X

KELIONIŲ ISTORIJOS: Kelionė į Šveicariją (aplankant Vokietiją)

Su draugų kompanija susiruošėme pakeliauti. Mūsų tikslas buvo susipažinti su Šveicarija, pakeliui žvilgtelint į Vokietiją.Keturias dienas praleidome Šveicarijoje. Nuostabaus grožio šalis. Žinoma visos Šveicarijos aplankyti nespėjome, tačiau tai, ką spėjome pamatyti, įspūdį paliko didžiulį. Ką galiu pasakyti apie Šveicariją – čia viskas labai labai brangu, tačiau įvairiuose muziejuose studentams taikomos didelės nuolaidos. Vos atvykę išgirdome nuostabų skambesį kalnuose. Muzikos harmoniją laukuose sukuria besiganančios karvės, ant kurių kaklų užrišti varpeliai. Čia labai skanus sūris, šokoladas ir labai brangus pragyvenimas.

Svarbu atsiminti tai, kad punktualumas Šveicarijoje būtinas. Šveicarijoje parduotuvės atidaromos 8 val., 12-14 val. jiems pietūs ir 18.30 val. jau užsidaro. Jei prie parduotuvės durų esi 18.10 val., į parduotuvę tavęs nebeįleis.Norint sutaupyti pinigėlių, labai populiaru miegoti ne viešbučiuose, kurie yra ypač brangūs, tačiau kempinguose. Už parą kempinguose mokėjome 30 EUR (4 žmonės). Žinoma, kempingai tinka tada, kai lauke šilta. Norint didesnio patogumo, patartina rinktis viešbutį, tik jį jau geriau užsisakyti iš anksto.

O dabar šiek tiek plačiau apie objekus, kuriuos buvome pasiryžę aplankyti. Prieš kelionę susidarėme kelionės planelį su vietovėmis, kur turime sustoti. Pasidalinu savo kelionės planeliu.

VOKIETIJA
Tarpeklis Partnachklamm Vokietijoje. Partnachklamm tarpeklis yra apie 700 m ilgio, jo sienos 80 m aukčio. Vasarą turistus žavi žaluma ir trykštantis vanduo. Žiemą apšalusios tarpeklio uolos atrodo tiesiog kerinčiai. Kasmet čia apsilanko apie 200 000 lankytojų. Tarpeklis pereinamas geležiniu tiltu, esančiu 71 m aukštyje virš upės. Tarpeklio didybė, šaltinio gaiva ir tamsūs tarpeklio kontūrai, susimaišę su žaluma, tiesiog pakerėjo mus.
Neuschwanstein Castle (statyta Liudviko II Vokietijoje). Neuschwanstein buvo atidaryta 1886 m., praėjus septynioms savaitėms po karaliaus Liudviko II mirties. Karalius pastatė pilį, kad galėtų pasitraukti iš viešojo gyvenimo. „Pasakų karaliaus pilimi“ vadinama Neuschwanstein pilis yra viena populiariausių pilių Europoje.
Linderhof Palace Vokietijoje – viena iš kelių Karaliaus Liudviko II pilių. 1864 m. Liudvikas II buvo karūnuotas karaliumi ir 1867-1868 m. perstatė Munich Residenciją panaudodamas Neuschwanstein pilies pamatus. Liudvikas II norėjo sukurti Versalio rūmų sodus, tačiau net sumažinta Versalio sodų versija nelabai tilpo į 1,2 km. teritoriją. Tada Liudvikas II įgijo Herrenwörth salą Chiemsyje ir 1873 m. čia perkėlė Versalio projektą. Parko kraštovaizdžio kūrybai naudotos detalės iš Anglijos istorinių parkų, Marly Le Roi parko Prancūzijoje bei nusižiūrėtas Ispanijos La Granja parko dizainas. Teigiama, kad Linderhofo yra vienas iš geriausių mišraus stiliaus sodų pavyzdžių. Parke išvydome nuostabius sodus, didelį baseiną su maždaug 25 m. aukščio fontanu, miniatiūrinius krioklius su marmuro pagrindu tekančiu vandeniu, muzikinius Neptūno fontanus, dekoratyvinius eglės ir buko medžių miškus.

ŠVEICARIJA
LIUCERNA (Lucerne)
Liucernos ežeras (Lake Lucerne). Liucernos ežeras (Keturių Kantonų ežeras) įspūdingas savo kraštovaizdžiu ir istorija. Ežeras yra 434 m. virš jūros lygio. Ežero pavadinimą lėmė geografinis išsidėstymas: jį supa keturi istoriniai Šveicarijos kantonai: Uris, Švicas, Untervaldenas (dabar padalintas į Obvaldeną ir Nidvaldeną) ir Liucerna. Aplink ežerą išsidėstę trys kalnai: Piloto kalnas, kur palaidotas Poncijus Pilotas, Biurgerštokas ir Rigis, taip sužavėjęs Ternerį, kad šis tapęs kalną įvairiu dienos metu. Saulei leidžiantis Rigis gali atrodyti žėrinčios raudonos spalvos. Ežerą galima nesunkiai apvažiuoti automobiliu, tačiau populiariausias būdas pasiekti vieną ar kitą vietą daugeliui žmonių yra garlaivis, kursuojantis skersai ir išilgai ežero. Organizuojamos ekskursinės kelionės mažais laiveliais po Liucernos ežerą. Ekskursinės kelionės derinamos su kalnų traukinių maršrutu. Kelionė laivu trunka nuo 1 iki 6 val.
Liūto monumentas (Mirštantis liūtas). Ankstyvaisiais 1800 m. buvo pasamdytas Danijos menininkas Bertel Thorvaldsen, kad virš Liucernos miesto centro ant uolos iškaltų liūto skulptūrą. Skulptūra iškalta Šveicarijos sargybos garbei, reiškianti kovą iki pabaigos.
Kapel tiltas (Koplyčios tiltas). Sukonstruotas XIV a. pr. kaip miesto įtvirtinimų dalis ir pavadintas Petro koplyčios tiltu. Labai gražiai ant tilto atrodo gausybė gėlių. Tilto viduje prikabinti įvairūs paveikslėliai. Stovint prie tilto galima girdėti netoliese esančios Petro bažnyčios varpų skambesį.
MONTREUX
Montreux yra kurortinis miestelis Šveicarijoje, Ženevos ežero šiaurės rytinėje pakrantėje. Miestelyje gyvena apie 23 000 gyventojų. Montrė žymus savo ištaigingais viešbučiais, kasmetiniais džiazo festivaliais ir kazino, kuris išgarsėjo po 1971 m. gaisro per Franko Zappos koncertą.
Šijono pilis. Pilis ypatinga tuo, kad yra ovalo formos 100×50 m., iš visų pusių apsupta ežero. Į pilį patekti galima per tiltą. Pirmąjame pilies kieme yra rūsys, buvusio kalėjimo ir kartuvių patalpos. Antrajame kiemelyje didžioji Savojos pilies vietininko ir kašteliono (pilies prižiūrėtojo) salė, buvusi senovinė pilies valdytojų salė, o šiuo metu muziejus (Aula Nova), prieškambaris ir miegamasis, svečių kambarys, Hercogo kambarys, drabužinė, tualetas, gyvenamoji patalpa, vidinis kiemas, hercogų koplyčia, didžioji grafo salė, miegamasis kambarys, raštininkų salė, muziejus (pilies maketai ir skulptūros), gynybinis bokštas. Didžiausią įspūdį paliko pilies tualetai. Viskas, kas padaroma tualete, per skylę krenta giliai į ežerą.
Lake Geneva (Lake Léman)
Ežeras Šveicarijoje ir Prancūzijoje. Tai vienas iš didžiausių ežerų Vakarų Europoje.
Freddie Mercury Memorial
Adresass: Av des Alpes 68 Montreux 1820, Switzerland
Jei turite laiko, pakeliaukite GoldenPass panoraminiu traukiniu iš Montreux į Zweisimmen arba į Chocolate Train, kur visą dieną praleisite sūrio ir šokolado fabrikuose. Gaila, nebespėjome, tačiau skaitėme, kad keliavusiems kelionė paliko įspūdį.
BERNAS (Bern)
Senamiestis pasižymi siauromis gatvelėmis, iš smiltaininių uolienų padarytais namais, fontanais miesto gatvėse ir viduržemio klimatu. Berno senamiestis įrašytas į UNESCO.
Rose Garden. Tai didelis parkas su nuostabiu vaizdu į senamiestį ir Aare upę. Parke auga apie 220 skirtingų rūšių rožių, 200 rūšių irisų ir 28 skirtingos rūšys rododendrų. Tai puiki vieta atsipalaiduoti ir pasimėgauti gėlių grožiu bei aromatu.
Zentrum Paul Klee. Didžiausia pasaulyje menininko Paul Klee darbų kolekcija, kultūros centras, suprojektuotas italų architekto Renzo Piano.
Bear Park. Ko gero labiausiai mėgstamas parkas Berne. Tai 6 000 kvadratinių metrų modernus parkas šalia Aere upės kranto, kuriame lokiai gali laipioti, žvejoti žuvį ir žaisti.
Seat of Government. Parlamento rūmai – tai miesto orientyras.
Botanikos sodas. Tai pojūčių, formų, kvapų ir spalvų oazė. Tūkstančiai augalų rūšių iš viso pasaulio: palmės, kaktusai, orchidėjos, prerijų augalai, vaistažolės ir dar daug kitų augalų.
INTERLAKEN (Šveicarija)
Beatus Caves. Tai akį traukianti uola ir parkas. Beatus Caves įsikūręs virš rytinės Thun ežero pakrantės. Čia nuostabi panorama, ausiai mielas krioklių čiurlenimas, 1 km ilgio užburiantys uolos tarpekliai. Tai viena popuriariausių vietų prie Thun ežero. Jus nustebins įspūdingi požeminiai tarpekliai urvo viduje. Užburs bauginantys spiraliniai varvekliai ir kriokliai. Ant uolos yra žaidimų aikštelė su drakonų siluetų ornamentais ir vieta griliui. Olos viduje įkurtas muziejus.
Ežeras Thun – Šveicarija. Ežeras įsitvirtinęs vaizdingame kalnų fone ir ypač pamėgtas buriuotojų. Tai vienas iš didžiausių, gražiausių ir mylimiausių Šveicarijos ežerų. Ežerą galima apeiti arba apvažiuoti dviračiu specialiai tam įrengtais takeliais.
BAZELIS
Vykome pro Bazelio miestą, todėl trumpai apie patį miestą. Bazelis – miestas šiaurės vakarų Šveicarijoje, pasienyje su Vokietija ir Prancūzija. Miesto simbolis – XII a. gotikinės katedros smiltainio bokštai dvyniai. Aikštėje, kurioje stovi ši katedra, kiekvienais metais vyksta rudens mugės. Marketplatz aikštėje kiekvieną dieną vyksta vaisių ir daržovių turgus.
SCHAFFHAUZEN
Senamiestyje yra daug mažų Renesanso stiliaus pastatų, puoštų freskomis ir įvairiomis skulptūromis. Miesto simbolis – įspūdinga žiedo formos tvirtovė Munot, pastatyta XVI a. Turistų akis traukia Neuhausen Reino krioklys, kuris yra didžiausias Europoje. Iki Reino krioklio iš miesto vyksta traukinys. Vykstant su mašina į pietus nuo Schaffhausen važiuokite 3 km. Zürich kelyje, pamatysite užrašą “Laufen: Rheinfall”. Pasistatę mašiną netoli pilies toliau eikite pėsčiųjų taku pažymėtu keliu.
Pakeliui planavome užvykti į Bergtrotte Osterfingen vyninę. Joje nuolat vyksta įvairūs renginiai, vyno degustavimas ir kitos tradicinės vyno šventės. Deja, nebeturėjome laiko ten nuvykti.
ZIURICHAS
Atvykus į Ziurichą tiesiog jautiesi apsuptas vandens, nuostabaus kraštovaizdžio, vietinės kultūros ir kulinarijos dvelksmo. Čia yra daugiau nei 50 muziejų ir daugiau nei 100 galerijų. Naktinis gyvenimas tiesiog virte verda. Rekomenduojama parduotuvių gatvė – Bahnhofstrasse.
Sukkulenten-Sammlung (Succulent Collection). Unikalus, visame pasaulyje žinomas parkas/muziejus. Nuo 1931 m. kolekcionuojami kaktusai. Kolekcijoje yra daugiau nei 6 500 įvairių rūšių kaktusų iš daugiau nei 50 įvairių kaktusinių augalų šeimų.

Reziumuodama kelionės maršrutą ir įspūdžius, patirtus kelionėje, galiu pasakyti, kad Šveicarija tapo ta šalimi, kurią tikrai galiu vadinti grožio ir harmonijos šalimi. To jausmo, tyro oro, didingų kalnų, žalių pievų ir itin didelės vietinės tvarkos negali perteikti nė viena nuotrauka. Tai gali pajusti tik keliaudamas pats. Be to, būtent pats gali dėliotis kelionės maršrutą pagal savo prioritetus. O aš savo ruožtu maloniai pateikiu jums „špargalkę“ ;).

P. S. Negalėjau iš Šveicarijos neparsivežti varpelių, kurie, anot vietinių, atbaido piktas dvasias ;)

Evelina

Pasidalinkite savo kelionių įspūdžiais ir nuotraukomis su kitais keliautojais.

Gintarė :