X

Nemokamai lankytinos vietos Taline

Talinas tikrai nėra viena iš brangiausių sostinių Europoje, tačiau visada yra gerai sutaupyti šiek tiek eurų keliaujant. Laimei, Taline yra ką veikti neišleidžiant nė vieno euro. Talinas neabejotinai gali pasigirti vienu gražiausių senamiesčių Europoje.

PIGIOS KELIONĖS Į TALINĄ >

Be to, iki Talino galima nuvykti taip pat labai pigiai, pasinaudojus dažnai vykstančiomis autobusų bilietų akcijomis. Tad pateikiame nemokamai lankomų vietų Taline sąrašą.

Šv. Kotrynos pasažas (Katariina käik)
Viena gražiausių mažų alėjų visame senamiestyje – viduramžiškas Šv. Kotrynos pasažas – jungia Vene ir Müürivahe gatves. Šiaurinėje pasažo dalyje galite rasti tai, kas liko iš Šv. Kotrynos bažnyčios (kurios vardu ir pavadinta alėja) ir įvairių didelių, senovinių antkapių, kurie seniau kabėjo šventoriuje. Šiaurinėje pasažo dalyje rasite daugybę amatininkų dirbtuvių. Čia galėsite stebėti, kaip gaminami viduramžiški daiktai, kuriuos vėliau galėsite nusipirkti. Pasivaikščiojimą po Katarina Käik įvertinsite tik gerai.
Adresas: Vene 12, Talinas

Dainų slėnis (Lauluväljak)
Turbūt nerasite Taline vietos, kuri sietų estus su jų nesenais prisiminimais labiau nei Dainų aikštė. Čia Dainų šventės rengiamos kas keturis metus. Be to, ši aikštė buvo vieta, kurioje įvyko reikšmingas sovietų galios žlugimas 1988 m. Dabar Dainų slėnis naudojamas koncertams ir festivaliams. Metallica, Madona, Robbie Williams čia sutraukė stulbinančią gausybę žmonių (tačiau ne tiek, kiek įvykiai 1988 m.). Čia telpa beveik 15 000 žmonių! Kuomet čia nevyksta jokie renginiai, galima gėrėtis gražiais Talino įlankos vaizdais nuo kalvos viršūnės.
Adresas: Narva maantee 95, Talinas

Talino Rotušė – Raekoda
Vienu iš miesto simbolių laikoma Talino rotušė pastatyta XIII a. pradžioje. Praeityje šioje vietoje vykdavo įvairiausios mugės, vykdomos mirties bausmės. Šiandien Rotušė taip pat vaidina svarbų vaidmenį miestiečių gyvenime. Kiekvieną žiemą joje nuo 1441 m. puošiama Kalėdų eglė ir šurmuliuoja kalėdinė mugė, pavasarį vyksta Senamiesčio festivalis – modernioji Viduramžių karnavalo versija, vasaros laikotarpiu vyksta daug įvairių koncertų po atviru dangumi. Rotušės lankymas mokamas, tačiau iki Rotušės aikštės ateiti būtina.
Adresas: Raekoja plats, Talinas

Kadriorg parkas
Vos kelios stotelės nuo centro važiuojant tramvajumi ir patenkate į didžiulį parką. Be gražių medžių, vandens telkinių ir gausybės bėgikų Kadriorg parkas glaudžia ir geriausius Estijos muziejus bei Prezidentūrą. Kadriorg parkas yra kitoks nei visi kiti parkai – Rusijos caras Petras Didysis atvykęs nusprendė, jog vietinis parkų kūrimo būdas yra visiškai neteisingas ir išmokė vietinius „laukinius“ – vokiečių žemvaldžius – naudotis brėžimo lenta. Tiesą sakant, Estijoje nėra tokių parkų, kurie šitaip pasižymėtų simetrija, kaip Kadriorg parkas. Čia stūkso ir Kadriorg rūmai, XVIII a. caro pastatyti savo žmonai Jekaterinai I. Italų architekto Nikolo Mičeti projektuoti grandioziniai rūmai ir juos supantys išpuoselėti sodai – puikus carinės ekstravagancijos pavyzdys. Dabar čia įsikūręs Estijos dailės muziejus. Jame eksponuojama šimtai XVI-XX a. Vakarų ir Rusijos menininkų tapybos darbų, nuotraukos, skulptūros ir kiti meno kūriniai. Muziejaus lankymas mokamas.
Adresas: A. Weizenbergi 37, Talinas

Danijos karaliaus sodas (Taani Kuninga Aed)
Ant Katedros kalvos (Toompea), esančios tarp miesto sienos ir Žemutinio bokšto, yra lankytojams atviras sodas, pavadintas Danijos karaliaus garbei. Tikima, kad Danijos karalius Valdemaras II ir jo kariuomenė čia apsistojo prieš užkariaudama Tompėją 1219 m. Dar reikšmingesnis įvykis, nutikęs šioje vietoje, – Danijos vėliavos atsiradimas. Pasak legendos, Valdemaras II ir jo pajėgos, kovodamos su estais, buvo ties pralaimėjimo riba, kuomet danguje prasisklaidžius debesims pasirodė raudona vėliava su baltu kryžiumi. Jie šį reiškinį palaikė šventu ženklu, padėjusiu danus atvesti į pergalę.
Adresas: Lühike jalg 9a, Talinas

Talino miesto galerija
Pavadinimas „Miesto galerija“ skamba pakankamai konservatyviai, tačiau neapsigaukite – jis turi mažai bendro su „įprastiniu“ menu. Visada smagi ir visada provokuojanti miesto galerija. Nėra priežasties praeiti pro ją neužėjus į vidų, įleidimas nemokamas ir pati galerija yra visai šalia pagrindinės miesto aikštės. Ji neturi bendros temos, parodų formos varijuoja nuo fotografijos iki kultūros.
Adresas: Vabaduse väljak 8, Talinas


Tompėjos pilis
Nuo tada, kai vokiečių riteriai pastatė akmeninę tvirtovę (1227-1229 m.), kiekviena Estiją valdžiusi imperija naudojo šią pilį kaip savo bazę. Šiandien joje įsikūręs Estijos parlamentas. Per šimtmečius tvirtovė buvo daugybę kartų atstatyta, tačiau jos forma mažai tepakito nuo XIII a.
Adresas: Lossi plats 1a, Talinas

Kohtu apžvalgos aikštelė
Tompėjos kalvos rytiniame kampe esanti erdvi Kohtu apžvalgos aikštelė yra ideali vieta norint apžiūrėti Taliną nekopiant siaurais laiptais į labai aukštą bažnyčią senamiestyje. Pasiekę aukščiausią vietą tolumoje pamatysite daugybę pastatų raudonais stogais, pilkus sargybos bokštus, gražias smailes, televizijos bokštą ir moderniojo Talino kontūrus.
Adresas: Rahukohtu, Toompea, Talinas


Aleksandro Nevskio katedra
Impozantiškas, dominuojantis ir šiek tiek bauginantis – šį pastatą turėtų pamatyti visi Talino lankytojai. Aleksandro Nevskio katedra pastatyta 1900 m. paskutiniojo Rusijos caro Nikolajaus II. Ši ortodoksų katedra laikoma XIX a. caro valdžios simboliu. Rusų tradicijos katedros viduje vis dar egzistuoja: Šventasis Raštas yra tik rusų kalba ir šventikai kalba tik rusų kalba. Katedra pasižymi gausia puošyba, mozaikomis ir svogūno formos kupolais. Jos varpinėje puikuojasi net vienuolika varpų, tarp kurių yra didžiausias Taline – 15 t sveriantis varpas. Katedros lokacija šiek tiek ironiška – priešais Laisvės aikštę ir monumentą, skirtą Estijos nepriklausomybės karui (28 m stiklo stulpas su kryžiumi viršuje, kuris matomas nakties metu, kuomet apšviestas mėnulio).
Adresas: Lossi plats 10, Talinas

Švč. Mergelės Marijos katedra (Toomkirik)
Švč. Mergelės Marijos katedra Taline pirmą kartą metraščiuose paminėta 1233 m. Tai seniausia bažnyčia Taline ir žemyninėje Estijoje. Pirmoji bažnyčia buvo medinė, tačiau vėliau atvykę dominikonų vienuoliai pradėjo statyti šventovę iš akmenų. Istoriškai tai buvo Estijos elito bei Vokietijos bajorų bažnyčia. Viduje stūkso dėmesio verti antkapiai iš XIII-XVIII a. bei XVII-XX a. herbų epitafijos. Žymiausi šioje bažnyčioje palaidoti žmonės: žinomas švedų karininkas Pontas De la Gardie, jo žmona, Švedijos karaliaus Johano III dukra Sofija Gyllenhelm, admirolas Samuelis Greighas ir admirolas Adamas Johanas von Krusensternas – žmogus, vadovavęs pirmai kelionei aplink pasaulį iš Rusijos. Lankytojai gali užlipti į 69 m barokinio stiliaus varpinės bokštą, nuo kurio atsiveria pasakiški vaizdai į miestą.
Adresas: Toom-Kooli 6, Talinas

Švento Olavo bažnyčia
XIV a. pastatyta gotikinė bažnyčia nuo 1549 iki 1625 m. buvo aukščiausias pasaulio statinys. 159 m aukščio bokštas buvo skirtas privilioti artėjančius pirklių laivus. Per visą bažnyčios istoriją bokštas vieną kartą nukentėjo nuo žaibo ir tris kartus visiškai sudegė. Šiandien 124 m aukščio bokštas yra vienas pagrindinių Talino simbolių. Už papildomą mokestį pakilus į bokšto viršuje esančią apžvalgos aikštelę galima pasigrožėti pasakiškais senamiesčio ir Tompėjos kalvos vaizdais.
Adresas: Lai 50, Talinas

Juodagalvių brolijos namai (Mustpeade Maja)
Nuostabi Renesanso stiliaus gildijos salė su ryškiai raudonomis, žaliomis ir paauksuotomis durimis puikuojasi ant kiekvienos Talino atvirutės. Namai priklausė Juodagalvių brolijos nariams, kuriuos sudarė jauni pirkliai ir užsieniečiai. Paminėtina, jog pirmoji Kalėdų eglutė Europoje buvo pastatyta 1441 m. Talino Rotušės aikštėje. Dėl šios nuostabios tradicijos reikia dėkoti Juodagalvių brolijos nariams. Įėjimas mokamas, tačiau pastatu verta pasigrožėti ir iš išorės.
Adresas: Pikk 26, Talinas

Talino miesto sienos ir bokštai
Talino miesto sienos buvo 2,35 km ilgio ir turėjo 46 sienų ir vartų bokštus. Didelės viduramžių miesto sienos sekcijos vis dar stovi šiandien, įskaitant ir 26 gynybinius bokštus. Kiekvienas bokštas turi vardą. XVI a. miesto siena buvo viena tvirčiausių Šiaurės Europoje. Jos konstrukcija buvo įtakota Danijos ir Vokietijos ordinų tvirtovių architektūros. Šiandien yra išlikę 1,85 km sienos, įskaitant 20 bokštų ir ketverius vartus. Kai kuriomis sienomis galima ir pasivaikščioti.

Didieji pakrantės vartai ir Storosios Margaretos bokštas
Šių statinių paskirtis buvo ne tik apsaugoti miestą nuo jūros pusės, tačiau ir nustebinti visus, atplaukusius į uostą. Didieji pakrantės vartai kartu su Viru vartais yra paskutiniai iš šešių, per kuriuos Viduramžiais buvo įmanoma patekti į miestą. Pikk gatvėje esantys vartai pastatyti 1300 m. XVI a. pradžioje jie buvo rekonstruoti, o šalia vartų pastatytas 25 m skersmens ir 20 m aukščio apvalus Storosios Margaretos patrankų bokštas. Šis statinys įvairiu laikotarpiu buvo naudojamas kaip parako ir ginklų sandėlis, kalėjimas, o šiuo metu jame įkurtas Estijos jūrų muziejus.
Adresas: Pikk 70, Talinas

Helemano bokštas ir miesto siena
Puiki vieta pajausti Viduramžių dvasią – Helemano bokštas, esantis šalia Müürivahe gatvės. Trijų aukštų bokštas pastatytas XIV a. Skirtingais laikotarpiais jis buvo naudojamas kaip kalėjimas ir ginklų parduotuvė. Šiandien turistai gali apžiūrėti ne tik bokštą, bet ir aplankyti jame įkurtą meno galeriją, pasivaikščioti 200 m ilgio miesto siena. Įėjimas mokamas, tačiau pastatu verta pasigrožėti ir iš išorės.
Adresas: Müürivahe 48, Talinas

Viru vartai
Viru vartai – vienas iš pagrindinių įėjimų į Talino senamiestį. Iš abiejų vartų pusių esantys bokštai pastatyti XIV a. Ši vieta turistams dažnai būna ekskursijos po istorinį Talino senamiestį pradžia.

Patarei kalėjimas
Patarei pastatytas kaip jūrų tvirtovė-kalėjimas 1840 m. Nuo 2007 m. čia veikia Kultūros parkas. Už papildomą mokestį galima užsisakyti apžvalgines ekskursijas po kalėjimą ar net patyrimines pramogas, čia galima organizuoti renginius ar šventes. Viduje kalėjimo sienų, visai šalia kranto rasite vasaros barą su pigiu alumi ir užkandžiais. Jame galima atrasti savotiško žavesio stebint bangas, dūžtančias į kranto uolas pro spygliuotą vielą. Turbūt nesate šokę nuo sutemų iki aušros kalėjimo viduje, o būtent tai vyksta reivo vakarėliuose, vykstančiuose kalėjime vasaros metu.
Adresas: Kalaranna 2, Talinas

Koncertų ir sporto rūmų (Linnahall) stogas
Sovietai pastatė „Linnahall“ 1980 m. olimpinei regatai, kuri turėjo vykti Taline, siekiant pademonstruoti vakarų šalims Sovietų Sąjungos aukštesnės kokybės betonavimo sugebėjimus. Tai būtų buvusi puiki idėja, jei daugelis šalių, kurioms tai siekta parodyti, nebūtų boikotavusios šių žaidynių. Šio pastato stogas yra populiari vieta vietinio jaunimo tarpe gėrėtis saulėlydžiu. Vasaros metu iš naktinio klubo galite keliauti tiesiai ten, kadangi saulė kyla 3.30 – 4 val. ryte.
Adresas: Mere pst. 20, Talinas

Balti Jaam turgus
Atokiau nuo turistinių vietų įsikūręs ir sovietine dvasia dvelkiantis turgus šalia centrinės traukinių stoties. Jame lankosi vietiniai, ieškantys maisto ir drabužių geresnėmis kainomis, arba turistai, norintys įsigyti įdomių ir nebrangių sendaikčių. Kiaulienos pjausniai, švieži obuoliai, dėvėti rūbai, šovinių gilzės ar sovietiniai medaliai – visa tai galite rasti čia.
Adresas: Kopli 1, Talinas

Nemokamas turas po Taliną
Jauni gidai vedžioja miesto svečius po senamiesčio gatves, pasakodami spalvingas istorijas apie miestą, jo istoriją ir gyventojus. Estijos istorija yra sudėtinga, bet šie jauni žmonės žino, kaip pateikti ją jums nebrukant daugybės datų ar pan. 2 val. trukmės ekskursija prasideda prie Talino turizmo informacijos centro kiekvieną dieną, 12 val.
Adresas: Harju/Niguliste gatvių kampas, Talinas


Jei žinai dar vietų Taline, kuriose apsilankyti galima nemokamai, parašyk.

Gintarė :