X

Nemokamai lankytinos vietos Madride

Madridas – tai plakanti Ispanijos širdis, į kurią kasmet suplūsta milijonai turistų. Sostinė garsi ne tik savo unikalia architektūra, bet ir kasmet vykstančiais renginiais, festivaliais ir koncertais. Ne veltui Madridas vadinamas labai gyvybingu ir spalvotu miestu. Čia gausu kavinių, parduotuvių, teatrų ir barų. Kiekvienas atvykęs į šį miestą suras savo širdžiai mielą ir jaukų kampelį. Nuo 2015 m. pavasario Madridą galime pasiekti lėktuvu tiesioginiais reisais iš Vilniaus.

Pigios kelionės į Madridą >

O išsamiau pažinti miestą padės nemokamai lankomų vietų Madride sąrašas. Taigi, nemokamai lankytinos vietos Madride/

Prado muziejus (Museo del Prado) – tai vienas žymiausių Madrido muziejų, kuriame eksponuojami garsiausi bei žinomiausi ispanų ir kitų šalių menininkų kūriniai. Kolekcijos surinktos pradedant XII a., baigiant ankstyvuoju XIX a. Kolekciją šiuo metu sudaro apie 7600 paveikslų, 1000 skulptūrų, 4800 spaudinių ir 8200 piešinių, daug meno kūrinių ir istorinių dokumentų. Nemokamai galima apsilankyti nuo pirmadienio iki šeštadienio, nuo 18 iki 20 val.
Adresas: Paseo del Prado, Madridas


Karalienės Sofijos meno centras (Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia)  – tai populiarus muziejus, kuriame eksponuojama daugybė žymių menininkų kūrinių, pvz., Pablo Picasso, Salvadoro Dali. Kolekcijas sudaro XIX a., XX a., ir šiuolaikinio meno eksponatai. Žymiausias ir vertingiausias muziejaus paveiklas – P. Picasso „Gernika“. Nemokamas lankymas pirmadienį, antradienį, ketvirtadienį, nuo 19 iki 21 val., šeštadienį nuo 14.30 iki sekmadienio 14.30 val.
Adresas: Calle de Santa Isabel, 52, Madridas


Taurino muziejus (Madrid’s Museo Taurino). Muziejaus ekspozicijos skirtos susipažinti su bulių kautynėmis. Čia galima pamatyti matadorų aprangą, bulių galvų iškamšas, koridos reikmenų, relikvijų, bulių kautynių fotografijų bei piešinių.
Adresas: Calle de Alcala, 237, Madridas


El Rastro blusų turgus – tai didžiausias turgus Madride po atviru dangumi. Jame yra daugiau nei 3500 prekystalių. Pardavėjai siūlo suvenyrus, antikvarinius daiktus bei naujus rūbus, juvelyrikos dirbinius ir kt. Turgus dirba tik sekmadieniais.
Adresas: Calle de la Ribera de Curtidores, Madridas


Madrido Karališkieji Rūmai (Palacio Real de Madrid)  – tai didžiausi rūmai Europoje, kuriuose yra 2800 kambarių. Rūmuose sukaupta daug žymių menininkų dirbinių. Rūmus supa įspūdingi sodai su daugybe skulptūrų, vaizduojančių žymius žmones ir mitologines būtybes. Tai oficiali karališkosios šeimos rezidencija, tačiau karalius čia negyvena. Dabar rūmai naudojami tik valstybinėms ceremonijoms. Nemokamas apsilankymas rūmuose ketvirtadieniais bei kitomis dienomis su Madrido turisto kortele.
Adresas: Calle Bailén, s/n. Madridas


Plaza Mayor aikštė – tai pagrindinė, viena žymiausių aikščių Madride, kurioje vykdavo viešos egzekucijos, bulių kautynės, šventės bei karališkosios ceremonijos. Ši aikštė yra istorinis Madrido miesto centras. Aikštė suprojektuota 1576 m. ir baigta 1619 m. Tačiau aikštė, kurią matome šiandien, yra sunkus architekto Juan de Villanueva darbas, kuris 1790 m. atkūrė aikštę po didžiulių gaisrų.
Adresas: Plaza Mayor, Madridas


Gran Via gatvė  – garsiausia miesto gatvė, kurioje gausu parduotuvių ir restoranų, architektūros, teatrų, viešbučių, ofisų, bankų, naktinių klubų ir barų. Į šią gatvę visi skuba apsipirkti. Šioje gatvėje buvo filmuojama daug filmų. Pats svarbiausias Grand Via gatvės niuansas – architektūra, kuri yra išskirtinė tuo, kad ant daugumos pastatų stogų yra didžiulės statulos. Pats žymiausias – Telefonica dangoraižis, kuris yra 88 m aukščio ir iki 1953 m. buvo aukščiausias visame Madride.
Adresas: Gran Via, Madridas

Retiro parkas (Parque del Buen Retiro)  – šis parkas nėra labai didelis, tačiau vienas įspūdingiausių visame Madride. Parke pastatyta daug skulptūrų, paminklų, yra ežeras. Vasarą čia vyksta nemokami koncertai. Kadaise parkas priklausė karališkajai šeimai ir buvo jų poilsio vieta. O dabar ši vieta tapo šeimų poilsio, pasivaikščiojimų vieta.
Adresas: Plaza de la Independencia, 7, Madridas

Saulės vartai (Puerta del Sol)  – tai aikštė, kurios krašte yra miesto vartai, papuošti saulės atvaizdu. Šioje aikštėje yra ir laikrodžio bokštas bei trys skulptūros: Meška, valganti vaisius nuo medžio, Mariblankos statulos reprodukcija ir Karaliaus Karloso III skulptūra. Šioje aikštėje gausu parduotuvių, barų ir restoranų. Daugybėje parduotuvių galima įsigyti suvenyrų, susijusių su šios aikštės istorija ir tradicijomis.
Adresas: Plaza de la Puerta del Sol, Madridas


Nacionalinis archeologijos muziejus (Museo Arqueologico Nacional)  – tai 1867 m. įkurtas nacionalinis Ispanijos muziejus, kurio ekspozicijose yra eksponatų nuo priešistorės iki XIX a. Eksponatai surinkti ne tik iš Ispanijos, bet ir iš Egipto, Graikijos, etruskų tautos (pvz., vestgotų auksinės karūnos, keramikinės vazos iš Andalūzijos, papuošalai, skulptūros, mozaikos, keramikos, metalo dirbiniai ir kt.). Viena įspūdingiausių vietų muziejuje – atkurtas Altamiros urvas su priešistoriniais piešiniais.
Adresas: Calle de Serrano, 13, Madridas


Cibelės aikštė (Plaza de Cibeles). Aikštę supa neoklasikiniai statiniai, iš kurių žymiausi Palacio de Comunicaciones rūmai (Komunikacijos rūmai), kurie buvo įkurti kaip pašto tarnybos būstinė. Aikštės centre yra fontanas (Fuente de la Cibeles), kuris pavadintas vaisingumo deivės Cybele vardu ir yra vienas svarbiausių Madrido simbolių. Cibeles fontanas vaizduoja vežimą, traukiamą dviejų liūtų. Fontanas buvo pastatytas tarp 1777 ir 1782 m. Aikštėje įsikūręs Ispanijos bankas (Banco de España), kurio seniausia pastato dalis buvo pastatyta tarp 1882 ir 1891 m. Banko viduje, 30 m po žeme, saugomas banko auksas. Dar vienas įspūdingas pastatas aikštėje – Linarės rūmai (Palacio de Linares), kurie stovi priešais Ispanijos banką. Tai baroko stiliaus rūmai, pastatyti 1873 m. turtingo bankininko. Prabangiausios ir gražiausios yra dvi Linares rūmų vietos: valgomasis ir pokylių salė. Dabar šiame pastate yra įsikūręs meno bei kultūros centras.
Adresas: Plaza Cibeles, 1, Madridas

Atocha geležinkelio stotis (Madrid Puerta De Atocha)  – tai pirmoji ir didžiausia Madrido traukinių stotis. Ši stotis turi šiuolaikinę salę, kuri skirta greitajam traukiniui, bei senąją salę, kuri išskirtinė bei unikali tuo, kad Senojoje laukimo salėje yra 4000 kvadratinių metrų egzotinė tropinių augalų oranžerija su senovinių dievybių skulptūromis. Sodą puošia daugiau kaip 7000 augalų (~ 260 skirtingų rūšių). Taip pat įrengtas nedidelis vandens tvenkinys, kuriame plaukioja 22 rūšių žuvelės ir tikri vėžliai.
Adresas: Pza. Emperador Carlos V, Vestíbulo del Ave, Arganzuela, Madridas

Senamiesčio sienos fragmentai. Kadaise Madridą supo sienos, ir šiandien pirminio miesto sienų liekanos vis dar gali būti matomos mieste. Didžioji sienos dalis stovi nuo IX a. ir šie įtvirtinimai buvo pastatyti siekiant apsaugoti maurų gyvenvietes. Įtvirtinimai iš pradžių sudarė 4 ha plotą. Dabar palei šias sienas galima pasivaikščioti, vasarą vyksta koncertai bei įvairūs meno renginiai.
Adresas: Parque del Emir Mohamed I, Madridas


Alcala vartai (Puerta de Alcala) – tai neoklasikinio stiliaus vartai, vienas labiausiai žinomų paminklų Madride, esantis Nepriklausomybės aikštėje. Vartai pastatyti tarp 1769 ir 1778 m. pagal karaliaus Carlos III užsakymą. Šie vartai buvo statomi kaip triumfo arka, skirta švęsti monarcho atvykimą į sostinę. Tai granito vartai, 19,5 m aukščio, elegantiški bei gražių proporcijų. Fasade yra dekoratyvinių elementų, skulptūrų, reljefų bei kaukių.
Adresas: Plaza de la Independencia, 1, Madridas


Pergalės arka (Arco de la Victoria) – arka pastatyta 1956 m. diktatoriaus Franco įsakymu. Skirta pažymėti Ispanijos pilietiniam karui.
Adresas: Arco de la Victoria, (Centro), Madridas

Ispanijos aikštė (Plaza de Espana) įsikūrusi vienos judriausių Madrido gatvių pabaigoje. Aikštėje yra didelis fontanas ir garsioji, pati žymiausia aikštėje, statula, skirta pagerbti rašytoją Migelį Servantesą.
Adresas: Plaza de España, Madridas

Anden 0 metro stotis  – Senoji Madrido metro stotis, uždaryta 1960 m. Stotyje įkurtas mažas muziejus apie metro istoriją ir sistemą. Čia galima pasivaiksčioti metro platforma. Taip pat išlikę visi metro daiktai bei įranga.
Adresas: Plaza de Chamberí, 28010 Madridas


Debod šventykla (Templo de Debod)  – tai egiptiečių šventykla, skirta dievui Amonui ir deivei Izidei, kuri yra Cuartel de la Montana parke. Šis istorinis paminklas, kuriam jau daugiau nei 2000 metų, anksčiau stovėjo Nilo pakrantėje, bet iškilus grėsmei dėl užtvankos statybų, UNESCO nusprendė perkelti šventyklą į saugią vietą. Todėl, siekiant išsaugoti istorinį palikimą, ši šventykla buvo atgabenta iš Egipto į Ispaniją, Madridą. Šventyklos viduje galima daug sužinoti apie Egipto kultūrą, tradicijas. Nemokamas įėjimas su Madrido turisto kortele.
Adresas: Calle Ferraz, 1, Madridas


Aklųjų muziejus (Museo Tiflologico). Šis muziejus pristato eksponatus, kurie specialiai suprojektuoti akliesiems. Muziejaus lankytojai gali liesti miniatiūrines pasaulio paveldo vietas. Taip silpnaregiai gali patirti tai, kas mums visiems yra savaime suprantamas dalykas.
Adresas: Calle de La Coruña, 18, Madridas


Thyssen-Bornemisza muziejus (Museo de Thyssen-Bornemisza) garsėja įspūdinga ir privačia meno dirbinių kolekcija. Ekspozicija paskirstyta per tris aukštus. Ji laikoma svarbiausia pasaulyje privačia meno kolekcija, atskleidžiančia Vakarų meno raidą nuo senųjų Italijos ir flamandų meistrų iki XX a. meno. Vienas seniausių muziejaus eksponatų – tapytojo Dučo di Buoninsenjos paveikslas „Kristus ir samariečiai“. Nemokamas įėjimas pirmadieniais nuo 12 iki 16 val.
Adresas: Paseo del Prado, 8, Madrid, Ispanija


Ispanija yra vienas populiariausių kelionių traukiniais ar su InterRail Pass maršrutų. Po šią šalį galima keliauti ir su Renfe Spain Pass. Keliautojus traukia skirtinga kultūra skirtinguose regionuose, skirtinguose miestuose, saulėti smėlio paplūdimiai, kalnuoti regionai. Tad panaršę po Madridą leiskitės į kelionę traukiniais po Ispaniją.

Jei žinai daugiau vietų Madride, kuriose apsilankyti galima nemokamai, parašyk.

Gintarė :