X

Tunisas. Informacija keliaujantiems

Šiandieniai Tuniso lankytojai dažniausiai yra susiskirstę į dvi stovyklas: tie, kurie atvyko pasimėgauti saulėtais paplūdimiais ant Viduržemio jūros kranto, ir tie, kurie atkeliavo susipažinti su šalies archeologiniais stebuklais, prie kurių priskiriami ir didžiausios Romos priešės – senovinės Kartaginos imperijos – likučiai. Nepaisant to, Tunisas nustebina, kiek daug galima čia nuveikti ir pamatyti. Daugelis palieka šią modernią ir progresyvią musulmonų valstybę prisiekę į ją sugrįžti.

Sekant prieskonių kvapu per vingiuotas medinų gatves nesunku pasiklysti. Stovėdami ant žvilgančio Šot el Jerid druskos klodo krašto pamatysite beribius sidabrinius veidrodžio atspindžius. Eidami per požeminį El Džemo tunelį pateksite į amfiteatro arenos vidurį – juo Romos gladiatoriai ėjo į šį milžinišką koliziejų. Užlipę ant aukšto kupranugario balno leiskitės per dykumas. Kraštovaizdžių įvairovė ir potyriai tokioje mažoje šalyje yra jos didžiausias potraukis.

Tuniso žemėlapis >

KADA KELIAUTI?

Tunise vyrauja Viduržemio jūros klimatas, todėl vasaros gali būti labai karštos, ypatingai toliau į pietus link Sacharos. Žiemos šiaurėje gali būti vėsesnės, temperatūra laikosi ties 10 – 12 °C. Idealus laikas apsilankyti yra pavasarį, nuo balandžio iki birželio. Tuomet laukai šiaurinėje dalyje kupini žydinčių aguonų, o abrikosų sezonas pasiekia savo piką. Praėjus vasarai į Tunisą galima keliauti nuo rugsėjo iki spalio, kuomet vasaros karštis išblėsta ir nuimamas pirmasis datulių derlius.

ORAI

Tunisas gali būti išskirtas į tris didžiuosius regionus. Šiaurinis regionas daugiausia kalnuotas, su maža pakrante. Šalies vakarai ir centras yra kalnų ir aukštumų rajonai. Pietinis regionas dažniausiai yra sausas, tvyro dykumos arba stepės, formuojančios Sacharos pradžią.
Viduržemio jūros klimatas lemia, kad žiemos yra švelnios, šiltos ir saulėtos. Pakrantės miestai, Tunisas, Susas, Sfaksas, Bizerta yra vietos, kur klesti turizmas ir įsikūrę viešbučiai. Šiaurinės pakrantės regionuose sulaukiama vidutiniško žiemos lietaus kiekio. Liūtys retos, nes lyja dažniausiai ankstyvą rudenį ir vasarą. Vasaros metu temperatūra aukštesnė. Pakrantės temperatūrą sušvelnina reguliarus jūros brizas. Vasaros malonios, nes geros ir karštos.
Keliaujant į pietus klimatas sausėja. Centrinis Tunisas ir sienos su Alžyru pietinės kalvos mažiau lietingos. Kartais pasitaiko šalnos. Šalies gilumoje vasaros metu temperatūra ganėtinai aukšta, kadangi ji yra ant Sacharos slenksčio. Retkarčiais iš Sacharos atsklinda karštas, dulkėtas ir sausas vėjas. Pavasarį jis stipresnis.
Žiemos metu saulė šviečia 7-8 val. kasdien, o vasaros metu šis laikas gali pailgėti net iki 12 val. per dieną.
Didžiąją metų dalį Tuniso klimatas yra palankus atostogoms ir poilsiui.

Mėnuo I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Oro temperatūra
°C
15 17 19 23 27 29 35 35 32 26 21 17
Vandens temperatūra
°C
16 15 15 16 18 20 23 25 23 22 18 17

SAUGUMAS

Pagal LR Užsienio reikalų ministerijos rekomendacijas Tunisas yra tarp valstybių sąrašo, į kurias vykstant Lietuvos piliečiams rekomenduojama atkreipti dėmesį į kelionės saugumą, sąraše.
Ypatingoji padėtis, kuri buvo paskelbta nuo 2011 m. sausio, buvo nutraukta 2014 m. kovo 5 d. Tačiau valdžios organai gali nutraukti keliones ar pradėti vykdyti vietinio lygio komendanto valandas be jokio ar labai mažo perspėjimo. Svarbu stebėti instrukcijas, duotas vietinių saugumo organų ir kelionių vadovų, viešbučių.

KAIP ATVYKTI?

Jei nenorite vargintis patys planuodami kelionę, galite rinktis jau sukomplektuotą poilsinę kelionę iš Vilniaus arba iš Varšuvos.  Galima rinktis keliones į Mahdiją, Susą, Hamametą, Monastyrą, Džerbos salą ir aplink esančius kurortus.

Galima į Tunisą vykti ir savarankiškai, pasirinkus aviabilietus į reguliariuosius, tačiau netiesioginius reisus, arba į užsakomuosius tiesioginius reisus.

Tunisas pasiekiamas ir jūriniu transportu iš Sicilijos, Sardinijos salų, Italijos, Prancūzijos.

TRANSPORTAS

Tunisas gali pasigirti pigia viešojo transporto sistema. Vietinius ir tolimus atstumus galima įveikti lėktuvu, autobusu, traukiniu, taksi ar nuomotu automobiliu.
Tunisas – didelė valstybė, todėl tiek tarp didžiųjų miestų, tiek atvykstant ar išvykstant galima keliauti lėktuvu. Tunisas turi aštuonis oro uostus, iš kurių penki aptarnauja tarptautinius skrydžius. Tuniso Kartaginos oro uostas sostinėje ir Monastiro Habib Bourguiba International oro uostas yra didžiausi oro uostai, aptarnaujantys didžiausią skaičių tarptautinių reisų keleivių. Džerba, Tauzaras ir Tabarka taip pat priima tarptautinius skrydžius.
Po Tunisą galima keliauti traukiniu. Didžioji dalis Tuniso geležinkelių infrastruktūros buvo sukurta prancūzų, bet Tuniso valdžia ją patobulino ir išplėtė. Tunis-Goulette-Marsa arba TGM geležinkelių linija jungia sostinę Tunisą su La Marsa, vaizdingu pakrantės kurortu. Traukiniuose yra trys klasės: antroji klasė, pirmoji klasė ir Comfort klasė. Modernūs vagonai turi tik vieną klasę – Express. Comfort klasė atitinka pirmąją klasę, tik šioje daugiau vietos. Naktiniai traukiniai neturi miegamų vietų, tik sėdimas. Tuniso geležinkeliai turi oficialią svetainę internete. Tunise traukinių bilietus galima užsisakyti stotyje.
Sostinėje, Tunise, patogus susisiekimas metro.
Po Tunisą patogiai galima keliauti ir autobusu. Nacionaliniai autobusai turi oro kondicionierius, yra greiti, patogūs, pigūs, kursuoja kiekvieną dieną į didžiąją šalies miestų dalį. Rekomenduojamas išankstinis bilietų užsakymas, ypač vasarą ar šventinių laikotarpių metu.
Taksi galite rasti daugelyje miestų. Geltoni taksi automobiliai Tunise teikia gana nebrangias paslaugas, visi turi taksometrus. Kiti taksi gali būti be taksometrų, tad reikia iš karto susitarti dėl kainos prieš važiuojant.
Kolektyvinės taksi – ilgų atstumų taksi, dar vadinamos louages, – yra balti mikroautobusai su juoda juosta. Yra daug louage stočių. Bilietų kainos panašios į autobusų ir traukinių, netgi mažesnės, susisiekimas greitesnis. Tik išvyksta tada, kuomet susirenka pakankamai keleivių.
Po Tunisą galima keliauti ir nuomotu automobiliu. Norint išsinuomoti mašiną, vairuotojas turi būti vyresnis nei 21 metai, turėti galiojantį vairuotojo pažymėjimą bei bent vienerių metų stažą.
Tarp uosto Jorf žemyninėje dalyje ir Ajim Džerbos saloje kursuoja keltas, keliantis ir automobilius. Kelionė trunka maždaug 15 min.

KURORTAI

Hamametas – vienas labiausiai turistų mėgstamų Tuniso kurortų. Dar XX a. pradžioje Hamametas buvo ramus žvejų kaimelis. Su XV a. pastatyta tvirtove, sena Medina, kultūriniu palikimu Hamametas išsivystė į puikų atostogų kurortą. Palei gražią įlanką pastatyta daug puikiai įrengtų viešbučių, tinkančių bet kokiam skoniui ar biudžetui. Tarp miesto įžymybių – George’o Sebastiano namai, pastatyti XX a. pradžioje. Kiparisų sodo apsuptame pastate vyksta įvairūs tarptautiniai festivaliai. Sode įrengtas romėniškas teatras, čia vasaros vakarais po atviru dangumi vyksta vaidinimai. Tai aktorės Sofi Loren mėgstamiausias kurortas. Hamamete nebūna tylu ir ramu. Diskotekos, įvairiaspalvės parduotuvės, kavinės, restoranai nepalieka laiko pasyviam poilsiui.

Miesto pietinėje dalyje yra naujausias jo rajonas Jazmin Hamametas, užimantis 278 ha plotą. Čia įsikūręs vaikų pramogų centras „Karfagolendas“, o pajūrio zona tęsiasi net 4 km.

Port El Kantaoui – modernus Tuniso kurortas, kuris turi beveik viską, ko keliautojas tikėtųsi šeimos atostogoms: gerą paplūdimį, siūlomas sporto ir rekreacijos veiklas, parduotuves, kavines, restoranus, vandens atrakcionų parką „Aqua Palace“, pramogų parką vaikams „Hannibal Park“, diskoteką „Metalika“, muzikinius fontanus, romantišką jachtų uostą. Galima paplaukioti piratų ir „povandeniniais“ laivais ar katamaranu, o mėgstantys žvejoti galės išsinuomoti katerį su žvejybos reikmenimis. Port El Kantaoui tinka tiems, kurie ieško ramybės, bet nori būti tikri, kad ras ką veikti, apėmus norui išsišėlti – už 10 km yra trečias pagal dydį temperamentingasis Tuniso miestas Susas. Čia dirbtinai pastatytas užutekis jachtoms (dabar tai prestižinis jachtų uostas). Įrengti puikūs golfo laukai, zoologijos sodas.

Susas – trečias pagal dydį miestas Tunise. Tai puiki vieta, jei pageidaujate paplūdimių ir pažinties su istoriniais objektais. Daugelyje Suso viešbučių yra talasoterapijos centrai. Labai įdomus Suso senamiestis. Ir dabar čia veikia daugybė senoviniuose pastatuose įkurtų parduotuvėlių, miniatiūrinių kavinukių. Turistų žvilgsnius traukia gynybiškai įtvirtintas vienuolynas – ribatas, netradicinės architektūros Didžioji mečetė, Archeologijos muziejus. Suse jus gundys daugybė pramogų – diskotekos, užeigos, restoranai ir įdomus vietos žmonių gyvenimas. Gyvenamieji tunisiečių kvartalai yra netoli viešbučių, todėl drąsiai galima užsukti į arabišką restoranėlį ir paragauti tradicinių tunisietiškų patiekalų, išgerti kavos ar arbatos.

Monastyras (Monastir) – miestas, savo istoriją pradedantis nuo finikiečių ir romėnų laikų. Tai miestas, kuriame gimė pirmasis nepriklausomo Tuniso prezidentas Habibo Burguibas. Jo garbei pastatytas stulbinančio grožio mauzoliejus, su keturiais kupolais ir dviem aukštais minaretais. Kupolas, po kuriuo ilsisi prezidento palaikai, paauksuotas. Trys kiti žaliai nudažyti kupolai skirti prezidento tėvui, motinai ir pirmajai žmonai. Kita svarbi miesto įžymybė yra gynybinių įtvirtinimų liekanos – Rabat Chartem. Čia įsikūręs ir islamo muziejus. VII a. Abasidų dinastijos valdymo laikais mieste buvo įsteigtas pirmas musulmoniškas vienuolynas – rabatas, todėl tais laikais Monastyras buvo svarbus religinis centras. Iš mažo uostamiesčio XX a. antroje pusėje, miestas tapo svarbiu turizmo centru. Daugelis čia esančių viešbučių turi atskirus SPA centrus, kuriuose galima pasilepinti įvairiomis procedūromis. Mėgstantys golfą gali pažaisti viename iš dviejų didžiulių golfo laukų.

Skanes vardu vadinama visa 6 km nuo Monastyro į šiaurę nusitęsusi pajūrio zona su nesibaigiančiais smėlėtais paplūdimiais ir nenutrūkstama viešbučių grandine. Metro linija jungia Skanes su Monastyru (8 km).Skanes zonoje nėra kavinių, restoranų, klubų, tad tai puiki vieta norintiems poilsio ir ramybės. Veikia jojimo mokykla, golfo laukai.

Mahdija – nedidelis miestelis, įsikūręs Viduržemio jūros pakrantėje į pietus nuo Monastyro. Abu miestus jungia metro. Kurortas turi vieną geriausių balto smėlio pakrančių Tunise, džiugina galimybe mėgautis vandens sporto teikiamomis pramogomis. Viename iš uoste veikiančių restoranų galima užsisakyti ką tik pagautos ir puikiai paruoštos žuvies. Kurortas didžiuojasi savo senamiesčiu, jūros sveikatingumo centrais. Kurortas skirtas ramybės ieškantiems poilsiautojams.

Zarzis – mažai žinomas kurortas ir miestas, apsuptas alyvmedžių ir palmių giraičių. Zarzis yra ideali vieta, iš kurios galima plaukti į Džerbos salą arba leistis tyrinėti pietinę Tuniso dalį.

Džerbos sala – didžiausia Tuniso sala (500 kv.km) ir piečiausia šalies kurortinė vietovė. Ji dar vadinama Viduržemio jūros perlu, Tuniso Taičiu. Romantišką atmosferą čia sukuria nuostabi gamta. Džerba gali pasigirti švelniomis žiemomis ir ilgomis, karštomis vasaromis. Saulės palaiminta Džerbos sala turi kilometrus besidriekiančių paplūdimių, daugybę puikių viešbučių. Saloje yra daug aplankyti vertų vietų. Džerbos saloje yra 213 mečečių, o vietos musulmonai gali būti tolerantiškumo kitų religijų atstovams pavyzdys. Čia įsikūrusi ir žydų bendruomenė.

Kerkenos salos (Kerkennah). Jei norite paprastos ramybės ir žavaus grožio – rinkitės Kerkenas su neįprastomis tradicijomis ir keliais viešbučiais. Jos pasiekiamos keltu iš Sfakso.

ŽYMIAUSI MIESTAI IR LANKYTINOS VIETOS

Tunisas – ideali vieta trumpam poilsiui. Tunisas, įsikūręs prie to paties pavadinimo ežero. Tuniso sostinė yra šiuolaikiškas, dinamiškas miestas, kur susipina istorija ir modernumas, arabų šalies koloritas puikiai dera su europietiškomis tradicijomis. Jis dažnai vadinamas šiuolaikiniu Paryžiumi. Tuniso universitetas nedaug jaunesnis už Oksfordo. Miesto centras – medina. Tai sienomis apsuptas senamiestis, išraižytas siaurų gatvelių. Čia akį traukia senos mečetės, vilioja turgaus kvapai ir spalvos, užsukti kviečia parduotuvėlės. Čia yra Bardo muziejus, kur saugoma viena gausiausių pasaulyje mozaikų kolekcijų, galima nuvykti iki romėnų griuvėsių Kartaginoje.

Kartagina. 814 m. pr. Kr. finikiečių kolonistų įkurtas miestas, sparčiai augęs ir tapęs vienu svarbiausių viso Viduržemio jūros regiono centrų. Romėnai, 146 m. pr. Kr. užėmę Kartaginą, sugriovė ją iki pamatų ir užpylė druska, kad čia niekas niekada daugiau nebeaugtų. Bet vėliau, po šimto metų, patys ant viršaus pastatė miestą. Beveik viskas, kas čia išlikę, sukurta ne kartaginiečių, o romėnų. Kartaginos epochą mena tik uosto, gatvių, kai kurių pastatų liekanos. Tūkstančiai turistų ir archeologų kasmet aplanko šią vietovę, kurios milžiniškoje teritorijoje iki šių dienų yra išlikę romėnų miestų griuvėsių, amfiteatrų, akvedukų, senovinių pirčių, masyvumu stebinančių šventyklų, ispanų ir turkų tvirtovių, viduramžių turgaviečių ir kt. Kartaginos krantas dažnai sulyginimas su Prancūzų Rivjera. Kartaginos kranto regioną sudaro Sidi Bau Said, Gamarth ir Le Marsa kurortai. Idealus pasirinkimas keliautojams, siekiantiems poilsio paplūdimyje ir pažinties su Tunisu ir senoviniu Kartaginos miestu.

Kairuanas. Miestą 670 m. įkūrė arabai. Per šią vietovę ėjo svarbūs prekybos keliai. Viduramžiais Kairuanas tapo islamo ir Korano studijų centru visoje Šiaurės Afrikoje ir trečiu pagal šventumą miestu po Mekos ir Medinos. Didžioji miesto mečetė – pati seniausia ir eklektiškiausia mečetė visoje Afrikoje. Musulmonai tiki, kad kelionę į Meką atstoja septyni apsilankymai Kairuano mečetėje. Jos kiemą puošia nuostabios marmurinės kolonos, atvežtos iš Romos ir Bizantijos.
Kita įdomybė – prie miesto sienų įrengti baseinai, pastatyti IX a. Be to, Kairuanas yra kilimų sostinė, tačiau ne berberiškų, o arabiškų. Kairuanas garsėja ir kaip Tuniso saldumynų sostinė. Nors ypatingųjų sausainių galima paragauti ir kitose šalies vietose, čionykščiai tikina, jog Kairuane jie geriausi. Tuniso kepami iš rupių manų kruopų ir medaus. Dažnai į juos dedama datulių.
2009 m. Kairuanas buvo islamo kultūros sostinė.

Al Džemo amfiteatras. Į šį amfiteatrą tilpdavo per 30 000 žmonių. Tai romėnų palikimas, pastatytas 240 m. pr. Kr. Kadangi gladiatorių pasirodymai užtrukdavo kelias paras, aplink šurmuliavo didžiulis turgus. Dabar čia vyksta tarptautiniai simfoninės muzikos festivaliai. Sakoma, kad akmuo, iš kurio pastatytas amfiteatras, užkalbėtas nuo skorpionų įkandimo. Žmonės mėgsta nusičiupti nors mažytį akmenėlį iš šios vietos, tikėdamiesi savo namus apsaugoti nuo skorpionų.

Zagvanas – miestas, kuriame iki mūsų dienų išlikęs romėnų statytas akvedukas bei vandens saugyklos, romėniškieji Tuburbo Majaus griuvėsiai.

Duga (Dougga) – vienas geriausiai išlikusių antikinių miestų, kurio pirmieji kūrėjai buvo berberai. Čia senove alsuoja Kapitolijaus griuvėsiai. Tai vieta, kur galima aplankyti milžinišką, net 3500 vietų, senovės romėnų teatrą. Mieste išliko nemažai senovinių gatvių, mozaikų fragmentų, senovinių romėnų pirčių, finikiečių mauzoliejus, šventykla, kurioje buvo garbinamas Jupiteris, 205 m. pr. Kr. Aleksandro Severo garbei pastatyta triumfo arka. Tai tikras miestas stebuklas, per daugybę amžių išlaikęs tiek daug architektūros ir istorinių paminklų. Šis antikos rojus tikrai nepamirštamas.

Sidi Bu Saidas – XIII a. ant Manaro kalno įkurtas miestas, viliojantis savo grožiu ir architektūra. Nepaprastumo įspūdį sustiprina baltai ir mėlynai dažyti namai. Nenuostabu, kad tokią romantišką vietą pamėgo dailininkai ir kiti menininkai. Jie čia suvažiuoja iš viso pasaulio. Miestelis net vadinamas Tuniso Monmartru. Smagu pasivaikščioti po šio balto miestelio gatves, kuriose auga milžiniški kaktusai, apelsinmedžiai. Iš maurų kavinukių gundo sklindantys kvapai. Čia jums vietiniai pasiūlys ne tik arbatos, kavos, bet galėsite išbandyti ir kaljaną. Nuo Manaro kalno matyti net Tuniso sostinė.

Tatavinas – miestas pietų Tunise, Sacharoje, žymus savo architektūros paveldu – berberišku ksaru su specialiomis maisto saugyklomis. Apylinkėse yra senovinių berberų kaimų Čeninio ir Duireto liekanos. Čia vietiniai, apsirengę tradiciniais rūbais, susitinka keistis gėrybėmis. 1976 m. Tatavine buvo filmuojami „Žvaigždžių karai“.

Tabarka. Jūros, miškų ir kalnų kombinacija šalies šiaurinėje pakrantėje davė šiam regionui vardą – Žaliasis Tunisas. Pridėkit prie to įspūdingą golfo lauką, geriausią nardymą Tunise, stilingą valčių prieplauką, puikų aukso spalvos smėlio paplūdimį ir turėsite puikus ingredientus nuostabioms atostogoms.

Dykumų oazės – plačios palmių giraitės, didžiai išsidėsčiusios palei nualintą plynaukštę, arba mažos oazės Atlaso kalnuose. Magiški taškai apdovanoti gaivinančiais vaismedžių sodais ir palmėmis, aplipusiomis didelėmis, auksinėmis datulėmis. Viena didesnių oazių kalnuose, su kriokliais – Tamerza.

Tauzaras – miestas pietvakarių Tunise, El Džerido ežero pakrantėje, netoli Alžyro sienos. Miestas įsikūręs Sacharos oazėje, svarbus transporto ir prekybinis centras. Tauzare išlikusi medina su minaretais, mečetėmis, turgumis, siauromis gatvelėmis. Daugelis statinių pastatyta iš geltonų plytų. Veikia muziejus. Tauzare filmuoti „Žvaigždžių karai“, išlikęs filmavimui pastatytas miestelis.

Yadis Ksar Ghilane – privati ir prabangiai įrengta dykumų oazė su erdviomis ir prabangiomis palapinėmis, baseinu ir gundančiais Sacharos smėlio kopų vaizdais.

AKTYVUS POILSIS

Šiauriausiame Afrikos taške esanti šalis sukuria puikias įvairiai aktyviai veiklai.
Žygiai kalnuose. Išbandykite jėgas keliaudami pėsčiomis per uolėtus Tuniso kalnus šalies šiaurėje. Tunisas pasižymi įvairia geografija. Neskubėkite ir pakeliaukite po kiekvieną Tuniso dalį.
Žygiai dykumoje. Tuniso dalį užima įžymiausia dykuma Sachara, tad dykumų žygiai yra populiari pramoga. Į žygius dykuma rekomenduojama leistis tik su gidu tinkamai pasiruošus. Galima vykti ir ant kupranugarių. Žygis trunka dieną ar ilgiau.
Nardymas. Viduržemio jūros gelmėse slypi daugybė paslapčių. Prie Tabarkos esančiuose krantuose nardytojus džiugina koralai, įvairios žuvys, o kai kur net ir II-ojo pasaulinio karo likučiai. Nardymui tinkamas metas yra nuo ankstyvo birželio iki vėlyvo spalio. Nardymas galimas ir prie Cap Bon ir Hamameto.
Paukščių stebėjimas. Ičkeulio ežero nacionalinis parkas yra nuostabi vieta stebėti paukščius.
Nacionalinį parką UNESCO paskelbė svarbia paukščių prieglobsčio vieta. Žiemos metu paukščiai imigruoja čia iš visų pasaulio vietų, įskaitant ir Europą.

VIRTUVĖ

Tuniso virtuvė yra Viduržemio jūros regiono ir dykumų gyventojų kulinarinių tradicijų mišinys. Jos savitas, aštrus ugningumas atėjo iš kaimyninių Viduržemio jūros pakrantės šalių ir daugybės užkariautojų, kurios kažkada valdė šią žemę: finikiečių, romėnų, arabų, turkų, prancūzų ir vietinių berberų. Tunisiečių virtuvei didelę įtaką turėjo Prancūzijos, Italijos ir Ispanijos maisto ruošimo tradicijos, todėl ji artima rafinuotu skoniu pasižyminčiai prancūzų virtuvei.
Daugelis maisto gaminimo stilių ir indų pradėjo formuotis, kuomet senovės gentys vis dar buvo klajokliai. Klajojantys žmonės buvo suvaržyti dėl galimybių turėti pastovią virtuvę su visa reikiama įranga, indais ir kt. Visus virtuvės reikmenis tekdavo nuolat gabentis su savimi. Populiarus indas maisto gaminimui – tagine. Tai puodas su kūgio formos dangčiu. Kiaulienos vartojimas yra uždraustas pagal islamo religinius įstatymus. Kaip ir visose Viduržemio jūros baseino šalyse, Tuniso virtuvėje vyrauja alyvuogės, aliejus, prieskoniai, pomidorai, jūros gėrybės ir mėsa (daugiausiai aviena).
Žymiausi patiekalai. Charisas – tai aštri pasta, pagaminta iš raudonųjų pipirų, alyvų aliejaus, petražolių, česnakų ir kmynų. Kuskusas – tradicinis arabiškas patiekalas, gaminamas iš kvietinių kruopų. Brikai – aliejuje kepti pyragėliai su kiaušiniais, tunais arba daržovėmis. Tadžinas – omletas su mėsa, sūriu ir pipirais. Tradicinis gėrimas – arbata su mėtomis, kedrų riešutais arba migdolais.

DOKUMENTAI

Lietuvos Respublikos piliečiams vykstant į Tunisą privaloma turėti pasą, asmens tapatybės kortelė negalioja. Jis turi galioti ne trumpiau kaip 6 mėnesius nuo kelionės pabaigos.
Nuo 2014 m. gruodžio 1 d. Lietuvos Respublikos piliečiai turistiniais tikslais į Tunisą gali vykti be vizų ne ilgesniam kaip 90 dienų laikotarpiui. Diplomatinių ir specialiųjų pasų savininkams bevizis režimas netaikomas.
Turistams, įsigijusiems tik skrydžio bilietus į Tunisą:
– turistai, skrendantys į Tunisą užsakomuoju reisu, privalo turėti ir, pareikalavus, pateikti bilietą atgaliniam skrydžiui su tuo pačiu vežėju;
– Baltijos šalių (Lietuvos, Latvijos, Estijos) valstybių piliečiai turi pateikti skrydžio atgalinį bilietą (su tuo pačiu oro vežėju) ir viešbučio užsakymo patvirtinimą, arba vizą;
– turistai, turintys asmens be pilietybės kelionės dokumentą (alien‘s passport), į Tunisą keliaujantys iš Lietuvos, Latvijos ar Estijos privalo gauti vizą prieš išvykdami iš šalies;
– turistai, turintys Rusijos piliečio pasą, vizą gauna atvykę į Tuniso oro uostą (turi pateikti atgalinį bilietą su tuo pačiu oro vežėju ir viešbučio užsakymo patvirtinimą).
Turistams, įsigijusiems kelionės paketą į Tunisą:
– Baltijos šalių piliečiams (Lietuva, Latvija, Estija) keliaujantiems į Tunisą viza nėra reikalinga (turi pateikti viešbučio užsakymo patvirtinimą);
– Rusijos piliečiai, turintys Rusijos piliečio pasą, vizą gauna atvykę į Tuniso oro uostą (turi pateikti atgalinį bilietą su tuo pačiu oro vežėju ir viešbučio užsakymo patvirtinimą).
Informacija turistams, turintiems asmens be pilietybės kelionės dokumentą (alien‘s passport), į Tunisą vykstantiems iš Lietuvos, Latvijos ar Estijos:
– atvykus į Tunisą jiems bus išduodama viza (vizos antspaudas – visa on arrival);
– vizos antspaudo kaina – 30 TND (7 dienų kelionės trukmei) arba 60 TND (14 dienų kelionės trukmei). Vizos antspaudo mokestį turistai turės susimokėti oro uoste. Oro uoste bus suteikta galimybė pasikeisti valiutą (iš EUR, USD į vietinę valiutą TND);
– turistams, į Tunisą atvykusiems su asmens be pilietybės kelionės dokumentu ir jų šeimos nariams yra organizuojamas atskiras grupinis pervežimas;
– vizos išdavimo procedūra gali užtrukti iki 5 val.
Pastaba. Nuo 2014 m. spalio 1 d. užsienio valstybių piliečiams, išvykstantiems iš Tuniso, taikomas išvykimo iš Tuniso Respublikos mokestis.

NAUDINGA INFORMACIJA

Kalba. Arabų kalba yra oficiali Tuniso kalba. Kaip ir kitose arabų pasaulio šalyse, viešumoje naudojama vietinė arabų kalbos atmaina. Tuniso arabų kalba artima maltiečių kalba. Mažuma gyventojų naudoja shelha – berberų kalbą. Dėl buvusios prancūzų okupacijos prancūzų kalba užima svarbią padėtį šalyje, nors ir neturi oficialaus statuso. Ji plačiai naudojama švietime, spaudoje ir versle. Daugelis tunisiečių sugeba ja susikalbėti. Daugelis, ypač gyvenantys dideliuose miesto rajonuose, sumaišo Tuniso arabų kalbą su prancūzų kalba į dialektą, kuris dažnai neoficialiai vadinamas „frarabiška“ kalba.

Religija. Islamas visiškai dominuoja Tunise – 98 % šalies gyventojų išpažįsta islamą. Tai valstybinė religija, apimanti viską – nuo oficialaus dalyvavimo religiniame gyvenime iki būtinumo, kad prezidentas būtų musulmonas. Todėl atkreipkite dėmesį į papročius ir tradicijas, ypač keliaujant Ramadano metu. Yra labai mažų krikščionių (1 %), žydų ir kitų religinių bendruomenių (1 %).

Valiuta. Tuniso valiuta yra Tuniso dinaras (TD), sudarytas iš 1000 milimų (monetų). Gryni pinigai ir keliautojų čekiai gali būti iškeisti visuose šalies bankuose. Viešbučiai, turintys bent 3* kategoriją, siūlo pinigų keitimo paslaugas. Valiutos keityklos veikia ir didžiuosiuose oro uostuose. Išvežti ar įvežti vietinę valiutą bet kokiais kiekiais yra griežtai draudžiama, bet užsienio valiutos įvežimas nėra ribojamas. Išsivežti galite tik tiek užsienio valiutos, kiek įvežėte. Išsaugokite valiutos keitimo čekius.

Arbatpinigiai. Palikti padavėjams 5-10 % nuo sąskaitos sumos yra normalu viešbučių restoranuose ir kurortuose. Vietinėse įstaigose arbatpinigių palikimas nėra būtinas, tačiau paliekami arbatpinigiai vertinami kaip padėka už patiektą maistą ir paslaugas. Derėtų palikti arbatpinigių (1-2 dinarus) kambarinėms, kitiems paslaugų teikėjams.

Geriamas vanduo. Nerekomenduojame gerti vandens iš krano. Gerkite tik parduotuvėse pirktą vandenį buteliukuose.

Apranga. Moterys turėtų vengti provokuojančių rūbų dėvėjimo – mini sijonėliai ir iškirptės nėra tinkamos, nebent viešbutyje ar kambariuose. Paplūdimių rūbai tinkami tik paplūdimio teritorijoje. Moterys už viešbučio ar paplūdimio ribų turi būti apsirengusios kukliai ir lankydamos religines vietas privalo prisidengti rankas, pečius, krūtinę.

Apgyvendinimo ypatumai. Viešbučių klasifikacija Tunise kitokia nei Europoje, t.y. jie truputį žemesnės kategorijos, palyginti su Europoje galiojančiais standartais. Dauguma šios šalies viešbučių įsikūrę šalia plataus smėlio paplūdimių. Čia itin populiarūs sveikatingumo ir jūros terapijos centrai, kurie įrengti arba pačiuose viešbučiuose, arba netoli jų. Viešbučių teritorijos dažniausiai gausiai apželdintos.

Suvenyrai. Arabų nacionaliniu turtu laikoma vandens pypkė – kaljanas. Fatimos ranka – populiarus talismanas, nubaidantis blogąsias jėgas. Dykumų rožė – suakmenėjęs smėlis, primenantis rožės žiedlapį. Keramikos, odos dirbiniai, rankų darbo kilimai, avikailiai, sidabro papuošalai, kvapnūs rytietiški prieskoniai, ypač šafranas.

Gintarė :