X

Nemokamai lankytinos vietos Osle

Tarptautinių agentūrų duomenimis, Osle gyvena laimingiausi pasaulio žmonės. O pigūs skrydžiai į Norvegiją vilioja keliautojus šią tiesą patikrinti. Tai turtingas, aukšto pragyvenimo lygio miestas, kuriame žmonės apsupti gražios gamtos, švaraus vandens ir puikiai sutvarkytos infrastruktūros. Nors Oslas yra vienas brangiausių Europos ir pasaulio miestų, jame tikrai yra lankytinų vietų, kurias galima aplankyti nemokamai. Parengėme šių vietų gidą, kurį, tikimės, padėsite praturtinti ir jūs.

Taigi, nemokamai lankytinos vietos Osle.

Besikeičianti sargyba prie Karališkųjų Rūmų
Tai populiari nemokama atrakcija tarp turistų. Prie Karališkųjų rūmų kasdien 13.30 val. keičiasi sargyba. Keitimosi procesas vyksta apie 40 minučių ir vyksta kasdien bet kokiu oru.
Adresas: Inkognitogata 26, Oslas


Norvegijos parlamento rūmai (Stortinget)
Tai puiki atrakcija norintiems daugiau sužinoti apie Norvegiją. Nemokamos ekskursijos vasarą vyksta triskart per dieną darbo dienomis, rudenį – tik šeštadieniais.
Adresas: Karl Johans gate 22, Oslas


Vigelandsparken skulptūrų parkas
Šis parkas yra vienas lankomiausių Norvegijos objektų, per metus sulaukiantis daugiau nei milijono lankytojų. Šį parką didžiąją savo gyvenimo dalį kūrė skulptorius Gustav Vigeland (1869-1943). Parką puošia 200 bronzinių, granitinių ir ketaus skulptūrų. Vietiniai teigia, kad jis išsiskiria savo teatrališkumu. Veikia visus metus ir yra puiki poilsio oazė. Apsilankymas nemokamas. Parkas veikia nuo antradienio iki sekmadienio 12–16 val.; įsikūręs 2 km nuo Oslo centro.
Adresas: 63 Bygdøy Allé, Oslas


Ono galerija
Kiekvieną pirmadienį 20 val. galerijoje pristatomi skirtingų menininkų darbai, vystomos diskusijos apie šiuolaikinį meną.
Adresas: Lakkegata 55d, Oslas


Bygdoy pusiasalis
Bygdoy pusiasalis yra vienas iš seniausių Norvegijos kultūrinių kraštovaizdžių su turtinga istorija. Jame yra gražių parkų ir miškų bei vieni iš populiariausių Oslo paplūdimių.
Po 2004 m. Indijos vandenyne įvykusio cunamio Bygdoy pusiasalio vakariniame krante Norvegijos vyriausybės iniciatyva buvo pastatytas memorialas katastrofos aukoms pagerbti. Memorialą oficialiai atidengė Karalius Haraldas V 2007 m. spalio 19 d.
Nuo balandžio iki spalio mėnesio pradžios iki Bygdoy pusiasalio maždaug kas 30-40 min. kursuoja Nr. 91 keltas. Kelionė keltu trunka apie 15 min. Plaukdami atkreipkite dėmesį į karaliaus ir karalienės Karališkąjį jachtų klubą (Köngen ir Dronningen).


Tigro statula
Tai vienas iš labiausiai fotografuojamų Oslo objektų. Ji pasitinka visus miesto svečius prie centrinės Oslo traukinių stoties. Ilgą laiką Oslą Norvegijos gyventojai vadina Tigro miestu (Tigerstaden). Skulptūra atsirado 2000 m., kai Oslas šventė 1000 metų jubiliejų. Tuomet viena Norvegijos kompanija sumanė įteikti miestui tokią dovaną. Taip prie centrinės stoties atsirado 4,5 m ilgio bronzinė tigro statula, kurią sukūrė Elena Engelsen.
Adresas: Jernbane torget, Oslas


Karalių Rūmai (Kongelige Slottet)
Neoklasikinio stiliaus XIX a. statyti valdovų rūmai, stovintys Rūmų parke (Slottsparken). Šį architektūros paminklą būtina pamatyti bent iš išorės.
Adresas: Henrik Ibsens gate 1, Oslas


Operos ir baleto teatras
Tai ypač modernus statinys, kuris buvo baigtas tik 2007 m. Jį verta pamatyti bent iš išorės. Balto marmuro pastatas, nuo kurio nuolaidaus stogo atsiveria fantastiškas vaizdas į fiordus.
Adresas: Kirsten Flagstads plass,  Plass 1, Oslas


Karl Johans gatvė
Tai Oslo „Eliziejaus laukai“. Čia vyksta visi paradai, žiemos sezonu išliejama viešoji čiuožykla, gatvę supa daugybė parduotuvių ir restoranų.
Adresas: Karl Johans gate 22, Oslas


Akershus tvirtovė
Įėjimas į tvirtovę nemokamas. Tai puiki vieta romantiškiems vakarams. Tvirtovės teritorijoje yra bažnyčia ir Norvegijos pasipriešinimo muziejus – į juos įėjimas mokamas. Su kortele Oslo Pass įėjimas į pilies vidų ir į Norvegijos kariuomenės muziejų nemokamas. Tvirtovėje kiekvieną popietę galite stebėti sargybinių pasikeitimą.
Adresas: Akershus festning, Oslas


Norvegijos muitinės muziejus
Šis nedidelis muziejus pasakoja Norvegijos muitinės veiklos istoriją, kuri siekia 350 metų. Ekspozicija iliustruota daugybe originalių dokumentų. Čia eksponuojami įvairių matavimo priemonių pavyzdžiai. Įėjimas nemokamas.
Adresas: Øvre Slottsgate 20, Oslas


Norvegijos magijos muziejus
Šis muziejus dažnai vadinamas vienu iš mažiausių muziejų ne tik Osle, bet ir visoje Norvegijoje. Muziejaus pradžia siekia 1997 m., kuomet tai tebuvo nedidelis Norvegijos magų archyvas, turėjęs įvairių plakatų, iškarpų iš žurnalų, magijos šou programų, reklamų ir nuotraukų kolekciją. Archyvas po truputį plėtėsi, kol 2001 m. įsikūrė dabartinėje savo būstinėje ir tapo oficialiu Norvegijos magijos muziejumi.
Muziejus dirba tik sekmadieniais nuo 13 iki 16 val., tačiau didesnėms grupės sutarus iš anksto galima į muziejų patekti ir kitu laiku. Įėjimas į muziejų yra nemokamas, o 14 val. vyksta įvairūs magijos šou, kurių stebėjimas taip pat nieko nekainuoja.
Adresas: Munkedamsveien 65 B, Oslas


Muziejai
Nuo 2006 m. kiekvieną sekmadienį nacionaliniai Oslo muziejai priima lankytojus nemokamai. Taigi, neišleidę nė lito, sekmadieniais galite aplankyti šias vietas:
Nacionalinė galerija. Adresas: Universitetsgaten 13, Oslas
Šiuolaikinio meno muziejus (Stenersen). Nemokamas lankymas antradieniais. Adresas: Bankplassen, Oslas
Dekoratyviųjų menų ir dizaino muziejus. Adresas: St. Olavs gate 1, Oslas
Architektūros muziejus. Adresas: Bankplassen 3, Oslas
Meno industrijos muziejus. Adresas: St. Olavs plass, Oslas


Istorijos muziejus
Įsikūręs įspūdingame Art Nouveau pastate, šis muziejus saugo didžiulę priešistorinių ir viduramžių laikų artefaktų kolekciją, tarp kurių yra ir eksponatų iš vikingų laikų.
Adresas: Frederiksgate 2, Oslas


Botanikos sodas
Beveik 200 metų menantį Botanikos sodą galite aplankyti nemokamai. Čia auginama apie 7500 rūšių medžių ir augalų, tvyro ramybė. Čia galima atsikvėpti nuo miesto ūžesio, pasivaikščioti išdailintais takais bei pasigėrėti gamtos įvairove, kvapais ir spalvomis.
Nuo balandžio iki rugsėjo darbo dienomis lankytojai įleidžiami nuo 7 iki 21 val., savaitgalį bei švenčių dienomis darbą pradeda nuo 10 val. Žiemos sezono metu darbo laikas sutrumpėja iki 17 val. Atvykti galite bet kuriuo metro iki Tøyen stotelės, 17 arba 31 autobusu iki Lakkegata skole stotelės.
Adresas: Sarsgate 1, Oslas 


Nordmarka
Tai šiaurinėje Oslo dalyje esantis miškų ruožas su vaizdingais ežerais bei kalvomis. Čia galima ir slidinėti, rengti žygius pėsčiomis ar dviračiais. Norint jį pasiekti, reikia važiuoti metro iki Sognsvann ar Forgnerseteren stotelių.
Adresas: Nordmarka, Oslas


Bjorvika
Tai miesto plotas dar kitaip vadinamas naujas miestas Oslo mieste. Bjørvika tai kylanti Oslo miesto sritis, pasižyminti naujausiomis ir labiausiai novatoriškomis verslo, meno ir kultūros veiklos sritimis. Ši sritis pasižymi modernia architektūra. Daugybė traukos objektų galima apžiūrėti vaikštant pėsčiomis: Barcode, Munch muziejus, pagrindinės gatvės Karl Johan, naujas operos ir baleto teatras ir daugybė kitų objektų.
Adresas: Bjorvika, Oslas

Aker Brygge
Plieno ir stiklo amžiaus architektūra, kuri sujungia keletą senų laivų statyklos pastatų ir vis dar išlaiko savo pradinę miestelėnų ir turistų traukos vietos statusą. Išilgai fiordo kranto knibždėte knibžda žmonių. Ypač vasarą čia atsiveria gražiausi spalvos gamos vaizdai. Vaikščioti palei krantinę ir džiaugtis gyvenimu – visiškai nieko nekainuoja.
Adresas: Aker Brygge, Oslas.

Ekeberg kempingas
Tai didelė, atvira vasaros stovyklavietė po atviru dangumi su nuostabiu vaizdu į Oslą. 70 000 kvadratinių metrų aikštė, kurioje 700 kempingo vietų. Ekebergu  kempinge yra dušai su karštu ir šaltu vandeniu, tualetai, virtuvė, ir t.t., prie įėjimo yra skalbykla, parduotuvės, greito maisto „kioskeliai“. Papildomos pramogos, tokios kaip mini golfo ir arklių nuoma visiškai šalia kempingo. Viešasis transportas yra kelios minutės pėsčiomis.
Adresas: Ekebergveien 65, Oslas.

Holmenkollen
Tai viena iš garsiausių pasaulio sporto arenų, turistų lankomiausia vieta Norvegijoje. Užkilę į Holmenkollen kalną galėsite apžiūrėti modernią šuoliams su slidėmis skirtą trasą, ši trasa pasirengusi suteikti jums įspūdingą patirtį būnant net ir be slidžių ;) Užlipę ant apžvalginės šuolių bokšto viršunėje, esančios aikštelės, galėsite mėgautis geriausiais Oslo vaizdais.
Adresas: Kongeveien 5, Oslas.

Jei pavargsite nuo miesto, būtinai leiskitės į kelionę traukiniu po Norvegiją. Gamtos grožis, gniaužiantis kvapą, dar ilgai niekur nedings jums iš akių.

Jei žinai dar vietų Osle, kuriose apsilankyti galima nemokamai, parašyk.

Gintarė :