X

Alikantė. Informacija keliaujantiems

Kosta Blankos (Costa Blanca) vizitinė kortelė yra nuostabūs miesteliai ir kurortai, gardus maistas, balto smėlio paplūdimiai, geras oras, kaitri saulė ir draugiški gyventojai. Alikantė – pagrindinis pakrantės taškas, iš kurio galite pasiekti Kostą Blanką. Skirtingos civilizacijos paliko šiame krašte žymes, matomas kiekviename šio miesto kampelyje. Ant Viduržemio jūros kranto įsikūrusi Alikantė siūlo ne tik daugybę paslaugų keliautojams, bet ir aukšto lygio kultūrinius renginius, muziejus, festivalius, puikius gamtovaizdžius. Švelnus klimatas ir paplūdimiai šiame mieste sudaro puikias sąlygas praleisti kelias atokvėpio dienas Viduržemio jūros pakrantėje.

Alikantės žemėlapis >

Pigios kelionės į Alikantę >

ORAI

Alikantėje vyrauja Viduržemio jūros klimatas – karštos, sausos vasaros ir švelnios žiemos. Temperatūra vasarą 20-30 laipsnių šilumos. Žiemą 6-17 laipsnių. Šiltasis sezonas trunka nuo gegužės iki spalio. Kritulių iškrenta mažai, vidutiniškai tik 37 dienos per metus būna lietingos. Jūros temperatūra žiemą būna apie 14 laipsnių, vasarą vidutiniškai 23 laipsniai šilumos. Čia visuomet saulėta, todėl paplūdimiuose nuolatos rasite turistų.

Vidutinė temperatūra Alikantėje

Mėnuo I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Oro temperatūra °C 12 13 15 16 18 23 25 26 24 20 16 13
Vandens temperatūra
°C
14 13 14 15 17 21 21 25 24 21 18 15

KAIP ATVYKTI?

Į Alikantės oro uostą atvyksite keliaudami tiesiogiai iš Kauno su skrydžių kompanija Ryanair. Oro uostas įsikūręs už 9 km nuo miesto. Autobusu miesto centrą galima pasiekti už 3 EUR. Norint tęsti kelionę iš oro uosto į kurortus yra galimybė užsisakyti pervežimą (privatų arba pervežimą shuttle autobusu). Be to, visada darbo laukia ir taksistai.

Ieškoti skrydžių į Alikantę >

TRANSPORTAS

Alikantės oro uostas yra įsikūręs vos už 9 km nuo miesto centro. Jį galima pasiekti už 3 EUR autobusu, kuris važiuoja kas valandą. Bilietus galima įsigyti iš vairuotojo, mokant grynaisiais. Laukite autobuso, ant kurio matysite užrašą „Airport – to – Alicante City“ arba „Centro Ciudad – Aeropuerto“. Iš Alikantės autobusų stoties patogu autobusu pasiekti puikius Kosta Blankos (Costa Blanca) kurortus.
Norint nukeliauti į Alikantės traukinių stotį, iš oro uosto reikia važiuoti su C-6 linijos autobusu.
Miesto autobusai Alikantėje kainuoja 1-2 EUR. Jie važinėja nuo 6:30 iki 23:00. Galite įsigyti ir kortelę, su kuria galėsite keliauti viso 10 kartų. Jos kaina – 7.25 EUR ir 2 EUR už kortelę. Kortelę, prireikus, galėsite papildyti.
Kurortą Benidorm galite pasiekti ir traukiniu iš Alikantės pagrindinės traukinių stoties RENFE. Kelionė trunka 1 val. 9 min.
Kalpe (Calpe) kurortą galite pasiekti autobusu iš oro uosto arba tramvajumi iš Alikantės miesto. Kelionės trukmė apie 90 min.
Kurortas Denija (Denia) pasiekiamas traukiniu iš Alikantės traukinių stoties. Kelionės trukmė 2,5 val. Bet ji jums neprailgs, kadangi kraštovaizdis keliaujant jums užgniauš kvapą. Galite kurortą pasiekti ir autobusu iš Alikantės autobusų stoties. Jie keliauja kasdien.
Galite rinktis kelionę tramvajumi. Bet nuo oro uosto iki artimiausios linijos teks keliauti autobusu ir sustoti stotelėje „Plaza Puerta del Mar“. Iš ten tramvajumi pasieksite Costa Blanca regioną, iš kurio, pakeitus liniją, galima nukeliauti į Benidorm, Calpe ir kitus miestus.
Jeigu norite greitai ir patogiai nukeliauti iki miesto centro, tai galite pasinaudoti taksi paslaugomis. Ši paslauga jums kainuos nuo 17 EUR į vieną pusę. Taxi automobilių rasite tik išėję iš oro uosto.
Savo patogumui galite išsinuomoti automobilį. Nuomos kaina 1 parai priklauso nuo automobilio tipo (nuo 25 EUR).

KURORTAI IR LANKYTINOS VIETOS

Paprastai niekada turistų neaplenkiama Alikantės vieta yra Santa Barbaros pilis, iškilusi Benakantilio kalno viršūnėje. Ji dar laikoma viena didžiausių pilių Ispanijoje. Tvirtovė čia jau buvo įsikūrusi IX a. XIII a. pilis rekonstruota, vėliau ne kartą sugriauta karų metu. XVIII a. čia buvo įrengtas kalėjimas ir tik XX a. antrojoje pusėje pilis atverta lankytojams. Įėjimas į pilį nieko nekainuoja. Nusigauti į 166 m aukščio kalno viršų galima naudojantis keltuvu už 2,40 EUR. Jį rasite kitoje pusėje, šalia pagrindinio Avenue de Juan Bautista Lafora kelio. Norint pasižvalgyti po apylinkes „iš aukščiau“ galite kopti ir pėsčiomis.

Explanada de Espana – populiariausia gatvė Alikantėje. Palmėmis apsodinta vieta traukia turistus ir dėl savo nuostabaus kraštovaizdžio. Vakarėjant gatvėje ir kavinėse visuomet gausu žmonių, vyksta koncertai, įvairūs pasirodymai. Apsilankę išvysite tikrąjį naktinį ispanų gyvenimą.

MARQ – Alikantės archeologijos muziejus (Plaza del Doctor Gómez Ulla). Tai šiuolaikiškas muziejus, kurio ekspozicija pagyvinta dioramomis, audio – vizualinėmis prezentacijomis. Muziejus suskirstytas į kelis skyrius. Keliuose jų susipažinsite su skirtingomis archeologijos rūšimis, kitose pamatysite, kaip žmonės gyveno priešistorėje, viduramžiais. Liepą – rugpjūtį muziejus veikia 10 – 14 ir 18 – 24 val. antradieniais – šeštadieniais ir 11 – 14 val. sekmadieniais. Kitais mėnesiais veikia 10 – 19 val. antradieniais – šeštadieniais ir 10 – 14 val. sekmadieniais. Įėjimo kaina 3 EUR.

Dailės muziejus (Museu Colecci Art del Segle XX). Jis įsikūręs viename seniausių pastatų Alikantėje, Santa Maria 3 aikštėje. Pats pastatas statytas XVII a., restauruotas ir dabar jame galima pamatyti žymių ispanų dailininkų paveikslus. Antradieniais – šeštadieniais muziejus veikia 10 – 14 val. ir 16 – 20 val. Sekmadieniais 10.30 – 14.30 val. Įėjimas nemokamas.

Santa Maria bazilika (Basilica di Santa Maria Maggiore). Seniausia veikianti bažnyčia Alikantės mieste. Gotikinio stiliaus, pastatyta XIV – XVI a. Viduje yra net 6 koplyčios. Įėjimas nemokamas, apsilankyti galima kiekvieną dieną 10 – 12 val. bei 18 – 19.30 val.

Fernando pilis (Castillo de San Fernando) – tai dar vienas statinys Alikantėje. Tiesa, ne tokia žymi kaip Santa Barbara, bet taip pat verta dėmesio. Buvo pastatyta XIX a. gynybos tikslais, bet pasirodė nenaudinga, todėl buvo apleista. Šiandien pilis vis dar turi išsaugotus ornamentuotus vartus ir gerai išsilaikiusias sienas, nukeliančias porą šimtų metų į praeitį.

Naktinis gyvenimas. Būtinai išsiruoškite aplankyti bent keletą naktinių klubų Alikantėje. Dauguma klubų ir restoranų įsikūrę miesto uoste, tad nereikės blaškytis po miestą. Beje, naktinis gyvenimas prasideda vidurnaktį ir trunka iki ryto.

Pramogų parkas (Terra Mitica). Ilsintis Alikantėje, dienos prasiblaškymui galite nuvykti į netoliese esantį Terra Mitica pramogų – atrakcionų parką, kuriame ką veikti ras įvairaus amžiaus lankytojai. Terra Mitica pramogų parkas yra į šiaurės rytus nuo Alikantės, visai netoli Benidorm miesto. Nuo Alikantės oro uosto iki parko keliu yra 55 km, nuo paties miesto – dar arčiau. Iš Alikantės į Terra Miticą patogiai atvažiuoti galima traukiniu. Tokiu atveju teks išlipti Benidorme ir parką pasiekti autobusu arba pėsčiomis (4-5 km nuo geležinkelio stoties). Kelionė traukiniu kainuoja 6 EUR. Kelionė tiesioginiu autobusu iš Alikantės oro uosto į Benidormą kainuoja 8 EUR. Tiek traukiniai, tiek autobusai važinėja dažnai, maždaug kas 40 min.
Parko tema yra Viduržemio jūros regionas, tad, būdami jame galite pasijusti Ispanijoje, Italijoje, Graikijoje, Egipte ar kokioje jaukioje Viduržemio jūros saloje. Tokiomis tematikomis suskirstyti ir atrakcionai, kurių iš viso yra beveik 30. Kasdien parke vyksta įvairūs teminiai vaidinimai, veikia daug įvairių restoranų (nuo greito maisto užkandinių iki patogių, prabangių vietų pavalgyti ir išgerti taurę vyno). Parke gausu suvenyrų parduotuvėlių, didesni atrakcionai turi net specialiai jų tematika atitinkančias parduotuvėles, taigi, be prisiminimo iš Terra Mitica parko neišvyksite.
Parkas veikia nuo balandžio iki spalio mėnesio, piko metu (liepos vidurys – rugsėjo vidurys) dirba ilgiau, 10 – 24 val., kitais darbo mėnesiais darbą baigia 20 val. Vienos dienos bilieto kaina suaugusiems yra 40 EUR, vaikams (iki 12 metų) ir senjorams (nuo 65 metų) – 30 EUR. Vaikai iki 3 metų su tėvais į parką įleidžiami nemokamai.
Bilietus įsigyti galima internetu Terra Mitica parko tinklalapyje >

Villayosa. Mažas miestelis, įsikūręs vos kelios minutės nuo Benidorm kurorto. Turistai čia atkeliauja norėdami pailsėti nuo šalia esančių kurortų triukšmo. Galėsite praleisti popietę smėlėtame paplūdimyje, pažvejoti. Pasivaikščiodami galite pareiti visą miestelį. Ketvirtadieniais čia pilna smalsių pirkėjų ir daugybė pardavėjų – vyksta ketvirtadienio turgus. Miestelis garsėja Valor šokoladu, kuris ir yra čia gaminamas. Skyrę laiko, galite aplankyti fabriką ir pamatyti kaip yra gaminamas populiariausias Ispanijoje šokoladas.

Altea. Šis mažas miestelis yra įsikūręs Alikantės provincijoje, į šiaurę nuo Benidorm kurorto. Žvelgiant iš šono, atrodo, kad miestelis gatvės padalintas į dvi puses: uostas ir paplūdimys. Garsėja bažnyčiomis Nuestra Senora del Consuelo ir Virgen de Consuelo, kurios turi išskirtinį – mėlyną stogą. Apsilankę Altea miestelio centre, pasijusite lyg atvykę į jaukų, mažą kaimelį. Lankydamiesi čia galėsite aplankyti autentiškas parduotuves, papietauti, išgerti kavos lauko kavinėje.

Guadalest (El Castell de Guadalest). Mažas miestelis Valencijoje (Valencia). Labai kalnuota vietovė. Turistai niekada neaplenkia pilies (Castle of L’Alcozaiba), kuri įsikūrusi pačioje aukščiausioje miestelio vietoje. Ji buvo pastatyta apie 12 a. Uolėtos viršūnės pilies griuvėsiai (Peñon de la Alcalá), kuri anksčiau buvo naudojama gynybai. Praktiškai turistams yra sunkiai pasiekiama dėl savo aukštos buveinės.  Kitos lankytinos vietos: Barokinė bažnyčia, 12 a. kalėjimas (Gaol), lėlių, miniatiūrų, istorijos ir kt. muziejai.

Benidorm. Dar žinomas kaip atostogų miestas, įsikūręs 41 km nuo Alikantės. Jis yra pagrindinis Costa Blanca kurortas, mėgstamas turistų. Čia tęsiasi daugiau nei 8 km puikių paplūdimių su krikštolo skaidrumo jūra. Playa Levante yra populiariausias paplūdimys, kuriame daug kavinių, barų ir lauko kavinių. Taip pat garsūs Playa de Poniente ir Platja del Mal Pas paplūdimiai.  Benodorm kurorto lankytojus saulė lepina net 3000 valandų per metus. Vasaros metu galite aplankyti Tarptautinį Benidorm dainų festivalį.

Denia. Miestelis Alikantės provincijoje, pusiaukelėje Kosta Blankos (Costa Blanca) ir Valencijos (Valencia). Iš miestelio galite keltu tiesiogiai nuplaukti iki kito kurorto Ibizos (Ibiza). Vienas populiariausių vietos gyventojų užsiėmimu yra žvejybą, todėl būtina paragauti vietinių žuvies gaminių. Lankydamiesi, būtinai aplankykite Denia pilį (Denia castillo), kuri pastatyta 11-12 a. Iš jos atsiveria nuostabūs vaizdai į jūrą, kitas vietoves. Denia išsiskiria ir savo nuostabiais pyragaičiais ir saldainiais.

Calpe. Dar kitaip šis miestelis yra vadinamas „Romantikų miestas“. Čia puikiai dera saulė ir jūra. Miestelis garsėja savo bažnyčiomis, kurios yra arti viena kitos: Iglesia Antigua ir Senora de las Nieves. Abi pastatytos 15 a. Ne kartą buvo užgrobtos ir apiplėštos piratų, jos iki šiol išlaikė savo autentiškumą. Calpe yra įsikūręs archeologijos muziejus, kuriame galite rasti radinių nuo 4 a. iki 8 a. Poilsiui galite pasirinkti du esančius paplūdimius la fossa ir Gasparet. Jie garsėja smėlėtais paplūdimiais ir skaidria jūra. Netoliese galėsite pažaisti golfą.

Xabia. Kurorto senamiesčio gatvelės siauros, aplinka išlaikiusi senąsias tradicijas. Prieš daugelį metų šioje vietovėje esančiose įlankose ir olose piratai buvo įkūrę savo slėptuves. Turistai mėgsta laipioti šiomis olomis, nuo kurių atsiveria nuostabus kraštovaizdis, gera vieta nuotraukoms.

Xativa pilis (Xativa). Įsikūrusi netoli Valencijos Xativa miestelyje, kuris garsėja gražiu senamiesčiu. Pasiekti lengvai galėsite keliaudami traukiniu. Sakoma, kad miestelis yra įsikūręs pilies šešėlyje. Į pilį galite patekti keldamiesi keltuvu arba kopdami (užtrunka apie 30 min.). Nuo pilies šlaitų atsiveria neapsakomas kraštovaizdis.

L‘Albuferos ežeras (L‘Albufera). Netoliese yra auginami ryžiai, o aplink gyvena gausūs būriai paukščių. Ežerą rasite keliaudami į pietus nuo Valensijos, netoli Viduržemio jūros kranto.

Valensija (Valencia). Miestas Rytų Ispanijoje prie Viduržemio jūros, trečiasis pagal dydį šalyje, įsikūręs šalia Turijos (Turia) upės žiočių. Čia viešėdami, nepamirškite paragauti tradicinio ryžių patiekalo paeljos (paella). Aplankykite mieste esančia XIII a. katedrą, kurioje iki šiol yra saugoma taurė, laikoma Šventuoju Graliu, didingus gotikinius rūmus Palau de la Generalitet, Art Noveau stiliaus centrinį turgų, muziejus. Iki Valensijos iš Alikantės galite nuvykti autobusu arba traukiniu.

Elche (ispaniškai) arba Elx (valencijietiškai). Tūkstančius metų skaičiuojantis miestas, įsikūręs Baix Vinalopó regione, Alikantės provincijoje. Jis garsėja didžiausia palmių giraite Europoje. Prie lankytinų objektų galite pasižymėti katedrą, botanikos parką (Huerta del Cura), istorijos ir archeologijos muziejų, Elche futbolo stadioną.

Torrevieja. Miestelis įsikūręs ant jūros kranto į pietus nuo Alikantės. Kelyje į miestelį, atsiveria nuostabūs kraštovaizdžiai. Vietovę garsina didelius plotus užimantys druskų ežerai. Vietiniai užsiima žvejyba, todėl vertėtų paragauti žuvies. Aplankyti galite ir Jūros bei Druskos muziejus, žuvies turgų.

PAPLŪDIMIAI

San Juan. Tai vienas iš labiausiai „perkrautų“ poilsiautojais paplūdimys. Vasaros laikotarpiu jame pilna mėgstančių saulę vietinių žmonių ir turistų. Galima mėgautis įvairiomis vandens sporto pramogomis. Norint daugiau ramybės, vertėtų rinktis kitą paplūdimį arba atvykti ne sezonu metu. Paplūdimys yra net 7 km ilgio ir maždaug 85 m pločio. Jo pabaigoje rasite nemažai barų, kavinių, restoranų, kurie atitiks net ir išrankiausio turisto poreikius. Beje, San Juan yra vienas iš geriausių paplūdimių Ispanijoje, kuriame rasite net 18 duobučių golfo aikštyną. Tai puiki alternatyva praleisti laisvalaikį, jeigu nedomina vandens pramogos.

Saladares – Urbanova. Vienas ilgiausių paplūdimių Alikantės pietinėje pakrantėje. Jis tiks norintiems ramiai pagulėti ir atsipalaiduoti. Paplūdimyje patruliuoja gelbėtojai, yra stebėjimo bokšteliai, tualetai, vandens kranai kojoms nusiplauti, automobilių stovėjimo aikštelė.

Playa del Postiguet. Paplūdimys yra netoli Alikantės senamiesčio, Santa Barbara pilies papėdėje. Turistus traukia savo auksiniu smėliu ir krištolo skaidrumo vandeniu. Jame yra specialiai sukurtos zonos sportui: įrengtos tinklinio aikštelės. Yra automobilių stovėjimo aikštelė, privažiavimas neįgaliesiems, pirmosios pagalbos punktas, vandens kranai kojoms nusiplauti.

La Albufereta. Į šiaurės vakarus nuo Alikantės esantis 500 m ilgio ir 18 m pločio paplūdimys, įsikūręs gyvenamajame rajone. Paplūdimio paslaugos, tokios kaip gelbėtojai, pirmosios pagalbos punktas, dušai – prieinamos tik atostogų metu ir vasaros sezono laikotarpiu..

La Almadraba. Paplūdimio pakrantė nusėta tamsiu smėliu su mažyčiais akmenukais, tačiau jis populiarus dėl ramaus vandens. Šį paplūdimį rasite tarp La Albufereta paplūdimio ir Cabo de las Hertas kyšulio.

Cabo de Las Huertas Coves. Cavo de la Huertas vadinamos uolėtos įlankos tarp San Juan ir Albufereta paplūdimių. Šis paplūdimys yra išskirtinis Alikantėje dėl nuošalių privačių įlankų, kurios dažniausiai skirtos nudistams. Turistus traukia čia siūlomos pramogos: šuoliai nuo uolų ir nardymas, tačiau patartina būti atsargiems dėl srovių ir povandeninių uolų.

Tabarca. Nedidelis paplūdimys, esantis Tabarca saloje. Salą pasieksite plaukdami laivu iš Alikantės uosto. Ir jeigu nenorėsite pagulėti ant smėliuko, užsukite į esančius restoranus, kuriuose galėsite pasimėgauti tradiciniais, vietiniais patiekalais.

VIRTUVĖ

Alikantėje vyrauja Viduržemio jūros regiono virtuvė: visa tai, kas šviežia, sveika, natūralu ir skanu. Be abejo, čia gausiai naudojamos šviežios daržovės ir vaisiai, ką tik pagauta žuvis bei kitos jūros gėrybės, tyras alyvuogių aliejus, geras vynas bei įvairiausios kvapnios žolelės. Pagrindiniai patiekalai: paella alicantina (paelja su šafranu paskanintais ryžiais, raudonosiomis paprikomis, vištiena bei vėžiagyviais), arroz a la banda (ryžiai, patroškinti žuvies skonio sultinyje, bet patiekiami be žuvies), esmorçaret alacantí (tipiškas Alikantės jūros gėrybių patiekalas, patiekiamas su sardinėmis, keptu kiaušiniu, saldžiaisiais čili pipirais, sūdyta žuvimi bei juodosiomis alyvuogėmis).
Vyno gerbėjai čia galės įsigyti gero ir nebrangaus įvairių rūšių vyno. Mėgstantys naujoves turėtų paragauti saldaus vyno fondillón, kurio nerasite už Alikantės ribų.

NAUDINGA INFORMACIJA

Kainos. Maisto kainos Ispanijoje panašios – pietūs restorane galimi už 10 EUR, užkandžiai iš supermarketo – 5 EUR. Didelis alaus bokalas 1-2 EUR.

Bendra informacija. Čia nėra kokių nors aprangos draudimų, tačiau rekomenduojama bažnyčiose devėti kuklesnius drabužius. Paplūdimiuose pasiruoškite sutikti moterų su „top – less“ maudymosi kostiumėliais t.y., maudymosi kostiumėliai be viršutinės dalies.
Į autobusą lipama tik pro priekines duris, o išlipama tik pro užpakalines.
Priimta arbatpinigių palikti 10 – 15 % nuo sąskaitos sumos.

Sveikata. Privalomų skiepų keliaujantiems į Alikantę nėra. Pasirūpinkite sveikatos draudimu, kuris garantuos būtinąją medicininę pagalbą užsienyje.

Viza. Lietuvos piliečiams, vykstantiems į Ispaniją, viza nereikalinga.

Asmens dokumentai. Vykstant į Alikantę galioja tiek pasas, tiek asmens tapatybės kortelė.

Kalba. Alikantėje kalbama ispanų kalba. Nedaug vietinių moka anglų kalbą. Tad išmokite bent pagrindines frazes ispaniškai.

FOTOGALERIJOS

ALIKANTĖ. Penkių merginų nuotraukos iš smagaus savaitgalio Alikantėje >

Gintarė :