių apribojimus keleiviams, atvykstantiems iš Lietuvos, Bulgarijos, Kroatijos, Vengrijos, Latvijos ir Rumunijos. Vykstantys į šias šalis Lietuvos piliečiai gali vežtis savo reikmėms skirtus 300 vnt. cigarečių.
Į Lietuvą ar kitas ES šalis galima įsivežti iki 200 vnt. (vykstant oro transportu) arba iki 40 vnt. (vykstant sausumos ir jūros transportu) cigarečių iš ne ES šalių (pvz., iš Rusijos, Baltarusijos su rusiškomis banderolėmis). Kiek galima vežtis Lietuvoje prikauptų cigarečių su rusiškomis banderolėmis į atitinkamą ES šalį, reikėtų tikslintis čia >

Tačiau atkreipiame dėmesį į tai, kad kiekviena tiek Europos Sąjungos, tiek trečiųjų šalių valstybė gali nustatyti skirtingus asmeniniam vartojimui skirtų cigarečių ir kitų tabako gaminių bei alkoholinių gėrimų kiekius. Pavyzdžiui, nuo 2014.01.01 į Airiją atvykstantys Lietuvos, Latvijos, Vengrijos, Kroatijos, Rumunijos ir Bulgarijos piliečiai asmeniniam naudojimui gali įsivežti tik 300 cigarečių (15 pakelių) be muito mokesčio. Kiti ribojimai, susiję su tabako gaminiais, nesikeičia, jei prekės įsivežamos ne komerciniais, o asmeninio naudojimo tikslais. Informaciją apie šių gaminių kiekius galite rasti Muitinės departamento interneto puslapyje http://www.cust.lt/ arba sužinoti telefonu (8 ~ 5) 261 3027.

Pabrėžiame, kad nuo 2015.05.01 asmenims iki 18 metų rūkyti (vartoti) tabako gaminius ar juos turėti yra draudžiama. Už nepilnamečių asmenų tabako gaminių ar susijusių gaminių (elektroninių cigarečių) rūkymą (vartojimą) ar tabako gaminių ar susijusių gaminių (elektroninių cigarečių ir pildomųjų talpyklų) turėjimą skiriamos baudos.

Maistas.
ES šalyse maistą vežti tiek rankiniame, tiek registruotame bagaže galima. Tačiau atsiminkite, kad egzistuoja rankinio bagažo apribojimai, tad labai daug įsidėti tiesiog nepavyks. Svarbu pabrėžti, jog kai kuriose šalyse, pvz., Prancūzijoje, sūris gali būti laikomas „geliu ar pasta“, o tai yra skysčiai, kuriems taikomi 100 ml apribojimai.
Keliaujant iš trečiųjų valstybių į Europos Sąjungos šalis draudžiama bagaže vežtis mėsos ar pieno produktus ir gaminius, kitus gyvūninės kilmės produktus. Išimtis taikoma įvežant asmeninėms reikmėms iki 10 kg mėsos, pieno ar jų produktų iš Farerų salų, Grenlandijos ar Islandijos. Vežant gyvūninius produktus šios taisyklės netaikomos ES valstybėms narėms, Andorai, Lichtenšteinui, Norvegijai, San Marinui ir Šveicarijai. Daugiau informacijos >
Nors Kipras yra ES šalis, tačiau į Kiprą norint įsivežti gyvūnus, gėles, augalus, tauriuosius metalus, medų ir produktus iš medaus, mėsą, žuvį, sūrį, chemikalus ir kt. reikia papildomų leidimų iš įvairių atitinkamos srities departamentų.
Ne ES šalyse, pvz., Australijoje, Naujojoje Zelandijoje, Japonijoje ar JAV, maisto produktai bagaže nepripažįstami, tad juos gali tekti arba suvalgyti, arba išmesti. Vaisiai ir daržovės laikomi greitai gendančiais produktais, o tokių produktų nei rankiniame, nei registruotame bagaže vežti negalima.

SKYSČIŲ GABENIMO YPATUMAI

Pakavimas
Rankiniame bagaže leidžiama turėti tik nedidelius skysčių kiekius. Skysčiai turi būti atskiruose, ne didesniuose nei 100 mililitrų, induose. Visi rankiniame bagaže gabenami skysčiai turi būti sudėti į ne didesnį kaip 1 litro talpos sandariai užsegamą permatomą maišelį. Vienas maišelis – vienam keleiviui (tokius maišelius galite nusipirkti oro uostuose). Tūrio apribojimai netaikomi vaistams ir kūdikių maistui.

Skysčiais rankiniame bagaže laikomi:
• vanduo ir kiti gėrimai, sriubos bei sirupai, medus, sūriai (tepami, minkšti pelėsiniai, mozarela);
• kremai, losjonai ir aliejai;
• hermetiškų indų turinys, skutimosi putos, kitos putos ir dezodorantai;
• kvepalai;
• pastos, dantų pasta;
• purškiamieji skysčiai;
• skystųjų ir kietųjų medžiagų mišiniai;
• geliai, plaukų ir dušo geliai;
• blakstienų tušas.

Nedraudžiama:
• susidėti skysčius į registruojamą bagažą;
• vežtis rankiniame bagaže kelionės metu skirtus vartoti vaistus ir dietinius gaminius, maistą kūdikiams. Gali būti paprašyta įrodyti, kad minėtieji gaminiai jums būtini. Insuliną galima gabenti rankiniame bagaže, tačiau prieš saugumo patikrą jį reikia išimti iš rankinio bagažo ir deklaruoti atskirai. Kadangi tai medicininės paskirties skystis – jis neskaičiuojamas į bendrą skysčių apribojimą. Dokumentas apie jums paskirtą gydymą insulinu privalomas (jei neturite pažymos, galite turėti su savimi vaistų pasą – jo užteks);
• įsigyti gėrimų ir parfumerijos ES oro uosto už įlaipinimo talonų tikrinimo vietų esančiose parduotuvėse ar ES vežėjo orlaivyje.
• jei minėtieji daiktai parduodami specialiame hermetiškame krepšelyje, neatplėškite jo iki jūsų patikros; kitaip krepšelyje esantys daiktai gali būti konfiskuoti patikros vietoje. Jei ES oro uoste perlipate į kitą orlaivį, neatplėškite krepšelio iki jūsų patikros šiame oro uoste arba paskutiniame perlaipinimo oro uoste. Šių skysčių kiekis laikomas papildomu prie anksčiau minėtų užsegamo krepšelio kiekių.

Ar galima DUTY FREE prekyvietėse pirktus skysčius neštis į lėktuvo saloną?
Taip, skysčiai pirkti „Duty Free“ prekyvietėse į lėktuvo saloną įleidžiami, tačiau jei skrendate su rankiniu bagažu, jie turi tilpti į jūsų lagaminą/kuprinę ar kito tipo kelionės krepšį ir neviršyti rankinio bagažo dydžio bei svorio reikalavimų.

Taisyklė, kuri padės kraunantis bet kokio tipo bagažą: jei abejoji dėl vežamo daikto – palik jį.

Na ir pabaigai trumpa talpaus rankinio bagažo pakavimo pamokėlė:

Jei nesate tikri, ar Jūsų daiktai gali būti transportuojami, ar turite kitų klausimų, susijusių su rankiniu ar registruoto bagažo turiniu, klauskite čia arba susisiekite su zigzag.lt konsultantais.

Gintarė :